ΤΩΡΑ

6 νέοι οπαδοί των τατουάζ μιλούν για το αγαπημένο τους

6 νέοι οπαδοί των τατουάζ μιλούν για το αγαπημένο τους Facebook Twitter
3

Γιώργος, 24

6 νέοι οπαδοί των τατουάζ μιλούν για το αγαπημένο τους Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Το πιο σημαντικό τατουάζ μου είναι η λέξη «freak» που έκανα στο κούτελό μου. Το έκανα πριν από έναν χρόνο, κατά κάποιον τρόπο ως απάντηση σε όλους αυτούς που με λέγανε «φρικιό» στον δρόμο. Ούτως ή άλλως, για μένα το τατουάζ είναι μια αντίδραση. Από μικρός ήθελα να γίνω extreme και να διαφέρω. Η μητέρα μου είναι Αυστριακή και επειδή τα πράγματα είναι πιο προχωρημένα εκεί, δεν είχε πρόβλημα. Ο πατέρας μου, πάλι, που είναι Έλληνας, είναι πιο συντηρητικός, αλλά το έχει συνηθίσει πλέον και το έχει αποδεχτεί. Είναι καθημερινότητα και τρόπος ζωής. Αν το κάνεις για μόδα, συνήθως το μετανιώνεις. Προς το παρόν, δεν έχω μετανιώσει για τίποτα από αυτά που έχω κάνει. Πέρα από τα τατουάζ που έχω πάνω μου, έχω βάλει κέρατα, έχω κόψει τη γλώσσα, έχω κάνει stretching και πολλά piercings – αυτό στη μύτη πρέπει να είναι το πιο επίπονο που έχω κάνει. Στο σχολείο ήμουν ήσυχος και δεν έχω πέσει θύμα bullying. Πάντα ήθελα να είμαι διαφορετικός, δεν ξέρω ακριβώς το γιατί, είναι απλώς μια αντίδραση.

Τάρια, 20

6 νέοι οπαδοί των τατουάζ μιλούν για το αγαπημένο τους Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Το πιο εντυπωσιακό τατουάζ μου είναι το Tank Girl, από ένα από τα αγαπημένα μου κόμικς. Η κοπέλα που πρωταγωνιστεί σε αυτό το έχει σκάσει από τον στρατό με ένα τανκ και κάνει διάφορα τρελά. Όλο το σκηνικό εκτυλίσσεται στην Αυστραλία. Μου αρέσει γιατί έχει πολλά φεμινιστικά στοιχεία και με την Tank Girl θα μπορούσα εύκολα να κάνω παρέα. Έχει περίεργα μαλλιά, χρωματιστά, δεν τη νοιάζει τι λένε οι άλλοι, πίνει μπίρες, καπνίζει, είναι «δικό μας κορίτσι». Ξεκίνησα να το φτιάχνω τον Οκτώβρη και έκανα οκτώ sessions ανά μήνα μέχρι να το ολοκληρώσω. Ήταν λίγο επίπονο, ειδικά σε σημεία όπως η μασχάλη και μέσα από τον αγκώνα, αλλά πιο πολύ με ταλαιπώρησαν οι πολλές ώρες. Στους γονείς μου δεν αρέσουν και πολύ τα τατουάζ μου, αν και είναι κάτι που έχουν συνηθίσει πια. Η φράση «Let's do it, let's fall in love» είναι από το σάουντρακ ταινίας που γυρίστηκε στα '90s και τραγουδάει η Joan Jett. Το συγκεκριμένο τατουάζ πήρε το πρώτο βραβείο στο φετινό Tattoo Convention, στην κατηγορία «Full Color» και το έκανε ο Uncl Paul Knows (Iron Brush tattoo).

Βλάσης

6 νέοι οπαδοί των τατουάζ μιλούν για το αγαπημένο τους Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Το πιο σημαντικό τατουάζ μου είναι αυτό που έχω στο χέρι και φτάνει σε όλη την πλάτη μου: είναι η Παναγιά του Χάρου και είναι η μόνη απεικόνιση της Παναγίας να κρατάει τον Εσταυρωμένο. Είναι από τα μέρη μου, από την Πάτμο. Είναι ένα κομμάτι θρησκευτικού χαρακτήρα και το έκανα όταν έχασα τον αδελφό μου και άλλαξε πολύ ο τρόπος σκέψης μου. Η πρώτη φράση που έκανα τατουάζ ήταν το «so many things, so little time» και μετά, όποτε χώριζα, τσακωνόμουν ή γενικά περνούσα κάποια έντονη ψυχική κατάσταση, πήγαινα και βάραγα ένα. Ένιωθα ότι άλλαζα κάτι πάνω μου. Το τατουάζ είναι κάτι υποκειμενικό, δεν αρέσουν σε όλους τα ίδια. Δεν έχει αλλάξει την καθημερινότητά μου, ούτε στις δουλειές μου έχω πρόβλημα. Πλέον, τατουάζ έχει σχεδόν όλος ο κόσμος.

