Κάστρο των Κυριών: H ιστορία του είναι γραμμένη από γυναίκες

Μπαίνοντας στο Κάστρο των Κυριών: Το στολίδι του Λίγηρα  Facebook Twitter
Το Σενονσό ξεχωρίζει όχι μόνο για την αρχιτεκτονική του αλλά και για την ιστορία του, που είναι γραμμένη σχεδόν αποκλειστικά από γυναίκες.
0

Στην καρδιά της κοιλάδας του Λίγηρα, ανάμεσα σε δεκάδες εντυπωσιακά κάστρα, το Σενονσό ξεχωρίζει όχι μόνο για την αρχιτεκτονική του αλλά και για την ιστορία του, που είναι γραμμένη σχεδόν αποκλειστικά από γυναίκες. Γι’ αυτό λέγεται και «Κάστρο των Κυριών», καθώς μέσα στους αιώνες υπήρξε έντονο το στοιχείο της παρουσίας γυναικών, από την Κατρίν Μπρισονέ, την Ντιάν ντε Πουατιέ και την Αικατερίνη των Μεδίκων μέχρι τη Λουίζ Ντιπέν. 

Τα Κάστρα του Λίγηρα 

Τα κάστρα που βρίσκονται στη συγκεκριμένη κοιλάδα είναι γνωστά και ως «Κάστρα του Λίγηρα», για τουριστικούς κυρίως λόγους. Στην περιοχή είναι συγκεντρωμένα περισσότερα από 80 κάστρα, τα οποία χτίστηκαν ή τροποποιήθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της γαλλικής Αναγέννησης, οπότε η αυλή των Γάλλων βασιλέων είχε εγκατασταθεί στην περιοχή. 

Ένα από αυτά είναι και το Κάστρο των Κυριών, το οποίο κατοικήθηκε και διαμορφώθηκε σε μεγάλο βαθμό από τρεις γυναίκες. Χτίστηκε από την Κατρίν Μπρισονέ, εμπλουτίστηκε από την Ντιάν ντε Πουατιέ και διευρύνθηκε από την Αικατερίνη των Μεδίκων. Έγινε το ησυχαστήριο της βασίλισσας Λουίζας της Λωρραίνης και διασώθηκε από τη Λουίζ Ντιπέν κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης

Το gossip της εποχής ήταν πως η ο βασιλιάς Ερρίκος Β’ είχε πολλές ερωμένες· μία εξ αυτών ήταν η Ντιάν ντε Πουατιέ, στην οποία και χάρισε το κάστρο, ενώ η σύζυγός του, Αικατερίνη των Μεδίκων, το ήθελε για την ίδια.

Το gossip της εποχής ήταν πως η ο βασιλιάς Ερρίκος Β’ είχε πολλές ερωμένες· μία εξ αυτών ήταν η Ντιάν ντε Πουατιέ, στην οποία και χάρισε το κάστρο, ενώ η σύζυγός του, Αικατερίνη των Μεδίκων, το ήθελε για την ίδια. Όταν ο Ερρίκος πέθανε, η Αικατερίνη ανάγκασε την Πουατιέ να της το παραδώσει. Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. 

Μπαίνοντας στο Κάστρο των Κυριών: Το στολίδι του Λίγηρα  Facebook Twitter
Το Κάστρο των Κυριών κατοικήθηκε και διαμορφώθηκε σε μεγάλο βαθμό από τρεις γυναίκες.

