TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Παλιές και νέες μέθοδοι επιτήρησης και κατασκοπείας στο εργασιακό περιβάλλον της Amazon

Παλιές και νέες μέθοδοι επιτήρησης και κατασκοπείας στο εργασιακό περιβάλλον της Amazon

 

Σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας του Jeff Bezos που παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα σε μία μεγάλη έρευνα του Motherboard-Vice, ο γίγαντας των διαδικτυακών πωλήσεων παρακολουθούσε στενά συνδικαλιστές της CGT, ακτιβιστές της Greenpeace, καθώς και Κίτρινα Γιλέκα στη Γαλλία και την Ευρώπη. Το Vice μιλάει μάλιστα για "εμμονική παρακολούθηση", ειδικά κατά τη διάρκεια της "υψηλής περιόδου", της περιόδου δηλαδή μεταξύ του Black Friday και των Χριστουγέννων. Σε συνέχεια αυτών των αποκαλύψεων, ο El Diario, ένας ισπανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος, αποκάλυψε τη Δευτέρα ότι η Amazon διείσδυσε, παρακολούθησε και φωτογράφησε συνδικαλιστές, εργαζόμενους και δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μια απεργίας στις εγκαταστάσεις της στις 30 Οκτωβρίου 2019, μέσω ενός πρακτορείου ντετέκτιβ.

 

 *

Η Amazon χρησιμοποίησε έναν εγκάθετο του Villarejo στην Καταλονία για να κατασκοπεύσει συνδικαλιστές κατά τη διάρκεια μιας απεργίας

 

Ο Antonio Giménez Raso, κατηγορούμενος στην υπόθεση Villarejo [πρών αρχηγός αστυνομίας που κατηγορήθηκε για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης -σ.σ.], ενήργησε ως "σύνδεσμος της αστυνομίας" μεταξύ ενός πρακτορείου ιδιωτικών ντετέκτιβ και τους Mossos [αστυνομία της Καταλονίας -σ.σ.] την ημέρα της διαμαρτυρίας. Το πρακτορείο που προσέλαβε η Amazon ανήκει στον Julián Peribañez, πρώην συνεργάτη ενός από τους διοικητές της μυστικής αστυνομίας που ενορχήστρωσε την Επιχείρηση Catalunya [επιχείρηση παρακολούθησης και υπονόμευσης των καταλανών αυτονομιστών που φέρεται να δρομολόγησε η ισπανική κυβέρνηση -σ.σ.]. Οι ντετέκτιβ ακολούθησαν όλη την ημέρα και φωτογράφησαν συνδικαλιστές, εργαζόμενους και δημοσιογράφους.

Pedro Águeda

El Diario, 30 Νοεμβρίου 2020

*

 

Η πολυεθνική του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon κατασκόπευσε την απεργία στα κέντρα logistics και μεταφορέων στις 30 Οκτωβρίου 2019 στις εγκαταστάσεις του El Prat de Llobregat, στην επαρχία της Βαρκελώνης. Στην επιχείρηση που διεξήχθη, συμμετείχε ο συνταξιούχος αστυνομικός Antonio Giménez Raso, συνεργάτης του José Manuel Villarejo στην Καταλονία, και κατηγορούμενος σε ένα από τα σκέλη της υπόθεσης της εγκληματικής οργάνωσης που φέρεται να διευθύνεται από τον φυλακισμένο αρχηγό αστυνομίας.

Το πρακτορείο ντετέκτιβ Pinkerton, με το οποίο συνεργάζεται η Amazon σε παγκόσμιο επίπεδο, απευθύνθηκε στην Καταλονία σε μια τοπική εταιρεία του κλάδου, την Castor & Polux, που ανήκει στον Julián Peribañez. Το elDiario.es έλαβε γνώση ενός εσωτερικού εγγράφου, στο οποίο ο Giménez Raso περιγράφεται ως "αστυνομικός σύνδεσμος" του προαναφερθέντος πρακτορείου ντετέκτιβ με τους Mossos d'Esquadra. Ο ρόλος του ήταν να ενημερώνει για "οποιοδήποτε συμβάν" έπεφτε στην αντιληψή του κατά τη διάρκεια της απεργίας.
 

