TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Το ημερολόγιο της γυναίκας ενός άγγλου βουλευτή

Το ημερολόγιο της γυναίκας ενός άγγλου βουλευτή Facebook Twitter
Tweeter Sasha Swire

Η διακριτική γοητεία της αγγλική αστικής τάξης

 

 

Diary of an MP's Wife

'Ενα σκανδαλοθηρικό βιβλίο για τη ζωή των Συντηρητικών αναστατώνει το βρετανικό Κοινοβούλιο

Sonia Delesalle-Stolper

Ανταποκρίτρια της Libération στο Λονδίνο- 24 Σεπτεμβρίου 2020

 *

 

Το ημερολόγιο της συζύγου ενός πρώην συντηρητικού βουλευτή σπέρνει τον πανικό στο Ουέστμινστερ ανάβοντας φωτιές στην κλίκα των Συντηρητικών, των Ντέιβιντ Κάμερον και Μπόρις Τζόνσον συμπεριλαμβανομένων.

 

 

Το Ουέστμινστερ αναριγεί. 'Ενα ρίγος εξαίσιο αλλά συνάμα και λίγο τρομακτικό. Το βιβλίο κυκλοφορεί αυτή την Πέμπτη και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα είναι μπεστ σέλερ. Η δημοσίευση αποσπασμάτων από το Diary of an MP's Wife (ημερολόγιο μιας γυναίκας ενός βουλευτή) της Sasha Swire έχει ήδη φρικάρει και ενθουσιάσει τη βρετανική πολιτική τάξη.

 

 

Το ημερολόγιο της γυναίκας ενός άγγλου βουλευτή Facebook Twitter
Tweeter Sasha Swire

 

 

 

 

Η Σάσα Σουάιρ είναι σύζυγος του Χιούγκο Σουάιρ, πρώην βουλευτή και υφυπουργού εξωτερικών στην κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον. Στο διάστημα 2010 - 2019, μέχρι να αποχωρήσει ο σύζυγός της από την πολιτική, η πρώην αυτή δημοσιογράφος κρατούσε ένα ημερολόγιο, "χωρίς να έχει ποτέ σκοπό να το δημοσιεύσει", όπως είπε σε αρκετές συνεντεύξεις. Κάθε σελίδα διηγείται την ιστορία μιας συγκεκριμένης πολιτικής κλίκας, αυτής του Συντηρητικού Κόμματος, κατά τη διάρκεια μιας περίεργης περιόδου, εκείνης που προηγήθηκε και ακολούθησε αμέσως μετά το δημοψήφισμα του Brexit τον Ιούνιο του 2016.

 

Ταξιδεύουμε από μαγευτικά αρχοντικά σε πολυτελείς πύργους. Πίνουμε κοκτέιλ, πηγαίνουμε σε χορούς και δεξιώσεις όπου συναντάμε τη βασίλισσα και τους απογόνους της, που σχολιάζονται με τα χειρότερα λόγια. Κάτι σαν το Downton Abbey, λιγότερο αποστειρωμένο. Και αποκρουστικό και γκλάμουρ, μερικές φορές μάταιο και θλιβερό, και συχνά πολύ αστείο. Η Σάσα Σουάιρ, κόρη του Λόρδου Νοτ, πρώην υπουργού της Μάργκαρετ Θάτσερ, προέρχεται από τον ίδιο κύκλο με όλους τους πολιτικούς που περιγράφει με τρόπο ελάχιστα κολακευτικό. Η μητέρα του συζύγου της Χιούγκο είναι μία δούκισσα χήρα που ταξιδεύει με τον μπάτλερ της. Όπως ο Μπόρις Τζόνσον, ο Ντέιβιντ Κάμερον και πολλοί άλλοι, ο Ούγκο Σουάιρ σπούδασε στο αριστοκρατικό και ιδιωτικό κολέγιο του Έτον, πριν καταταγεί στο στρατό. Διαβάζουμε για τις μικρές λυκοφιλίες, τις ποταπές φιλοδοξίες και τις ελαστικές φιλίες.

