Η γνωστή άγνωστη Κατερίνα Γώγου

Η γνωστή άγνωστη Κατερίνα Γώγου Facebook Twitter
Ενδεχομένως, αν δεν υπήρχε η Κατερίνα Γώγου, να έπρεπε να την εφεύρουμε για να μπορούμε να λέμε τα δικά μας άγρια, μα τόσο αληθινά παραμύθια.
1

Η τόσο λαμπερή μέσα στο σκοτάδι της φιγούρα της Κατερίνας Γώγου, αυτό το παιδικό πρόσωπο με τους ατιθάσευτους δαίμονες, έχει αφήσει το δικό της ανεξίτηλο αποτύπωμα στην κυρίαρχη μυθολογία: ποιήτρια, ηθοποιός, αυτόνομο πνεύμα, αναρχική, δαιμονισμένη, στρατευμένη και συνάμα ελεύθερη. Γεμάτη λέξεις και βουτηγμένη στη σιωπή. Φορέας ενός λόγου βγαλμένου από την καρδιά της πόλης και διαμορφωμένου στο περιθώριό της.

Όπως και να 'χει, η περσόνα της μοιάζει να υπονομεύει ιδανικά την ποίηση από τα μέσα, ποτίζοντάς την με τα δικά της μαγικά φίλτρα, σαν μια πανκ Μήδεια που επιστρέφει με το άρμα της για να ταρακουνήσει τα θανατερά από ηρεμία νερά της.

Σχεδόν είκοσι έξι χρόνια μετά τον θάνατό της, η Κατερίνα Γώγου ξανασυστήνεται μέσα από ένα άκρως σημαδιακό βιβλίο που την επαναφέρει στην πρώτη γραμμή, εισβάλλοντας στον ξεχασμένο κόσμο της, ψάχνοντας τα αρχεία και τις φωτογραφίες της, ανιχνεύοντας συνεντεύξεις μέσα από ξεχασμένες κασέτες, βγάζοντας στο φως ποιήματα που έμειναν κρυφά στην πρώτη τους γραφή και τώρα αποκαλύπτουν το συναρπαστικό τους βάθος.

Μοιάζει με μια αλλόκοτη Βιρτζίνια Γουλφ, έτοιμη να χώσει κρυφά στις τσέπες της τις πέτρες, αλλά έχοντας δίπλα της τα εξαρτήματα του ποιητικού λόγου. Σαν να θέλει να μας ανακρίνει ή σαν να μας απειλεί, καταστρέφοντας ό,τι δεν είναι αληθινό και μιλώντας με την επιτακτική δυνατότητα του σώματος και του τώρα.

Γιατί αυτό που καταφέρνει η επίσης ποιήτρια Ευτυχία Παναγιώτου ως ιδανική αρχειοδίφης και επιμελήτρια του βιβλίου με τον ακριβή τίτλο Μου μοιάζει ο άνθρωπος μ' έναν ήλιο, που καίγεται από μόνος του είναι να σκύψει με σεβασμό πάνω στον εύθραυστο ψυχισμό της Γώγου και να αναδομήσει το πολυδύναμο και γοητευτικά αντιφατικό προφίλ της, αφήνοντάς το ανοιχτό σε ερμηνείες, όπως θα άρμοζε στην ίδια.

«Ποιος είναι ο λόγος της ποίησης που βγαίνει απ' το ποιώ και που σημαίνει πράττω; Ζητάω την απάντηση απ' τους ακινητοποιημένους» έγραφε εκείνη στον «Μήνα των παγωμένων σταφυλιών» με απόλυτη αγωνία και ενάργεια, όπως τώρα, που στο εξώφυλλο του βιβλίου μάς κοιτάει κατάματα, κρατώντας με αποφασιστικότητα το τσιγάρο.

