Instagram vs Reality στην κοσμοπολίτικη ακτή του Αμάλφι

Instagram vs Reality στην κοσμοπολίτικη ακτή του Αμάλφι Facebook Twitter
Το Instagram vs Reality δεν ήταν ποτέ πιο αληθινό απ’ ό,τι στην περίπτωση της δημοφιλούς ιταλικής ακτής.
0

AMALFI COAST. Ένα από τα πιο όμορφα σημεία της νότιας Ιταλίας; Σίγουρα. Επίσης, ένα από τα πιο ακριβά, όπου κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες συρρέουν ώστε να φωτογραφηθούν με φόντο τα πολύχρωμα σπίτια αλλά και για να κολυμπήσουν στα γαλανά νερά.

Όμως, πόσο αντιπροσωπευτικές είναι όλες αυτές οι εικόνες που κυκλοφορούν στο Instagram, που δείχνουν έρημες παραλίες, ειδυλλιακά τοπία και την απόλυτη ηρεμία; Καθόλου. Το Instagram vs Reality δεν ήταν ποτέ πιο αληθινό απ’ ό,τι στην περίπτωση της δημοφιλούς ιταλικής ακτής.

Η Αμάλφι και το Ποζιτάνο είναι περισσότερο θέρετρα για μπάνιο καθώς καταλήγουν σε μεγάλες οργανωμένες παραλίες και είναι γεμάτα με τουριστικά μαγαζάκια.

Λίγο η κοντινή απόσταση από την Ελλάδα, λίγο η αίγλη που τη συνοδεύει, λίγο οι ταινίες και οι σειρές που δείχνουν την ωραιοποιημένη εκδοχή –όπως η σειρά «Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ» που προβλήθηκε την άνοιξη στο Netflix–, η ακτή αποτελεί έναν από τους πιο κοσμοπολίτικους προορισμούς της νότιας Ευρώπης.

Instagram vs Reality στην κοσμοπολίτικη ακτή του Αμάλφι Facebook Twitter
Το Ποzιτάνο έχει από μόνο του μiα κινηματογραφική αίγλη χάρη στη γραφικότητα των σπιτιών.

Την επισκέφτηκα κάνοντας ένα roadtrip σε Ματέρα, Αλμπερομπέλο, Νάπολη και καταλήγοντας στη δημοφιλή ακτή. Το αεροδρόμιο της Νάπολης είναι το πλησιέστερο, όμως σίγουρα το Αμάλφι δεν έχει καμία σχέση με την υπόλοιπη νότια Ιταλία, που είναι πιο φτωχή από τη βόρεια.

Το μαγικό τοπίο

Φυσικά, αυτό που σίγουρα κλέβει τις εντυπώσεις είναι το μαγευτικό τοπίο της: απότομοι βράχοι, η θάλασσα και πολύχρωμα σπίτια που έχουν χτιστεί πάνω τους με έναν περίεργα αμφιθεατρικό τρόπο. Αμάλφι, Ποζιτάνο και Σορέντο είναι σίγουρα οι τρεις προορισμοί που πρέπει να επισκεφτεί κανείς.

Το Αμάλφι και το Ποζιτάνο είναι περισσότερο θέρετρα που καταλήγουν σε μεγάλες οργανωμένες παραλίες και είναι γεμάτα με τουριστικά μαγαζάκια. Το Ποζιτάνο έχει από μόνο του μια κινηματογραφική αίγλη χάρη στη γραφικότητα των σπιτιών και σίγουρα χάρη στο ότι μερικοί από τους διασημότερους ανθρώπους στον κόσμο το επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι.

Το Σορέντο, από την άλλη, είναι μια πόλη που μπορείς να την περπατήσεις και να την απολαύσεις. Έχει παραλία και, παίρνοντας το ασανσέρ(!), μπορείς να ανέβεις στα τείχη της πόλης, όπου καφέ και εστιατόρια προσφέρουν μοναδική θέα. Μάλιστα, στον ορίζοντα στέκει επιβλητικός ο Βεζούβιος.

Instagram vs Reality στην κοσμοπολίτικη ακτή του Αμάλφι Facebook Twitter
Στον ορίζοντα του Σορέντο προβάλλει επιβλητικά ο Βεζούβιος.

