H ομάδα Τα Φαντάσματα του Ασπρόπυργου βοηθά με κάθε τρόπο τα ζώα της περιοχής

H ομάδα Τα Φαντάσματα του Ασπρόπυργου βοηθά με κάθε τρόπο τα ζώα της περιοχής Facebook Twitter
Για να υπάρξουν λιγότερα αδέσποτα, αυτό που πρέπει να γίνει σίγουρα είναι στειρώσεις, και όχι μόνο στα αδέσποτα... Στη φωτογραφία, ένα μέλος της ομάδας Φαντάσματα του Ασπρόπυργου... Φωτο: Πίνδαρος Χαρισιάδης / Φαντάσματα του Ασπρόπυργου
0

Από το 2012, που ξεκίνησαν οι δράσεις τους, μέχρι σήμερα τα Φαντάσματα του Ασπρόπυργου έχουν βοηθήσει πάνω από 1500 ζώα, με κάθε τρόπο. «Οι βασικές μας δράσεις είναι στειρώσεις, σίτιση και έλεγχος των ζώων σε διάφορα σημεία μέσα στα όρια όπου κινούμαστε, θεραπείες, νοσηλείες σε κτηνιατρική κλινική, φιλοξενίες ζώων που έχουν ανάγκη και υιοθεσίες» λένε μιλώντας ως ομάδα. «Υπάρχουν έκτακτα περιστατικά που βρίσκουμε εμείς ή μας ειδοποιούν οι κάτοικοι της περιοχής και είναι συνήθως ζώα χτυπημένα από αυτοκίνητα ή κακοποιημένα. Όπου μπορούμε, δίνουμε και τροφές σε ανθρώπους που προσέχουν τα αδέσποτα αλλά δεν έχουν τους πόρους να τις αγοράσουν».


«Η επιλογή του Ασπρόπυργου ως περιοχής ήταν για εμάς μια πρόκληση, επειδή, ως επί το πλείστον, είναι βιομηχανική περιοχή, με αχανείς εκτάσεις, και η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, πολλά ζώα καταλήγουν στους δρόμους του Ασπρόπυργου, παρατημένα από τους ιδιοκτήτες τους (απ' όλο το Λεκανοπέδιο και όχι μόνο). Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ο τεράστιος αριθμός εγκαταλελειμμένων ζώων, καθώς και κουταβιών από συνήθως δεσποζόμενα ζώα, που οι ιδιοκτήτες τους δεν τα ήθελαν και τα άφησαν».

Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των αδέσποτων σκυλιών, ειδικά των αγορασμένων, που δεν έχουν γεννηθεί στον δρόμο δηλαδή, αυξάνεται σε περιοχές εκτός κέντρου.


Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των αδέσποτων σκυλιών, ειδικά των αγορασμένων, που δεν έχουν γεννηθεί στον δρόμο δηλαδή, αυξάνεται σε περιοχές εκτός κέντρου. Υπάρχουν ράτσες, όπως το ροτβάιλερ και το πίτμπουλ, αλλά και πάρα πολλά κυνηγόσκυλα, που είτε έχουν νοσήσει και οι ιδιοκτήτες τους προτιμούν να τα εγκαταλείψουν αβοήθητα παρά να τα γιατρέψουν, είτε είναι εργαλεία και όταν σταματούν να είναι χρήσιμα τα παρατούν για να πάρουν άλλα. Επίσης, οι κακοποιήσεις είναι απελπιστικά πολλές.


