Σιθωνία: Πεύκα, καταγάλανα νερά και η μεγαλύτερη πίτσα του κόσμου Facebook Twitter

Σιθωνία: Πεύκα, καταγάλανα νερά και η μεγαλύτερη πίτσα του κόσμου

0

Αν θέλεις κάτι διαφορετικό από το κλασικό μοντέλο των διακοπών, τότε η Σιθωνία είναι ο ιδανικός προορισμός. Το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, για πολλούς το καλύτερο, κρύβει πολλούς θησαυρούς που δεν φαντάζεσαι και συνδυάζει τα πάντα. Μία εβδομάδα θα σου φτάσει για να τους ανακαλύψεις όλους. Κι αν έχεις να διαθέσεις χρήματα για δύο, ακόμα καλύτερα.


Εδώ θα βρεις την πολύβουη παραλία της Καλογριάς στη νότια πλευρά, με το νησάκι σε σχήμα χελώνας απέναντι να σε περιμένει, για να το φτάσεις είτε κολυμπώντας είτε με ποδήλατο θαλάσσης που μπορείς να νοικιάσεις. Θα βρεις επίσης την ξακουστή παραλία Καβουρότρυπες με τα γαλαζοπράσινα νερά, που νομίζεις ότι βρίσκεται σε κάποιο εξωτικό νησί. Η παραλία Καρύδι, από την άλλη, έχει πολλή πλάκα. Ίσως είναι η πιο ρηχή θάλασσα του κόσμου, μια και πρέπει να διασχίσεις πολλά μέτρα μες στο νερό μέχρι να αρχίσει επιτέλους να βαθαίνει. Οι ντόπιοι αστειεύονται ότι εδώ έμαθε να κολυμπάει όλη η Βόρεια Ελλάδα. Δηλαδή, ό,τι πρέπει για οικογένειες με μικρά παιδιά.

Το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, για πολλούς το καλύτερο, κρύβει πολλούς θησαυρούς που δεν φαντάζεσαι και συνδυάζει τα πάντα.Μία εβδομάδα θα σου φτάσει για να τους ανακαλύψεις όλους

Αν θέλεις να συνδυάσεις περιπέτεια και μπάνιο, μπορείς να φτάσεις χαμηλά, στην άκρη της χερσονήσου, όπου βρίσκεται το Καλαμίτσι και το Κριαρίτσι, δύο παραλίες όπου, ειλικρινά, νομίζεις ότι βρίσκεσαι στον παράδεισο της Ελλάδας ή, καλύτερα, όλης της Μεσογείου! Τα μαγευτικά κρυστάλλινα νερά και η χοντρή άμμος σε κάνουν να θέλεις να κατασκηνώσεις εκεί όλη μέρα. Καλύπτουν μεγάλη έκταση που χωράει όλους τους επισκέπτες. Ένα ψυγειάκι με τα απαραίτητα για την ημέρα και μια καλή ομπρέλα χρειάζονται, και είσαι άρχοντας.


Στη βόρεια πλευρά θα βρεις την υπέροχη ακτή Τρανή Αμμούδα, όπου, λόγω μεγάλης έκτασης, μπορείς να απολαύσεις την υπέροχη ομορφιά της, είτε από κάποιο beach bar συνοδεία ενός δροσερού ροφήματος είτε με την ψάθα σου παραπέρα. Η χοντρή, και πάλι, άμμος και τα καταγάλανα νερά της είναι αυτά που την χαρακτηρίζουν, ενώ, εάν σου αρέσει να συλλέγεις ψάχνοντας στην αμμουδιά, εκεί θα βρεις ελαφρόπετρες και άσπρες πετρούλες που ζυγίζουν το 1/10 μιας κανονικής πέτρας.