Ένας εκπρόσωπος της Amazon μετέφερε τη θέση της εταιρείας: "Δεν υπήρξε κανένα αίτημα από την Amazon στην Pinkerton ή σε οποιαδήποτε άλλη συνεργαζόμενη μ' αυτήν εταιρεία για την παρακολούθηση της απεργίας των μεταφορέων στην Καταλονία τον Οκτώβριο του 2019".

 

Το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης Motherboard δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η Amazon έβαλε κατασκόπους της να διεισδύσουν σε ένα από τα εργοστάσιά της στην Πολωνία τον Νοέμβριο του 2019, λίγες ημέρες μετά την απεργία που παρακολουθούσαν οι ντετέκτιβ στο κέντρο της Βαρκελώνης. Η κατασκοπεία των εργαζομένων έχει εξαπλωθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Γερμανία, η Πολωνία, η Αυστρία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Σλοβακία.

Ο αρχηγός αστυνομίας Giménez Raso, 66 ετών, συνταξιοδοτήθηκε τον Σεπτέμβρη του περασμένου έτους, αλλά είχε αποσυρθεί από την ενεργή δράση από τον Οκτώβριο του 2005. Στον ελεύθερο χρόνο του, εργάστηκε ως ντετέκτιβ και εμφανίζεται ως συνεργάτης του επιχειρηματικού ομίλου Villarejo σε τρεις εταιρείες - Servicios de Investigación y Detección, Cenyt Argo και Intelligence and Detection - όπως αναφέρεται στη σύνοψη της υπόθεσης που εξέτασε το Εθνικό Δικαστήριο.

Η συμφωνία μεταξύ του Villarejo και του ντετέκτιβ, που έκλεισε το 2008, ορίζει ότι ο Giménez Raso θα συμμετάσχει "με αποκλειστική απασχόληση" στην ιδιωτική επιχείρηση του αρχηγού της αστυνομίας, την εταιρεία Cenyt, η οποία μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων, χρησίμευσε και στην πώληση από τον φυλακισμένο αστυνομικό φακέλων σε τρίτους χρησιμοποιώντας εμπιστευτικές πληροφορίες στις οποίες είχε πρόσβαση λόγω της ιδιοτητάς του ως δημόσιος υπάλληλος, σύμφωνα με τον δικαστή που ανέλαβε την υπόθεση και την Εισαγγελική αρχή κατά της Διαφθοράς.

Το elDiario.es είχε πρόσβαση στην αναφορά που έστειλε το πρακτορείο ντετέκτιβ του Julián Peribañez στην Amazon τη μέρα που συνεργάστηκε μαζί τους ο Giménez Raso. Πρόκειται για ένα έγγραφο 51 σελίδων με φωτογραφίες που οι ντετέκτιβ τράβηξαν κρυμμένοι κοντά στις πύλες του εργοστασίου El Prat τη μέρα της απεργίας. Τα στιγμιότυπα συνοδεύονται από σχόλια για τη στάση των συνδικαλιστών, των εργαζομένων και ακόμη και μιας ομάδας δημοσιογράφων που πήγαν να ενημερωθούν επί τόπου.

 

Οι ντετέκτιβ παρευρέθηκαν στις προετοιμασίες της απεργίας το προηγούμενο βράδυ. Στην έκθεση, σημείωσαν και την ώρα που ξεκίνησαν την παρακολούθηση - 10:00 μ.μ. στις 29 Οκτωβρίου: "Παρατηρήσαμε πώς συγκεντρώνεται μια ομάδα ανθρώπων που ταυτίζονται με τα συνδικάτα CCOO και UGT. Τα πρόσωπα καταχωρούνται για την πιθανή αναγνώρισή τους σε μελλοντικά γεγονότα".

Μετά τις πρώτες φωτογραφίες, οι ντετέκτιβ γράφουν: "Πρέπει να σημειωθεί ότι παρατηρούμε πώς τουλάχιστον 3 άτομα φορούν μάσκες και σκεύη για να κρύψουν τα πρόσωπά τους. Επιβεβαιώνουμε ότι η πρόθεσή τους ήταν να εκφοβίσουν τους εργαζομένους και να αποφύγουν την αναγνώρισή τους σε πιθανές ενέργειες." Λίγο αργότερα, προσθέτουν: "Με την αλλαγή βάρδιας των εργαζομένων της εταιρείας, αρκετά από τα άτομα που καλύπτουν τα πρόσωπά τους πλησιάζουν τα αυτοκίνητα που φεύγουν ενώ φωνάζουν και απειλούν ότι δεν θα πάνε στη δουλειά την επόμενη μέρα".

