Στην Κέα, στο νησί της ζωής και της τέχνης

Στην Κέα, στο νησί της ζωής και της τέχνης Facebook Twitter
0

Εκδηλώσεις και ενδιαφέροντα δρώμενα μας συστήνουν ξανά την Κέα, μας ταξιδεύουν στην ιστορία της και στον πλούσιο πολιτισμό της. Όσοι βρεθούν αυτό το καλοκαίρι στο νησί θα έχουν την ευκαιρία να το γνωρίσουν μέσα από τη χαρτογραφική του κληρονομιά, να λύσουν γρίφους μέσα στα σοκάκια της Χώρας και να μαγευτούν από μελωδίες παραδοσιακές, αλλά και σύγχρονες στο αρχαίο θέατρο της Καρθαίας.

Στην Κέα, στο νησί της ζωής και της τέχνης Facebook Twitter

ΒΙΟΣΦΑΙΡΑ ΚΕΑΣ 2021

ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΚΕΑΣ

Από τους περιηγητές, στο GIS

#keosBiosphere2021, #myIoulida

4-30 Αυγούστου 2021, καθημερινά 9:00 – 23:00

Περιστύλιο Δημαρχείου Ιουλίδας

Ελεύθερη είσοδος /

Ο Δήμος Κέας, υπό την επιμέλεια του μη κερδοσκοπικού πολιτιστικού φορέα Κέως Πολιτισμός – Keos Culture, διοργανώνει αυτό το καλοκαίρι στο πλαίσιο του θεσμού της Βιόσφαιρας Κέας έκθεση με τίτλο “Χαρτογραφική κληρονομιά Κέας, Από τους Περιηγητές στο GIS”.

Ο χάρτης, ένα εκπληκτικό δημιούργημα της ανθρώπινης σκέψης είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού, της τεχνολογίας, των επιστημών αλλά και της τέχνης. Η έκθεση θα μας ταξιδέψει στον κόσμο της χαρτογραφίας μέσα από το νησί μας στο πέρασμα του χρόνου. Το κοινό θα περιηγηθεί μέσα από τους χάρτες και θα γνωρίσει τα τοπωνύμια, τις θάλασσες και τις παραλίες, τους οικισμούς, την μορφολογία του νησιού, τα μνημεία, τις πηγές, τα μονοπάτια, τα ξωκλήσια και τους ναούς. Το εκθεσιακό υλικό περιλαμβάνει χάρτες ιστορικούς, ναυτικούς, τουριστικούς, πεζοπορικούς, οικισμών αλλά και σπάνιους χάρτες του 16ου, 17ου και 18ου αιώνα που μας παραχωρήθηκαν ψηφιακά από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.

Με τη συνεργασία των: Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη «Travelogues: με το Βλέμμα των Περιηγητών», Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς – Γενικά Αρχεία του Κράτους

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

«Στη Χώρα της Κέας συντροφιά με έναν χάρτη»

17 Αυγούστου 2021, στις 19.00

Σκάκι Ιουλίδας

Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιείται ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι με τίτλο «Στη Χώρα της Κέας συντροφιά με έναν χάρτη», σε συνεργασία με το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς ΑΧαΚ. Το παιχνίδι μπορούν να παίξουν οποιαδήποτε στιγμή ομάδες παιδιών, οικογένειες, ομάδες εφήβων και ενηλίκων. Στόχος είναι οι

συμμετέχοντες να περπατήσουν στη Χώρα, να δουν τα αξιοθέατα και τις ομορφιές της, να μάθουν ιστορίες και μυστικά, να προσανατολιστούν στον χώρο και να εξοικειωθούν με τη χρήση του χάρτη και φυσικά να διασκεδάσουν. Το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί οποιαδήποτε στιγμή με τη βοήθεια του χάρτη που θα βρει κανείς στην αφετηρία ή εδώ: Educational Game – Biosphere Keos 2021.

Το παιχνίδι θα παιχτεί οργανωμένα και με τη βοήθεια των συντελεστών στις 17 Αυγούστου, στις 19.00 και αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουμε το νησί και την Ιουλίδα με τον ξεχωριστό αυτό τρόπο.

ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΘΑΙΑ

ΔΟΞΑΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021

Αρχαίο θέατρο Καρθαίας

Ο Δήμος Κέας σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο του ετήσιου θεσμού ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΘΑΙΑ, διοργανώνουν το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021 συναυλία με τίτλο ΔΟΞΑΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ, στο αρχαίο θέατρο της Καρθαίας. Φέτος ένα μουσικό ταξίδι γεμάτο μνήμες θα μας παρασύρει γύρω από την Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Παραδοσιακές αλλά και σύγχρονες μελωδίες που αναμειγνύονται με αυτοσχεδιασμούς θα συνθέσουν μια ατμόσφαιρα αρμονική με τον αρχαίο τόπο της Καρθαίας. Μελωδίες από τη Μικρά Ασία, την Πορτογαλία, τη Σερβία, το Ισραήλ, τη Βουλγαρία, τη Συρία, την Κάτω Ιταλία, την Ελλάδα, ενορχηστρωμένες για να αποδοθούν από κουαρτέτο εγχόρδων, θα δημιουργήσουν ένα πάντρεμα παραδοσιακού και κλασικού ήχου και θα αναδείξουν την μουσική ταυτότητα της κάθε χώρας, όπως και τα κοινά τους μουσικά σημεία.

