Αίγινα: Ναοί, κάστρα και διανόηση, μια ώρα από την Αθήνα

Αίγινα: Ναοί, κάστρα και διανόηση, μια ώρα από την Αθήνα Facebook Twitter
Το εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου στο λιμάνι
0

Δεν την επέλεξαν τυχαία για πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας την εποχή της Επανάστασης: η Αίγινα είναι όμορφη, με επιβλητικά μεσογειακά τοπία, ιστορία και μνήμες αρχαίες σχεδόν παντού, από τις παραλίες μέχρι τα βουνά, κι ένα από τα πιο εντυπωσιακά ηλιοβασιλέματα στην Ελλάδα, στο Σφεντούρι, ένα μικρό ορεινό χωριό πάνω απ' την Πέρδικα.


Η Αίγινα είναι ένα νησί που, εκτός από μπάνια και παραθερισμό, προσφέρεται για πεζοπορία και βόλτες στα αρχαιολογικά αξιοθέατα που είναι διάσπαρτα σε λόφους και ακτές: στον ναό της Αφαίας στην ανατολική πλευρά του νησιού, έναν δωρικού ρυθμού ναό του 6ου αιώνα π.Χ. που θεωρείται ότι έδωσε έμπνευση στον Ικτίνο και στον Καλλικράτη για να σχεδιάσουν τον Παρθενώνα. Το μικρό μουσείο που βρίσκεται εκεί φιλοξενεί ό,τι έχει απομείνει από τον ναό. Στο κέντρο περίπου του νησιού, λίγο πριν από την κορυφή του Ελλάνιου Όρους, υπάρχει ο ναός του Ελλάνιου Δία, δηλαδή τα ερείπιά του, δίπλα στο εκκλησάκι των Ταξιαρχών. Πάνω στην κορυφή, από το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία (το πιο ψηλό σημείο του νησιού) η πανοραμική θέα του Αργοσαρωνικού (νωρίς το πρωί και λίγο πριν δύσει ο ήλιος είναι εκθαμβωτική) σε αποζημιώνει για τον ποδαρόδρομο. Αριστερά από το λιμάνι της Αίγινας, στην Κολώνα, μπορεί να δει κανείς απομεινάρια ενός προϊστορικού οικισμού, όπου βρισκόταν η Ακρόπολη της Αίγινας στην αρχαιότητα. Πήρε την ονομασία της από τη μοναδική κολώνα που σώζεται σήμερα. Δίπλα ακριβώς βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας, που αξίζει την επίσκεψη. Η μεσαιωνική καστροπολιτεία της Παλαιοχώρας στον λόφο πίσω από το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου (σύγχρονο εκκλησιαστικό μνημείο και σημαντική τουριστική ατραξιόν) θυμίζει τον Μυστρά, με σωζόμενες σήμερα τις 35 από τις 350 εκκλησίες που υπήρχαν κάποτε, μικρά τετράγωνα σπίτια, μονοπάτια, πηγάδια, στέρνες και το κάστρο στο ψηλότερο μέρος, με φανταστική θέα της Σουβάλας.

Η μεσαιωνική καστροπολιτεία της Παλαιοχώρας στον λόφο πίσω από το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου θυμίζει τον Μυστρά, με σωζόμενες σήμερα τις 35 από τις 350 εκκλησίες που υπήρχαν κάποτε.


Η Αίγινα ήταν ανέκαθεν ιδιαίτερα αγαπητή στον χώρο της ελληνικής διανόησης: ζωγράφοι, γλύπτες, ποιητές και συγγραφείς περνούσαν εκεί τα καλοκαίρια τους και σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία του νησιού. Βάρναλης, Σικελιανός, Στεφάνου, Βουρλούμης, Βαρώτσος, Καπράλος (ο πολύ σημαντικός Έλληνας γλύπτης δημιούργησε στην Αίγινα και το σπίτι του είναι σήμερα μουσείο), Μόραλης (το υπέροχο σπίτι του είναι κλασικό δείγμα μοντερνισμού του Κωνσταντινίδη), Καζαντζάκης (το σπίτι του εξακολουθεί να κουβαλά μνήμες και την αισθητική του, παρόλο που έχει περάσει σε νέο ιδιοκτήτη).