 

Στις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν κρυφά, τα μέλη της εταιρείας σεκιούριτι στις εγκαταστάσεις της El Prat εμφανίζονται συχνά, με στολή αλλά και με πολιτικά, δίπλα και στους Mossos d'Esquadra, χωρίς να επηρεάζεται το έργο των κατασκόπων της Amazon. Σε ένα σημείο της έκθεσης, οι ντετέκτιβ αναφέρονται στον "υπεύθυνο ασφαλείας" του εργοστασίου με το μικρό του όνομα.

Παρόμοια γεγονότα περιγράφονται και το πρωί. Στις 10:30 π.μ., η ομάδα των ντετέκτιβ ανέφερε: "Σε μία περίπτωση υπήρξε κάποια αντιπαράθεση μεταξύ του ηγέτη των διαδηλωτών, ενός άνδρα περίπου 60 ετών, με άσπρα μαλλιά, ύψους περίπου 1,70, και του αρχηγού ασφαλείας, αλλά περιορίστηκε σε ανταλλαγή απόψεων, κατηγοριών και περιφρονητικών χειρονομιών. Αυτό δεν εμπόδισε τον πρώτο να συνεχίζει να ενημερώνει τα φορτηγά.

Το έργο των πληροφοριοδοτών αποτελεί καθαρή κατασκοπεία. Ο ντετέκτιβ γράφει: "Λίγα λεπτά αργότερα εντοπίσαμε την παρουσία μιας κοπέλας ηλικίας περίπου 28 έως 30 ετών που έφτασε με ένα πρόχειρο εξοπλισμό ηχογράφησης το οποίο τοποθέτησε δίπλα στους διαδηλωτές για μία πρώτη προσέγγιση και συνέντευξη, ώστε να ενημερώνονται όσοι εμφανίζονται. Δεν μπορέσαμε να προσδιορίσουμε το δίκτυο ή το εμπορικό σήμα που αντιπροσωπεύει η κοπέλα από την εικόνα του μικροφώνου." Οι κατάσκοποι έπειτα ψάχνουν για το όχημα του μέσου ενημέρωσης, σημειώνουν την πινακίδα και το μοντέλο, και το φωτογραφίζουν.

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Castor & Polux, Julián Peribañez, δήλωσε στο elDiario.es ότι "λόγω του απορρήτου με τους πελάτες" δεν μπορεί να σχολιάσει το θέμα. Όσον αφορά τον Giménez Raso, ο Peribañez πρόσθεσε ότι είναι "φίλος" του και ότι "σε ορισμένες περιπτώσεις" ζήτησε βοήθεια, αλλά ότι δεν έχουν καμία εμπορική ή εργασιακή σχέση. Από την πλευρά του, ο Antonio Giménez Raso αρνήθηκε να προβεί σε σχόλια.

Το όνομα του Julián Peribañez, ιδιοκτήτη της Castor & Polux, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης το 2013 ως ένας από τους κρατούμενους του πρακτορείου Método 3, υπεύθυνος για την καταγραφή μιας συνομιλίας στο εστιατόριο La Camarga το 2010 μεταξύ της τότε ηγέτιδας του καταλανικού PP, Alicia Sánchez Camacho και της Victoria Álvarez, πρώην συνεργάτιδας του Jordi Pujol Ferrusola, της οποίας η καταγγελία οδήγησε στην υπόθεση Pujol που εξετάστηκε από το Εθνικό Δικαστήριο.

 

Η υπόθεση μπήκε στο αρχείο μετά από έξι μήνες και αυτό έγειρε υποψίες ότι η μυστική αστυνομία αναζητούσε πράγματι υλικό που θα μπορούσε να διαθέτει το πρακτορείο ντετέκτιβ του Francisco Marco σχετικά με τον τότε Υπουργό Εσωτερικών Jorge Fernández Díaz, ο οποίος είχε γευματίσει στο La Camarga σε προηγούμενες ημερομηνίες με την αστυνομική ηγεσία.
 

