Θερμές πηγές και ιαματικά λουτρά: Τα νερά της Ελλάδας που γιατρεύουν

Τα νερά που γιατρεύουν Facebook Twitter
Θερμοπύλες. Φωτ.: Μ. Hulot/LIFO
0

ΟΙ ΘΕΡΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ Στερεάς Ελλάδας ήταν από την αρχαιότητα δημοφιλείς γιατί συγκέντρωναν ανθρώπους από κάθε περιοχή που έκαναν ζεστά λουτρά για να θεραπεύσουν διάφορες ασθένειες.

Πλέον είναι προορισμός μεγάλου αριθμού τουριστών από τις βαλκανικές κυρίως χώρες που έρχονται για τις ιαματικές τους ιδιότητες, ενώ το καλοκαίρι πούλμαν απ’ όλη την Ελλάδα φέρνουν καθημερινά ανθρώπους κάθε ηλικίας για να κάνουν ζεστά μπάνια, από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Στη Δαμάστα ο κόσμος δεν σταματάει να έρχεται όλο το 24ωρο. Τα Ψωρονέρια είναι και η πιο μεγάλη λίμνη και είναι δωρεάν, όπως οι Θερμοπύλες και ο Κονιαβίτης στα Καμένα Βούρλα. Στη Δαμάστα υπάρχει φως τη νύχτα, έτσι έχει σχεδόν πάντα κόσμο, ενώ οι θερμές πηγές στις Θερμοπύλες και οι τέσσερις πισίνες στον Κονιαβίτη (η μία είναι στην περίφημη «πηγή της Αφροδίτης») έχουν κόσμο μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κάθε πηγή στην περιοχή έχει νερά με διαφορετική θερμοκρασία, διαφορετική σύσταση και διαφορετικές ιαματικές ιδιότητες.

Πλέον είναι προορισμός μεγάλου αριθμού τουριστών από τις βαλκανικές κυρίως χώρες που έρχονται για τις ιαματικές τους ιδιότητες, ενώ το καλοκαίρι πούλμαν απ’ όλη την Ελλάδα φέρνουν καθημερινά ανθρώπους κάθε ηλικίας για να κάνουν ζεστά μπάνια, από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Στις Θερμοπύλες το νερό είναι πιο ζεστό από οπουδήποτε αλλού, είναι στους 42°C, έχει μεγάλη ποσότητα θείου και μυρίζει πιο έντονα, και προσφέρεται για μικρής διάρκειας μπάνιο (το πολύ 20 λεπτά), γιατί η υψηλή θερμοκρασία σε εξαντλεί. Υπάρχει και καταρράκτης. Στις υπόλοιπες πηγές μπορείς να καθίσεις περισσότερο (στη Δαμάστα υπάρχει κόσμος που μένει ώρες μέσα στο νερό).

Τα λουτρά της Υπάτης είναι οργανωμένα, με είσοδο, και από τα πιο δημοφιλή χειμώνα-καλοκαίρι, ενώ θερμά λουτρά μπορεί να βρει κανείς στην Παλαιοβράχα, στη Σπερχειάδα και στο Πλατύστομο. Θερμές πηγές στη Φθιώτιδα υπάρχουν επίσης στις περιοχές του Δομοκού (Δρανίστα - Καΐτσα, Εκκάρα, Γαβράκια, Γερακλί) καθώς και στο Αρχάνι, στα δυτικά του νομού.  

Τα νερά που γιατρεύουν Facebook Twitter
Θερμοπύλες. Φωτ.: Μ. Hulot/LIFO

Τα νερά που γιατρεύουν Facebook Twitter
Ψωρονέρια. Φωτ.: Μ. Hulot/LIFO

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μάγδα ταξιδεύει solo σε όλο τον κόσμο με ελάχιστα χρήματα

Άννα Κ. / Η Μάγδα ταξιδεύει solo σε όλο τον κόσμο με ελάχιστα χρήματα

Η Μάγδα Γεωργίου μιλάει στην Άννα Κόκορη για την αγάπη της για τα ταξίδια, τις χώρες που έχει επισκεφτεί, τις εμπειρίες που έχει ζήσει και την ανάγκη της να φεύγει συχνά για έναν διαφορετικό προορισμό.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
CHECK ΤΕΤΑΡΤΗ Μια βόλτα στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου

Ταξίδια / Μια βόλτα στον γοητευτικό μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου

Ο μεσαιωνικός οικισμός της Άνω Σύρου είναι ένας γοητευτικός τόπος σε ένα ξεχωριστό νησί, με πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία και σημεία: Μεγάλη ιστορία, δυναμικό παρόν, μοναδική θέα, αναπάντεχα μαγαζιά, ατελείωτα σκαλοπάτια, έντονη καθολική αύρα, πολλές εκκλησίες, μπόλικες γάτες και Αirbnb. Είναι ο τόπος όπου μεγάλωσε ο Μάρκος Βαμβακάρης αλλά και ο λόφος που έσωσε χιλιάδες Συριανούς από τις πειρατικές επιδρομές. Είναι το θεωρείο της Ερμούπολης και μέχρι πριν από λίγα χρόνια ένας από τους παλαιότερους δήμους του νέου ελληνικού κράτους με έτος ίδρυσης το 1834.
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΟΛΗΣ (SUB.URBAN IMAGES)
Έλλαδα για nature lovers

22 λόγοι που αγαπάμε την καλοκαιρινή Ελλάδα / Η σαλαμάνδρα, ο κρητικός βάτραχος και άλλα μοναδικά είδη της ελληνικής πανίδας

Στη λίμνη Πλαστήρα έχει άπειρους ξένους περιπατητές που παρατηρούν τρίτωνες και σπάνια ελληνικά αμφίβια, στην Πύλο παρατηρούν τον ελληνικό χαμαιλέοντα και η Παραλίμνη έχει τρία ψάρια που υπάρχουν μόνο εκεί και πουθενά αλλού στον κόσμο.
M. HULOT

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