Αίγινα: Ναοί, κάστρα και διανόηση, μια ώρα από την Αθήνα Facebook Twitter
Ο Ναός της Αφαίας

Για μπάνιο, εκτός από το ψαροχώρι της Πέρδικας, που είναι τουριστικό θέρετρο και μαζεύει πολύ κόσμο, υπάρχει το απέναντι νησάκι της Μονής όπου πας με καΐκι, οι παραλίες Σαρπά, Κλήμα, Μουριώτη, Πόρτες (στο ομώνυμο χωριό), στη Βαγία, τους Αγίους, το Προσήνεμο και, βέβαια, αν θέλεις κόσμο και νταβαντούρι, η Αιγινίτισσα και οι Kamares Paradise.

Μέσα στην πόλη της Αίγινας, εκτός από τα νεοκλασικά που έχουν σωθεί και την κάνουν διαχρονικά αρχοντική, υπάρχουν γκαλερί, λαογραφικό μουσείο, το εν λειτουργεία διατηρητέο ξενοδοχείο Brown δίπλα από την Παναγίτσα, ο ενετικός Πύργος Μαρκέλλου του 17ου αιώνα που σήμερα φιλοξένει εκθέσεις, η ψαραγορά με τις παράπλευρες ταβέρνες, το εξελιγμένο μαγέρικο του Σκοτάδη στην παραλιακή, τα καφενεία κάτω από το Δημαρχείο, ο Ναυτικός Όμιλος για την καλύτερη βραδινή θέα προς το μέτωπο της Αίγινας. Αξίζει επίσης η βόλτα μέχρι την Παχιά Ράχη στο Ανιτσαίο, για φαγητό στο Στέκι του Κυνηγού(ντόπιο, σπιτικό, με άριστης ποιότητας υλικά) και για να θαυμάσεις το ηλιοβασίλεμα στον Αργοσαρωνικό από τον παλιό ανεμόμυλο.


Ένα tip για πρωινό: η κυρία Ρένα στο Αιγινήτικο Αρχοντικό σερβίρει μοναδικό κέικ φιστικιού. Πριν φύγεις, μην παραλείψεις να φας τη σοκολατίνα '70s από το Αιάκειο στο λιμάνι και να πάρεις για το πλοίο το αυθεντικό φιστίκι Αιγίνης, άλειμμα φιστικιού, πέστο και παστέλια που πουλάνε σχεδόν παντού στο νησί.

Αίγινα: Ναοί, κάστρα και διανόηση, μια ώρα από την Αθήνα Facebook Twitter
Η Αίγινα ήταν ανέκαθεν ιδιαίτερα αγαπητή στον χώρο της ελληνικής διανόησης: ζωγράφοι, γλύπτες, ποιητές και συγγραφείς περνούσαν εκεί τα καλοκαίρια τους και σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία του νησιού.

Φωτογραφίες: One Day Cruise

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Ταξίδια
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξέχαστες στιγμές από ένα ταξίδι στην Κεντρική Αμερική

Nothing Days / Αξέχαστες στιγμές από ένα ταξίδι στην Κεντρική Αμερική

Η πιο μοντέρνα βιβλιοθήκη (που δεν κλείνει ποτέ), ένα ξημέρωμα στην κορυφή του κόσμου, μια πράσινη λίμνη, μια καθολική εκκλησία όπου λατρεύονται οι θεοί των Μάγια και ένα σεβίτσε από όρχεις ταύρου (που θέλουμε να ξεχάσουμε).
M. HULOT
48 ώρες στην Καρδαμύλη