Η κίνηση και οι δρόμοι

Υπάρχουν αρκετά TikTok και reels εκεί έξω στον κόσμο των social media που δείχνουν την πραγματική κατάσταση στους δρόμους της ακτής. Μια λωρίδα για κάθε ρεύμα κυκλοφορίας και ένας στενός δρόμος γεμάτος στροφές. Από εκεί περνούν δεκάδες τουριστικά λεωφορεία, ενώ παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα βρίσκονται και στις δυο πλευρές του δρόμου.

Έτσι, το να περάσεις από εκεί με αμάξι ή με βέσπα είναι πρόκληση και σίγουρα το σκηνικό δεν έχει καμία σχέση τις κλασικές εικόνες που έρχονται στο μυαλό μας όταν σκεφτόμαστε την ιταλική ακτή: άδειοι δρόμοι και το μαντίλι που ανεμίζει από το κάμπριο. Η οδήγηση εκεί όντως απαιτεί δεξιοτεχνία και κάποια έξτρα skills.  

Το επισκέφτηκα μέσα Μαϊου, τότε που η τουριστική σεζόν είναι ακόμα στην αρχή της, και ένα μποτιλιάρισμα σε τούνελ για περίπου ένα τέταρτο ήταν αρκετό για να με προϊδεάσει για τους «μήνες αιχμής». Τα σκάφη είχαν αγκυροβολήσει ήδη, ενώ τα τουριστικά πλοιάρια πηγαινοέρχονταν γεμάτα. Επίσης, από το Σορέντο γίνονται οι μονοήμερες εκδρομές προς το διάσημο Capri.

Οι πιο instagrammable φωτογραφίες βγαίνουν τα χαράματα, τότε που οι περισσότεροι κοιμούνται και μόνο λίγοι είναι εκείνοι που κατεβαίνουν στην παραλία προκειμένου να την πετύχουν όσο πιο άδεια γίνεται.

Ωστόσο, η διαδρομή, παρόλα τα προβλήματα που ανέφερα παραπάνω, είναι μοναδική και σίγουρα ο λόγος που η ακτή παραμένει δημοφιλής προορισμός κάθε χρόνο, ό,τι κι αν γίνει. Η καλύτερη εποχή για να την επισκεφτεί κάποιος είναι σίγουρα η άνοιξη που ακόμα ο κόσμος είναι αναλογικά λιγότερος και η θερμοκρασία επιτρέπει τις ατελείωτες βόλτες με ένα παγωτό στο χέρι. Από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο τα πράγματα κάπως «αγριεύουν», καθώς στο Ποζιτάνο χρειάζεται να κάνετε κράτηση στα εστιατόρια, ενώ οι ουρές παντού είναι μεγάλες.

Instagram vs Reality στην κοσμοπολίτικη ακτή του Αμάλφι Facebook Twitter
Η μικροσκοπική, αλλά υπέροχη παραλία του καναλιού Fiordo di Furore θυμίζει αρκετά το δικό μας «Κανάλι της Αγάπης» στην Κέρκυρα.

Κατά μήκος του παραλιακού δρόμου θα βρείτε πολλά μικρά χωριά, χτισμένα κάθετα πάνω στο βουνό, στην ίδια αισθητική των παστέλ πολύχρωμων σπιτιών που χαρακτηρίζουν την κοσμοπολίτικη ακτή. Λίγο πιο κάτω θα βρείτε μια πιο «ήσυχη» εκδοχή του Ποζιτάνο, το Πραϊάνο. Είναι μια απόσταση περίπου 15 λεπτών με το αυτοκίνητο, ενώ με ακόμα 6' οδήγηση θα συναντήσετε τη μικροσκοπική, αλλά υπέροχη παραλία του καναλιού Fiordo di Furore που θυμίζει αρκετά το δικό μας «Κανάλι της Αγάπης» στην Κέρκυρα.

Το Limoncello spritz

Τι θα ήταν η ακτή του Αμάλφι χωρίς τα λεμόνια; Υπάρχουν σε κάθε κατάστημα δώρων και σε όλες τις μορφές, από πατρόν σε ρούχα και διακοσμητικά μέχρι σαπούνια, λικέρ και πολλά ακόμα. Σχεδόν σε κάθε πλάτωμα που βρίσκεται στον δρόμο που οδηγεί από το ένα μικρό χωριό στο άλλο υπάρχουν πλανόδιοι που πουλούν φρέσκα φρούτα και κοκτέιλ.

