ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Οι plus size Καρυάτιδες της Βιέννης και η θεά Αθηνά της αυστριακής Βουλής

Οι plus size Καρυάτιδες της Βιέννης και η θεά Αθηνά της αυστριακής Βουλής Facebook Twitter
Η αυστριακή εκδοχή των Καρυάτιδων μπορεί να μοιάζει στον πέπλο, στον ιματισμό, ακόμα και στις μπούκλες με τις στωικές Καρυάτιδες του Ερεχθείου στην Ακρόπολη, ωστόσο διαφέρουν στο μέγεθος. Φωτ.: Μάνος Χατζηγιάννης/LiFO
0

ΑΝ ΒΡΕΘΕΙΤΕ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ Βιέννη υπάρχουν καναδυό πράγματα που σπάνια αναφέρουν οι ταξιδιωτικοί οδηγοί, αλλά θυμίζουν τόσο πολύ Ελλάδα και οι plus size Καρυάτιδες είναι ένα από αυτά.

Γιατί στην αυτοκρατορική πρωτεύουσα, πέρα από τα παγωμένα σουλάτσα στις παραμυθένιες υπαίθριες αγορές με την ξεχωριστή διακόσμηση και την ισορροπία με τα ξέχειλα ποτήρια Glühwein ανάμεσα σε πλήθος κόσμου, ένα είναι βέβαιο: Η Ελλάδα θα σας βρει και εκεί. Και για την ακρίβεια η αρχαία Ελλάδα με μια αυστριακή εσάνς.

Όπως διακρίνεται εύκολα στις φωτογραφίες, οι Καρυάτιδες της πύλης του κοινοβουλίου από την πλευρά της Ρατχάουσπλατς θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν plus size. O λόγος που ο καλλιτέχνης επέλεξε να πρωτοτυπήσει όσον αφορά το έργο του στα γυναικεία αγάλματα δεν είναι σαφής. Ενδέχεται πάντως με το μεγαλύτερο εύρος των αγαλμάτων να συμβολίζεται η ευημερία.

Οι αγορές, ιδίως τις γιορτές, στην Αυστρία δεν είναι απλά θεσμός, αλλά σημείο αναφοράς. Ιδιαίτερα στη Βιέννη, με μεγαλύτερη να λογίζεται αυτή στη Ρατχάουσπλατς, στην πλατεία του δημαρχείου.

Χριστούγεννα στη Βιέννη με τις plus size Καρυάτιδες Facebook Twitter
Οι αγορές, ιδίως τις γιορτές, στην Αυστρία δεν είναι απλά θεσμός, αλλά σημείο αναφοράς. Φωτ.: Μάνος Χατζηγιάννης/LiFO
Χριστούγεννα στη Βιέννη με τις plus size Καρυάτιδες Facebook Twitter
Φωτ.: Μάνος Χατζηγιάννης/LiFO

Λίγα μέτρα πιο πέρα βρίσκεται το κτίριο της αυστριακής Βουλής στη λεωφόρο Ρίνγκστρασε. Με την πρώτη ματιά κάθε Έλληνας θα αναγνωρίσει την έμπνευση και την τεχνοτροπία σε σημείο που θα απορήσει έστω στιγμιαία αν βρίσκεται στην αυστριακή πρωτεύουσα ή στην Αθήνα. Στην πόλη δηλαδή της θεάς Αθηνάς. Της ίδιας θεάς, η οποία προβάλει περήφανη μπροστά στην αυστριακή Βουλή.

Μπροστά από το κοινοβούλιο, λοιπόν, βρίσκεται το επιβλητικό συντριβάνι-άγαλμα της θεάς Αθηνάς, που δημιουργήθηκε μεταξύ 1893 με 1902 από 3 αρχιτέκτονες που ακολούθησαν τα σχέδια του βαρόνου φον Χάνσεν.

Χριστούγεννα στη Βιέννη με τις plus size Καρυάτιδες Facebook Twitter
Μπροστά από το κοινοβούλιο βρίσκεται το επιβλητικό συντριβάνι-άγαλμα της θεάς Αθηνάς. Φωτ.: Μάνος Χατζηγιάννης/LiFO

Ο Δανός Βαρόνος Θεοφίλ φον Χάνσεν, αρχιτέκτονας του κτιρίου, ο οποίος σπούδασε αρχιτεκτονική στην Αθήνα σχεδίασε μεταξύ άλλων το Εθνικό Παρατηρητήριο της Αθήνας, την Ακαδημία και την Εθνική Βιβλιοθήκη. Το στυλ είναι νεο-ελληνικό, ενώ ως πρότυπο χρησιμοποιήθηκε το Ζάππειο μέγαρο της Αθήνας. Οι τέσσερις αγαλματένιες φιγούρες στη βάση κάτω από το άγαλμα της θεάς Αθηνάς αντιπροσωπεύουν τους 4 σημαντικότερους ποταμούς της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας. Το αρχιτεκτονικό αυτό στυλ αποκαλείται ιστορισμός.

Ωστόσο αν και οι περισσότεροι επισκέπτες της αυστριακής πρωτεύουσας ασχολούνται με την κρήνη της Αθήνας στην πρόσοψη, χάνουν τις plus size Καρυάτιδες πλευρικά. Στην πλαϊνή οδό, η οποία ενώνει το κοινοβούλιο με την Ρατχάουσπλατς δεσπόζουν 4 ζεύγη αγαλμάτων με τη μορφή Καρυάτιδων. 