Μοιάζει με μια αλλόκοτη Βιρτζίνια Γουλφ, έτοιμη να χώσει κρυφά στις τσέπες της τις πέτρες, αλλά έχοντας δίπλα της τα εξαρτήματα του ποιητικού λόγου. Σαν να θέλει να μας ανακρίνει ή σαν να μας απειλεί, καταστρέφοντας ό,τι δεν είναι αληθινό και μιλώντας με την επιτακτική δυνατότητα του σώματος και του τώρα.


Ίσως γι' αυτό δεν μπορεί κανείς ποτέ να ξεφύγει από την ποίηση της Κατερίνα Γώγου, ακόμα και αν αντιστέκεται σε αυτήν ή την αρνείται, όπως έκανε εκείνη με τις συνεντεύξεις: είναι μια ποίηση βιωμένη και ενσαρκωμένη που βγαίνει από τα στόματα των αδικημένων, τον θάνατο των αθώων και τον λόγο όλων όσοι δεν έχουν φωνή.

Η ίδια φροντίζει, ωστόσο, σε αντίθεση με άλλους ποιητές που βλέπουν τον αιώνα τους από την άκρη, σαν παρατηρητές, να βρίσκεται πάντα στο μέσον ή, μάλλον, στην πρώτη γραμμή του πυρός, στον κάτω κόσμο των απονενοημένων και της βιωμένης κόλασης, σε αυτόν τον «κούφιο άξονα του κόσμου», όπως παραστατικά το αποτύπωνε η ίδια, αντικρίζοντας κατάματα ό,τι την ξεπερνά: την υπερβατική αλήθεια ή την αποκαλυψιακή βία. Τη μεγάλη εικόνα της κόλασης του Ιερώνυμου Μπος και τη μοναχική συνθήκη του Μικρού Πρίγκιπα σε έναν άγνωστο πλανήτη.

Τίποτα ενδιάμεσο και τίποτα λιγότερο από τα δύο άκρα της απόλυτης δύναμης και της άκρας ευαισθησίας, τις οποίες εμπεριείχε σε ισόποσες δόσεις.

Χαρακτηριστική είναι η προσέγγισή της στον Νίτσε, σε κάποια από τις συνεντεύξεις της, όπου επιμένει πως το αγέρωχο προφίλ του Υπερανθρώπου αντισταθμιζόταν από ένα πνεύμα που δεν άντεχε καθόλου την αδικία και πάθαινε νευρικό κλονισμό μπροστά στο θέαμα του αμαξηλάτη που βαρούσε με το καμουτσίκι του ένα άλογο.

Αντίστοιχα κι εκείνη οριζόταν από την εύπλαστη δύναμη που διαμόρφωναν οι αντιθετικοί σε ερμηνείες στίχοι της: σκληροί και βίαιοι, μοιάζοντας με παρανάλωμα κάθε ψεύδους, ευαίσθητοι και ακριβοδίκαιοι, όπως η ίδια, κραυγάζοντας από μοναξιά: «Ήμουν ένα κορίτσι που έτρεχε στις διαδηλώσεις και στο θέατρο και έκανε ταινιάκια. Αυτο ήμουνα. Ε, και ξαφνικά, έγινε αυτό, άρχισα και να γράφω».

Εκεί ήταν που απελευθερώθηκαν οι αλλόκοτες δημιουργικές δυναμεις και διαμορφώθηκε η ποιήτρια: εντύπωση κάνει η αρχική μορφή των στίχων στο τόσο ευαίσθητο και επιβεβαιωτικό του τίτλου του «Το πιο όμορφο ποίημά μου» ‒εντελώς διαφορετικό από την οριστική εκδοχή «Το ποίημα»‒, το οποίο παρατίθεται αυτούσιο στο βιβλίο, συνοδευόμενο από μια ζωγραφιά της κόρης της Γώγου, Μυρτώς Τάσιου, στην οποία και το αφιερώνει, δείχνοντάς μας μια εντελώς διαφορετική εκδοχή της ποιήτριας:

