Κώστας Τσιάρας: «Nα δώσουμε ξανά κίνητρα στους αγρότες να καλλιεργήσουν τη γη τους»

Κώστας Τσιάρας: «Nα δώσουμε ξανά κίνητρα στους αγρότες να καλλιεργήσουν τη γη τους» Facebook Twitter
Σε αυτές τις εκλογές δεν είναι το ζητούμενο να καταψηφιστεί ο κ. Τσίπρας. Εμείς επιζητούμε τη θετική ψήφο των πολιτών.
0

Ο γιατρός Κώστας Τσιάρας γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 1966. Τον Ιούλιο του 2012 διετέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών μέχρι τον Ιούνιο του 2013 και στη συνέχεια πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, μέχρι τον Ιανουάριο του 2015. Αργότερα, τον Ιανουάριο του 2016, κατόπιν πρότασης του πρόεδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη και μετά από ομόφωνη αποδοχή της από τους βουλευτές, εκλέχθηκε γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

«Οι εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου αποτελούν εξαιρετικά κομβικό σταυροδρόμι για τη χώρα. Η Ελλάδα έφτασε στα όρια των αντοχών της και όλοι μας δοκιμαστήκαμε σκληρά. Χάθηκαν πολλές ευκαιρίες. Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε άλλες» επισημαίνει αναφερόμενος στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής. Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο βουλευτής του νομού Καρδίτσας και εκ νέου υποψήφιος Κώστας Τσιάρας μιλά για την επόμενη μέρα, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για την επιθετική πολιτική της Τουρκίας.

— Γιατί κάποιος να επιλέξει να ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Μέχρι πριν από λίγους μήνες, ενδεχομένως οι περισσότεροι να απαντούσαν πως θα ψηφίσουν Μητσοτάκη για να μη βγει ο Τσίπρας. Όμως οι ευρωεκλογές που μεσολάβησαν άλλαξαν τα πράγματα. Οι πολίτες καταδίκασαν τον κ. Τσίπρα και τις πολιτικές του στις ευρωεκλογές και τον έσυραν το ίδιο βράδυ σε παραίτηση. Σε αυτές τις εκλογές δεν είναι το ζητούμενο να καταψηφιστεί ο κ. Τσίπρας. Εμείς επιζητούμε τη θετική ψήφο των πολιτών.

Διεκδικούμε την ψήφο εμπιστοσύνης των Ελλήνων στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε έναν πολιτικό με νέες ιδέες, αξιόπιστο, που εννοεί όσα λέει. Και γι' αυτό αξίζει να τον εμπιστευτούν οι πολίτες την 7η Ιουλίου. Γιατί προτείνει ένα ρεαλιστικό σχέδιο, φιλικό προς την ανάπτυξη, προς την επιχειρηματικότητα και δη τη νεανική. Ένα σχέδιο που απελευθερώνει τη δημιουργικότητα των νέων ανθρώπων και παράγει πολλές νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Νομίζω, πως η απερχόμενη κυβέρνηση αποδοκιμάστηκε κυρίως για το ύφος της εξουσίας της. Αποδοκιμάστηκε για την κυνικότητα και την αλαζονεία που επέδειξε στο Μάτι, στη Μάνδρα, στον Σαρωνικό αλλά και στα εθνικά μας θέματα. Οι πολίτες μπορούν να συγχωρήσουν τα λάθη στην πολιτική. Την αλαζονεία ποτέ.


— Με ποιους τρόπους μπορεί η Ελλάδα να επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης και ευημερίας;

Στον πυρήνα μιας ανοιχτής οικονομίας, όπως η δική μας, βρίσκεται πάντοτε η αξιοπιστία. Αυτή είναι η απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να λειτουργεί αποτελεσματικά η ελεύθερη αγορά, η επιχειρηματικότητα να επενδύει στους κλάδους που μπορούν να δημιουργήσουν τις καλύτερες αποδόσεις και έτσι να κινείται η οικονομία. Αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, αν δεν υπάρχει αξιοπιστία, ολόκληρο το οικονομικό σύστημα καταρρέει ‒ μην έχετε αμφιβολία.