Σιθωνία: Πεύκα, καταγάλανα νερά και η μεγαλύτερη πίτσα του κόσμου Facebook Twitter
Καβουρότρυπες


Εκτός, όμως, από γαλάζια νερά, στη Σιθωνία θα βρεις και υπέροχες παραλίες μέσα στα πεύκα σε πολλά σημεία του ποδιού, όπου μπορείς να ξαπλώσεις κάτω από τη σκιά ενός πεύκου, όπως η παραλία Ασκαμνιά στον δρόμο προς Νικήτη. Το σίγουρο είναι ότι θα βρεις κάποια που σου ταιριάζει, καθώς σε μικρές αποστάσεις υπάρχουν παραλίες για όλα τα γούστα.

Πέρα, όμως, από τις ωραίες παραλίες για κολύμπι, υπάρχουν και πολλές παραλίες για τους λάτρεις του ψαρέματος, όπως η παραλία της Τριστινίκας και άλλες που εκτείνονται σε όλο το πόδι, ενώ οι λάτρεις των ορεινών διαδρομών αξίζει να επισκεφτούν με αυτοκίνητο το ημιορεινό γραφικό χωριό Παρθενώνας και να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα πίνοντας καφέ στου Paul. Για τους λάτρεις της πεζοπορίας υπάρχουν πολλές διαδρομές στο βουνό Ίταμος που βρίσκεται στο κέντρο του ποδιού. Εκεί υπάρχουν πολλά σημεία όπου μπορείς να κάνεις στάση για να φας το κολατσιό σου και να ξεδιψάσεις, όπως η δασική θέση Ψαρρά, όπου έχει και πηγή με κρύο νερό. Το βουνό αυτό πήρε το όνομά του από ένα σπάνιο στην Ελλάδα δέντρο, τον ίταμο, που φύεται κυρίως σε ορεινές περιοχές στην Ευρώπη και στη βόρεια Αφρική. Επιπλέον, εάν είσαι τυχερός και έχει ησυχία, μπορεί να βρεθείς στην ευχάριστη έκπληξη να περάσει από μπροστά σου κάποιο ζαρκάδι!


Για τους λάτρεις του κάμπινγκ, γύρω-γύρω στο πόδι εκτείνονται πολλά οργανωμένα. Ένα από τα μεγαλύτερα είναι το camping του Αρμενιστή, όπου διοργανώνονται κάθε χρόνο ωραίες συναυλίες με μουσικά σχήματα από όλο τον κόσμο και οι βραδιές προσελκύουν πολύ κόσμο από όλη τη Χαλκιδική!

Σιθωνία: Πεύκα, καταγάλανα νερά και η μεγαλύτερη πίτσα του κόσμου Facebook Twitter
Το κάμπινγκ του Αρμενιστή


Για διασκέδαση, επίσης, αξίζει να πας μια μέρα στο χωριό της Νικήτης, την πρωτεύουσα του Δήμου Σιθωνίας. Απογευματάκι να περπατήσεις στην ορεινή Νικήτη, στα γραφικά σοκάκια του ιστορικού οικισμού, και βραδάκι στην Κάτω Νικήτη, για υπέροχη κρέπα στον «Αρχαίο» ή ποτό σε κάποιο από τα μπαράκια επάνω στο κύμα. Αν θέλεις να κάνεις τουρισμό, υπάρχει ο κοσμικός Νέος Μαρμαράς για ψώνια και παγωτό μηχανής με θέα τη θάλασσα.


Επίσης, ένα μεσημεράκι σε κάποια ψαροταβέρνα στον όρμο του Πόρτο-Κουφό αξίζει, ειδικά εάν συνδυαστεί με μια μικρή βόλτα στο λιμάνι του για χώνεψη! Ο κλειστός κόλπος του είναι μοναδικός, καθώς το άνοιγμα που σχηματίζει το λιμάνι προς τη θάλασσα είναι μόλις 620 μέτρα! Έτσι, μοιάζει με λίμνη δίπλα στη θάλασσα – μόνο που δεν είναι.