Πάνε όμορφή μου, εκεί όπου χαράζει στις κορυφές, αχνογαλάζιο ροζ
πάμε εκεί όπου κορίτσια γυμνά, απάνω σε άγρια άλογα καλπάζοντας στους ανέμους τα μαλλιά τους ν' ανεμίζουνε
και πάνω τους γαντζώνουνε άνθια ροδακινιάς και κόκκινα αστέρια... Εκεί, στην άκρη του κλαδιού της κερασιάς ο φιλντισένιος Πρίγκιπας αποκοιμήθηκε και βλέπει εσένα στ' όνειρό του...
Εσύ με τον Πήγασο, θα αχνοχαμογελάς 
με διαμαντένιο σταυρό, στον υάκινθο λαιμό σου 
θ' αστράφτεις, θα λαμποκοπάς...
Αχ Παναγιά-Μυρτώ μου, ποτέ πια αχ...
Κανείς δεν σ' έχει αγαπήσει πιο πολύ, όπως μια 
Κατερίνα το παιδί.

Σε άλλο μήκος κύματος ή, μάλλον, στην άλλη πλευρά του καταδικού της κόσμου το αδημοσίευτο ‒τουλάχιστον όπως βρέθηκε στο αρχείο του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη‒ ποίημά της για τον Παζολίνι, που εύλογα θα τον φανταζόταν σήμερα να συνόδευε κάποια φωτογραφία του αδικοχαμένου Ζακ:

Αυτός ήταν ο θάνατος του κομμουνιστή και πούστη ΠΑΖΟΛΙΝΙ 
που κάθε Δευτέρα Τετάρτη και Παρασκευή 
καβάλα σ' ένα πενηνταράκι μηχανάκι έτρεχε μ' 800 χλμ. να προλάβει να παίζουνε τα σινεμά στο Αιγάλεω στη Νεάπολη και προπαντός στην Όστια
με κρατημένες γερά πάνω ταινίες και ρημαδο-γειτονιές
Και το ριγέ σημαιάκι της ποίησης. Αντίο-
Συγχώρα με Παζολίνι 
πονάει όμως πιο πολύ η καρδούλα μου 
για κείνες τις μπατίρες αδελφές 
που δεν τις άγγιζε κανένας.

Στο τέλος του ποιήματος δεσπόζει και η υπογραφή: «Κατερίνα».

Μια αφιερωματική δήλωση, ταυτόσημη των ποιητικών και πολιτικών της πιστεύω, ανιχνευμένων με ακρίβεια σε έναν κόσμο που δεν ήθελε καθαρόαιμες ταυτότητες και δηλώσεις.

Ιχνηλατώντας ένα άστρο που φώτιζε το σκοτεινό αστικό σύμπαν, η Γώγου φαινόταν να ανήκει αποκλειστικά σε αυτό, αλλά ταυτόχρονα διαφοροποιούνταν από τους δικούς μας «Άγιους», όπως τους ήθελε ο Λεωνίδας Χριστάκης, Γώγου, Άσιμο, Σιδηρόπουλο.

«Το όνειρό μου ήτανε, άμα μεγαλώσω, να γίνω θεραπευτής» λέει στη συνέντευξή της στον Άρη Σκιαδόπουλο (στο βιβλίο δημοσιεύονται, επίσης, συνεντευξεις στους Δημήτρη Γκιώνη, Ελένη Σπανοπούλου, Ελένη Γκίκα, Δημήτρη Αργυρόπουλο, Γιώργο Κυριαζίδη, Δημήτρη Νόλλα, Γιώργο Νοταρά, Γιάννη Κολοβό).

«Όχι ψυχίατρος. Όχι χημεία. Ούτε ηθοποιός. Ποιήτρια, ναι. Γιατί πιστεύω πως η ποίηση ήρθε στον κόσμο να προφητεύει, να ενώνει τους ανθρώπους, να φέρνει το μήνυμα από τον ουρανό στη γη, ν' ανοίγει τους καταχωνιασμένους δρόμους. Ερμής. Με φτεράκια στα πόδια. Δεν υπάρχει περίπτωση εδώ μ' εμένα σκανδαλοθηρία. Ο θάνατος είναι θάνατος. Με αίμα θυσίας. Ένας αδελφός μας άνεργος, όπως κι εγώ, όπως ολόκληρη η Ελλάδα, υποσιτιζόμενη, εκτός πάντων των ιδίων γνωστών ολίγων, μια ελληνική σημαία με αίμα θυσίας βαμμένη πάντα εκείνων που την αγαπήσανε πιο πολύ. Όπως κι εγώ. Αδελφός, αθώος, διάττοντας στη ζωή, έγινε άστρο. Στον ουρανό όμως...».