Οι plus size Καρυάτιδες της Βιέννης και η θεά Αθηνά της αυστριακής Βουλής Facebook Twitter
Φωτ.: Μάνος Χατζηγιάννης/LiFO

Και κάπου εκεί έρχονται στη μνήμη τα λόγια του ποιητή και θεατρικού συγγραφέα Ιωάννη Πολέμη: «Μπροστά στις Καρυάτιδες, τις μαρμαρένιες κόρες, σταθήκαμε θαυμάζοντας κι οι δυο μας ώρες κι ώρες».

Βιέννη: Η αυστριακή εκδοχή των Καρυάτιδων 

Η αυστριακή εκδοχή των Καρυάτιδων μπορεί να μοιάζει στον πέπλο, στον ιματισμό, ακόμα και στις μπούκλες με τις στωικές Καρυάτιδες του Ερεχθείου στην Ακρόπολη, ωστόσο διαφέρουν στο μέγεθος.

Χριστούγεννα στη Βιέννη με τις plus size Καρυάτιδες Facebook Twitter
Φωτ.: Μάνος Χατζηγιάννης/LiFO

Όπως διακρίνεται εύκολα στις φωτογραφίες, οι Καρυάτιδες της πύλης του κοινοβουλίου από την πλευρά της Ρατχάουσπλατς θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν plus size. O λόγος που ο καλλιτέχνης επέλεξε να πρωτοτυπήσει όσον αφορά το έργο του στα γυναικεία αγάλματα δεν είναι σαφής. Ενδέχεται πάντως με το μεγαλύτερο εύρος των αγαλμάτων να συμβολίζεται η ευημερία.

Ποιες ήταν οι Καρυάτιδες

Όπως αναφέρεται στις πληροφορίες για το Μουσείο της Ακρόπολης, ο όρος Καρυάτιδες παραδίδεται από τον Βιτρούβιο, ο οποίος διηγείται ότι οι γυναίκες από τις Καρυές της Λακωνίας Πελοποννήσου τιμωρήθηκαν από τους υπόλοιπους Έλληνες να κουβαλούν στο κεφάλι το βάρος όλων των ρούχων και των κοσμημάτων τους επειδή η πόλη τους είχε προσφέρει βοήθεια στους Πέρσες. Σύμφωνα με τον Λουκιανό οι γυναίκες από τις Καρυές φημίζονταν για τον χορό που χόρευαν προς τιμή της θεάς Άρτεμης με κάνιστρα στο κεφάλι.

Αν, λοιπόν, βρεθείτε στη Βιέννη αξίζει μια βόλτα και από αυτό το άγνωστο στον πολύ κόσμο αξιοθέατο.

Ταξίδια
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης: Ο τόπος μου, οι Σέρρες

Γειτονιές της Ελλάδας / Τρία πράγματα οφείλεις να δοκιμάσεις στις Σέρρες: Μπουγάτσα, σουβλάκι και ακανέ

Ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης μένει στις Σέρρες από τότε που γεννήθηκε, με ένα μικρό διάλειμμα για σπουδές, και περιγράφει τα θετικά και τα αρνητικά της περιοχής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Ταξίδια / Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Η συντριπτική πλειονότητα των αναβατών είναι πελάτες που πληρώνουν εξαψήφια ποσά και μεταξύ αυτών που ανέβηκαν πρόσφατα στην «κορυφή του κόσμου» ήταν κάποιοι τυφλοί, δύο 13χρονοι, αρκετοί εβδομηντάρηδες, ακόμη και άτομα που είχαν υποστεί διπλό ακρωτηριασμό.
THE LIFO TEAM
«Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Ο Μάριος Γκρόγκος μιλά για τον τόπο του με την ανεμπόδιστη θέα στον μεσσηνιακό κάμπο, για ένα μέρος που πια έχει όλα κι όλα δύο μαγαζιά – έχει όμως και μια ομάδα κατοίκων που στήνει φεστιβάλ και εκθέσεις φωτογραφίας και ανανεώνει εθελοντικά την όψη του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αβινιόν/Αρλ

Ταξίδια / Ένα road trip στην Αβινιόν των επτά Παπών και στην Αρλ του Βαν Γκογκ

Γοτθική αρχιτεκτονική, μια «δεύτερη Ρώμη», πολλά δωρεάν μουσεία, φοιτητές να πίνουν μπύρες σε ζωντανές πλατείες και φιλότεχνοι που αναζητούν την αύρα που ενέπνευσε τον Ολλανδό ζωγράφο, αλλά και τον Πικάσο και τον Γκογκέν. Δυο πόλεις που σε κάνουν να ξεχνάς με το ιστορικό τους κέντρο όλα τα βάσανα του ταξιδιού.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, σε ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Γειτονιές της Ελλάδας / Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Ο Φίλιππος Φραγκούλης άφησε πίσω του μια πολυετή καριέρα στις τράπεζες προκειμένου να επιστρέψει στις ρίζες του, στην Τύμφη. Αντικατέστησε τα meetings με τα πυκνά δάση που αποτελούν πλέον το φόντο της νέας του πορείας στη ζωή, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει πια τις δυσκολίες ενός ορεινού τόπου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Γειτονιές της Ελλάδας / Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Ο Άρης Αβέλλας περιγράφει τη ζωή του στη Σαμαρίνα, σε ένα μέρος που τραβάει την προσοχή ξένων αλπινιστών, σε έναν τόπο όπου όταν λιώνουν τα χιόνια μπορεί κανείς να βολτάρει σε καταρράκτες, να θαυμάσει άγρια ζώα, να δροσιστεί σε βάθρες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