Ένας από τους διοικητές που εμπλέκονται στην Operación Catalunya, ο αρχηγός της αστυνομίας Marcelino Martín-Blas, καθώς και ο επιθεωρητής Rubén Eladio López, το δεξί χέρι του πρώτου όταν ήταν επικεφαλής της μονάδας εσωτερικών υποθέσεων, επιβεβαίωσαν κατά τη διάρκεια της δίκης που αφορούσε το στικάκι των Pujol [los Pujol: ο πρώην προέδρος της Ζενεραλιτάτ της Καταλονίας είχε κάνει την διαφθορά οικογενειακή υπόθεση -σ.σ.] που είχε στην κατοχή του ο Peribañez, ότι συνεργάστηκε μαζί τους στην ανάλυση των ντοκουμέντων που κατασχέθηκαν στη Método 3. Και οι δύο διαβεβαίωσαν ότι πλήρωσαν τον Peribañez με δημόσια χρήματα για γεύματα και ταξίδια στη Μαδρίτη.

Ο Julián Peribañez κατέθεσε επίσης ως μάρτυρας στη δίκη και αρνήθηκε ότι είχε την παραμικρή σχέση με τις πληροφορίες που είχαν κλαπεί από υπολογιστή των Pujol, ένα είδος "ηλεκτρονικής ζωής" του μεγαλύτερου γιου του πρώην προέδρου που η μυστική αστυνομία προσπάθησε να εισάγει χωρίς επιτυχία στην υπόθεση της διαφθοράς που εξέταζε το Εθνικό Δικαστήριο. Ο Peribañez αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή στην Επιχείρηση Catalunya και περιορίζει τη συνεργασία του με την Αστυνομία στο διάστημα των 18 μηνών κατά το οποίο διερευνούσε τη διαρροή μιας έκθεσης της UDEF που εμφανίστηκε στην έδρα της Método 3 και στην ιδιότητά του ως πρώην υπαλλήλου αυτού του πρακτορείου ντετέκτιβ.

Όσο για τον Giménez Raso, οι ηχογραφήσεις του Villarejo στις οποίες είχε πρόσβαση το elDiario.es επιβεβαιώνουν τη συμμετοχή του στην Operación Catalunya. Σε μία από αυτές, του Μαΐου του 2014, ο αρχηγός της αστυνομίας έχει μόλις λάβει την εντολή να πάψει να ασχολείται με τις δίκες και μιλάει με έναν από τους αστυνομικούς που εμπλέκονται στις υπόγειες διαπλοκές, τον Martin-Blas. Στην ηχογράφηση, μπορεί κανείς να ακούσει τον Villarejo, ο οποίος αποχώρησε από το γραφείο του τότε επιχειρησιακού διευθυντή Eugenio Pino, να ζητάει από τον "Antonio" (Giménez Raso) να ενημερώνει από εκεί κι έπειτα τον επικεφαλής των εσωτερικών υποθέσεων.
 

Στην υπόθεση Tándem ή Villarejo, υπάρχει επίσης μια ηχογράφηση του 2008 που κατασχέθηκε από τον αρχηγό της αστυνομίας, όπου ο Villarejo και ο επικεφαλής επιθεωρητής συζητούν για το ποια θα είναι η εμπορική τους συμφωνία. Ο αρχηγός της αστυνομίας εξηγεί στον Giménez Raso πώς η Μονάδα κατά του Οικονομικού και Φορολογικού Εγκλήματος (UDEF) της Αστυνομίας πραγματοποιεί ένα είδος υπεργολαβίας σε δικαστικές υποθέσεις πίσω από την πλάτη των ανακριτικών αρχών.

"Τους δίνουμε τα δεδομένα, αυτοί σκοράρουν και εμείς συλλέγουμε", λέει ο Villarejo για τη σχέση του με την UDEF. Εκείνη την εποχή, καθώς ο αρχηγός της αστυνομίας José Luis Olivera ήταν υπεύθυνος για τη Μονάδα, ο πλουτισμός του θεωρήθηκε ύποπτος και διερευνάται από την Εισαγγελική Αρχή κατά της Διαφθοράς αν και κατά πόσο σχετίζεται με την σκευωρία του Villarejo. Στην πραγματικότητα, οι έρευνες δείχνουν ότι η Olivera κατέχει το 5% της εταιρείας που προέκυψε από τη συμφωνία μεταξύ του Giménez Raso και του Villarejo.
Pedro Águeda

 

Μτφ. Σ.Σ.

 

Δείτε επίσης στο Αλμανάκ:

Η οδοντόβουρτσά σου σε κατασκοπεύει

Η εποχή του Joker

Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