Το σίγουρο είναι πως θα απολαύσεις τη Σιθωνία και για το λαχταριστό φαγητό της, σε καταπληκτικές ψαροταβέρνες, όπως ο Βασίλης στη Μεταμόρφωση, σε καλές χασαποταβέρνες με σπεσιαλιτέ τα αρνίσια παϊδάκια στο ημιορεινό χωριό του Μεταγγιτσίου και στα ζαχαροπλαστεία της Νικήτης με τις πολλές λιχουδιές. Αγαπημένο φαγάδικο, η πιτσαρία Οβελίξ, με αφεντικό που τιμάει το όνομα, σερβίροντας, χωρίς υπερβολή, τη μεγαλύτερη πίτσα και τις μεγαλύτερες σαλάτες του κόσμου. Με το μέτρο, λένε, αλλά δεν φαντάζεσαι το μέγεθος.

Σιθωνία: Πεύκα, καταγάλανα νερά και η μεγαλύτερη πίτσα του κόσμου Facebook Twitter
Το γραφικό ορεινό χωριό Παρθενώνας


Όμως το απόλυτο τοπικό προϊόν που πρέπει οπωσδήποτε να πάρεις φεύγοντας είναι το μέλι, για να γλυκαθείς ακόμη περισσότερο. Βρίσκεις στον δρόμο συνεχώς μαγαζιά που το πουλούν, είτε από τοπικούς παραγωγούς είτε από τον συνεταιρισμό της Νικήτης «Σίθων», κι έχουν ποικιλίες τοπικές, όπως αυτές του πευκόμελου ή της σουσούρας, αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας, όπως το ελαφρύ μέλι της πορτοκαλιάς.


Καταλύματα υπάρχουν πολλά, για όλα τα γούστα και τα πορτοφόλια, γι' αυτό μην ανησυχείς. Από ωραία bungalows μπροστά στη θάλασσα, ξενοδοχεία διαφόρων κατηγοριών, μέχρι ενοικιαζόμενα σπιτάκια μέσω Airbnb σε οικονομικές τιμές. Εκείνο που σίγουρα θα χρειαστείς είναι αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις. Αν δεν έχεις, μπορείς εύκολα να νοικιάσεις εκεί.


Και μην ξεχνάμε ότι για να κάνεις τον γύρο ολόκληρου του ποδιού θέλεις μία ώρα και κάτι, οπότε μην ανησυχείς και πολύ για το πού θα βρεις να μείνεις – οι αποστάσεις είναι σχετικά μικρές. Μπορείς όμως να διαλέξεις ως ορμητήριο τη Μεταμόρφωση ή τη Νικήτη στην αρχή του ποδιού και ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου να κινείσαι σε αποστάσεις 10 λεπτών, σε παραλίες στην πάνω ή στην κάτω μεριά της χερσονήσου.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Ταξίδια
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι έμαθα δίπλα στους θαλασσινούς νομάδες του Ινδικού Ωκεανού

Ταξίδια / Τι έμαθα δίπλα στους θαλασσινούς νομάδες του Ινδικού Ωκεανού

Ένα ταξίδι στην Κένυα γίνεται αφορμή να γνωρίσουμε αυτή την ιδιαίτερη περίπτωση ανθρώπων που βρίσκουν στην περιπλάνηση σκοπό και σωτηρία, ένα αντίδοτο στη μελαγχολία και την επιθετικότητα της ζωής στην πόλη.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ
«Η αλήθεια είναι πως δεν μπορώ να εξηγήσω απόλυτα γιατί επιστρέφω διαρκώς εκεί»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Επιστρέφοντας, μπορεί να πιάσουμε πάλι το νήμα»

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος μας μιλά για το χωριό όπου γεννήθηκε, το Αρματολικό στη νότια Πίνδο, αλλά και για το νέο του ντοκιμαντέρ, «Τα τέρματα του Αυγούστου», που διαδραματίζεται εκεί.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Το ότι ζω στα βουνά το θεωρώ το μεγαλύτερο επίτευγμα και τη μεγαλύτερη τύχη στη ζωή μου»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Απ' τα βουνά πηγάζει η ελπίδα, γι' αυτό επιστρέφουμε και τα προστατεύουμε»

