Global Footprint Network: ζούμε εις βάρος των παιδιών μας

Global Footprint Network: ζούμε εις βάρος των παιδιών μας Facebook Twitter
1
Global Footprint Network: ζούμε εις βάρος των παιδιών μας Facebook Twitter

Ας υποθέσουμε ότι οι πόροι που διαθέτει ο πλανήτης για να συντηρήσει την ανθρωπότητα καταγράφονται σε έναν ετήσιο προϋπολογισμό. Στις 19 Αυγούστου, αυτοί οι πόροι εξαντλήθηκαν.

Η ανθρωπότητα θα ζει, μέχρι το τέλος του έτους, με «οικολογικό έλλειμμα», άρα εις βάρος των επόμενων γενεών.
Αυτό υποστηρίζει η οργάνωση Global Footprint Network, ΜΚΟ που καταγράφει τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον και αναζητά λύσεις για μία βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο επιστημονικός διευθυντής της οικολογικής οργάνωσης WWF, Κριστόφ Ροτιριέ, εξηγεί τι σημαίνει «οικολογικό έλλειμμα»:

«Από σήμερα, ξοδεύουμε περισσότερα από όσα έχουμε διαθέσιμα.

Συγκεκριμένα, διαθέσιμα είναι οι φυσικοί πόροι που παράγει ο πλανήτης: νερό, καλλιεργήσιμη γη, δάση, ψάρια, όλα όσα είναι απαραίτητα για τη συντήρηση της ζωής. Επίσης, όσα μπορεί να απορροφήσει η γη: δηλαδή απορρίμματα, διοξείδιο του άνθρακα, μέρος μόνο του οποίου απορροφάται από δάση και ωκεανούς. Από σήμερα, λοιπόν, δημιουργούμε «οικολογικό χρέος» και συγκεντρώνουμε απόβλητα που δεν μπορεί να απορροφήσει ο πλανήτης.»

Στις πιο «σπάταλες» οικολογικά χώρες, ξεχωρίζουν καταρχήν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που καταναλώνουν πάνω από 12 φορές τους πόρους που διαθέτουν.

Ακολουθούν Ιαπωνία, Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην Ευρώπη, πιο «απρόσκεκτη» εμφανίζεται η Ιταλία. Ακολουθούν Ελβετία, Μ. Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Οργάνωσης, η Ελλάδα καταναλώνει τριπλάσιους πόρους από όσους διαθέτει.

Η Global Footprint Network ανακοινώνει, κάθε χρόνο, την Ημέρα «Υπέρβασης των Πόρων της Γης» (Earth Overshoot Day).

Φέτος, είναι η 19η Αυγούστου, μία ημέρα νωρίτερα από πέρυσι.

Το 1986, η αντίστοιχη Ημέρα «Υπέρβασης των Πόρων της Γης» ήταν η 31η Δεκεμβρίου.

Το 72% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε χώρες που αντιμετωπίζουν τόσο οικολογικά προβλήματα όσο και εκτεταμένη φτώχεια. Δύο δισεκατομμύρια κάτοικοι αυτών των χωρών δεν μπορούν να ικανοποιήσουν βασικές ανάγκες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Οργάνωσης, με τους παρόντες ρυθμούς παγκόσμιας ανάπτυξης, μέχρι τα μέσα του αιώνα, η ανθρωπότητα θα χρειάζεται τρεις πλανήτες για να συντηρηθεί.

Τα αυξανόμενα «οικολογικά χρέη» θα έρθουν να μας χτυπήσουν την πόρτα με τη μορφή «χρεολυσίων»: αποψίλωση δασών, έλλειψη πόσιμου νερού, διάβρωση εδάφους, αφανισμός βιοποικιλότητας και συσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα που αναπνέουμε. Οι επιπτώσεις θα είναι ανυπολόγιστες και καμία χώρα, ούτε οι πιο πλούσιες, δε θα είναι ασφαλής.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση στα κοινωνικά δίκτυα στο #oshoot.

footprintnetwork.org

wwf.fr

Πηγή: euronews

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περιμένοντας την Αποκάλυψη σε πολυτελή πυρηνικά καταφύγια / Περιμένοντας το τέλος του κόσμου σε καταφύγια που μοιάζουν με σουίτες