Η Κατρίν Μπρισονέ 

Το πρώτο κάστρο στο Σενονσό χτίστηκε τον 13ο αιώνα, μαζί με έναν μύλο που χρονολογείται από το 1230 και ανήκε στην οικογένεια Μαρκ. Η γέφυρα θα χτιστεί πολύ αργότερα, έτσι το κάστρο εκτιμάται πως δεν ήταν το πέρασμα του ποταμού αλλά εξυπηρετούσε εμπορικούς σκοπούς. Κατά τη διάρκεια του Εκατονταετούς Πολέμου το κάστρο υπέστη σημαντικές ζημιές και το κατέλαβαν οι Άγγλοι. Όμως, το 1411 πέρασε ξανά σε γαλλικά χέρια και σχεδόν είκοσι χρόνια μετά χτίστηκε ξανά. Μετά την οικονομική καταστροφή των Μαρκ, αγοράστηκε από τον Τομά Μπογιέ και τη σύζυγό του Κατρίν Μπρισονέ, η οποία επέβλεψε προσωπικά την κατασκευή του αρχικού μέρους του, γι’ αυτό θεωρείται ως η πρώτη κυρία του Σενονσό. Η κόρη του Μαρκ κατάφερε, μετά τον θάνατο του πατέρα της, να ανακτήσει τα εδάφη της οικογένειάς της. Ωστόσο, τη συνέχεια η περιοχή καταχωρίστηκε οριστικά στον Μπογιέ, που όμως τα οικονομικά του δεν ήταν στη καλύτερη φάση τους, έτσι το κάστρο μεταβιβάστηκε στον γαλλικό θρόνο. 

Τότε στον θρόνο ήταν ο Φραγκίσκος Α’ που δεν εκτίμησε ιδιαίτερα την ομορφιά και την τοποθεσία του, έτσι δεν το ανακαίνισε κι έμεινε να ρημάζει.  

Μπαίνοντας στο Κάστρο των Κυριών: Το στολίδι του Λίγηρα  Facebook Twitter
Το σχέδιο του Σενονσώ μετά την κατασκευή της γέφυρας στην 1559, και πριν από την γκαλερί το 1576.
Μπαίνοντας στο Κάστρο των Κυριών: Το στολίδι του Λίγηρα  Facebook Twitter
Κήπος στο Κάστρο των Κυριών.
Μπαίνοντας στο Κάστρο των Κυριών: Το στολίδι του Λίγηρα  Facebook Twitter
Το δωμάτιο της Αικατερίνης των Μεδίκων. Φωτ.: Wikipedia

Η Ντιάν ντε Πουατιέ 

Ο Φραγκίσκος Α’ πέθανε το 1547 και λίγους μήνες μετά τον θάνατό του ο γιος του Ερρίκος Β’ πρόσφερε το Σενονσό στην ευνοούμενή του Ντιάν ντε Πουατιέ, δούκισσα του Βαλεντινουά. Στη δεξιά όχθη του ποταμού, η Ντε Πουατιέ δημιούργησε κήπους που φέρουν το όνομά της, ενώ και η τοξωτή γέφυρα δημιουργήθηκε με δική της πρωτοβουλία. Λίγα χρόνια αργότερα, φιλοξενήθηκαν εκεί ο βασιλιάς Ερρίκος Β' και η σύζυγός του Αικατερίνη των Μεδίκων – και οι τρεις μαζί πρέπει να ήταν «μια ωραία ατμόσφαιρα». 

Η Αικατερίνη των Μεδίκων 

Μετά τον θάνατο του Ερρίκου Β’, η Αικατερίνη των Μεδίκων ανάγκασε την Ντε Πουατιέ να ανταλλάξει το Σενονσό με το κάστρο του Σομόν-σιρ-Λουάρ. Η βασίλισσα έκανε το Σενονσό την αγαπημένη της κατοικία, προσθέτοντας μια νέα σειρά κήπων και διοργανώνοντας βραδινές εκδηλώσεις. Το 1560 πραγματοποιήθηκε η πρώτη εμφάνιση πυροτεχνημάτων στη Γαλλία κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την ενθρόνιση του γιου της Φραγκίσκου Β’.

Μπαίνοντας στο Κάστρο των Κυριών: Το στολίδι του Λίγηρα  Facebook Twitter
Προσωπογραφία της Λουίζας της Λωρραίνης. Φωτ.: Wikipedia
Μπαίνοντας στο Κάστρο των Κυριών: Το στολίδι του Λίγηρα  Facebook Twitter
Η Ντιάν ντε Πουατιέ, ερωμένη του Ερρίκου Β. Φωτ.: Wikipedia