Τη φαντάζεται κανείς να περιπλανιέται σαν ένας οριακός Μαγιακόφσκι της πλατείας, απαγγέλλοντας στίχους και ξεσηκώνοντας τον κόσμο. Ήθελε, άλλωστε, κι αυτή ένα σύμπαν φουτουριστικά πλασμένο, γεμάτο εκρήξεις και χρώμα. Έγραφε σαν αλλοπαρμένη δημιουργός που έγδερνε τις λέξεις με τη σάρκα, ενόσω οι στίχοι της ρουφούσαν τα αστέρια.

Δεν είναι τυχαίο ότι επέστρεφε ποιητικά, είτε στα άστρα είτε βαθιά στη γη, ως ταυτόχρονα χοϊκή και αμετανόητα ονειροπαρμένη. Ενδεχομένως, αν δεν υπήρχε η Κατερίνα Γώγου, να έπρεπε να την εφεύρουμε για να μπορούμε να λέμε τα δικά μας άγρια, μα τόσο αληθινά παραμύθια.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

 

Βιβλίο
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σαν σήμερα πέθανε η Κατερίνα Γώγου, ένα απρόθυμο είδωλο της σκοτεινής ποίησης

Βιβλίο / Σαν σήμερα πέθανε η Κατερίνα Γώγου, ένα απρόθυμο είδωλο της σκοτεινής ποίησης

Γιατί μετά από τόσα χρόνια η ρηξικέλευθη περίπτωση της Κατερίνας Γώγου, που πέθανε σαν σήμερα το 1993, προκαλεί το ενδιαφέρον; Ήταν ένα ποιητικό σύμβολο της πιο ζόρικης και αθώας εποχής των Εξαρχείων ή μια γυναίκα που χάθηκε μέσα της, καταλήγοντας ηττημένη και μόνη - είδωλο με το στανιό;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κεχαγιάς

Βιβλίο / «Το να εκδίδεις βιβλία στην Ελλάδα είναι σαν να παίζεις στο καζίνο»

Η Γεννήτρια είναι ένας νέος εκδοτικός οίκος αφιερωμένος στη σύγχρονη λογοτεχνία. Ο εκδότης της, συγγραφέας και μεταφραστής, Παναγιώτης Κεχαγιάς, μιλά για τις δυσκολίες και τις χαρές του εγχειρήματος, για το πώς σκοπεύει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής αγοράς, καθώς και για τους πρώτους τίτλους που ετοιμάζεται να εκδώσει.
M. HULOT
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Οι Αθηναίοι / Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Η εκτέλεση του Μπελογιάννη τον έκανε αριστερό. Η αυτοκτονία του Νίκου Πουλαντζά, μπροστά στα μάτια του, τον καθόρισε. Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αφηγείται το προσωπικό του ταξίδι και την πνευματική περιπέτεια μιας ολόκληρης εποχής, από τη διανόηση του Παρισιού μέχρι τους δρόμους της πολιτικής και τις αίθουσες των πανεπιστημίων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Βιβλίο / Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Δεν υπάρχει μελέτη για τον ελληνικό εθνικισμό που να μην έχει αναφορές στο έργο της. Η επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το “Πρότυπο Βασίλειο” και η Μεγάλη Ιδέα» από τις εκδόσεις Νήσος συνιστά αναμφίβολα εκδοτικό γεγονός.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός» ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Νίκος Μπακουνάκης / Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός»