Ταξίδια / 48 ώρες στην Καρδαμύλη

Στο χαρακτηρισμένο «τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» κάνουμε ένα ταξίδι στον χρόνο και στην Ιστορία, επισκεπτόμαστε το σπίτι του Λι Φέρμορ, θυμόμαστε τον Όμηρο, κάνουμε μπάνιο με θέα, και ξέρουμε ότι θα επιστρέψουμε ξανά.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Βαλκάνια με ιταλικό φινίρισμα: Ένα road trip στην Ίστρια

Ταξίδια / Βαλκάνια με ιταλικό φινίρισμα: Ένα road trip στην Ίστρια

Στο κροατικό κομμάτι της μεγαλύτερης χερσονήσου της Αδριατικής πίνουμε κρασί από τη Μονεμβασιά και rakija, επισκεπτόμαστε ρωμαϊκά μνημεία, χαζεύουμε φωτισμένους γερανούς και θυμόμαστε τις ταινίες του Γουές Άντερσον.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Στη λίμνη Ατιτλάν της Γουατεμάλας με έναν ερωτιάρη άγιο

Nothing Days / Στη λίμνη Ατιτλάν της Γουατεμάλας με έναν ερωτιάρη άγιο

Ο Μαξιμόν είναι ένας κακός άγιος που πίνει και καπνίζει και φιλοξενείται κάθε χρόνο σε διαφορετικό σπίτι στο Σαντιάγκο της λίμνης Ατιτλάν. Η λατρεία του είναι ένα μείγμα καθολικής πίστης και παγανισμού που έχει τις ρίζες του στις παραδόσεις των Μάγια.  
M. HULOT
Χώρα, Τζανάκι, Βάτσες: Η Αστυπάλαια είναι ακόμα μαγική

Ταξίδια / Χώρα, Τζανάκι, Βάτσες: Η Αστυπάλαια είναι ακόμα μαγική

Ένα ταξίδι-αστραπή στο νησί, μια μυσταγωγική διαδρομή προς τις Βάτσες, η Μαλτεζάνα -που μοιάζει με ωδή στα εγχώρια '80s- και οι τηγανητές πατάτες της Μαρίας στο Βαθύ, που κάνουν κάποιους να της φιλούν, κυριολεκτικά, τα χέρια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα νησιά πριν από τον (πιο πρόσφατο) χαμό

Ταξίδια / Τα νησιά πριν από τον (πιο πρόσφατο) χαμό

Όχι, δεν μιλάμε για την ασπρόμαυρη Ελλάδα με τα γαϊδουράκια και τις ασπρισμένες αυλές, αλλά για τις εποχές που η Μύκονος δεν είχε VIP ζώνες, η Πάρος δεν είχε drones, και η Αστυπάλαια δεν κατακλυζόταν από influencers.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Ποιος λοιπόν, δεν θέλει να μείνει στον παράδεισο;»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ποιος δεν θέλει να μείνει στον Παράδεισο;»

Ο Άγγελος Δημητρακόπουλος άφησε την Αθήνα και εγκαταστάθηκε με τη γυναίκα του σε ένα μικρό ορεινό χωριό στα Βαρδούσια, δουλεύοντας στο παραδοσιακό παντοπωλείο τους και κάνοντας «ό,τι ηρεμεί την ψυχούλα τους».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Φεύγαμε από τη Βίτσα και κλαίγαμε, γιατί ξέραμε ότι θα αργούσαμε να ξαναπάμε»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Φεύγαμε από τη Βίτσα και κλαίγαμε, γιατί ξέραμε ότι θα αργούσαμε να ξαναπάμε»

Ο Τάσος Ανέστης άφησε πίσω του τις πισίνες και τους παιδότοπους της Αθήνας και μετακόμισε σε ένα Ζαγοροχώρι για να μεγαλώσουν τα παιδιά του με μυρωδιές του δάσους και βόλτες στα ποτάμια και τα βουνά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