"Καθαρές πια", ή γιατί οι σικ Παριζιάνες απορρίπτουν τα piercing και τα τατουάζ ως μικροαστική μπαναλιτέ

"Καθαρές πια", ή γιατί οι σικ Παριζιάνες απορρίπτουν τα piercing και τα τατουάζ ως μικροαστική μπαναλιτέ Facebook Twitter
Caroline de Maigret, υπερήφανα etre blank
11

Η Maroussia Rebecq είναι μεν η ιδρύτρια της προκλητικής εταιρείας μόδας Andrea Crews και πουλάει 3D εκμαγεία του γυμνού σώματος της ωστόσο το εξωφρενικό στοιχείο επάνω της είναι κάτι μη ορατό: "Το δέρμα μου είναι ένας λευκός καμβάς. Δεν έχω κανένα piercing, κανένα τατουάζ. Τα ρούχα μου αλλάζουν συνεχώς αλλά το δέρμα μου είναι διαχρονικό. Σκέφτεστε κάτι πιο punk;"

Τα piercing και τα τατουάζ ξεκίνησαν ως έκφραση υποκουλτούρας και μέχρι σχετικά πρόσφατα στους παριζιάνικους επαγγελματικούς χώρους θεωρούνταν τουλάχιστον κακόγουστα αν όχι ανεπιθύμητα. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο έγιναν αποδεκτά από τον κόσμο της μόδας, γεγονός που είχε ώς συνέπεια να θεωρούνται πλέον κάτι απολύτως σύνηθες. Κλασσικά brands, όπως η Chanel και η Eres, δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν στις καμπάνιες τους μοντέλα με εμφανή και μεγάλα τατουάζ. Πλέον όσοι εργάζονται στην μόδα καλούνται πιο συχνά να εξηγήσουν γιατί δεν έχουν τατουάζ, και όχι γιατί έχουν. Η εξέλιξη αυτή όμως είχε ως αποτέλεσμα οι φέροντες σωματικές τροποποιήσεις σήμερα να μην ξεχωρίζουν, αλλά αντιθέτως να ανήκουν στην μάζα.

Άλλωστε τα τατουάζ και τα piercing που συνήθως συναντά κανείς στο Παρίσι ακολουθούν ευλαβικά τους κανόνες που διέπουν το γαλλικό στυλ: είναι διακριτικά, κομψά, ακριβά και άψογα εκτελεσμένα. Δεν θα θυμίσουν ποτέ στις γυναίκες το λάθος μιας μεθυσμένης βραδιάς ή τον εφηβικό ενθουσιασμό για ένα απαράδεκτο μουσικό συγκρότημα.

Έτσι λοιπόν ήταν θέμα χρόνου να κάνει την εμφάνιση της η νέα ανατρεπτική τάση στην γαλλική μόδα που είναι πολύ απλά το να έχει κανείς άσπιλο δέρμα. Και η τάση αυτή έχει την δική της, πολύ γαλλική, ονομασία: etre blank (να είναι κανείς άσπιλος). Η έλλειψη ιδιαίτερου νοήματος και ανατρεπτικού χαρακτήρα στα εξαιρετικά μοδάτα τατουάζ του σήμερα είναι πιθανά εκείνο που οδηγεί σταδιακά τις γυναίκες να τα εγκαταλείψουν τελείως.

"Καθαρές πια", ή γιατί οι σικ Παριζιάνες απορρίπτουν τα piercing και τα τατουάζ ως μικροαστική μπαναλιτέ Facebook Twitter
Charlotte Gainsbourg και θυγάτηρ, ηγέριες του αυθεντικά Παριζιάνικου και διαχρονικού στυλ

Το μοντέλο και μούσα του οίκου Chanel Caroline de Maigret δεν έχει απολύτως κανένα τατουάζ ή piercing και δηλώνει υπερήφανα etre blank. Η έκφραση αυτή προκύπτει από τον ίδιο τον κόσμο του τατουάζ και εκφράζει το αντίθετο του "being blue" που σημαίνει να είναι κανείς τελείως καλυμμένος. «Νιώθω πως υπάρχει κάτι ριζοσπαστικό στο να είναι κανείς απόλυτα καλυμμένος με τατουάζ ή να μην έχει κανένα» λέει και προσθέτει «Δεν έχω ούτε τρυπημένα αυτιά!» Εξίσου δημοφιλή υπήρξαν στο Παρίσι και τα piercings, αρκεί να δει κανείς τα περίτεχνα κοσμήματα για την μύτη από τον Givenchy ή τον κρίκο της Daria Werbowy για τις καμπάνιες της Isabel Marant.