Ο πρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ, στην πρώτη του συνέντευξη, μιλά στη LIFO για τους στόχους και τις δράσεις του ιδρύματος και για το προσωπικό του όραμα για το βιβλίο. Ποιος ο ρόλος των μεταφράσεων στην πολιτιστική διπλωματία και πώς θα αυξηθεί η φιλαναγνωσία; 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζόναθαν Κόου

I was there / Τζόναθαν Κόου: «Το να είσαι κυνικός δείχνει τεμπελιά στη σκέψη»

Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε για τη συγγραφή ως «πολυτέλεια για λίγους», την εκλογή Τραμπ ως «έκφραση απόγνωσης» και τη «woke» κουλτούρα ως πράξη ενσυναίσθησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Σαν σήμερα  / Πολ Όστερ: «Οι χαμένες ευκαιρίες αποτελούν μέρος της ζωής στον ίδιο βαθμό με τις κερδισμένες»

Σαν σήμερα 30 Απριλίου, το 2024 πεθαίνει ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας και μετρ της σύμπτωσης, που κατάφερε να συνδυάσει την προοπτική των άπειρων φανταστικών κόσμων με το ατελείωτο κυνήγι των ευκαιριών και τη νουάρ ατμόσφαιρα με τα πιο ανήκουστα αυτοβιογραφικά περιστατικά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ηλίας Μαγκλίνης: «Η ανάκριση»

Το Πίσω Ράφι / «Γιατί δεν μου μιλάς ποτέ για τον εφιάλτη σου, μπαμπά;»

Η «Ανάκριση» του Ηλία Μαγκλίνη, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πεζά των τελευταίων χρόνων, φέρνει σε αντιπαράθεση έναν πατέρα που βασανίστηκε στη Χούντα με την κόρη του που «βασανίζεται» ως περφόρμερ στα χνάρια της Μαρίνα Αμπράμοβιτς.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Πέντε κλασικά έργα που πρέπει κανείς να διαβάσει

Βιβλίο / 5 κλασικά βιβλία που κυκλοφόρησαν ξανά σε νέες μεταφράσεις

Η κλασική λογοτεχνία παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη, κι αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς ανατρέχοντας στους τίτλους της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής και σε έργα των Τζόις, Κουτσί, Κάφκα, Αντρέγεφ και Τσβάιχ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τάσος Θεοφίλου: «Η φυλακή είναι το LinkedΙn των παρανόμων» ή «Το πορνό και το Κανάλι της Βουλής είναι από τα πιο δημοφιλή θεάματα στη φυλακή»

Βιβλίο / Τάσος Θεοφίλου: «Όταν μυρίζω μακαρόνια με κιμά θυμάμαι τη φυλακή»

Με αφορμή το βιβλίο-ντοκουμέντο «Η φυλακή», ο Τάσος Θεοφίλου μιλά για την εμπειρία του εγκλεισμού, για τον αθέατο μικρόκοσμο των σωφρονιστικών ιδρυμάτων –μακριά απ’ τις εικόνες που αναπαράγουν σειρές και ταινίες– και για το πώς η φυλακή λειτουργεί σαν το LinkedIn των παρανόμων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Βιβλίο / Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Chanel, Dior και πολλοί ακόμα οίκοι υψηλής ραπτικής «ντύνουν» τα shows τους με τη μουσική του. Στο «Remixed», την αυτοβιογραφία-παλίμψηστο των επιρροών και των εμμονών του, ο ενορχηστρωτής της σύγχρονης catwalk κουλτούρας μας ξεναγεί σε έναν κόσμο όπου μουσική και εικόνα γίνονται ένα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Βιβλίο / Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Λίγοι είναι οι ποιητικά γραμμένοι εκκλησιαστικοί στίχοι που δεν φέρουν τη σφραγίδα αυτού του ξεχωριστού υμνωδού και εκφραστή της βυζαντινής ποιητικής παράδοσης που τίμησαν οι σύγχρονοί μας ποιητές, από τον Οδυσσέα Ελύτη μέχρι τον Νίκο Καρούζο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ

σχόλια

1 σχόλια