Δυόμισι ευλογημένα μπακάλικα στην Αθήνα

Δυόμισι ευλογημένα μπακάλικα στην Αθήνα Facebook Twitter
Με λόγια της γεύσης, να ξέρεις να διαλέγεις το καλύτερο από την απεραντοσύνη της τοπικής παραγωγής. Και του βιολογικού, εν προκειμένω, αφού αυτό εδώ το μπακάλικο μοιράζεται ισότιμα ανάμεσα και στις δυο αυτές αγάπες.
1

Στο Μαύρο Πιπέρι καταρχάς τρώνε τα μάτια!

Το πρώτο που θα νιώσεις μπαίνοντας στο Μαύρο Πιπέρι είναι αυτό το «ουάου» του ιλίγγου, το βλέμμα σου να ανηφορίζει σαν ασανσέρ στον έκτο, χωρίς τελειωμό, σε ένα εντυπωσιακό, δυσθεώρητο ανέβασμα που δεν λέει να πιάσει ταβάνι. Στιγμιαία ξεχνάς ότι εδώ έχεις μπει για μια γραβιέρα κι ένα κιλό βιολογικές ντομάτες, το αντιμετωπίζεις αρχιτεκτονικά, βγαίνει από μέσα σου ο καλλιτεχνικός σου εαυτός, σαν να μπήκες σε μουσείο ένα πράγμα.


Ο Περικλής Σίμωσης είναι μηχανικός, η γυναίκα του, η Βάσια Μουστάκα, γεωπόνος. Και οι δυο μαζί άλλο ένα ζευγάρι, από τα πολλά, που άφησαν τις επιστήμες για να ασχοληθούν με την μπακαλική. Που εδώ συνδυάζεται με το design, το πρωτότυπο ντεκόρ αλλά και την αγάπη του Περικλή για τις αντίκες που προσωρινά παραχώνει στο πατάρι. Το οποίο και σχεδιάζει να ανοίξει στο κοινό και να το ζωντανέψει σερβίροντας ρακές και μεζεδάκια, από το ψυγείο και τα ράφια στη λαδόκολλα.

Στο μεταξύ, εδώ θα βρεις όλα όσα κάνουν ένα καλό νεο-μπακάλικο. Τουτέστιν, το καλό styling, όπως θα λέγαμε στον χώρο της μόδας. Με λόγια της γεύσης, να ξέρεις να διαλέγεις το καλύτερο από την απεραντοσύνη της τοπικής παραγωγής. Και του βιολογικού, εν προκειμένω, αφού αυτό εδώ το μπακάλικο μοιράζεται ισότιμα ανάμεσα και στις δυο αυτές αγάπες.


Ο Λουμίδης αλέθεται μοσχοβολιστός επιτόπου, στο μουσειακό ψυγείο τα τυριά κάνουν τον γύρο της Ελλάδας, οι παλιές κονσέρβες, τα μωσαϊκά και τα παλιά ραδιόφωνα φλερτάρουν ανάμεσα στο greek ρετρό και τον βιομηχανικό σχεδιασμό, φακές Βοΐου, φασόλια Πρεσπών, κρασιά και αποστάγματα, βιολογικά λαχανικά και μια εξυπηρέτηση που μυρίζει «παλιά γειτονιά»!

Μαύρο Πιπέρι, Τριών Ιεραρχών 135Α, Άνω Πετράλωνα, 210 3411474

Τι να ζητήσεις και να μην το έχει ο Κολιός;

Δυόμισι ευλογημένα μπακάλικα στην Αθήνα Facebook Twitter
Tο 'χω σχεδόν σίγουρο ότι το μάτι σου θα σταθεί στα λαχταριστά καρβέλια ενός άλλου, αληθινού, προζυμένιου ψωμιού που ψήνεται στον ξυλόφουρνο. Φωτο: Γιάννης Αγριγιάννης

