Γιατί «καίει» τόσο πολύ το «This is America» του Childish Cambino;

Γιατί «καίει» τόσο πολύ το «This is America» του Childish Cambino; Facebook Twitter
Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντά κανείς κοινωνικό σχολιασμό στην μουσική του Childish Gambino, του μουσικού alter ego του πολυτάλαντου δημιουργού Donald Glover. Ο Glover έχει γράψει ιστορία με το τηλεοπτικό «Atlanta», κερδίζοντας το πρώτο μαύρο Emmy για τη σκηνοθεσία κωμικής σειράς.
4

Όποιος είπε ότι το σύγχρονο χιπ-χοπ έχει χάσει τον πολιτικό χαρακτήρα του, ας το ξανασκεφτεί επειδή ο Childish Gambino μόλις κυκλοφόρησε το πιο πολιτικό τραγούδι της χρονιάς (και βίντεο). Και δεν έχει να κάνει καθόλου με συμβολισμό.

Τα μηνύματα του κομματιού είναι ξεκάθαρα. Επιπλέον, υποδηλώνει μια έντονη στροφή, γενικότερα, των μαύρων καλλιτεχνών σε πιο συγκρουσιακή μουσική και από ό,τι φαίνεται στον χορό δεν είναι μόνο ο Kendrick Lamar.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντά κανείς κοινωνικό σχολιασμό στην μουσική του Childish Gambino, του μουσικού alter ego του πολυτάλαντου δημιουργού Donald Glover. Ο Glover έχει γράψει ιστορία με το τηλεοπτικό Atlanta, κερδίζοντας το πρώτο μαύρο Emmy για τη σκηνοθεσία κωμικής σειράς.

Ακόμη και ο υποτιθέμενα χαζός τρόπος που χορεύει ο Gambino ή οι μορφασμοί του έχουν προκαλέσει σε σύντομο χρονικό διάστημα άπειρα ποστ που αναλύουν ότι γίνονται με σκοπό να σε αποσπάσουν από το τι συμβαίνει πραγματικά στο φόντο της αποθήκης.

Δεν θα μπορούσε να έχει πιο κατάλληλο timing με αυτό το καυστικό βίντεο για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ. Πληροφοριακά, το βίντεο ανέβηκε στο YouTube μετά την πρεμιέρα του κομματιού στο SNL όπου τα σκετς που επιμελήθηκε είναι πραγματικά εμπνευσμένα.

Πριν από μερικές μέρες, ένας άλλος σουπερστάρ του χιπ-χοπ, ο Kanye West ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων με τις απογοητευτικές δηλώσεις του: πρώτα ότι στηρίζει τον συντηρητικό Αμερικανό Πρόεδρο και μετά, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξής του στο TMZ, ότι «τα 400 χρόνια σκλαβιάς είναι θέμα επιλογής για τους Αφροαμερικανούς.»

Ήταν τόσο ακατανόητη η δήλωσή του που προβλημάτησε αρκετούς, εξόργισε άλλους και σίγουρα έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην καριέρα του. Την επόμενη μέρα κανείς δεν συζητούσε για τα δύο νέα κομμάτια που μόλις κυκλοφόρησε. Ελάχιστοι τα άκουσαν.

Αν η Αμερική ήταν μια υγιής κοινωνία, οι δηλώσεις του West δεν θα θεωρούνταν τόσο προσβλητικές. Όμως αυτή τη στιγμή είναι ένα έθνος χωρισμένο από τις φυλετικές ανισότητες, τη φτώχεια και την κατάχρηση εξουσίας από όποιον κουβαλάει ένα όπλο, οπότε δεν χρειάζεται να εξετάσουμε περαιτέρω γιατί ο εφιαλτικός κόσμος που περιγράφει ο Cambino στο «This is America» προκάλεσε επίσης μια ανάλογη σοκαριστική αντίδραση.

 

Childish Gambino - This is America

Κι ενώ όλοι σκίζουν τα ρούχα τους στα social media, ανάμεσα τους και ο Trent Reznor των Nine Inch Nails, η πλειοψηφία της λευκής συντηρητικής Αμερικής το μόνο που μπορεί να του προσάψει είναι το πόσο χάλια μουσική είναι.

Έρχεται από το πουθενά σαν απάντηση και στον West ενώ αντανακλά τα λόγια του δημοσιογράφου στο TMZ που τόλμησε να διαφωνήσει ανοικτά μαζί του. «Δεν νομίζω ότι σκέφτεσαι τίποτα» είπε και πρόσθεσε: «Αυτό που πετυχαίνεις είναι η απουσία της σκέψης. Έχεις το δικαίωμα της γνώμης σου και να κάνεις ότι θέλεις αλλά υπάρχουν γεγονότα και πραγματικές συνέπειες στον κόσμο πίσω από αυτά που είπες.

Ενώ εσύ κάνεις μουσική και είσαι καλλιτέχνης και ζεις τη ζωή που έχεις κερδίσει επειδή είσαι μια ιδιοφυΐα, οι υπόλοιποι από εμάς στην κοινωνία πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις απειλές στη ζωή μας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την περιθωριοποίηση που υπάρχει από τα 400 χρόνια σκλαβιάς που είπες μόλις ότι ήταν επιλογή μας. Είμαι απίστευτα πληγωμένος που έχεις μεταμορφωθεί σε κάτι που για μένα δεν είναι πραγματικό».

