Ο Dervisis φέρνει απόψε την κουλτούρα και τη μουσική της Ανατολικής Μεσογείου στο Ρομάντσο

Ο Dervisis φέρνει απόψε την κουλτούρα και τη μουσική της Ανατολικής Μεσογείου στο Ρομάντσο Facebook Twitter
Φωτο: Μαρίζα Καψαμπέλη
0

Πώς ήταν το παιδικό σου δωμάτιο;

Το παιδικό μου δωμάτιο ήταν το σαλόνι στο σπίτι των παππούδων μου. Μέχρι τα 10-12 κοιμόμουν σε έναν καναπέ που γινόταν κρεβάτι, απέναντι είχε ένα παλιό γραφείο και δίπλα παιχνίδια, κόμικς κ.λπ. Ήταν πολύ ωραία.

— Πώς είναι το δωμάτιό σου τώρα;

Είναι λίγο χαώδες το τι θεωρώ δωμάτιο. Έχω τα μισά μου πράγματα στο σπίτι της μητέρας μου και τα άλλα μισά στο σπίτι που νοικιάζω με τη φίλη μου τη Δανάη στην Ακαδημία Πλάτωνος εδώ και 3 μήνες ‒ αλλά σε λίγο θα ξαναφύγω. Η βάση πάντα είναι το λάπτοπ μου, δύο ηχεία, ακουστικά, κάρτα ήχου και ό,τι gear, βιβλία, αντικείμενα, ρούχα χρησιμοποιώ.

Με ενθουσιάζουν τα πολλά κοινά στοιχεία και αυτά προσπαθώ να χρησιμοποιώ στη μουσική μου περισσότερο ως συνθετικά στοιχεία παρά ως ένα ετερόκλητο παστίς.

—Ποιοι είναι για σένα οι πιο ψυχεδελικοί Έλληνες καλλιτέχνες;

Η γάτα Κίο!

 

Dervisis - Missing

— Θυμάσαι πώς ξεκίνησε το ενδιαφέρον σου για τη μουσική και την κουλτούρα της Ανατολής;

Ξεκίνησε μέσω της εδώ παραδοσιακής μουσικής, που τη θεωρώ κομμάτι της μουσικής της Ανατολής. Aλλά δεν είμαι ειδικός σε καμία περίπτωση, ξέρω μόνο ό,τι έχω μάθει μέσω της μουσικής θεωρίας (που ακόμα μαθαίνω) των γύρω περιοχών (Βαλκανίων/Ανατολικής Μεσογείου), της ακρόασης και της σποραδικής ανάγνωσης.

Γενικά, με ενθουσιάζουν τα πολλά κοινά στοιχεία και αυτά προσπαθώ να χρησιμοποιώ στη μουσική μου περισσότερο ως συνθετικά στοιχεία παρά ως ένα ετερόκλητο παστίς. Δεν με ενδιαφέρει να είναι εμφανή, δεν θέλω να αναδείξω κάτι «εξωτικό», ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή είναι μουσική με κανόνες και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Για παράδειγμα, το «Voice Call» από το τελευταίο μου EP είναι στημένο σε 9/8, οι τονισμοί ακολουθούν αυτούς του καρσιλαμά, όπως παίζεται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και της Τουρκίας, και στη μελωδία έχω βασιστεί στο δρόμο ραστ που περιέχει μικροτόνους εκτός του δωδεκάφθογου, αλλά δεν είναι απόλυτα εμφανές γιατί ο βασικός μου κορμός σύνθεσης προκύπτει από αλλού.

Υπό μία έννοια, είναι ένας περιορισμός που για την ώρα βοηθάει τη δημιουργικότητά μου και από την άλλη τον νιώθω και ως ένα ενωτικό και αντιρατσιστικό σχόλιο.

— Πιστεύεις ότι οι Έλληνες νιώθουν ένα είδος ντροπής για την ανατολίτικη πλευρά τους;

Δεν ξέρω, ίσως. Νομίζω ότι όσο δεξιότερα πάνε πολιτικά τόσο πιο πολλά πράγματα ελληνοποιούν και αποκρύπτουν για να αποδείξουν πόσο «αληθινοί» Έλληνες είναι.

Ο Dervisis φέρνει απόψε την κουλτούρα και τη μουσική της Ανατολικής Μεσογείου στο Ρομάντσο Facebook Twitter
Φωτο: Μαρίζα Καψαμπέλη

— Έχεις αλλάξει διάφορα καλλιτεχνικά ψευδώνυμα τα τελευταία χρόνια (Kid Flicks, Flight 36B). Πώς και αποφάσισες να χρησιμοποιήσεις τώρα το κανονικό σου όνομα;

Παίζω με το όνομά μου γιατί μου φαίνεται πιο ειλικρινές και επειδή τα διάφορα πρότζεκτ με εμπόδιζαν να κάνω καινούργια πράγματα γιατί σκεφτόμουν ότι έχουν έναν συγκεκριμένο χαρακτήρα που δεν πρέπει να χαλάσω.

— Ποιος είναι ο αγαπημένος σου χαρακτήρας απ’ τους «Simpsons»;

Υπάρχει μια ταύτιση με τον Milhouse!

— Τι θα κάνεις μετά το live στο Ρομάντσο;

Θα πάω για λίγο στην Ιστανμπούλ και μετά στο Λονδίνο, όπου δουλεύω. Παράλληλα, θα ετοιμάσω ένα 12ιντσο που θα βγει αρχές του ’19 από την Trial & Error, 2 singles που θα βγουν σύντομα και έναν δίσκο!

 

Ο Νίκος Δερβίσης παίζει το Σάββατο 15/9 στο φεστιβάλ ΨΧ 2018 (14& 15/9, Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, Αθήνα, 21:00, εισ.: 6 ευρώ ανά ημέρα & 10 ευρώ διήμερο).

Μουσική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

30 χρόνια μετά τον θάνατό του Κερτ Κόμπειν, δημοσιεύονται για πρώτη φορά ανέκδοτες οικογενειακές φωτογραφίες του

Μουσική / 30 χρόνια μετά: Ο Κερτ, η Κόρτνεϊ και η κόρη τους σε ανέκδοτες οικογενειακές φωτογραφίες

Πριν από τριάντα χρόνια ξεκίνησε η μεταθανάτια ζωή του αυτόχειρα ροκ σταρ, κατά την οποία η φήμη, η επιρροή και το νόημα των τραγουδιών του αποκτούν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.
THE LIFO TEAM
Μαουρίτσιο Πολίνι (1942-2024): Οι μεγάλες ηχογραφήσεις ενός θρυλικού πιανίστα της εποχής μας

Απώλειες / Μαουρίτσιο Πολίνι (1942-2024): Οι μεγάλες ηχογραφήσεις ενός θρυλικού πιανίστα της εποχής μας

Ο Ιταλός πιανίστας που καθόρισε τον μοντερνισμό, με σειρά ηχογραφήσεων έργων των Μπετόβεν και Σοπέν που σήμερα θεωρούνται κλασικές, πέθανε στα 82 του χρόνια.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το Μυστήριο 100 –Τα Ιερά Τραγούδια: Μια μουσική παράσταση για την Εαρινή Ισημερία

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / Μυστήριο 100 – Τα Ιερά Τραγούδια: Μια μουσική παράσταση για την Εαρινή Ισημερία

Το «Μυστήριο 100 – Τα Ιερά Τραγούδια» εστιάζει στα παραδοσιακά δρώμενα και τις τελετουργίες στην ελληνική μουσική και χορευτική παράδοση. Την επιστημονική και καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής Εθνομουσικολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
THE LIFO TEAM
Μια βραδιά με τα τραγούδια της Σωτηρίας Μπέλλου

Μουσική / Τα τραγούδια της Σωτηρίας συγκινούν ένα νέο κοινό

Μικρές ιστορίες που κυλάνε σαν νερό, μια φωνή που πατάει στη Μπέλλου χωρίς να τη μιμείται, κόσμος που δακρύζει ή κρατάει τον ρυθμό με το πόδι του. Ένας θρύλος είναι ζωντανός μπροστά μας χάρη στη Χριστίνα Μαξούρη, στη σκηνή του ΠΛΥΦΑ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Cutthroat

Μουσική / Το νοσταλγικό ραπ των Θεσσαλονικιών Cutthroat

Μια κολεκτίβα νέων καλλιτεχνών που πιστεύει πως η προώθηση της μουσικής ήταν πιο αποτελεσματική μέσω του Myspace και όταν τα CD μοιράζονταν χέρι με χέρι μόλις κυκλοφόρησε το «Perfect Blue», ένα ραπ άλμπουμ εμπνευσμένο από τα καρτούν και τα παιχνίδια των '90s και των '00s.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
CHECK 10 χρόνια σκοτεινών και χορευτικών ηλεκτρονικών ήχων από την Bedouin Records

Μουσική / 10 χρόνια σκοτεινών και χορευτικών ηλεκτρονικών ήχων από την Bedouin Records

Μια κουβέντα με τον Salem Rashid Skourlis, τον ιδρυτή της ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρείας ακραίου και ambient ηλεκτρονικού ήχου, έναν Έλληνα που ζει μεταξύ Τόκιο και Μπανγκόκ και διαπρέπει στο εξωτερικό.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Κ.atou: «Kάποιοι χαλάνε λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Οι Αθηναίοι / Κ.atou: «Kάποιοι ξοδεύουν λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Η DJ που έχει δει στο Ντιτρόιτ να ακούνε το set της δυο κουνέλια έμαθε πρόσφατα τι πάει να πει «τέκνο με κ», ενώ η πόλη που πιστεύει ότι έχει την καλύτερη ηλεκτρονική σκηνή τώρα δεν είναι το Βερολίνο. Έχοντας ταξιδέψει σε τόσα μέρη, είναι χαρούμενη που ζει στην Αθήνα, αλλά δεν μπορεί να μείνει στο κέντρο της.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