Καμία πολιτική δεν μπορεί να αποδώσει, αν απουσιάζει το αίσθημα της σταθερότητας. Κανένας επενδυτής δεν θα ρισκάρει τα κεφάλαιά του σε μια οικονομία με ασταθές επενδυτικό και φορολογικό περιβάλλον. Την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη ελληνική οικονομία μόνο η δική μας παράταξη μπορεί να την εξασφαλίσει. Από κει και πέρα, με μια οικονομία και ένα κράτος φερέγγυο, πολλές πολιτικές μπορούν να είναι αποτελεσματικές. Εμείς έχουμε προτείνει μια γενναία μείωση των φορολογικών βαρών που πιστεύουμε πως θα δώσει επιπλέον κίνητρα για νέες επενδύσεις, βάζοντας μπροστά τις μηχανές της ελληνικής οικονομίας.

— Σε περίπτωση εκλογής της Νέας Δημοκρατίας έχετε σκοπό να καταργήσετε την απλή αναλογική;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί πως ο εκλογικός νόμος που εισήγαγε η απερχόμενη κυβέρνηση, μόνο και μόνο για να ναρκοθετήσει την πολιτική σταθερότητα, θα αλλάξει. Θα αντικατασταθεί προκειμένου να εξασφαλιστεί η αναλογικότητα της εκπροσώπησης, χωρίς όμως να διακυβεύεται ανά πάσα στιγμή η κυβερνητική σταθερότητα. Γιατί σε αυτή την περίπτωση ανοίγει ένας νέος κύκλος οικονομικής αβεβαιότητας που αναστέλλει τις αναγκαίες επενδύσεις και καθυστερεί την ανάπτυξη.


— Στα χρόνια που βρίσκεστε στο ελληνικό Κοινοβούλιο τι είναι αυτό που σας ενοχλεί και από που σας γοητεύει στην πολιτική;

Κοιτάξτε, η πολιτική είναι ένας δύσκολος χώρος. Οι αντιπαραθέσεις είναι, πολλές φορές, σκληρές. Θα σας έλεγα ότι με ενοχλεί όταν οι πολιτικές αντιπαραθέσεις μετατρέπονται σε προσωπικές, με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Αυτό, ομολογώ, με ενοχλεί. Από κει και πέρα, όμως, θα σας έλεγα ότι είναι πολύ μεγάλη η ικανοποίηση όταν με τους συμπολίτες μου καταφέρνουμε νίκες για τον τόπο μας.

Κώστας Τσιάρας: «Nα δώσουμε ξανά κίνητρα στους αγρότες να καλλιεργήσουν τη γη τους» Facebook Twitter
Καμία πολιτική δεν μπορεί να αποδώσει, αν απουσιάζει το αίσθημα της σταθερότητας.


— Για ποιον λόγο θεωρείτε ότι οι πολίτες αποδοκίμασαν τον ΣΥΡΙΖΑ στη αναμέτρηση των ευρωεκλογών;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία τάζοντας τα πάντα στους πάντες. Όπως και στη ζωή, όμως, έτσι και στην πολιτική, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Έρχεται, μοιραία, κάποια στιγμή που το ένα ψέμα δεν δένει με το επόμενο και στο τέλος ο «βασιλιάς μένει γυμνός».

Νομίζω, όμως, πως η απερχόμενη κυβέρνηση αποδοκιμάστηκε κυρίως για το ύφος της εξουσίας της. Αποδοκιμάστηκε για την κυνικότητα και την αλαζονεία που επέδειξε στο Μάτι, στη Μάνδρα, στον Σαρωνικό αλλά και στα εθνικά μας θέματα. Οι πολίτες μπορούν να συγχωρήσουν τα λάθη στην πολιτική. Την αλαζονεία ποτέ.


— Ποιο αναμένεται να είναι το δικό σας «ύφος» εξουσίας;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει δείγματα γραφής τόσο για το ήθος του όσο και για το ύφος του. Και η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα με αρχές. Είμαι βέβαιος πως, εφόσον μας εμπιστευτούν οι πολίτες στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, όλοι οι υπουργοί θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του προέδρου. Θα κάνουν τη δουλειά τους αποτελεσματικά, με σεβασμό στον πολίτη.