Ενορχήστρωση – Μουσική Διεύθυνση: Βαγγέλης Τούντας

Ερμηνεύουν:

Ίρινα Δημάκη - Τσέλο

Μιχάλης Καταχανάς – Βιόλα

Κωνσταντίνος Πατσιώτης - Κοντραμπάσο

Βαγγέλης Τούντας - Βιολί

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι Ικαριώτες έχουν τους δικούς τους χρόνους, αλλά είναι ικανοί και πολυάσχολοι»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Οι Ικαριώτες έχουν τους δικούς τους χρόνους, αλλά είναι ικανοί και πολυάσχολοι»

Ερωτική μετανάστρια στο νησί, η Ελένη Λογοθέτη απόφασισε να αλλάξει τη ζωή της και να μετακομίσει στην Ικαρία γιατί πιστεύει πως «ίσως οι μόνοι άνθρωποι που ζουν τη ζωή που φαντάζονται είναι εκείνοι που ρισκάρουν».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Μιχάλης Γιαχαλής – Καλλιόπη Παυλοπούλου

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η φάση είναι Mountains»: Ο Μιχάλης και η Καλλιόπη άφησαν την Αθήνα για τα βουνά της Πελοποννήσου

Ο Μιχάλης Γιαχαλής και η Καλλιόπη Παυλοπούλου έχουν πια τη δική τους πεζοπορική ομάδα, κατασκηνώνουν σε μέρη με πεντακάθαρο ουρανό ή βρίσκονται σε απρόσμενα πανηγύρια με άλογα να βολτάρουν στον δρόμο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Παίρνει διαζύγιο η Ιταλία από τους τουρίστες;

Ταξίδια / Παίρνει διαζύγιο η Ιταλία από τους τουρίστες;

Σε περιορισμούς στα κρουαζιερόπλοια, στα τουριστικά λεωφορεία, ακόμα και στις selfies, και σε μια σειρά ακόμα μέτρων σε διάφορες περιοχές της έχει προχωρήσει η Ιταλία, στην προσπάθειά της να περιορίσει τον υπερτουρισμό.
THE LIFO TEAM
Ένα Σαββατοκύριακο στο Ζαγόρι με τα «Τα Ψηλά Βουνά»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τα Ψηλά Βουνά»: Μια ομάδα νέων κάνει πράξη την επανακατοίκηση των ορεινών περιοχών

Ένα Σαββατοκύριακο στο Ζαγόρι με την ομάδα που προσπαθεί να δημιουργήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για μια αξιοβίωτη ζωή στις ορεινές κοινότητες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Το σπάνιο, Παγκόσμιο Γεωπάρκο της Λέσβου- και οι θησαυροί του

Ταξίδια / Το σπάνιο Παγκόσμιο Γεωπάρκο της Λέσβου και οι θησαυροί του

Ένα μοναδικό ταξίδι στη Λέσβο μάς έφερε σε επαφή με αποκαλύψεις 20 εκατομμυρίων ετών, με τα θαύματα της φύσης ενός εκπληκτικού Γεωπάρκου, με ένα σπάνιο, αποτεφρωμένο δάσος και απανωτές εκπλήξεις.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Μια οικογένεια, τρεις πιλότοι: Η τελευταία ημέρα ενός κυβερνήτη μετά από 21.000 ώρες στον αέρα

Ταξίδια / Μια οικογένεια, τρεις πιλότοι: Η τελευταία ημέρα ενός κυβερνήτη μετά από 21.000 ώρες στον αέρα

Το 1989, ο Τηλέμαχος Σινιόρος πέρασε τις εξετάσεις για να γίνει πιλότος στην τότε  Ολυμπιακή. Τριάντα πέντε χρόνια μετά, η AEGEAN τού επιφύλασσε μια ξεχωριστή έκπληξη για τη συνταξιοδότησή του, ενώ πλέον μπορεί να καμαρώνει τον γιο του ως κυβερνήτη της εταιρείας.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ινδία, Νεπάλ, Μπουτάν: Καταγράφοντας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, την τεχνητή νοημοσύνη και όσα πρεσβεύει η «γκουρού» Βαντάνα Σίβα

Οθόνες / Δύο Έλληνες κινηματογραφιστές ψάχνουν στην Ινδία μια απάντηση για το μέλλον του πλανήτη

Ο Χρόνης Πεχλιβανίδης και η Μαρία Γιαννούλη ξεκίνησαν μια έρευνα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και την «έξυπνη γεωργία», ταξίδεψαν σε Ινδία, Νεπάλ και Μπουτάν και συζήτησαν με τη διάσημη περιβαλλοντική ακτιβίστρια, Βαντάνα Σίβα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης: Ο τόπος μου, οι Σέρρες

Γειτονιές της Ελλάδας / Τρία πράγματα οφείλεις να δοκιμάσεις στις Σέρρες: Μπουγάτσα, σουβλάκι και ακανέ

Ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης μένει στις Σέρρες από τότε που γεννήθηκε, με ένα μικρό διάλειμμα για σπουδές, και περιγράφει τα θετικά και τα αρνητικά της περιοχής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