Τo τραγούδι και το βίντεο (που έχει σκηνοθετήσει ο Huro Murai, κι αυτός από την ομάδα του Altanta) είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να καυτηριάζουν χιπ-χοπ στερεότυπα, υπάρχει σάτιρα ακόμη και μέσα στη μουσική, ενώ παράλληλα απεικονίζουν μια άλλη πλευρά της Αμερικής, βουτηγμένη στην αστυνομική βία, τον ρατσισμό, τις ταραχές, τα ναρκωτικά.

Ένα δυστοπικό περιβάλλον όπου τα όπλα έχουν περισσότερη αξία από την ανθρώπινη ζωή και τα μεταχειρίζονται με περισσότερη ευαισθησία. Το σκηνικό είναι μια αποθήκη όπου ένας γυμνόστηθος Gambino χορεύει περίεργα ενώ τον συνοδεύει σε κάποια φάση μια παρέα από σχολιαρόπαιδα.

Ακόμη και ο υποτιθέμενα χαζός τρόπος που χορεύει ο Gambino ή οι μορφασμοί του έχουν προκαλέσει σε σύντομο χρονικό διάστημα άπειρα ποστ που αναλύουν ότι γίνονται με σκοπό να σε αποσπάσουν από το τι συμβαίνει πραγματικά στο φόντο της αποθήκης.

Ως τραγούδι, εναλλάσσεται σε ρυθμό μεταξύ γλυκανάλατης γκόσπελ και trap. Το ραπάρισμά του αποσυντονίζει τη διάθεση με σκοτεινές ρίμες όπως «This is America / Don't catch you slippin' up / Look how I'm livin' now / Police be trippin' now / Yeah, this is America / Guns in my area (word, my area) / I got the strap / I gotta carry 'em», για να πάρουμε μια ιδέα.

Το «This is America» είναι το πρώτο κομμάτι από το τελευταίο άλμπουμ του Gambino ο οποίος ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τη μουσική και θα αφοσιωθεί στην καριέρα του ως ηθοποιός και σεναριογράφος.

Σίγουρα απευθύνεται κυρίως στο αμερικανικό κοινό αλλά, μιας και η μουσική είναι παγκόσμια, δεν γίνεται να το αγνοήσεις όπου και να βρίσκεσαι. Βέβαια, το να μην σου αρέσει ή να μην το πιάνεις είναι ανθρώπινο, το να το σχολιάζεις όμως μόνο το πόσο κακό είναι, ως γενικότερο παράδειγμα του πόσο φτωχή είναι η μουσική σήμερα, κρύβει μάλλον αφέλεια ή άγνοια. Μπορούμε όμως στη σημερινή εποχή να είμαστε τόσο αφελείς;

Μουσική
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM
Σεξ, ψέματα και ηρωίνη: Νέες αποκαλύψεις από τη μυστική ιστορία των Beatles

Μουσική / Σεξ, ψέματα και ηρωίνη: Νέες αποκαλύψεις από τη μυστική ιστορία των Beatles

Ο Πίτερ Μπράουν, ένας από τους πιο έμπιστους συνεργάτες των Beatles, κυκλοφορεί ένα νέο αποκαλυπτικό βιβλίο, βασισμένο σε συνεντεύξεις που είχε πάρει από τα μέλη του συγκροτήματος και από τον στενό τους κύκλο το 1980 και το 1981.
THE LIFO TEAM
«Ζω το Αμερικανικό Όνειρο»: Η άνοδος και η πτώση του απόλυτου hip-hop μεγιστάνα

Μουσική / «Ζω το Αμερικανικό Όνειρο»: Η άνοδος και η πτώση του απόλυτου hip-hop μεγιστάνα

Το χρονικό της μετεωρικής ανόδου του Sean Combs, διάσημου και ως Puff Daddy ή P.Diddy, στον χώρο της μουσικής, της μόδας και της show business, πριν από τον πρόσφατο καταιγισμό αγωγών εναντίον του για σεξουαλικά και άλλα αδικήματα.
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Ναι οκ σημαντικός ο κοινωνικός προβληματισμός το τραγουδάκι όμως είναι όντως σ***α. Τώρα για την άλλη περιπτωσαρα τον Kayne τι να πω. Με τα μυαλά που κουβαλούν οι Αμερικάνοι τον βλέπω να υπουργοποιείται στην επόμενη θητεία Trump
Θα διαφωνήσω σχετικά με την ποιότητα του τραγουδιού. Είναι ανατριχιαστικά καλό.Το video είναι δυνατό, αλλά η μουσική είναι που συναρπάζει.Δεν θα έλεγα γλυκανάλατα τα σημεία gospel, είναι περισσότερο αφρικάνικα παρά αμερικάνικά και μου θυμίζουν πολύ Paul Simon και Peter Gabriel.Μου θυμίζει λίγο μια άλλη ραπ παρωδία της Natalie Portman στο SNL.Ποιός θα περίμενε ότι ο συνονόματος του Danny Glover θα ήταν τόσο ταλαντούχος.