Την νέα αντι-μόδα φαίνεται να υιοθετούν ολοένα και περισσότερες Παριζιάνες διατηρώντας τα σώματα τους άνευ σκουλαρικιών και τατουάζ. Όπως λέει η Laurence Vely, ακόλουθος του κινήματος etre blank και μία από τις διευθύντριες του ανεξάρτητου περιοδικού μόδας Antidote, «η Βρετανία δημιούργησε το punk και η Γαλλία την haute couture εκδοχή του. Η Γαλλία έχει την ικανότητα να μετατρέπει ακόμα και την πιο ανατρεπτική μορφή έκφρασης σε μικροαστικό καταναλωτικό αγαθό.»

Άλλωστε τα τατουάζ και τα piercing που συνήθως συναντά κανείς στο Παρίσι ακολουθούν ευλαβικά τους κανόνες που διέπουν το γαλλικό στυλ: είναι διακριτικά, κομψά, ακριβά και άψογα εκτελεσμένα. Δεν θα θυμίσουν ποτέ στις γυναίκες το λάθος μιας μεθυσμένης βραδιάς ή τον εφηβικό ενθουσιασμό για ένα απαράδεκτο μουσικό συγκρότημα. Ο κανόνας είναι πως οι Παριζιάνες θέλουν το στυλ τους να είναι διαχρονικό, χωρίς καμία παραφωνία φτηνής μόδας. Δεν βάφουν τα μαλλιά τους στα χρώματα του ουράνιου τόξου όπως οι έφηβες στην Βρετανία ή τις ΗΠΑ, συχνά φοράνε ρούχα που θα επέλεγε και η μητέρα τους (κι εκείνες φέρνουν λίγο στις κόρες τους, θυμηθείτε την Charlotte Gainsbourg με την κόρη της στην διαφήμιση της Comptoirs des Cotonniers).

"Καθαρές πια", ή γιατί οι σικ Παριζιάνες απορρίπτουν τα piercing και τα τατουάζ ως μικροαστική μπαναλιτέ Facebook Twitter
Carine Roitfeld, τέως αρχισυντάκτρια της Vogue Γαλλίας

Οι τάσεις δεν αποτέλεσαν ποτέ τυφλό κανόνα για τις Γαλλίδες εφόσον καμία δεν επιθυμεί η εμφάνιση της μέσα σε λίγους μήνες να θεωρείται passé. Τα τατουάζ λόγω της μονιμότητας τους έχουν την δυνατότητα να κάνουν ακόμα και την πιο κομψή γυναίκα να μοιάζει κακόγουστη μόνο και μόνο γιατί αποφάσισε το 2003 να χτυπήσει ένα tribal στο μπράτσο. Απορρίπτοντας τα λοιπόν οι Γαλλίδες κατακτούν ξανά την παραδοσιακή γαλλική αξία της διαχρονικής θηλυκότητας. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι την γραμμή αυτή ακολουθούν κατά πόδας και οι βιομηχανίες της ομορφιάς και της μόδας. Τα φρύδια πλέον μένουν φυσικά και τα μαλλιά δεν είναι στυλιζαρισμένα. Οι σιλουέττες στα ρούχα είναι λιγότερο εξεζητημένες με υφάσματα σε κλασσικές αποχρώσεις και οι συλλογές φλερτάρουν με τον μινιμαλισμό. Η συντάκτρια μόδας Carine Roitfeld, που υπήρξε βασίλισσα του porno chic στο παρελθόν, στο λανσάρισμα της συνεργασίας της με την Uniqlo δήλωσε ότι "το ζητούμενο είναι να δημιουργήσει κανείς μια στιβαρή, κλασσική γκαρνταρόμπα με κάποιες πινελιές διαφορετικότητας.» Στην σημερινή υψηλών ταχυτήτων και συχνών εναλλαγών παγκόσμια σκηνή της μόδας η Γαλλία σηματοδοτεί την επιστροφή στην κλασσική κομψότητα, την άσπιλη επιδερμίδα και τα διαχρονικά σύνολα.

Ο σκοπός είναι να ξεχωρίζουν οι φυσιολογικές γυναίκες. Σνομπισμός ή ρεαλισμός; Εσείς θα αποφασίσετε.