Μέσα στην πολυχρωμία της Αθηνάς, ο Κολιός μπορεί να σε ξεγελάσει. Σαν παλιό μπακάλικο χωρίς βιτρίνα, θα το ξεχωρίσεις από τις ένα σωρό μεγάλες ταμπέλες που διαφημίζουν την πραμάτεια του. Αφετέρου, το 'χω σχεδόν σίγουρο ότι το μάτι σου θα σταθεί στα λαχταριστά καρβέλια ενός άλλου, αληθινού, προζυμένιου ψωμιού που ψήνεται στον ξυλόφουρνο, από τη Χαλκίδα ή το Κάτω Σούλι του Μαραθώνα, ψωμί αγιορείτικο και ζέας. Θα λαχταρήσεις να το κάνεις δικό σου, αλλά μπαίνοντας θα μείνεις άφωνος σαν παιδί μπροστά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο αντικρίζοντας το σύμπαν της γλυκιάς, αεικίνητης Στέλλας Κολιού. Ένα παλιό οικογενειακό ζυμο-σφολιατάδικο που η Στέλλα έχει μεταμορφώσει σε νεο-μπακάλικο, φέρνοντας και του πουλιού το γάλα στα ράφια του, κρατώντας χαμηλούς τους τόνους, μαζί και τις τιμές. Μεγαλύτερη ποικιλία από μέλια και βασιλικούς πολτούς αποκλείεται να βρεις αλλού. Όλος ο ελληνικός μελένιος χάρτης μέχρι το πιο απομακρυσμένο χωριό, μέλι ανεπεξέργαστο, κατευθείαν από την κερήθρα, γύρη, πρόπολη και δεκάδες ποικιλίες, η ίδια υπερπροσφορά που ισχύει και για τους απανταχού της Ελλάδας χαλβάδες, τις χαλβαδόπιτες και τα ταχίνια. Πλάι τους, μια ατέλειωτη γκάμα σε ό,τι μπορείς να ονειρευτείς από ελληνικό παξιμάδι, κουλουράκι ή αρτοσκεύασμα. Φυσικά, εδώ θα βρεις όλη την απέραντη γκάμα σε κατεψυγμένες ζύμες της οικογένειας Κολιού −εξαίρετο το χειροποίητο φύλλο λαδιού− από γιούφκα μέχρι σφολιάτα, έτοιμα όλων των λογιών τα πιτάκια και οι πίτες, από κρητικό καλιτσούνι μέχρι σκοπελίτικη στριφτόπιτα. Λουκούμια, ζαχαρωτά, όσπρια, βότανα από τον Ταΰγετο, μακαρούνες, ρεγκινέτες κι ένα σωρό ελληνικά ζυμαρικά από παλιά συνταγή κατευθείαν από τον πετρόμυλο, αποξηραμένα ελληνικά μανιτάρια, τσίπουρο Τυρνάβου, λάδια, τυριά, όπως τα σπάνια τυριά της Ίου, το σκοτύρι, η γραβιέρα, η μυζήθρα και το ξινό. Λατρεία δική μου τα ικαριώτικα γλυκά που φτιάχνονται στο χέρι, με ικαριώτικο μέλι. Λουκουμάκια σε ένα σωρό γεύσεις και αρώματα, καρύδες με σοκολάτα και, κυρίως, τα πιο ονειρεμένα μελομακάρονα που έχεις δοκιμάσει ποτέ σου, φτιαγμένα από ικαριώτισσες νοικοκυρές. Άμα μυρίσει Χριστούγεννα, να το θυμηθείς! Ένα μαγαζί σαν ταξίδι στα πιο ψαγμένα της ελληνικής παραγωγής, λίγο σαν μουσείο γεύσης στο οποίο θα σε ξεναγήσουν με το χαμόγελο και όλη την προθυμία του παλιού μπακάλη της γειτονιάς.

Κολιός, Αθηνάς 35 & Αθηνάς 54, 210 3241477

Όσα αυγά δεν γέννησε μόνο μια κότα

Δυόμισι ευλογημένα μπακάλικα στην Αθήνα Facebook Twitter
Ένα καινούργιο μαγαζί, εξαιρετικά αφιερωμένο στο κέλυφος της ζωής.

Τώρα που βιώνουμε στα τερματικά και κατακόκκινα τη μόδα του αυγού, ο Κρόκος είναι το μαγαζί που έλειπε από τα trends της σεζόν. Αν είσαι κι εσύ οπαδός του brunch, του pancake, της κρέπας, του benedict, του scrambled, της ομελέτας ή απλώς αγαπάς το αυγό-μάτι, εδώ θα βρεις τον παράδεισό σου. Αυγά κοινά, βιολογικά ή ελευθέρας βοσκής, μικροσκοπικά από ορτύκι ή θεόρατα από στρουθοκάμηλο, αυγά χήνας, πάπιας, φραγκόκοτας ή γαλοπούλας −κατόπιν παραγγελίας−, συσκευασίες μόνο με ασπράδι ή μόνο με κροκάδια παστεριωμένα, αυγουλάκια ορτυκιών τουρσί αλλά και όλα τα gadgets που κάνουν παιχνίδι το μαγείρεμα του αυγού. Εγώ ζήλεψα αυτά τα φορμάκια που τηγανίζουν το αυγό-καρδιά για ερωτευμένα πρωινά. Ένα καινούργιο μαγαζί, εξαιρετικά αφιερωμένο στο κέλυφος της ζωής.

Κρόκος, Σοφοκλέους 20, 210 3248946

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