«Η εμπειρία μας δείχνει ότι, δυστυχώς, το πρόβλημα παραμένει. Και, κατά βάση, στο μυαλό των ανθρώπων έχει περάσει ότι τη "δουλειά" που θα έπρεπε να κάνει η πολιτεία σε πολλές περιπτώσεις "πρέπει" να την κάνει η εκάστοτε φιλοζωική. Για να υπάρξουν λιγότερα αδέσποτα, αυτό που πρέπει να γίνει σίγουρα είναι στειρώσεις, και όχι μόνο στα αδέσποτα. Πρέπει να υπάρχει έλεγχος και στα δεσποζόμενα ζώα, ώστε να σταματήσει κάποια στιγμή ο ανεξέλεγκτος αριθμός των αδέσποτων στους δρόμους. Επίσης, πρέπει να ενεργοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός και να δραστηριοποιηθεί πάνω στα προγράμματα που έχει κάθε δήμος, γιατί το πρόβλημα θα διαιωνίζεται, όση βοήθεια και να προσφέρουμε εμείς. Τέλος, πρέπει να υπάρχουν έλεγχοι και πρόστιμα στους κηδεμόνες ζώων χωρίς ηλεκτρονική σήμανση».


— Πώς μπορεί να συνεισφέρει κάποιος στις δράσεις σας και να βοηθήσει σε αυτό που κάνετε; Τι μπορεί να κάνει κάθε πολίτης;

«Καταρχάς, μπορεί να έρθει να μας γνωρίσει από κοντά και να δει την κατάσταση που επικρατεί στη συγκεκριμένη περιοχή. Γιατί, δυστυχώς, άλλο να σ' το περιγράφει κανείς και άλλο να το βλέπεις να γίνεται μπροστά σου. Κατά δεύτερον, μπορεί να βοηθήσει με φιλοξενίες, με μεταφορές ζώων, με κοινοποιήσεις στο Διαδίκτυο, με τροφές, φάρμακα, αμπούλες κ.λπ. Κάθε πολίτης μπορεί να κάνει το πιο απλό πράγμα, που είναι το τάισμα των αδέσποτων ζώων της γειτονιάς του. Να πιέσει τον δήμο του για τη στείρωση των αδέσποτων ζώων. Το σημαντικό είναι να καταλάβει ο καθένας μας ότι τα πράγματα δεν θα αλλάξουν ποτέ αν δεν αλλάξουμε κι εμείς τη νοοτροπία μας, περιμένοντας ότι όλα αυτά θα γίνουν από κάποιους άλλους».

Αν θέλετε να βοηθήσετε τα Φαντάσματα του Απρόπυργου επικοινωνήστε μαζί τους στη σελίδα τους στο Facebook:

www.facebook.com/Fantasmata.Aspropyrgou/

 

H ομάδα Τα Φαντάσματα του Ασπρόπυργου βοηθά με κάθε τρόπο τα ζώα της περιοχής Facebook Twitter
Φωτο: Πίνδαρος Χαρισιάδης / Φαντάσματα του Ασπρόπυργου
H ομάδα Τα Φαντάσματα του Ασπρόπυργου βοηθά με κάθε τρόπο τα ζώα της περιοχής Facebook Twitter
Φωτο: Πίνδαρος Χαρισιάδης / Φαντάσματα του Ασπρόπυργου
H ομάδα Τα Φαντάσματα του Ασπρόπυργου βοηθά με κάθε τρόπο τα ζώα της περιοχής Facebook Twitter
Φωτο: Πίνδαρος Χαρισιάδης / Φαντάσματα του Ασπρόπυργου
Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

10 φιλοζωικές οργανώσεις που δεν βρίσκονται στην Αθήνα, αλλά κάνουν σπουδαίο έργο

Ελλάδα / 10 φιλοζωικές οργανώσεις που δεν βρίσκονται στην Αθήνα, αλλά κάνουν σπουδαίο έργο

Για κάθε ανεύθυνο ιδιοκτήτη που διογκώνει το ήδη μεγάλο πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα, υπάρχουν φιλοζωικές με ταυτότητα και χαρακτήρα που ξέρουν τι, πώς και με ποιους μπορούν να βοηθήσουν. Γνωρίστε τις!
ΜΑΡΙΝΑ ΠΕΤΡΙΔΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