Ένα Limoncello spritz (€8) σε πλαστικό ποτήρι ήταν το highlight της ημέρας και μέχρι να τελειώσει η μονοήμερη περιπλάνηση σε Αμάλφι, Ποζιτάνο και Σορέντο είχα πιει ήδη τέσσερα.

Instagram vs Reality στην κοσμοπολίτικη ακτή του Αμάλφι Facebook Twitter
Limoncello Spritz

Οι περιοχές αυτές δεν είναι οικονομικές, με την τιμή ενός απλού πιάτου να ξεκινά, στην καλύτερη, από τα 15 ευρώ, όμως το Ποζιτάνο και το Αμάλφι έχουν εστιατόρια που προσφέρουν μοναδική θέα.

Ωστόσο, η πολυκοσμία και ο συνωστισμός σίγουρα δεν θα το κάνουν εύκολο. Το Σορέντο αποτελεί και πάλι μια πολύ καλή επιλογή, καθώς διαθέτει πολλά εστιατόρια αλλά και μέρη όπου μπορείτε να απολαύσετε αυθεντικό gelato κάνοντας τη βόλτα σας στα γραφικά σοκάκια της κεντρικής αγοράς και χαζεύοντας σε μαγαζιά με τουριστικά είδη. Και ίσως, λέω ίσως, να απολαύσετε και μερικά Limoncello spritz.

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους

Ταξίδια / Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους;

Τα ταξίδια στο εξωτερικό αυξάνονται εδώ και δεκαετίες σε όλο τον κόσμο. Το ίδιο όμως και ο εθνικισμός. Όπως φαίνεται, μόνο ο Μαρκ Τουέιν πίστεψε ότι «τα ταξίδια σκοτώνουν την προκατάληψη, τη μισαλλοδοξία και τη στενομυαλιά».
THE LIFO TEAM
«Η εργασία έχει πάψει να είναι μόνο τρόπος επιβίωσης και έχει γίνει κομμάτι του τρόπου που επιλέγω να ζω»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ο κόκοράς μας τραγουδάει, λες και κάνει soundcheck σε φεστιβάλ»

Η Κατερίνα Ζέρβα δημιούργησε, μαζί με φίλους της, το Evergreen Project, μια ιδιαίτερη κοινότητα στη Φθιώτιδα, όπου «οι ανατολές είναι ζωγραφιά» και όλα συνυπάρχουν «σαν μια μεγάλη, αγαπημένη οικογένεια».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Η εικόνα που κυκλοφορεί για τα χωριά ως απομονωμένες κοινότητες κάπου στην Άγρια Δύση δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα».

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Χριστίνα βρήκε το χωριό των ονείρων της, με έναν τρόπο που θα ζήλευε κι ο Κοέλιο

Όλο το σύμπαν συνωμότησε, ώστε η Χριστίνα Πιλαβίδου και ο σύζυγός της, σε μια παρόρμηση της στιγμής, να αφήσουν την Αθήνα για το Αργυροχώρι Φθιώτιδας. Σήμερα μεγαλώνουν τα τρία τους παιδιά με τρόπο όσο το δυνατόν πιο αυτάρκη και καταρρίπτουν όλα τα κλισέ για την επαρχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Σπάρτη

Ταξίδια / 48 ώρες στη Σπάρτη

Στη Λακωνική πρωτεύουσα με το νεοκλασικό παρελθόν, ξεκινάμε τη βόλτα μας από το δημοφιλές άγαλμα του Λεωνίδα, επισκεπτόμαστε το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, ενώ εξορμούμε και στην ξακουστή καστροπολιτεία του Μυστρά και το πανέμορφο κεφαλοχώρι Γεράκι.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«H απόφαση να επιστρέψω στον Τυρό με έφερε πιο κοντά σε ό,τι έχει πραγματική αξία για μένα, μου έδωσε ελπίδα πως κάτι μικρό μπορεί να έχει μεγάλο αποτύπωμα, όταν γίνεται με αγάπη και συνέπεια»

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Ελισάβετ υφαίνει τα υφαντά της στον Τυρό Αρκαδίας