11

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

6 σχόλια
Εκτός από την διαφήμιση του τάδε και της δείνα, δεν βρίσκω άλλο λόγο συζήτησης. Αν ήμουν τόσο μικροαστός όσο αυτοί που σχολιάζουν το δέρμα του άλλου, πιθανότατα να έδινα σημασία και στο ακαλαίσθητο φόρεμα της εικονιζόμενης και πιθανότατα να λιώναμε στο γέλιο με τους φίλους μου κιόλας. Δεν καταλαβαίνω σε τι μπορεί να ενοχλεί ένα τατουάζ αν δεν προωθεί στρεβλές συμπεριφορές τύπου ρατσισμός-φασισμός ή παιδεραστία π.χ.. Και μη μου πει κανείς πώς τολμώ εγώ, ένα ασήμαντο μυρμηγκακι, να σχολιάζω το φόρεμα της μανδάμ απαυτουλοτέτοιας, διότι προφανώς και θα έχει την συμπεριφορά που προσπαθεί να ψέξει.
Το être blanc αυτή τη στιγμή είναι όσο μόδα είναι (ή κάποτε ήταν;) και τα τατουάζ, οπότε δεν καταλαβαίνω γιατίτο 2ο ρεύμα να είναι υποδιέστερο του 1ου. Τα τατουάζ και τα piercings έχουν βαθιές ρίζες σε διάφορες κουλτούρες (τις οποίες σπάνια ξέρουν οι φέροντές τους) αλλά μπορούν να έχουν εξίσου ισχυρή φιλοσοφία με το "άσπιλο". Συμφωνώ στην πιο έντονη προβολή του καθαρού σώματος κι εφόσον κάποιος επιθυμεί να κάνει κάτι τόσο μόνιμο να είναι μια συνειδητή επιλογή και όχι αποτέλεσμα μοδών. Το σημαντικό είναι ο καθένας να είναι κυρίαρχος του σώματός του και κάθε του απόφαση (ειδικά τόσο μόνιμη) να μην επηρεάζεται από τη μάζα.
Υπάρχει ελπίδα… νομίζω ότι η υπερβολή δεν βγάζει πουθενά. Και από τις δυο πλευρές. Ούτε τα πολλά τατουάζ είναι ωραία άλλα ούτε και το φρύδι σαν μουστάκι είναι. Νομίζω ότι στην κάθε γυναίκα ή άνδρας θα πρέπει να βρίσκει την ισορροπία του. Λίγα περάματα και κομψά.
Αδυνατώ να κατανοήσω γιατί κάποιοι θέλουν να επιβάλλουν τα γούστα τους στους υπολοίπους.Όντως, ούτε εμένα δεν μου αρέσουν τα τατουάζ και τα σκουλαρίκια. Και δεν σκέφτηκα ποτέ ούτε για 1 δευτερόλεπτο να προβάλλω αυτή την προτίμηση μου στους άλλους.Αφηστε ρε τον κόσμο ελεύθερο να κάνει ότι γουστάρει.
Αν νομίζεις ότι ο κόσμος, ο περισσότερος κόσμος, κάνει ό,τι γουστάρει, είσαι βαθιά γελασμένος. Ο κόσμος κάνει ό,τι του επιβάλλεται να κάνει.....έμμεσα ή άμεσα (σε πάρα πολούς τομείς των ζωών του).Σ.Σ.: Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή αναλλάσουμε απόψεις για μία κατάσταση, αυτή των τατουάζ, η οποία μας έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια, είτε ως δέκτες, είτε ως θεατές, αυτό δεν σου λέει κάτι;
Φίλε μου δεν είμαστε στην ΕΣΣΔ να σου επιβάλλει κανείς οτιδήποτε. Προφανώς διάφοροι πόλοι προσπαθούν να επηρεάσουν προς τη μια ή προς την άλλη κατεύθυνση. Το τι θα ακολουθήσεις είναι δική σου επιλογή.
Εσύ που ανήκεις; σε αυτούς που κάνουν ό,τι τους επιβάλλεται, σε αυτούς που κάνουν ό,τι γουστάρουν ή σε αυτούς στους οποίους συμβαίνει το πρώτο, αλλά νομίζουν ότι κάνουν το δεύτερο;Μη σε κουράζω, η ερώτηση είναι παγίδα, ότι και να πεις είσαι καταδικασμένος, οπότε άσε τον καθένα να ζωγραφιστεί αν γουστάρει κι όσο γουστάρει...
επιτελους!στυλ ειναι η προσωπικοτητα και οχι ο συρμος.και δεν υπαρχει τιποτα πιο μοντερνο απο το διαχρονικο.οι ταινιες του Αντονιονι,το σμοκινγκ του Σαιν Λωραν...ειναι μοντερνα ακομα και σημερα ,δεκαετιες μετα την εμφανιση τους."οι τελευταιες τασεις " της μοδας ειναι αυτα που θα βλεπουμε σε φωτογραφιες ,εφτα χρονια μετα και θα ντρεπομαστε που τα φορεσαμε η' τα καναμε