Θερμές πηγές και ιαματικά λουτρά: Τα νερά της Ελλάδας που γιατρεύουν

Τα νερά που γιατρεύουν Facebook Twitter
Θερμοπύλες. Φωτ.: Μ. Hulot/LIFO
0

ΟΙ ΘΕΡΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ Στερεάς Ελλάδας ήταν από την αρχαιότητα δημοφιλείς γιατί συγκέντρωναν ανθρώπους από κάθε περιοχή που έκαναν ζεστά λουτρά για να θεραπεύσουν διάφορες ασθένειες.

Πλέον είναι προορισμός μεγάλου αριθμού τουριστών από τις βαλκανικές κυρίως χώρες που έρχονται για τις ιαματικές τους ιδιότητες, ενώ το καλοκαίρι πούλμαν απ’ όλη την Ελλάδα φέρνουν καθημερινά ανθρώπους κάθε ηλικίας για να κάνουν ζεστά μπάνια, από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Στη Δαμάστα ο κόσμος δεν σταματάει να έρχεται όλο το 24ωρο. Τα Ψωρονέρια είναι και η πιο μεγάλη λίμνη και είναι δωρεάν, όπως οι Θερμοπύλες και ο Κονιαβίτης στα Καμένα Βούρλα. Στη Δαμάστα υπάρχει φως τη νύχτα, έτσι έχει σχεδόν πάντα κόσμο, ενώ οι θερμές πηγές στις Θερμοπύλες και οι τέσσερις πισίνες στον Κονιαβίτη (η μία είναι στην περίφημη «πηγή της Αφροδίτης») έχουν κόσμο μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κάθε πηγή στην περιοχή έχει νερά με διαφορετική θερμοκρασία, διαφορετική σύσταση και διαφορετικές ιαματικές ιδιότητες.

Πλέον είναι προορισμός μεγάλου αριθμού τουριστών από τις βαλκανικές κυρίως χώρες που έρχονται για τις ιαματικές τους ιδιότητες, ενώ το καλοκαίρι πούλμαν απ’ όλη την Ελλάδα φέρνουν καθημερινά ανθρώπους κάθε ηλικίας για να κάνουν ζεστά μπάνια, από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Στις Θερμοπύλες το νερό είναι πιο ζεστό από οπουδήποτε αλλού, είναι στους 42°C, έχει μεγάλη ποσότητα θείου και μυρίζει πιο έντονα, και προσφέρεται για μικρής διάρκειας μπάνιο (το πολύ 20 λεπτά), γιατί η υψηλή θερμοκρασία σε εξαντλεί. Υπάρχει και καταρράκτης. Στις υπόλοιπες πηγές μπορείς να καθίσεις περισσότερο (στη Δαμάστα υπάρχει κόσμος που μένει ώρες μέσα στο νερό).

Τα λουτρά της Υπάτης είναι οργανωμένα, με είσοδο, και από τα πιο δημοφιλή χειμώνα-καλοκαίρι, ενώ θερμά λουτρά μπορεί να βρει κανείς στην Παλαιοβράχα, στη Σπερχειάδα και στο Πλατύστομο. Θερμές πηγές στη Φθιώτιδα υπάρχουν επίσης στις περιοχές του Δομοκού (Δρανίστα - Καΐτσα, Εκκάρα, Γαβράκια, Γερακλί) καθώς και στο Αρχάνι, στα δυτικά του νομού.  

Τα νερά που γιατρεύουν Facebook Twitter
Θερμοπύλες. Φωτ.: Μ. Hulot/LIFO
Τα νερά που γιατρεύουν Facebook Twitter
Ψωρονέρια. Φωτ.: Μ. Hulot/LIFO

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Ταξίδια / Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Η συντριπτική πλειονότητα των αναβατών είναι πελάτες που πληρώνουν εξαψήφια ποσά και μεταξύ αυτών που ανέβηκαν πρόσφατα στην «κορυφή του κόσμου» ήταν κάποιοι τυφλοί, δύο 13χρονοι, αρκετοί εβδομηντάρηδες, ακόμη και άτομα που είχαν υποστεί διπλό ακρωτηριασμό.
THE LIFO TEAM
«Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Ο Μάριος Γκρόγκος μιλά για τον τόπο του με την ανεμπόδιστη θέα στον μεσσηνιακό κάμπο, για ένα μέρος που πια έχει όλα κι όλα δύο μαγαζιά – έχει όμως και μια ομάδα κατοίκων που στήνει φεστιβάλ και εκθέσεις φωτογραφίας και ανανεώνει εθελοντικά την όψη του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αβινιόν/Αρλ

Ταξίδια / Ένα road trip στην Αβινιόν των επτά Παπών και στην Αρλ του Βαν Γκογκ

Γοτθική αρχιτεκτονική, μια «δεύτερη Ρώμη», πολλά δωρεάν μουσεία, φοιτητές να πίνουν μπύρες σε ζωντανές πλατείες και φιλότεχνοι που αναζητούν την αύρα που ενέπνευσε τον Ολλανδό ζωγράφο, αλλά και τον Πικάσο και τον Γκογκέν. Δυο πόλεις που σε κάνουν να ξεχνάς με το ιστορικό τους κέντρο όλα τα βάσανα του ταξιδιού.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, σε ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Γειτονιές της Ελλάδας / Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Ο Φίλιππος Φραγκούλης άφησε πίσω του μια πολυετή καριέρα στις τράπεζες προκειμένου να επιστρέψει στις ρίζες του, στην Τύμφη. Αντικατέστησε τα meetings με τα πυκνά δάση που αποτελούν πλέον το φόντο της νέας του πορείας στη ζωή, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει πια τις δυσκολίες ενός ορεινού τόπου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Γειτονιές της Ελλάδας / Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Ο Άρης Αβέλλας περιγράφει τη ζωή του στη Σαμαρίνα, σε ένα μέρος που τραβάει την προσοχή ξένων αλπινιστών, σε έναν τόπο όπου όταν λιώνουν τα χιόνια μπορεί κανείς να βολτάρει σε καταρράκτες, να θαυμάσει άγρια ζώα, να δροσιστεί σε βάθρες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, οι Λειψοί

Γειτονιές της Ελλάδας / Η ζωή μου στους ακριτικούς Λειψούς, εκεί που σταματά ο χρόνος

Ο Κωνσταντίνος Μπουράκης μας μιλά για τη ζωή στο νησί που κερδίζει την υπογεννητικότητα και αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς οικολογικούς προορισμούς της Ελλάδας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