Στα 45 πρέπει να γίνεται η πρώτη μαστογραφία

Στα 45 πρέπει να γίνεται η πρώτη μαστογραφία Facebook Twitter
0

Στην ηλικία των 45 ετών και όχι νωρίτερα θα πρέπει να γίνεται η μαστογραφία και όχι νωρίτερα όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με νέα οδηγία που εξέδωσε η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Η σύσταση δεν αφορά τις γυναίκες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για εκδήλωση καρκίνου του μαστού, όπως γράφει το health.in.gr.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου JAMA, όπου δημοσιεύονται οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες, η νέα σύσταση αναμένεται να οδηγήσει σε λιγότερες μαστογραφίες.

«Η προηγούμενη σύσταση ίσχυε από το 2003, αλλά κρίθηκε σκόπιμο να αναθεωρηθεί» εξηγεί η επικεφαλής της συντακτικής επιτροπής Νάνσι Κίτινγκ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Για τη σύνταξη των νέων κατευθυντήριων οδηγιών οι επιστήμονες συνεκτίμησαν όλες τις εξελίξεις των τελευταίων ετών, όπως το γεγονός ότι ο κίνδυνος καρκίνου είναι μικρότερος για τις γυναίκες ηλικίας 40-44 ετών από ό,τι είχε θεωρηθεί στο παρελθον, καθώς και ότι είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος για ψευδώς θετικά αποτελέσματα από τις μαστογραφίες (με συνέπεια οι γυναίκες στη συνέχεια να κάνουν περιττές βιοψίες).

Έτσι πλέον οι γυναίκες 45-54 ετών πρέπει να κάνουν μαστογραφία κάθε χρόνο, ενώ μετά τα 55 κάθε δύο χρόνια και για όσο διάστημα έχουν καλή υγεία και το προσδόκιμο ζωής τους είναι τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Επίσης, δεν συνιστάται η τακτική πεντάλεπτη κλινική εξέταση των μαστών -ψηλάφηση για ανίχνευση ογκων- στις γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας (δηλαδή και πριν τα 40 έτη), καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία ότι αυτή η εξέταση όντως σώζει ζωές, αντίθετα συχνά οδηγεί σε ψευδώς θετικά αποτελέσματα και σε περιττή ανησυχία.

Οι συστάσεις αφορά τις γυναίκες που δεν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή αυτές που δεν έχουν νοσήσει στο παρελθόν, δεν έχουν σχετικό οικογενειακό ιστορικό και οι οποίες δεν είναι φορείς γενετικών μεταλλάξεων στο DNA, που συνδέονται με τη νόσο.

Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες, διεθνώς, και αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες πρόωρης θνησιμότητας στις γυναίκες. Αν και οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού έχουν μειωθεί μετά το 1990 χάρη στην καλύτερη πρόληψη και θεραπεία, ωστόσο χιλιάδες γυναίκες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους.

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού είναι 0,6% για τις γυναίκες, ηλικίας 40-44 ετών, 0,9% για τις γυναίκες, 45-49 ετών και 1,1% για όσες είναι 50-54 ετών. Στη συνέχεια, καθώς οι περισσότερες γυναίκες βρίσκονται σε μετεμμηνοπαυσιακή κατάσταση, οι όγκοι είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύσσονται γρήγορα ή να είναι επιθετικοί.

Πάντως, οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες αναμένεται να αναζωπυρώσουν την επιστημονική διαμάχη σχετικά με τη συχνότητα των μαστογραφιών, ενώ δεν αποκλείεται να μπερδέψουν περισσότερο γιατρούς και ασθενείς.

Όμως, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία αφήνει περιθώριο επιλογών, αφού οι νέες συστάσεις αναφέρουν ότι τελικά, αν θέλει, μια γυναίκα μπορεί να αρχίσει τις ετήσιες μαστογραφίες από τα 40 έτη (και όχι τα 45), ενώ μπορεί να τις συνεχίσει κάθε χρόνο (και όχι ανά διετία) και μετά τα 55.

Ερώτημα παραμένει πώς θα αντιδράσει η Αμερικανική Εταιρεία Μαιευτήρων-Γυναικολόγων καθώς συνιστά ετήσια κλινική εξέταση μαστού για όλες τις γυναίκες μετά τα 19 έτη και μαστογραφία μετά τα 40 και έως τα 49, είτε κάθε χρόνο, είτε ανά διετία (ενώ μετά τα 50 οπωσδήποτε ανά έτος). Τέλος, με ενδιαφέρον αναμένεται και αντίδραση επιτροής ειδικών του αμερικανικού υπουργείου Υγείας.

Πηγή: Health.in.gr

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