Οι επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί μερικά τραγούδια «κολλάνε» στο μυαλό μας

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί μερικά τραγούδια «κολλάνε» στο μυαλό μας Facebook Twitter
4

Σε όλους σχεδόν τους ανθρώπους όλο και κάποιο τραγούδι θα τους κολλήσει στο μυαλό και θα το σιγοτραγουδούν φωναχτά ή από μέσα τους κάθε λίγο και λιγάκι. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό και ποιά τραγούδια είναι πιθανότερο να τρυπώσουν στο κεφάλι μας; Τώρα, για πρώτη φορά, μια μεγάλη βρετανική επιστημονική έρευνα έρχεται να δώσει απαντήσεις.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι εννέα στους δέκα άνθρωποι (90%) έχουν κάποιο τραγούδι κολλημένο στο μυαλό τους, το οποίο το «παίζουν» ξανά και ξανά για τουλάχιστον μια εβδομάδα. Αυτό συμβαίνει συνήθως, όταν κάποιος κάνει μπάνιο, περπατά ή κάνει τις δουλειές του νοικοκυριού. Όχι σπάνια, το τραγούδι εμφανίζεται «από το πουθενά» στο κεφάλι ενός ανθρώπου και αυτο-επαναλαμβάνεται σε...κουραστικό βαθμό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Κέλι Γιακουμπόφσκι του Τμήματος Μουσικής του Πανεπιστημίου του Ντάραμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχολογίας "Psychology of Aesthetics, Creativity and the Arts", ζήτησαν από 3.000 άτομα να πουν ποιά τραγούδια τους κολλάνε συχνότερα στο μυαλό.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες ανέλυσαν και συνέκριναν -με την βοήθεια υπολογιστών- τα μελωδικά χαρακτηριστικών αυτών των πιο κοινών τραγουδιών.

  

Διαπιστώθηκε ότι μας «κολλάνε» μουσικά κομμάτια που είναι συνήθως πιο γρήγορα σε ρυθμό και έχουν μια μελωδία εύκολη για να τη θυμάται κανείς. Ταυτόχρονα όμως έχουν κάποια χαρακτηριστικά, όπως επαναλήψεις, μουσικά άλματα ή ενδιάμεσα κενά, που τα κάνουν να ξεχωρίζουν από το μέσο τραγούδι.

Επίσης, η μελέτη επιβεβαιώνει ότι ένα τραγούδι γίνεται πιο κολλητικό, όταν παίζεται συχνά στο ραδιόφωνο. Και βέβαια, όσο συχνότερα ακούει κανείς μουσική, τόσο πιθανότερο είναι να του κολλήσει κάποιο κομμάτι.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι μπορεί κανείς σε ένα βαθμό να προβλέψει ποια τραγούδια θα κολλήσουν στα κεφάλια των ανθρώπων, με βάση το μελωδικό περιεχόμενό τους», δήλωσε η Γιακουμπόφσκι.

Και πώς μπορεί ένας άνθρωπος να ξεφορτωθεί ένα κομμάτι που του κόλλησε; Οι ερευνητές έχουν τρεις συμβουλές: Βάλτε να ακούσετε όλο το τραγούδι (όχι στο μυαλό σας), σιγοτραγουδήστε κάτι άλλο (ενδείκνυται κατ' εξοχήν ο εθνικός ύμνος!) ή απλώς προσπαθήστε να μη σκέφτεστε το τραγούδι που σας κόλλησε.

Τα τραγούδια που είναι κατά σειρά τα πιο «κολλητικά» (τουλάχιστον στους αγγλόφωνους και για την περίοδο 2010-2013 που συλλέχθηκαν τα στοιχεία) είναι τα εξής:

   1. "Bad Romance" - Lady Gaga

   

2. "Can't Get You Out of My Head" - Kylie Minogue

   

3. "Don't Stop Believin'" - Journey

   

4. "Somebody That I Used to Know" - Gotye

  

 5. "Moves Like Jagger" - Maroon 5

   6. "California Gurls" - Katy Perry

   7. "Bohemian Rhapsody" - Queen

   

8. "Alejandro" - Lady Gaga

  

 9. "Poker Face" - Lady Gaga

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Pet sitters, dog walkers και κατ’ οίκον επισκέψεις: Η λύση που έχουν βρει πολλοί κηδεμόνες κατοικιδίων 

Living / Κατοικίδια, ταξίδια και άγχος αποχωρισμού: Η άνοδος των daycare και pet sitters