— Επειδή έχετε διατελέσει υφυπουργός Εξωτερικών, ποια είναι η γνώμη σας για την επιθετική πολιτική της Τουρκίας και ποια γραμμή χρειάζεται να ακολουθήσει η επόμενη κυβέρνηση;

Η Τουρκία είναι αντιμέτωπη σήμερα με πολλά προβλήματα, σε πολλαπλά επίπεδα. Η οικονομία της βρίσκεται σε βαθιά κρίση και στον Νότο, το πρόβλημα της Συρίας που «τροφοδοτεί» το προσφυγικό, παραμένει ανοιχτό. Παράλληλα, στο εσωτερικό, ο Τούρκος Πρόεδρος έχει υποστεί μια μεγάλη πολιτική ήττα στον δήμο της Κωνσταντινούπολης, ενώ ταυτόχρονα ακροβατεί μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Εκτιμώ, όμως, πως η κύρια στόχευση της Τουρκίας επικεντρώνεται στις εξορύξεις του ορυκτού πλούτου στην ανατολική Μεσόγειο.

Εμείς, από την πλευρά μας, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις δικές μας συμμαχίες στη βάση του Διεθνούς Δικαίου για να αποκρούσουμε την τουρκική προκλητικότητα. Γι' αυτό, στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πριν από λίγες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη η Ευρώπη να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, αν η τελευταία εμείνει στην παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Η προσωπική μου άποψη, πάντως, είναι πως οι διεθνείς πιέσεις στη Γείτονα, σε συνδυασμό με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, θα επιτρέψει στη λογική να επικρατήσει και να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης.


— Τι είναι αυτό που θα θέλατε να επιτύχετε για τον νομό σας ως υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας στην Καρδίτσα;

Όπως γνωρίζετε, ο νομός Καρδίτσας στηρίζεται στην αγροτική παραγωγή. Τα τελευταία χρόνια πλήρωσε βαρύ τίμημα από τους πειραματισμούς της απερχόμενης κυβέρνησης, με αποτέλεσμα η καλλιέργεια της γης να έχει καταστεί ουσιαστικά ασύμφορη. Τα χωριά μας ερημώνουν και το αίσθημα της ανασφάλειας κυριεύει πλέον τους λιγοστούς συνταξιούχους που παραμένουν στον τόπο τους. Αυτήν τη θλιβερή πραγματικότητα θέλουμε ουσιαστικά να αντιστρέψουμε· να προσπαθήσουμε να δώσουμε ζωή στον τόπο μας· να δώσουμε ξανά κίνητρα στους αγρότες να καλλιεργήσουν τη γη τους· να ανοίξουμε νέους δρόμους για την παραγωγή τους· να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες στους νέους επιστήμονες, ώστε να μείνουν στον τόπο τους.

Ελλάδα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη LiFO: «Θέλουμε ισχυρή ανάπτυξη ή ανακύκλωση της μιζέριας;»

Ελλάδα / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη LiFO: «Θέλουμε ισχυρή ανάπτυξη ή ανακύκλωση της μιζέριας;»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της ΝΔ μιλά στη LiFO, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις εθνικές εκλογές, για το πρόγραμμα που θέλει να εφαρμόσει, τον Αλέξη Τσίπρα, τους νέους, εκμυστηρεύεται τι κρατά από τους γονείς του αλλά και τι θεωρεί σημαντικό στη ζωή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
O Αλέξης Τσίπρας στη LIFO: «Δεν μετανιώνω για το ότι δε συμβιβαστήκαμε με την αδράνεια»

Ελλάδα / O Αλέξης Τσίπρας στη LIFO: «Δεν μετανιώνω για το ότι δε συμβιβαστήκαμε με την αδράνεια»

Στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στη LiFO ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλά για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝ.ΕΛ., τον Γιάνη Βαρουφάκη, τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, το Μάτι και τους νέους και εξομολογείται άγνωστες πτυχές της προσωπικής του ζωής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στη LiFO: «Κανείς δεν μας χρώσταγε να μας κάνει υπουργούς και βουλευτές»

Ελλάδα / Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στη LiFO: «Κανείς δεν μας χρώσταγε να μας κάνει υπουργούς και βουλευτές»

O υπουργός Επικρατείας και υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Αθήνας μιλά στη LiFO για την επόμενη μέρα των εκλογών, τα λάθη και τις αστοχίες του ΣΥΡΙΖΑ, το «ύφος Πολάκη», τη νύχτα του δημοψηφίσματος και τη συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