Η Λουίζα της Λωρραίνης

Μετά τον θάνατο της Αικατερίνης των Μεδίκων το 1589 το κάστρο πέρασε στη νύφη της, Λουίζα της Λωρραίνης, σύζυγο του βασιλιά Ερρίκου Γ’. Στο Σενονσό η Λουίζα ειδοποιήθηκε για τη δολοφονία του συζύγου της το 1589 και έπεσε σε κατάθλιψη. Πέρασε την υπόλοιπη ζωή της περιπλανώμενη άσκοπα στους διαδρόμους του κάστρου ντυμένη με πένθιμα ρούχα, ανάμεσα σε μαύρες ταπετσαρίες διακοσμημένες με κρανία και σκελετούς. Το λευκό ήταν το πένθιμο χρώμα των βασιλισσών, έτσι έμεινε στην ιστορία ως η «Λευκή Βασίλισσα», μια φιγούρα μελαγχολική που περιφερόταν στο κάστρο. 

Αυτές ήταν οι γυναίκες που αποτέλεσαν ορόσημο στην ιστορία του κάστρου, που συνέχισε να κατοικείται από γυναίκες. Η επόμενη ένοικός του ήταν η Λουίζ Ντιπέν, που ήταν Διαφωτίστρια, και άνοιξε το κάστρο στους μεγάλους διανοούμενους της εποχής όπως ο Βολτέρος και ο Ρουσό. Επιπλέον, έσωσε το κάστρο κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, πείθοντας τους επαναστάτες πως, λόγω της γέφυρας, ήταν σημαντικό για τη γεωργία. 

Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο λειτούργησε ως νοσοκομείο. 

Μπαίνοντας στο Κάστρο των Κυριών: Το στολίδι του Λίγηρα  Facebook Twitter
Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο λειτούργησε ως νοσοκομείο. Στη φωτογραφία η κα Menier, με στολή νοσοκόμας, κατά τη διάρκεια εγχείρησης στο νοσοκομείο του Σενονσώ

Σήμερα το κάστρο είναι ανοιχτό για το κοινό, γίνεται μια πολύ ωραία ξενάγηση στο εσωτερικό του και προσφέρεται για ατελείωτες βόλτες στους κήπους του. Ετησίως το επισκέπτονται πάνω από 1 εκατομμύριο τουρίστες και, αν λατρεύετε τα κάστρα και την ιστορία τους, αξίζει να το επισκεφθείτε.

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Ο Δημήτρης και ο Κερέμ κάνουν πράξη την ελληνοτουρκική φιλία

Ταξίδια / Ο Δημήτρης και ο Κερέμ κάνουν πράξη την ελληνοτουρκική φιλία

Ο ένας Έλληνας, ο άλλος Τούρκος. Δύο άνθρωποι που γνωρίστηκαν, έγιναν φίλοι και αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν χώρο που να αποτυπώνει όλα όσα τους συνδέουν − και όχι όσα τους χωρίζουν. Το «Meraki Café» στην Κωνσταντινούπολη. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Η Ευγενία Μαστοράκη άφησε την Αθήνα για την Οκτωνιά, ένα μικρό, γραφικό χωριό στην Εύβοια, όπου ζει με τον σύζυγό της και τα δυο τους παιδιά. Της λείπουν πολλά πράγματα, αλλά εκεί ανασαίνει καλύτερα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η επαρχία έχει ανάγκη όλους εκείνους που κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα ή καλοκαίρι επιστρέφουν στους τόπους τους και λένε: «Τι ωραία θα ήταν να γυρνούσα μόνιμα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η κατάσταση στο Μεσολόγγι σήμερα είναι δύσκολη αλλά και ελπιδοφόρα»

Ο Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος επέστρεψε στο Μεσολόγγι και δημιούργησε την ομάδα Messolonghi by Locals με στόχο να επαναφέρει στο προσκήνιο την αξία τού να μένεις, να ζεις και να δημιουργείς στον τόπο σου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Η παλιά Ελλάδα που νομίζαμε πως χάθηκε ζει ακόμα σε τόπους σαν τη Νίσυρο»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη Νίσυρο οι άνθρωποι δουλεύουν - αλλά υπάρχει χρόνος και για την ψυχή»

