Στην Κέα, στο νησί της ζωής και της τέχνης

Στην Κέα, στο νησί της ζωής και της τέχνης Facebook Twitter
0

Εκδηλώσεις και ενδιαφέροντα δρώμενα μας συστήνουν ξανά την Κέα, μας ταξιδεύουν στην ιστορία της και στον πλούσιο πολιτισμό της. Όσοι βρεθούν αυτό το καλοκαίρι στο νησί θα έχουν την ευκαιρία να το γνωρίσουν μέσα από τη χαρτογραφική του κληρονομιά, να λύσουν γρίφους μέσα στα σοκάκια της Χώρας και να μαγευτούν από μελωδίες παραδοσιακές, αλλά και σύγχρονες στο αρχαίο θέατρο της Καρθαίας.

Στην Κέα, στο νησί της ζωής και της τέχνης Facebook Twitter

ΒΙΟΣΦΑΙΡΑ ΚΕΑΣ 2021

ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΚΕΑΣ

Από τους περιηγητές, στο GIS

#keosBiosphere2021, #myIoulida

4-30 Αυγούστου 2021, καθημερινά 9:00 – 23:00

Περιστύλιο Δημαρχείου Ιουλίδας

Ελεύθερη είσοδος /

Ο Δήμος Κέας, υπό την επιμέλεια του μη κερδοσκοπικού πολιτιστικού φορέα Κέως Πολιτισμός – Keos Culture, διοργανώνει αυτό το καλοκαίρι στο πλαίσιο του θεσμού της Βιόσφαιρας Κέας έκθεση με τίτλο “Χαρτογραφική κληρονομιά Κέας, Από τους Περιηγητές στο GIS”.

Ο χάρτης, ένα εκπληκτικό δημιούργημα της ανθρώπινης σκέψης είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού, της τεχνολογίας, των επιστημών αλλά και της τέχνης. Η έκθεση θα μας ταξιδέψει στον κόσμο της χαρτογραφίας μέσα από το νησί μας στο πέρασμα του χρόνου. Το κοινό θα περιηγηθεί μέσα από τους χάρτες και θα γνωρίσει τα τοπωνύμια, τις θάλασσες και τις παραλίες, τους οικισμούς, την μορφολογία του νησιού, τα μνημεία, τις πηγές, τα μονοπάτια, τα ξωκλήσια και τους ναούς. Το εκθεσιακό υλικό περιλαμβάνει χάρτες ιστορικούς, ναυτικούς, τουριστικούς, πεζοπορικούς, οικισμών αλλά και σπάνιους χάρτες του 16ου, 17ου και 18ου αιώνα που μας παραχωρήθηκαν ψηφιακά από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.

Με τη συνεργασία των: Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη «Travelogues: με το Βλέμμα των Περιηγητών», Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς – Γενικά Αρχεία του Κράτους

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

«Στη Χώρα της Κέας συντροφιά με έναν χάρτη»

17 Αυγούστου 2021, στις 19.00

Σκάκι Ιουλίδας

Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιείται ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι με τίτλο «Στη Χώρα της Κέας συντροφιά με έναν χάρτη», σε συνεργασία με το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς ΑΧαΚ. Το παιχνίδι μπορούν να παίξουν οποιαδήποτε στιγμή ομάδες παιδιών, οικογένειες, ομάδες εφήβων και ενηλίκων. Στόχος είναι οι

συμμετέχοντες να περπατήσουν στη Χώρα, να δουν τα αξιοθέατα και τις ομορφιές της, να μάθουν ιστορίες και μυστικά, να προσανατολιστούν στον χώρο και να εξοικειωθούν με τη χρήση του χάρτη και φυσικά να διασκεδάσουν. Το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί οποιαδήποτε στιγμή με τη βοήθεια του χάρτη που θα βρει κανείς στην αφετηρία ή εδώ: Educational Game – Biosphere Keos 2021.

Το παιχνίδι θα παιχτεί οργανωμένα και με τη βοήθεια των συντελεστών στις 17 Αυγούστου, στις 19.00 και αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουμε το νησί και την Ιουλίδα με τον ξεχωριστό αυτό τρόπο.

ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΘΑΙΑ

ΔΟΞΑΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021

Αρχαίο θέατρο Καρθαίας

Ο Δήμος Κέας σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο του ετήσιου θεσμού ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΘΑΙΑ, διοργανώνουν το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021 συναυλία με τίτλο ΔΟΞΑΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ, στο αρχαίο θέατρο της Καρθαίας. Φέτος ένα μουσικό ταξίδι γεμάτο μνήμες θα μας παρασύρει γύρω από την Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Παραδοσιακές αλλά και σύγχρονες μελωδίες που αναμειγνύονται με αυτοσχεδιασμούς θα συνθέσουν μια ατμόσφαιρα αρμονική με τον αρχαίο τόπο της Καρθαίας. Μελωδίες από τη Μικρά Ασία, την Πορτογαλία, τη Σερβία, το Ισραήλ, τη Βουλγαρία, τη Συρία, την Κάτω Ιταλία, την Ελλάδα, ενορχηστρωμένες για να αποδοθούν από κουαρτέτο εγχόρδων, θα δημιουργήσουν ένα πάντρεμα παραδοσιακού και κλασικού ήχου και θα αναδείξουν την μουσική ταυτότητα της κάθε χώρας, όπως και τα κοινά τους μουσικά σημεία.

