Καλοκαίρι στο Μεσολόγγι: Η αύρα μιας «ιερής» πόλης και η αρμύρα της λιμνοθάλασσας

Καλοκαίρι στο Μεσολόγγι: Η αύρα μιας «ιερής» πόλης και η αρμύρα της λιμνοθάλασσας Facebook Twitter
Αν, όμως, ξεχωρίζει για κάτι το Μεσολόγγι, αυτό είναι η λιμνοθάλασσά του, ένας από τους μεγαλύτερους υδροβιότοπους στην Ευρώπη. Φωτο: Γιάννης Πανταζόπουλος / LiFO
0

Κάθε ελεύθερος άνθρωπος είναι δημότης Μεσολογγίου». Αυτή την επιγραφή θα δείτε μπαίνοντας από τη βόρεια πύλη στην πόλη, που έχει το προνόμιο να αποκαλείται «ιερή» χάρη στην ιστορία της, η οποία φτάνει 192 χρόνια πίσω, όταν οι κάτοικοί της αποφάσισαν να κάνουν τη μεγάλη Έξοδο, αν και γνώριζαν πως ήταν εξαιρετικά δύσκολο να επικρατήσουν εναντίον των Τούρκων πολιορκητών. Το Μεσολόγγι και η ιστορία του πάνε χέρι-χέρι μέχρι σήμερα.


Δίπλα στη βόρεια πύλη της πόλης βρίσκεται ο Κήπος των Ηρώων, όπου έχουν ταφεί όλοι εκείνοι που έχασαν τη ζωή τους κατά την Έξοδο. Τα μνημεία των πεσόντων και τα γλυπτά γνωστών και άγνωστων καλλιτεχνών πλαισιώνονται από πανύψηλους φοίνικες, πεύκα και ευκάλυπτους που κάνουν ιδανική σκιά όταν η θερμοκρασία στον κήπο ανεβαίνει τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού.

Το Μεσολόγγι έχει μια διαφορετική αύρα. Αποτελεί, ίσως, τη μοναδική πόλη στην Ελλάδα που έχει τόσο μεγάλη αναλογία μεταξύ κατοίκων και ποδηλάτων. Ενώ στις περισσότερες πόλεις πρέπει να προσέχουμε μήπως μας χτυπήσει αυτοκίνητο, στο Μεσολόγγι πρέπει να ελέγχουμε μήπως μας παρασύρει ποδηλάτης.


Στα στενά της πόλης θα βρείτε τη Δημοτική Πινακοθήκη, που είναι επισκέψιμη και όπου έχετε τη δυνατότητα να παρατηρήσετε έργα μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας, όπως το αντίγραφο της «Εξόδου του Μεσολογγίου», την κατοικία ενός εκ των πρώτων πρωθυπουργών του ελληνικού κράτους, του Χαρίλαου Τρικούπη, αλλά και αυτή του εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά.

Το Μεσολόγγι έχει μια διαφορετική αύρα. Αποτελεί, ίσως, τη μοναδική πόλη στην Ελλάδα που έχει τόσο μεγάλη αναλογία μεταξύ κατοίκων και ποδηλάτων. Ενώ στις περισσότερες πόλεις πρέπει να προσέχουμε μήπως μας χτυπήσει αυτοκίνητο, στο Μεσολόγγι πρέπει να ελέγχουμε μήπως μας παρασύρει ποδηλάτης.

Είναι, θα έλεγε κανείς, μια πόλη γεμάτη ποδηλάτες και φαντάρους. Στο Μεσολόγγι βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα εκπαίδευσης νεοσύλλεκτων στην Ελλάδα. Περπατώντας στα σοκάκια της πόλης, είναι πολύ πιθανό να δείτε αρκετούς, όχι απαραίτητα χαρούμενους, καθώς θα προτιμούσαν να βρίσκονται στο σπίτι τους και όχι στις σκοπιές μέσα στον καλοκαιρινό καύσωνα.

Καλοκαίρι στο Μεσολόγγι: Η αύρα μιας «ιερής» πόλης και η αρμύρα της λιμνοθάλασσας Facebook Twitter
Αν είστε τυχεροί, μπορεί να πετύχετε μέχρι και φλαμίνγκο, όχι τα πλαστικά, τα κανονικά, μαζί με τα άλλα 200 είδη πτηνών που ζουν στη λιμνοθάλασσα. Φωτο: Γιάννης Πανταζόπουλος / LiFO


Αν, όμως, ξεχωρίζει για κάτι το Μεσολόγγι, αυτό είναι η λιμνοθάλασσά του, ένας από τους μεγαλύτερους υδροβιότοπους στην Ευρώπη. Συμβουλή: Πάρτε ένα ποδήλατο και κάντε πετάλι μέχρι τις διάσημες αλυκές, εκεί όπου οι αχτίδες του ήλιου αντανακλούν πάνω στους διάσημους λόφους με αλάτι.