Αναστασία 19

6 νέοι οπαδοί των τατουάζ μιλούν για το αγαπημένο τους Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Το πιο σημαντικό τατουάζ μου είναι στην πλάτη. Είναι το δέντρο της ζωής που προέρχεται από τον ιουδαϊκό εσωτερισμό. Συμβολίζει τη δημιουργία όλου του σύμπαντος. Διαβάζω πολλά τέτοια βιβλία και οι θεωρίες του ιουδαϊσμού με εκφράζουν πολύ. Ήταν αρκετά επίπονη η διαδικασία, γιατί έγινε με την πιο μεγάλη βελόνα. Το τατουάζ μου με έχει αλλάξει γιατί συμβολίζει ακριβώς αυτό που πιστεύω και τώρα που το έχω πάνω μου είναι μέρος του εαυτού μου. Ο καμπαλισμός είναι ένα σύστημα φιλοσοφικών ιδεών και ένα σύμβολο του ιδεαλισμού, το ότι μπορείς να αγγίξεις το ιδανικό. Είμαι φοιτήτρια στο τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας, που έχει και μαθήματα για τον βουδισμό, τον ινδουισμό και τις κινέζικες θρησκείες.

Μαρία Φλώρα (SOMF)

6 νέοι οπαδοί των τατουάζ μιλούν για το αγαπημένο τους Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

H Sotja είναι από τις αγαπημένες μου καλλιτέχνιδες. Το στυλ της είναι μοναδικό και τη θαύμαζα από πάντα, αλλά ποτέ δεν είχα χτυπήσει ένα δικό της σχέδιο. Με τα πολλά, αποφασίσαμε με τη φίλη μου τη Bianca να κάνουμε το ίδιο crescent moon, ένα tribute στη φιλία μας και τον θαυμασμό μας για τη δουλειά της Sotja, αλλά στο δικό μου πρόσθεσα και το «How soon is now», τον τίτλο του αγαπημένου μου κομματιού των Smiths, τόσο για τη μουσική του, που μου θυμίζει κάτι από τέλος του κόσμου, όσο και για τον στίχο «Ι 'm the son and the heir of nothing in particular» μεταξύ άλλων. Το φεγγάρι που χτύπησα γύρω του είναι μαύρο, αλλά στάζει και ξεβάφει και φαίνεται από μέσα το λευκό, γιατί είναι αισιόδοξο. Με κάνει να θυμάμαι πως δεν χρειάζεται να είσαι από κάπου για να φτάσεις κάπου, πως πρέπει να σταματήσω να είμαι ανυπόμονη και πως το καλύτερο, που όλοι περιμένουμε, δεν είναι απαραίτητα στο μακρινό μέλλον, λίγο σαν το «You never know, when you 're living in the golden age».

Σελήνη

6 νέοι οπαδοί των τατουάζ μιλούν για το αγαπημένο τους Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Το πιο σημαντικό τατουάζ μου το έχω κάνει στην πλάτη πριν από τρία χρόνια. Είναι οικογενειακή υπόθεση. Έχω κάνει το όνομα του μπαμπά μου, η αδελφή μου έχει το όνομα της μαμάς μου στο ίδιο σημείο. Μου πήρε τρία χρόνια να το αποφασίσω, φοβόμουν. Μια μέρα που είχα κάπως περίεργη διάθεση πήγα στη φίλη μου, τη Foxy Lady (Dildo Τattoo), και μου το έκανε. Πόνεσε πολύ, δεν το έχω μετανιώσει, αλλά δεν νομίζω να κάνω άλλο. Όταν με είδε ο πατέρας μου με ρώτησε τι έκανα, του εξήγησα κι εκείνος μου είπε: «Γιατί, ρε παιδάκι μου, τι ανάγκη έχεις;». Όταν του είπα ότι ήταν το όνομά του, κατευθείαν με αγκάλιασε, βούρκωσε και συγκινήθηκε πολύ. Τα πάμε πολύ καλά με τον πατέρα μου, είναι πολύ ήρεμος άνθρωπος, τον αγαπάω και τον θαυμάζω πολύ. Το μέγεθος και τη γραμματοσειρά του τατουάζ την επιλέξαμε μαζί με τη Foxy Lady. Είναι μια γραμματοσειρά του 17ου, γιατί δεν ήθελα να διακρίνεται ακριβώς το όνομα. Νομίζω ότι τον μπαμπά μου τον κάνει να νιώθει κάπως περήφανος.