Η Άρτεμις Μπλατσή άφησε την Αθήνα για τη Στρώμη, στις παρυφές της Γκιώνας, και έφερε την Οικοψυχολογία, τη μελέτη της σύνδεσης του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον, στη Φωκίδα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Χους εις τέφραν, εις ύδωρ. Στα νερά του Γάγγη κλείνει ο κύκλος

Φωτογραφία / Άλλη μια μέρα στον Γάγγη που καίνε νεκρούς

Μια φωτογραφική περιπλάνηση στο Βαρανάσι και στον κόσμο του, με τελικό προορισμό τον Γάγγη, όπου η καύση νεκρών, παρότι ενέχει το στοιχείο του μεταφυσικού, μοιάζει με μία ακόμα καθημερινή δραστηριότητα.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ
Αξέχαστες στιγμές από ένα ταξίδι στην Κεντρική Αμερική

Nothing Days / Αξέχαστες στιγμές από ένα ταξίδι στην Κεντρική Αμερική

Η πιο μοντέρνα βιβλιοθήκη (που δεν κλείνει ποτέ), ένα ξημέρωμα στην κορυφή του κόσμου, μια πράσινη λίμνη, μια καθολική εκκλησία όπου λατρεύονται οι θεοί των Μάγια και ένα σεβίτσε από όρχεις ταύρου (που θέλουμε να ξεχάσουμε).
M. HULOT
48 ώρες στην Καρδαμύλη

Ταξίδια / 48 ώρες στην Καρδαμύλη

Στο χαρακτηρισμένο «τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» κάνουμε ένα ταξίδι στον χρόνο και στην Ιστορία, επισκεπτόμαστε το σπίτι του Λι Φέρμορ, θυμόμαστε τον Όμηρο, κάνουμε μπάνιο με θέα, και ξέρουμε ότι θα επιστρέψουμε ξανά.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Βαλκάνια με ιταλικό φινίρισμα: Ένα road trip στην Ίστρια

Ταξίδια / Βαλκάνια με ιταλικό φινίρισμα: Ένα road trip στην Ίστρια

Στο κροατικό κομμάτι της μεγαλύτερης χερσονήσου της Αδριατικής πίνουμε κρασί από τη Μονεμβασιά και rakija, επισκεπτόμαστε ρωμαϊκά μνημεία, χαζεύουμε φωτισμένους γερανούς και θυμόμαστε τις ταινίες του Γουές Άντερσον.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Στη λίμνη Ατιτλάν της Γουατεμάλας με έναν ερωτιάρη άγιο

Nothing Days / Στη λίμνη Ατιτλάν της Γουατεμάλας με έναν ερωτιάρη άγιο

Ο Μαξιμόν είναι ένας κακός άγιος που πίνει και καπνίζει και φιλοξενείται κάθε χρόνο σε διαφορετικό σπίτι στο Σαντιάγκο της λίμνης Ατιτλάν. Η λατρεία του είναι ένα μείγμα καθολικής πίστης και παγανισμού που έχει τις ρίζες του στις παραδόσεις των Μάγια.  
M. HULOT
Χώρα, Τζανάκι, Βάτσες: Η Αστυπάλαια είναι ακόμα μαγική

Ταξίδια / Χώρα, Τζανάκι, Βάτσες: Η Αστυπάλαια είναι ακόμα μαγική

Ένα ταξίδι-αστραπή στο νησί, μια μυσταγωγική διαδρομή προς τις Βάτσες, η Μαλτεζάνα -που μοιάζει με ωδή στα εγχώρια '80s- και οι τηγανητές πατάτες της Μαρίας στο Βαθύ, που κάνουν κάποιους να της φιλούν, κυριολεκτικά, τα χέρια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