Αν είστε τυχεροί, μπορεί να πετύχετε μέχρι και φλαμίνγκο, όχι τα πλαστικά, τα κανονικά, μαζί με τα άλλα 200 είδη πτηνών που ζουν στη λιμνοθάλασσα. Ο συγκεκριμένος υδροβιότοπος είναι προστατευόμενος. Το ψάρεμα επιτρέπεται μόνο με τον παραδοσιακό τρόπο και για μικρές ποσότητες.


Η ποιότητα του φαγητού στο Μεσολόγγι ξεχωρίζει επίσης. Κοντά στο λιμάνι μπορείτε να βρείτε ψαροταβέρνες με νόστιμα φαγητά. Ξεχωρίζει η ταβέρνα του Δημητρούκα. Αν βρεθείτε, δε, στο Μεσολόγγι τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβρη, μπορείτε να δοκιμάσετε από πρώτο χέρι το διάσημο αυγοτάραχο Μεσολογγίου με σφραγίδα ΠΟΠ και εξαγωγές μέχρι και στις ΗΠΑ.


Όλα αυτά δημιουργούν ένα ολόκληρο σύμπαν που προστατεύουν τα τείχη και τα παλιά κανόνια της πόλης, ένα σύμπαν που αξίζει να ανακαλύψετε.

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τήνος: Φως, τέχνη, αγνότητα

Ταξίδια / Τήνος: Φως, τέχνη, αγνότητα

Η χαρακτηρισμένη και ως «μούσα του Αιγαίου», γενέτειρα των σπουδαίων Γύζη και Χαλεπά, έγινε αρκετά «της μόδας» τα τελευταία χρόνια και παρότι είναι ακόμα συνδεδεμένη κυρίως με τον θρησκευτικό τουρισμό, έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΙΑΚΟΓΚΟΝΑΣ
Ελαφόνησος: Η μαγεία του να ξυπνάς δίπλα στη θάλασσα

Ταξίδια / Ελαφόνησος: Η μαγεία του να ξυπνάς δίπλα στη θάλασσα

Όσο κι αν το «ελεύθερο» πνεύμα της κατασκήνωσης στο λιλιπούτειο αυτό νησί της Λακωνίας εξαντλήθηκε τα τελευταία χρόνια, τα αξιοθέατα και οι ομορφιές της Ελαφονήσου δεν χάθηκαν. Βρίσκονται εκεί και περιμένουν παλιούς και νέους επισκέπτες
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μάγδα ταξιδεύει solo σε όλο τον κόσμο με ελάχιστα χρήματα

Άννα Κ. / Η Μάγδα ταξιδεύει solo σε όλο τον κόσμο με ελάχιστα χρήματα

Η Μάγδα Γεωργίου μιλάει στην Άννα Κόκορη για την αγάπη της για τα ταξίδια, τις χώρες που έχει επισκεφτεί, τις εμπειρίες που έχει ζήσει και την ανάγκη της να φεύγει συχνά για έναν διαφορετικό προορισμό.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
CHECK ΤΕΤΑΡΤΗ Μια βόλτα στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου

Ταξίδια / Μια βόλτα στον γοητευτικό μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου

Ο μεσαιωνικός οικισμός της Άνω Σύρου είναι ένας γοητευτικός τόπος σε ένα ξεχωριστό νησί, με πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία και σημεία: Μεγάλη ιστορία, δυναμικό παρόν, μοναδική θέα, αναπάντεχα μαγαζιά, ατελείωτα σκαλοπάτια, έντονη καθολική αύρα, πολλές εκκλησίες, μπόλικες γάτες και Αirbnb. Είναι ο τόπος όπου μεγάλωσε ο Μάρκος Βαμβακάρης αλλά και ο λόφος που έσωσε χιλιάδες Συριανούς από τις πειρατικές επιδρομές. Είναι το θεωρείο της Ερμούπολης και μέχρι πριν από λίγα χρόνια ένας από τους παλαιότερους δήμους του νέου ελληνικού κράτους με έτος ίδρυσης το 1834.
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΟΛΗΣ (SUB.URBAN IMAGES)
Τα νερά που γιατρεύουν

22 λόγοι που αγαπάμε την καλοκαιρινή Ελλάδα / Θερμές πηγές και ιαματικά λουτρά: Τα νερά της Ελλάδας που γιατρεύουν

Υπάρχουν λουτρά σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα που είναι από μόνα τους λόγος για να κάνεις εκδρομή στη Λαμία, όπου η χλιδή του παρελθόντος συναντάει τους σύγχρονους περιηγητές με πούλμαν και τροχόσπιτα.
M. HULOT
Έλλαδα για nature lovers

22 λόγοι που αγαπάμε την καλοκαιρινή Ελλάδα / Η σαλαμάνδρα, ο κρητικός βάτραχος και άλλα μοναδικά είδη της ελληνικής πανίδας

Στη λίμνη Πλαστήρα έχει άπειρους ξένους περιπατητές που παρατηρούν τρίτωνες και σπάνια ελληνικά αμφίβια, στην Πύλο παρατηρούν τον ελληνικό χαμαιλέοντα και η Παραλίμνη έχει τρία ψάρια που υπάρχουν μόνο εκεί και πουθενά αλλού στον κόσμο.
M. HULOT

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