Ενορχήστρωση – Μουσική Διεύθυνση: Βαγγέλης Τούντας

Ερμηνεύουν:

Ίρινα Δημάκη - Τσέλο

Μιχάλης Καταχανάς – Βιόλα

Κωνσταντίνος Πατσιώτης - Κοντραμπάσο

Βαγγέλης Τούντας - Βιολί

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οδοιπορικό στην Τουρκία: Βαδίζοντας στα χνάρια του Αινεία

Ταξίδια / Τσανάκαλε, Αρχαία Τροία, Καταρράκτες Sütüven. Ένα οδοιπορικό στην Τουρκία

Από τον εντυπωσιακό ναό του Απόλλωνα Σμινθέα στο Γκιουλπινάρ μέχρι τον χολιγουντιανό Δούρειο Ίππο στο Τσανάκαλε, η Τουρκία ξεδιπλώνει έναν απολαυστικό χάρτη γεμάτο μύθο και… καλοκαιρινές εκπλήξεις.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Σε ένα μικρό χωριό στο Ζαγόρι έχουν γυριστεί 60 ταινίες μικρού μήκους

Γειτονιές της Ελλάδας / Σε ένα μικρό χωριό στο Ζαγόρι έχουν γυριστεί 60 ταινίες μικρού μήκους

Η Βαγγελιώ Ρετάλη μιλά για το Zagoriwood, ένα φεστιβάλ που για λίγες μέρες κάθε καλοκαίρι μετατρέπει τα ήσυχα Κάτω Πεδινά σε επίκεντρο κινηματογραφικής συνάντησης και δημιουργίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Ο Δημήτρης και ο Κερέμ κάνουν πράξη την ελληνοτουρκική φιλία

Ταξίδια / Ο Δημήτρης και ο Κερέμ κάνουν πράξη την ελληνοτουρκική φιλία

Ο ένας Έλληνας, ο άλλος Τούρκος. Δύο άνθρωποι που γνωρίστηκαν, έγιναν φίλοι και αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν χώρο που να αποτυπώνει όλα όσα τους συνδέουν − και όχι όσα τους χωρίζουν. Το «Meraki Café» στην Κωνσταντινούπολη. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Η Ευγενία Μαστοράκη άφησε την Αθήνα για την Οκτωνιά, ένα μικρό, γραφικό χωριό στην Εύβοια, όπου ζει με τον σύζυγό της και τα δυο τους παιδιά. Της λείπουν πολλά πράγματα, αλλά εκεί ανασαίνει καλύτερα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η επαρχία έχει ανάγκη όλους εκείνους που κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα ή καλοκαίρι επιστρέφουν στους τόπους τους και λένε: «Τι ωραία θα ήταν να γυρνούσα μόνιμα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η κατάσταση στο Μεσολόγγι σήμερα είναι δύσκολη αλλά και ελπιδοφόρα»

Ο Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος επέστρεψε στο Μεσολόγγι και δημιούργησε την ομάδα Messolonghi by Locals με στόχο να επαναφέρει στο προσκήνιο την αξία τού να μένεις, να ζεις και να δημιουργείς στον τόπο σου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Η παλιά Ελλάδα που νομίζαμε πως χάθηκε ζει ακόμα σε τόπους σαν τη Νίσυρο»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη Νίσυρο οι άνθρωποι δουλεύουν - αλλά υπάρχει χρόνος και για την ψυχή»

Τη στιγμή που η Καλαμάτα άρχισε να του θυμίζει την Αθήνα, ο Σταύρος Παναγιωτόπουλος μετακόμισε σε έναν τόπο όπου δεν χρειάζεται να περιμένει τις διακοπές, μια και έχει το καλοκαίρι έξω από την πόρτα του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Ταξίδια / Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Σ’ αυτόν τον τόπο, ανάμεσα σε πανύψηλες χιονοσκέπαστες κορφές και απύθμενες χαράδρες, ο χρόνος και ο χώρος διαστέλλονται, ενώ στους απέραντους αγριότοπους όπου κατοικεί ο Θεός επιζεί ακόμα η γαλήνη ενός χαμένου παραδείσου.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ
Η Ελένη Νέρουππου άφησε την Αθήνα και βλέπει πια τους κόπους μιας χρονιάς στο Βασιλικό Ευβοίας να ανταμείβονται σε ένα μπουκάλι κρασί

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη φύση, καθετί που παράγεις νιώθεις ότι είναι παιδί σου»

Η Ελένη Νέρουππου άφησε το Παγκράτι για να καλλιεργεί αμπέλια στο Βασιλικό Ευβοίας, για να ζήσει σε έναν τόπο όπου «οι ρυθμοί είναι πιο αργοί και σου επιτρέπουν να απολαύσεις ό,τι κάνεις».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα 

Ταξίδια / Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα 

Οι σκηνοθέτες Χρόνης Πεχλιβανίδης και Μαρία Γιαννούλη, κάνοντας έρευνα για το νέο τους ντοκιμαντέρ στην Αιθιοπία, ήρθαν σε επαφή με τα απομεινάρια της άλλοτε ένδοξης ελληνικής παροικίας. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Τρέλα θέλει το βουνό και ενέργεια»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τρέλα θέλει το βουνό και ενέργεια»

Από τα Σεπόλια έως την Τρίπολη και το καταφύγιο του Μαινάλου, ο Άρης Γιαννούκος αφηγείται την 20χρονη πορεία του μακριά από την πρωτεύουσα και πώς βρήκε στο βουνό πνευματική ηρεμία, λιγότερο άγχος και καθαρό μυαλό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους

Ταξίδια / Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους;

Τα ταξίδια στο εξωτερικό αυξάνονται εδώ και δεκαετίες σε όλο τον κόσμο. Το ίδιο όμως και ο εθνικισμός. Όπως φαίνεται, μόνο ο Μαρκ Τουέιν πίστεψε ότι «τα ταξίδια σκοτώνουν την προκατάληψη, τη μισαλλοδοξία και τη στενομυαλιά».
THE LIFO TEAM