Τη στιγμή που η Καλαμάτα άρχισε να του θυμίζει την Αθήνα, ο Σταύρος Παναγιωτόπουλος μετακόμισε σε έναν τόπο όπου δεν χρειάζεται να περιμένει τις διακοπές, μια και έχει το καλοκαίρι έξω από την πόρτα του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Ταξίδια / Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Σ’ αυτόν τον τόπο, ανάμεσα σε πανύψηλες χιονοσκέπαστες κορφές και απύθμενες χαράδρες, ο χρόνος και ο χώρος διαστέλλονται, ενώ στους απέραντους αγριότοπους όπου κατοικεί ο Θεός επιζεί ακόμα η γαλήνη ενός χαμένου παραδείσου.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ
Η Ελένη Νέρουππου άφησε την Αθήνα και βλέπει πια τους κόπους μιας χρονιάς στο Βασιλικό Ευβοίας να ανταμείβονται σε ένα μπουκάλι κρασί

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη φύση, καθετί που παράγεις νιώθεις ότι είναι παιδί σου»

Η Ελένη Νέρουππου άφησε το Παγκράτι για να καλλιεργεί αμπέλια στο Βασιλικό Ευβοίας, για να ζήσει σε έναν τόπο όπου «οι ρυθμοί είναι πιο αργοί και σου επιτρέπουν να απολαύσεις ό,τι κάνεις».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα 

Ταξίδια / Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα 

Οι σκηνοθέτες Χρόνης Πεχλιβανίδης και Μαρία Γιαννούλη, κάνοντας έρευνα για το νέο τους ντοκιμαντέρ στην Αιθιοπία, ήρθαν σε επαφή με τα απομεινάρια της άλλοτε ένδοξης ελληνικής παροικίας. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Τρέλα θέλει το βουνό και ενέργεια»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τρέλα θέλει το βουνό και ενέργεια»

Από τα Σεπόλια έως την Τρίπολη και το καταφύγιο του Μαινάλου, ο Άρης Γιαννούκος αφηγείται την 20χρονη πορεία του μακριά από την πρωτεύουσα και πώς βρήκε στο βουνό πνευματική ηρεμία, λιγότερο άγχος και καθαρό μυαλό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους

Ταξίδια / Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους;

Τα ταξίδια στο εξωτερικό αυξάνονται εδώ και δεκαετίες σε όλο τον κόσμο. Το ίδιο όμως και ο εθνικισμός. Όπως φαίνεται, μόνο ο Μαρκ Τουέιν πίστεψε ότι «τα ταξίδια σκοτώνουν την προκατάληψη, τη μισαλλοδοξία και τη στενομυαλιά».
THE LIFO TEAM
«Η εργασία έχει πάψει να είναι μόνο τρόπος επιβίωσης και έχει γίνει κομμάτι του τρόπου που επιλέγω να ζω»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ο κόκοράς μας τραγουδάει, λες και κάνει soundcheck σε φεστιβάλ»

Η Κατερίνα Ζέρβα δημιούργησε, μαζί με φίλους της, το Evergreen Project, μια ιδιαίτερη κοινότητα στη Φθιώτιδα, όπου «οι ανατολές είναι ζωγραφιά» και όλα συνυπάρχουν «σαν μια μεγάλη, αγαπημένη οικογένεια».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Η εικόνα που κυκλοφορεί για τα χωριά ως απομονωμένες κοινότητες κάπου στην Άγρια Δύση δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα».

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Χριστίνα βρήκε το χωριό των ονείρων της, με έναν τρόπο που θα ζήλευε κι ο Κοέλιο

Όλο το σύμπαν συνωμότησε, ώστε η Χριστίνα Πιλαβίδου και ο σύζυγός της, σε μια παρόρμηση της στιγμής, να αφήσουν την Αθήνα για το Αργυροχώρι Φθιώτιδας. Σήμερα μεγαλώνουν τα τρία τους παιδιά με τρόπο όσο το δυνατόν πιο αυτάρκη και καταρρίπτουν όλα τα κλισέ για την επαρχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Σπάρτη

Ταξίδια / 48 ώρες στη Σπάρτη

Στη Λακωνική πρωτεύουσα με το νεοκλασικό παρελθόν, ξεκινάμε τη βόλτα μας από το δημοφιλές άγαλμα του Λεωνίδα, επισκεπτόμαστε το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, ενώ εξορμούμε και στην ξακουστή καστροπολιτεία του Μυστρά και το πανέμορφο κεφαλοχώρι Γεράκι.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