Άνθρωποι που κάνουν pet sitting, βγάζουν βόλτα τον σκύλο μας ή έρχονται στο σπίτι για να φροντίσουν το κατοικίδιό μας: επαγγελματίες και κηδεμόνες εξηγούν γιατί αυτός ο τομέας γνωρίζει άνθηση. 
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Morning Wood: Η Αθήνα ξυπνάει καυλωμένη. Ανάγνωση με το ποτήρι γάλα σου…

Living / Morning Wood: Η Αθήνα ξυπνάει ερεθισμένη. Ανάγνωση με το ποτήρι γάλα σου…

Το πρωί τούς ξυπνά με φιλιά. Τους χαϊδεύει απαλά τα μαλλιά. Και μετά; Σεξ. Μετά αυνανισμός. Μετά παρτούζα. Τουρίστες, φίλοι ή και εντελώς άγνωστα σ’ εμάς πρόσωπα φωτογραφίζονται και μιλούν, δίχως ντροπές.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΕΛΗΝΗ ΒΑΡΔΑ
Περιμένοντας την Αποκάλυψη σε πολυτελή πυρηνικά καταφύγια / Περιμένοντας το τέλος του κόσμου σε καταφύγια που μοιάζουν με σουίτες

Living / Περιμένοντας την Αποκάλυψη σε πολυτελή πυρηνικά καταφύγια

Η ζήτηση για υπερπολυτελή πυρηνικά καταφύγια έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Αν και εξακολουθούν να απευθύνονται σε λίγους, τα σύγχρονα κρησφύγετα, θυμίζουν περισσότερο δωμάτια πεντάστερων ξενοδοχείων παρά ζοφερά bunkers κι εκτός από ασφάλεια παρέχουν άνεση υψηλής ποιότητας.
THE LIFO TEAM
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ομολογεί ότι τα social media έχουν τελειώσει

Living / Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ομολογεί ότι τα social media έχουν τελειώσει

Καταθέτοντας στη δίκη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου κατά των μονοπωλιακών πρακτικών της εταιρείας του, ο ιδιοκτήτης της Meta παραδέχτηκε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ελάχιστη σχέση έχουν πια με τη διαπροσωπική επικοινωνία.
THE LIFO TEAM
Παχύφυτα και κάκτοι: Πού θα βρεις τα καλύτερα και τα πιο σπάνια;

Living / Παχύφυτα και κάκτοι: Πού θα βρεις τα καλύτερα και τα πιο σπάνια

Ένα φυτώριο στο Καπανδρίτι, είναι το απόλυτα εξειδικευμένο μέρος για να αποκτήσεις πανέμορφους κάκτους, αγαύες και κρασούλες σε περίεργα σχήματα και χρώματα – φυτά που δεν θα σε ταλαιπωρήσουν με τη φροντίδα τους.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Living / Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Σύμφωνα με νέες έρευνες, παράγοντες όπως η ηλικία, η ροπή στην ενδοσκόπηση, ακόμα και οι εποχές του χρόνου αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα να ανακαλούμε τα όνειρά μας.
THE LIFO TEAM
Ο γάτος του μαγαζιού

Living / Ο γάτος του μαγαζιού

Υπεύθυνοι face control, ταμείες, props στη βιτρίνα, support στον πελάτη, επιθεωρητές. Παίρνουν το ρόλο τους στα σοβαρά και είναι φυσικά λόγος για να ξαναπάει κανείς. Γυρίσαμε το κέντρο της Αθήνας, βρήκαμε τις γάτες που ζουν στα μαγαζιά της, τις φωτογραφίσαμε και τις παρουσιάζουμε.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
«Συστήνεται και η κράτηση τραπεζιού». Τα πιο δημοφιλή Game night events της πόλης.

Living / H Aθήνα παίζει Bingo: Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή game night events της πόλης!

Από bingo nights, όπου έχει «εμφανιστεί» η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, μέχρι γεωγραφικά κουίζ που μπορεί να καταλήξουν σε ζεϊμπέκικα, αυτές είναι οι πιο παιχνιδιάρικες βραδιές της πόλης – και έχουν και τους μόνιμους θαμώνες τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ

σχόλια

4 σχόλια
Η έρευνα δεν απαντάει στο *γιατί*. Απαντάει απλά στο *ποιά* τραγούδια μας κολλάνε, ποιά είναι τα χαρακτηριστικά τους δηλαδή. Το γιατί μας κολλάνε όμως, φαντάζομαι πως έχει να κάνουν με πολύ βαθύτερες νευρολογικές και εξελικτικές αιτίες.