Η Ελισάβετ Ροδοπούλου επέστρεψε από το εξωτερικό στο χωριό της για να ασχοληθεί με μια τέχνη που χάνεται: την παραδοσιακή τσακώνικη υφαντική. Η σκέψη της πηγαίνει συχνά στη γιαγιά της, που ξεκίνησε να υφαίνει στον αργαλειό μόλις στα εννιά της χρόνια.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στην Καστοριά

Ταξίδια / 48 ώρες στην Καστοριά

Με ορμητήριο τη διάσημη λίμνη της Καστοριάς, θαυμάζουμε τις βυζαντινές εκκλησίες και τα αρχοντικά της που μοιάζουν ανεξάντλητα και ανακαλύπτουμε μια άγνωστη Ελλάδα στον νεολιθικό οικισμό του Δισπηλιού και τα εγκαταλελειμμένα χωριά Κορέστεια.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ/ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Γειτονιές της Ελλάδας / «Κολωνάκια και καφετέριες θα βρεις παντού. Mια καλή ζωή όχι»

Μετά από μια κοσμοπολίτικη ζωή, ο Φίλιππος Παπαδημητρίου αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Αγριλίτσα Αργολίδας και να συστήσει την πρωτοβουλία «Ανασυγκρότηση των Κοιλάδων Δυτικής Αργολίδας», που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ερημοποίηση των χωριών της περιοχής. Πιστεύει σαφώς πως το μέλλον μας είναι η αποκέντρωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Η 28χρονη Φωτεινή Γάλλου εκδίδει την εφημερίδα «Τα Χωριάτικα» στον παραδοσιακό οικισμό της Πρώτης Σερρών, όχι για να καλύψει ένα κενό στην αγορά αλλά στις ανθρώπινες σχέσεις. Απολαμβάνει τη ζωή στο χωριό και δεν τη βρίσκει ούτε πισωγύρισμα ούτε αποτυχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιώργος Καπουτζίδης: «Στη Νέα Ζηλανδία είδα πραγματικά ευτυχισμένους ανθρώπους»  «Στη Νέα Ζηλανδία είσαι πάρα μα πάρα πολύ μακριά από οτιδήποτε» Ο Γιώργος Καπουτζίδης θα μπορούσε να ζήσει για πάντα στη Νέα Ζηλανδία

Γιώργος Καπουτζίδης / «Στη Νέα Ζηλανδία δεν εκνευρίζονται, δεν κορνάρουν»

O γνωστός σεναριογράφος και ηθοποιός ταξίδεψε ως την άλλη άκρη του κόσμου για να γνωρίσει από κοντά μια χώρα που, πέρα από την επιβλητική της φύση, φαίνεται να έχει επιλέξει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Και με το που προσγειώθηκε, τον υποδέχτηκε… μία Καρυάτιδα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Για 15 χρόνια, ο Ανδρέας Γεωργίου πηγαινοερχόταν στη δουλειά του, από ένα χωριό της Κορινθίας ως το κέντρο της Αθήνας. Η απόφαση να μετακομίσει σε ένα χωριό της Ζακύνθου δεν ήταν εύκολη. Μια φράση της κόρης του όμως τον έπεισε κι έτσι τώρα πια ζει σε ένα μέρος με ατελείωτους ελαιώνες και μεγάλη αγάπη για την ποίηση και το παραδοσιακό τραγούδι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Ταξίδια / Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Οι διαδρομές ανάμεσα σε επιβλητικά μοναστήρια και σκήτες, όπως και η φροντίδα για την προστασία τους, ενώνουν ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο: έναν Αυστραλό δικαστή, έναν Βέλγο τραπεζικό, έναν ψυχίατρο από το Ομάν, έναν Άγγλο εκδότη και έναν Έλληνα μηχανικό αεροσκαφών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Οι επαρχίες μας / «Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Η Δέσποινα Τζιουβάρα άφησε την Αθήνα για τον Βουτσαρά, ένα από τα Κουρεντοχώρια, και ευελπιστεί να βοηθήσει την περιοχή να περάσει σε μια νέα εποχή μετά την απότομη ερήμωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Δεμάτι κάλεσμα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η καθημερινότητα δεν είναι σχεδόν ποτέ ίδια στο βουνό»

Ο Βασίλης Νάκκας, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΚοινΣΕπ «Τα Ψηλά Βουνά», απευθύνει πρόσκληση σε όσους θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στο Δεμάτι Ζαγορίου, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT