Απεργία την Πρωτομαγιά

TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Η δολοφονία της Riham Yakoub στη Βασόρα

Η δολοφονία της Riham Yakoub στη Βασόρα Facebook Twitter
Φωτ. από το FB Riham Yakoub

Ιράκ: μία φεμινίστρια ακτιβίστρια δολοφονήθηκε στη Βασόρα

 

Hala Kodmani

Libération, 21 Αυγούστου 2020

Η Riham Yakoub, 33χρονη γιατρός και υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών, πυροβολήθηκε εξ επαφής από δύο άτομα το βράδυ της Τετάρτης.

 *

 

Φεμινίστρια με ευρεία αποδοχή στην ιρακινή κοινωνία των πολιτών, η Riham Yakoub, 33 ετών, ιατρός διατροφολόγος, πυροβολήθηκε εξ επαφής το βράδυ της Τετάρτης στο κέντρο της Βασόρας από δύο ενόπλους που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα. Ο θάνατός της προκάλεσε σοκ στους νεαρούς επαναστατημένους Ιρακινούς και όχι μόνο. Πράγματι, η ακτιβίστρια και υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών, γνωστή στις δυτικούς διπλωματικούς κύκλους, είναι το τελευταίο θύμα σε μια σειρά στοχευμένων δολοφονιών εδώ και δέκα μέρες εναντίον ηγετών του κινήματος διαμαρτυρίας στη δεύτερη πόλη του Ιράκ. [...]

 

Μια φωτογραφία της Riham Yakoub από το 2018 δίπλα στον πρόξενο των ΗΠΑ στη Βασόρα μεταδόθηκε πάλι λίγες ώρες μετά το θάνατό της από έναν τηλεοπτικό σταθμό μιας φιλο-ιρανικής πολιτοφυλακής, σαν να έπρεπε να δικαιολογηθεί έτσι η δολοφονία της. Το στιγμιότυπο που τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με αρκετές άλλες νεαρές ιρακινές γυναίκες είχε κυκλοφορήσει στα κοινωνικά δίκτυα αλλά και στα ιρανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης για να δυσφημίσει τη νεαρή γυναίκα, που είχε κατηγορηθεί τότε ως "πράκτορα των Ηνωμένων Πολιτειών". Μετά από αυτήν την εκστρατεία εναντίον της, η Riham Yacoub είχε σταματήσει να συμμετέχει στις διαδηλώσεις στους δρόμους της Βασόρας, όπου είχε αρχικά ξεχωρίσει ως μία από τις λίγες γυναίκες που είχαν πάρει το λόγο μεταξύ των διαδηλωτών, πριν διοργανώσει η ίδια μία γυναικεία πορεία διαμαρτυρίας.

 

Ακτιβίστρια από την πρώτη στιγμή, η Riham Yacoub είχε συμμετάσχει στο αντικυβερνητικό κίνημα διαμαρτυρίας που ξέσπασε στη Βασόρα το 2017, πολύ πριν επεκταθεί η εξέγερση σε όλη τη χώρα τον περασμένο Οκτώβριο. Η δεύτερη πόλη του Ιράκ ήταν η πρώτη που επαναστάτησε ενάντια στην αποτυχία και τη διαφθορά των ιρακινών ηγετών που την έχουν εντελώς παραμελήσει. "Ενώ αυτή η περιοχή παραγωγής πετρελαίου εξασφαλίζει το 80% των εσόδων του ιρακινού κράτους, η Βασόρα διαθέτει ηλεκτρικό ρεύμα μόνο τέσσερις ώρες την ημέρα και συχνά δεν έχει νερό, ενώ η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 50° C αυτήν την εποχή", υπενθυμίζει ο Adel Bakawan. Διευθυντής μελετών στο Ινστιτούτο Έρευνας για τη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο (Iremmo), ο Ιρακινός ερευνητής είχε έρθει σε επαφή με την Riham Yacoub όταν εκείνη θέλησε να πραγματοποιήσει μία έρευνα στη Βασόρα σχετικά με τους νέους στο Ιράκ.

 

"Η Βασόρα είναι ένα πεδίο άμεσης αντιπαράθεσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν", υπογραμμίζει ο Adel Bakawan. Συνορεύοντας με το Κουβέιτ, όπου ο αμερικανικός στρατός διατηρεί βάσεις, και με το Ιράν μέσω του ποταμού Chatt al-Arab, η πόλη είναι πράγματι " ένα προπύργιο φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών αλλά και ο τόπος μιας επιχείρησης χειραγώγησης του ιρακινού κινήματος διαμαρτυρίας από το αμερικανικό προξενείο ", σύμφωνα με τον ειδικό. Η δολοφονία της νεαρής ακτιβίστριας πραγματοποιήθηκε ενώ ο πρωθυπουργός του Ιράκ Moustafa al-Kazimi βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον. Ανακοίνωσε από την αμερικανική πρωτεύουσα την απόλυση του αρχηγού της αστυνομίας της Βασόρας και άλλων αξιωματούχων ασφαλείας και έστειλε επί τόπου τον υπουργό Εσωτερικών του, επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας ασφαλείας. "Έρχονται να ψάξουν βελόνα στα άχυρα", παρατήρησε ένας βουλευτής της πόλης σχολιάζοντας την αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν οι υπεύθυνοι για τον εντοπισμό των δολοφόνων των αγωνιστών της Βασόρας.

Hala Kodmani

Μτφ. Σ.Σ.

Αλμανάκ

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