Living / Περιμένοντας την Αποκάλυψη σε πολυτελή πυρηνικά καταφύγια

Η ζήτηση για υπερπολυτελή πυρηνικά καταφύγια έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Αν και εξακολουθούν να απευθύνονται σε λίγους, τα σύγχρονα κρησφύγετα, θυμίζουν περισσότερο δωμάτια πεντάστερων ξενοδοχείων παρά ζοφερά bunkers κι εκτός από ασφάλεια παρέχουν άνεση υψηλής ποιότητας.
THE LIFO TEAM
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ομολογεί ότι τα social media έχουν τελειώσει

Living / Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ομολογεί ότι τα social media έχουν τελειώσει

Καταθέτοντας στη δίκη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου κατά των μονοπωλιακών πρακτικών της εταιρείας του, ο ιδιοκτήτης της Meta παραδέχτηκε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ελάχιστη σχέση έχουν πια με τη διαπροσωπική επικοινωνία.
THE LIFO TEAM
Παχύφυτα και κάκτοι: Πού θα βρεις τα καλύτερα και τα πιο σπάνια;

Living / Παχύφυτα και κάκτοι: Πού θα βρεις τα καλύτερα και τα πιο σπάνια

Ένα φυτώριο στο Καπανδρίτι, είναι το απόλυτα εξειδικευμένο μέρος για να αποκτήσεις πανέμορφους κάκτους, αγαύες και κρασούλες σε περίεργα σχήματα και χρώματα – φυτά που δεν θα σε ταλαιπωρήσουν με τη φροντίδα τους.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Living / Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Σύμφωνα με νέες έρευνες, παράγοντες όπως η ηλικία, η ροπή στην ενδοσκόπηση, ακόμα και οι εποχές του χρόνου αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα να ανακαλούμε τα όνειρά μας.
THE LIFO TEAM
Ο γάτος του μαγαζιού

Living / Ο γάτος του μαγαζιού

Υπεύθυνοι face control, ταμείες, props στη βιτρίνα, support στον πελάτη, επιθεωρητές. Παίρνουν το ρόλο τους στα σοβαρά και είναι φυσικά λόγος για να ξαναπάει κανείς. Γυρίσαμε το κέντρο της Αθήνας, βρήκαμε τις γάτες που ζουν στα μαγαζιά της, τις φωτογραφίσαμε και τις παρουσιάζουμε.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
«Συστήνεται και η κράτηση τραπεζιού». Τα πιο δημοφιλή Game night events της πόλης.

Living / H Aθήνα παίζει Bingo: Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή game night events της πόλης!

Από bingo nights, όπου έχει «εμφανιστεί» η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, μέχρι γεωγραφικά κουίζ που μπορεί να καταλήξουν σε ζεϊμπέκικα, αυτές είναι οι πιο παιχνιδιάρικες βραδιές της πόλης – και έχουν και τους μόνιμους θαμώνες τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
 Vinted over Instagram: Η μανία του reselling αλλάζει το παιχνίδι στα social media

Living / Η μανία με τα ηλεκτρονικά βιντατζάδικα και η παγίδα της δήθεν «καθαρής» ντουλάπας

Δύο κορίτσια που ξέρουν απ' έξω και ανακατωτά το Vinted και το Vestiaire Collective μας αποκαλύπτουν μυστικά που θα κάνουν τις αγορές μας πιο στοχευμένες και έξυπνες, καθώς και τις αδυναμίες τους που προκύπτουν κατά το κυνήγι του επόμενου θησαυρού.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Living / Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Ζούμε στην εποχή του φυσικού μακιγιάζ, του συνδυασμού αρωμάτων και της σύνθετης ρουτίνας περιποίησης. Από την υπερβολή των ’80s μέχρι το σήμερα, η ομορφιά αποτυπώνει την κοινωνική εξέλιξη και τη μοναδικότητα κάθε γυναίκας.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Ζούμε, ρε! / «Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Μπορούν τα τυφλά άτομα να ζήσουν μόνα; Χρειάζονται τα σπίτια τους κάποια ειδική προσαρμογή; Τι είναι η εκπαίδευση στις καθημερινές δεξιότητες; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για το θέμα με την εκπαιδεύτρια κινητικότητας και προσανατολισμού και ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Σκύλοι βοηθοί Ελλάδας», Πέννυ Στούμπου.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια