Πώς ήταν το παιδικό σου δωμάτιο;

Το παιδικό μου δωμάτιο ήταν το σαλόνι στο σπίτι των παππούδων μου. Μέχρι τα 10-12 κοιμόμουν σε έναν καναπέ που γινόταν κρεβάτι, απέναντι είχε ένα παλιό γραφείο και δίπλα παιχνίδια, κόμικς κ.λπ. Ήταν πολύ ωραία.

 

— Πώς είναι το δωμάτιό σου τώρα;

Είναι λίγο χαώδες το τι θεωρώ δωμάτιο. Έχω τα μισά μου πράγματα στο σπίτι της μητέρας μου και τα άλλα μισά στο σπίτι που νοικιάζω με τη φίλη μου τη Δανάη στην Ακαδημία Πλάτωνος εδώ και 3 μήνες ‒ αλλά σε λίγο θα ξαναφύγω. Η βάση πάντα είναι το λάπτοπ μου, δύο ηχεία, ακουστικά, κάρτα ήχου και ό,τι gear, βιβλία, αντικείμενα, ρούχα χρησιμοποιώ.

 

Με ενθουσιάζουν τα πολλά κοινά στοιχεία και αυτά προσπαθώ να χρησιμοποιώ στη μουσική μου περισσότερο ως συνθετικά στοιχεία παρά ως ένα ετερόκλητο παστίς.

 

—Ποιοι είναι για σένα οι πιο ψυχεδελικοί Έλληνες καλλιτέχνες;

Η γάτα Κίο!

 

 

Dervisis - Missing

 

— Θυμάσαι πώς ξεκίνησε το ενδιαφέρον σου για τη μουσική και την κουλτούρα της Ανατολής;

Ξεκίνησε μέσω της εδώ παραδοσιακής μουσικής, που τη θεωρώ κομμάτι της μουσικής της Ανατολής. Aλλά δεν είμαι ειδικός σε καμία περίπτωση, ξέρω μόνο ό,τι έχω μάθει μέσω της μουσικής θεωρίας (που ακόμα μαθαίνω) των γύρω περιοχών (Βαλκανίων/Ανατολικής Μεσογείου), της ακρόασης και της σποραδικής ανάγνωσης.

 

Γενικά, με ενθουσιάζουν τα πολλά κοινά στοιχεία και αυτά προσπαθώ να χρησιμοποιώ στη μουσική μου περισσότερο ως συνθετικά στοιχεία παρά ως ένα ετερόκλητο παστίς. Δεν με ενδιαφέρει να είναι εμφανή, δεν θέλω να αναδείξω κάτι «εξωτικό», ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή είναι μουσική με κανόνες και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

 

Για παράδειγμα, το «Voice Call» από το τελευταίο μου EP είναι στημένο σε 9/8, οι τονισμοί ακολουθούν αυτούς του καρσιλαμά, όπως παίζεται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και της Τουρκίας, και στη μελωδία έχω βασιστεί στο δρόμο ραστ που περιέχει μικροτόνους εκτός του δωδεκάφθογου, αλλά δεν είναι απόλυτα εμφανές γιατί ο βασικός μου κορμός σύνθεσης προκύπτει από αλλού.

 

Υπό μία έννοια, είναι ένας περιορισμός που για την ώρα βοηθάει τη δημιουργικότητά μου και από την άλλη τον νιώθω και ως ένα ενωτικό και αντιρατσιστικό σχόλιο.

 

— Πιστεύεις ότι οι Έλληνες νιώθουν ένα είδος ντροπής για την ανατολίτικη πλευρά τους;

Δεν ξέρω, ίσως. Νομίζω ότι όσο δεξιότερα πάνε πολιτικά τόσο πιο πολλά πράγματα ελληνοποιούν και αποκρύπτουν για να αποδείξουν πόσο «αληθινοί» Έλληνες είναι.

 

Φωτο: Μαρίζα Καψαμπέλη
Φωτο: Μαρίζα Καψαμπέλη

 

— Έχεις αλλάξει διάφορα καλλιτεχνικά ψευδώνυμα τα τελευταία χρόνια (Kid Flicks, Flight 36B). Πώς και αποφάσισες να χρησιμοποιήσεις τώρα το κανονικό σου όνομα;

Παίζω με το όνομά μου γιατί μου φαίνεται πιο ειλικρινές και επειδή τα διάφορα πρότζεκτ με εμπόδιζαν να κάνω καινούργια πράγματα γιατί σκεφτόμουν ότι έχουν έναν συγκεκριμένο χαρακτήρα που δεν πρέπει να χαλάσω.

 

— Ποιος είναι ο αγαπημένος σου χαρακτήρας απ’ τους «Simpsons»;

Υπάρχει μια ταύτιση με τον Milhouse!

 

— Τι θα κάνεις μετά το live στο Ρομάντσο;

Θα πάω για λίγο στην Ιστανμπούλ και μετά στο Λονδίνο, όπου δουλεύω. Παράλληλα, θα ετοιμάσω ένα 12ιντσο που θα βγει αρχές του ’19 από την Trial & Error, 2 singles που θα βγουν σύντομα και έναν δίσκο!

 

 

 

Ο Νίκος Δερβίσης παίζει το Σάββατο 15/9 στο φεστιβάλ ΨΧ 2018 (14& 15/9, Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, Αθήνα, 21:00, εισ.: 6 ευρώ ανά ημέρα & 10 ευρώ διήμερο).