Urban Culture
3

ΤΩΡΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Radio Lifo / Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Από πού παίρνουν όμως την πρωτεΐνη τους οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν ή όσοι απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Hyper Hypo: Πώς ένα αθηναϊκό βιβλιοπωλείο κατάφερε να έχει πελάτες από όλο τον κόσμο

Radio Lifo / Hyper Hypo: Πώς ένα αθηναϊκό βιβλιοπωλείο κατάφερε να έχει πελάτες από όλο τον κόσμο

O στυλίστας Ανδρέας Κόκκινος και ο γραφίστας Στάθης Μητρόπουλος εξηγούν στη Μερόπη Κοκκίνη πώς έστησαν το βιβλιοπωλείο τους και τι έκαναν όταν ξαφνικά μια μέρα εμφανίστηκε εκεί η Τίλντα Σουίντον.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η φάση τώρα

Living / Εκεί που είναι η φάση τώρα στην Αθήνα

Μετά την πανδημία η Αθήνα έχει εξελιχθεί σε μια πόλη όπου καθημερινά συμβαίνει κάτι καινούργιο. Η ομάδα της LiFO διαλέγει 100 μπαρ, εστιατόρια, πάρτι, χώρους τέχνης και όλα τα σημεία της πόλης που είναι πάντα γεμάτα με κόσμο, και πάντα κάτι παίζει.
THE LIFO TEAM
Αυγά κλωβοστοιχίας, αχυρώνα, βιολογικά, ελευθέρας βοσκής. Έχουν όντως διαφορά;

Radio Lifo / Αυγά κλωβοστοιχίας, αχυρώνα, βιολογικά, ελευθέρας βοσκής: Έχουν όντως διαφορά;

Υπάρχουν πολλών ειδών αυγά, τόσα που συχνά η επιλογή τους μας αφήνει μπερδεμένους. Όμως όταν σκεφτόμαστε την ευζωία των ζώων τα αυγά «ελευθέρας βοσκής» είναι αυτά που πιστεύουμε ότι έχουν παραχθεί σε συνθήκες καλύτερης διαβίωσης για τα ίδια τα ζώα. Συμβαίνει και στην πραγματικότητα αυτό; Ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχάλης Γκολιομύτης, μας λύνει όλες τις απορίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η εποχή των τρισεκατομμυριούχων πλησιάζει – και πρέπει να την εμποδίσουμε άμεσα

Living / Η εποχή των τρισεκατομμυριούχων πλησιάζει – και πρέπει να την εμποδίσουμε άμεσα

Η επικείμενη άφιξη του πρώτου τρισεκατομμυριούχου στον πλανήτη σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα προς τα πίσω στον αγώνα για μια πιο ισορροπημένη οικονομία και μια πιο υγιή δημοκρατία.
THE LIFO TEAM
Χείλια τούμπανο χωρίς υαλουρονικό!

Living / «Τρως, φιλιέσαι, κοιμάσαι, και τα χείλη σου έχουν χρώμα σαν ανοιγμένο σύκο»

Γίνεται να έχεις ροδαλό χρώμα στα χείλη χωρίς κραγιόν για τα επόμενα δύο χρόνια; Κι όμως γίνεται. Η Τζούλη Αγοράκη δοκιμάζει το ημιμόνιμο μακιγιάζ και μοιράζεται την εμπειρία.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η «πολιτική του γραφείου» δεν είναι προαιρετική: μάθετε την για να μη γίνετε θύμα της

Living / Η «πολιτική του γραφείου» δεν είναι προαιρετική: μάθετέ την για να μη γίνετε θύμα της

Μία ανατομία της «εργασιακής ηθικής» μέσα από ένα κείμενο των Financial Times που πολλοί θα αποδοκιμάσουν, ωστόσο στη δουλειά φαίνεται να δομεί μηχανισμούς εξουσίας: αν τους αγνοήσεις, μένεις πίσω, είτε συμμετέχεις σε αυτούς είτε όχι
NEWSROOM