 

Ο Ντέιβιντ Κάμερον περιγράφεται ως ένας ανυπόστατος που λατρεύει τα χοντρά αστεία και μιλάει πολύ για σεξ, όπως όλοι οι σύντροφοί του που συναγωνίζονται "ποιος έχει το μεγαλύτερο". Η Σάσα Σουάιρ αναφέρεται σε έναν περίπατο, κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου στην Κορνουάλη, όπου ο Πρωθυπουργός της ζήτησε να σταματήσει να περπατά μπροστά του, επειδή "το άρωμα που φοράω τον κάνει να θέλει να με στριμώξει μέσα στους θάμνους". Διηγείται κι εκείνο το σαββατοκύριακο που το πέρασαν όλοι μαζί με γερό μεθύσι, την επόμενη μέρα του Brexit, με έναν "Ντέιβιντ να κλαψουρίζει εξαιτίας όλων εκείνων που τον πρόδωσαν". Θα εκμυστηρευτεί ότι "τα σκάτωσε τελείως με το Brexit".

 

 

Το ημερολόγιο της γυναίκας ενός άγγλου βουλευτή Facebook Twitter
Ο Χιούγκο Σουάιρ (τρίτος από αριστερά) με τον σκύλο του Rocco στο Westminster Dog of Year competition του 2015. Φωτ. Tolga Akmen/LNP

 

 

Η Τερέζα Μέι είναι "χωρίς γοητεία, χωρίς την παραμικρή πρωτότυπη ιδέα και χωρίς φίλους", ο Μάικλ Γκόουβ, υπουργός σήμερα αρμόδιος για το Brexit, "οργίλος, αναξιόπιστος και ειλικρινά περίεργος". Όσο για τον σύμμαχό του Ντομινίκ Κάμινγκς, τον ειδικό σύμβουλο του Μπόρις Τζόνσον, "μοιάζει με μία από αυτές τις παράξενες αμοιβάδες που βρίσκουμε σε βάζα στα επιστημονικά εργαστήρια των σχολείων".

 

Ο Μπόρις Τζόνσον, που της είναι αντιπαθής στην αρχή του ημερολογίου της και τον βαπτίζει "έναν από τους Καρντάσιαν", γίνεται πιο ευυπόληπτος καθώς πλησιάζει στην εξουσία. Τον συγκρίνει με "σαλιάρη χρυσό λαμπραντόρ", και σημειώνει επίσης ότι είναι "πολύ μόνος, απομονωμένος", και αυτός "χωρίς φίλους".

 

Το βιβλίο είναι μοχθηρό και χωρίς συμβιβασμούς. Η Σάσα Σουάιρ δεν αποκαλύπτει κάτι εντελώς ανατρεπτικό και αυτό ίσως είναι και το χειρότερο. Επιβεβαιώνει αυτό που πολλοί υποπτεύονταν: την έλλειψη οντότητας, μια μορφή κλειστού κύκλου εντελώς αποκομμένου από τον πραγματικό κόσμο. Μνημονεύει ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ το 2011. "Συνειδητοποιώ ότι πηγαίνουμε διακοπές μαζί, περνάμε τα σαββατοκύριακα μαζί στα αρχοντικά που διαθέτουμε, τα παιδιά μας παίζουν μαζί, στέλνουμε ο ένας στον άλλο απευθείας μηνύματα... Είναι μια πολύ ιδιαίτερη και πολύ κλειστή φυλή του Ηνωμένου Βασιλείου, με όλα τα παράσιτά της." Αυτή η φυλή είναι που κυβερνά τώρα τη χώρα.

Sonia Delesalle-Stolper

 

Μτφ. Σ.Σ.

 

Δείτε επίσης στο Αλμανάκ:

Οι μεγαλοαστοί

Ο καιρός των μπουφόνων

 

 

Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