Με τον φόβο της ανεργίας ζουν οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση

Με τον φόβο της ανεργίας ζουν οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση Facebook Twitter
0

Μέχρι πρόσφατα οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση ζούσαν με τον φόβο της αναπηρίας. Σήμερα, που η ιατρική φαρέτρα περιλαμβάνει ήδη 12 θεραπείες και αναμένουμε σύντομα άλλες δύο, οι πάσχοντες δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσουν αυτό το ενδεχόμενο, αλλά ζουν με τον φόβο της ανεργίας. Κι αυτό γιατί η πρώτη μελέτη που εκπονήθηκε στην πατρίδα μας με τη συμμετοχή της ομοσπονδίας των ασθενών (ΠΟΑΜΣΚΠ) φανερώνει ότι το 39% των ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση διακόπτει την εργασία του, ενώ ένα πρόσθετο 28% μειώνει δραστικά τις ώρες δουλειάς. Δηλαδή, συνολικά επτά στους δέκα ασθενείς έχουν πρόβλημα στον επαγγελματικό στίβο.

Λόγω της μειωμένης παραγωγικότητας, κάθε άνθρωπος με πολλαπλή σκλήρυνση καταλήγει να κοστίζει στο σύστημα υγείας 7,5 φορές περισσότερο από τους υγιείς ανθρώπους.

Παρουσιάζοντας τα ευρήματα της πρώτης μελέτης, που μεταφέρει τα μηνύματα των ασθενών, η αντιπρόεδρος της ΠΟΑΜΣΚΠ, ψυχολόγος-ψυχαναλύτρια και σεξολόγος Μόιρα Τζίτζικα επισημαίνει: «Η κούραση και ο πόνος είναι τα πιο έντονα "αόρατα" συμπτώματα της νόσου, ενώ το 80% των ασθενών έχει διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος, πολλοί αντιμετωπίζουν στυτική δυσλειτουργία και οι μισοί ασθενείς έχουν κατάθλιψη, με το 56% να ζητά ψυχολογική υποστήριξη. Παράλληλα, 4 στους 10 πάσχοντες έχουν ανάγκη φροντιστή (βοηθού) για τις καθημερινές τους δραστηριότητες και 6 στους 10 κάνουν μόνο μία μαγνητική τομογραφία τον χρόνο, που δεν επαρκεί, καθώς σε αρκετά περιστατικά πολλαπλής σκλήρυνσης χρειάζονται δύο ή τρεις μαγνητικές τομογραφίες ετησίως. Συνολικά, το 87% των ασθενών δηλώνει στην έρευνα ότι η ζωή του επηρεάστηκε καταλυτικά μετά τη διάγνωση, ενώ το 67% επισημαίνει ότι άλλαξε πολύ (περιορίστηκε) και η κοινωνική του ζωή.

Ο νευρολόγος Δημήτρης Μαντέλλος προσθέτει πως το μισό κόστος της νόσου προέρχεται από την πρόωρη απώλεια της εργασίας. Λόγω της μειωμένης παραγωγικότητας, κάθε άνθρωπος με πολλαπλή σκλήρυνση καταλήγει να κοστίζει στο σύστημα υγείας 7,5 φορές περισσότερο από τους υγιείς ανθρώπους. Την ίδια ώρα, ελληνική μελέτη δείχνει ότι όσοι προσβάλλονται από τον ιό Epstein Barr της λοιμώδους μονοπυρήνωσης έχουν αυξημένες πιθανότητες να νοσήσουν από πολλαπλή σκλήρυνση, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα άτομα που έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D. Η τελευταία, εκτός από ενισχυτικό του σκελετού, αποτελεί και ρυθμιστή του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως για επαρκή πρόσληψη βιταμίνης D δεν χρειάζεται μόνο να λιαζόμαστε, πρέπει να την προσλαμβάνουμε και μέσω της διατροφής, από εμπλουτισμένα τρόφιμα και βιταμινούχα συμπληρώματα.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