Έρευνα: Τι ζητούν οι Aθηναίες στον έρωτα, στον καιρό της κρίσης

Έρευνα: Τι ζητούν οι Aθηναίες στον έρωτα, στον καιρό της κρίσης Facebook Twitter
SOOC/Nikos Libertas
2

O έρωτας φαίνεται ότι περνάει από το στομάχι στην εποχή της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία του Ανδρολογικού Ινστιτούτου.

 

Τα στοιχεία της έρευνας μας προσγειώνουν απότομα, καθώς δείχνουν ότι ο ρομαντισμός μπορεί να περιμένει, καθώς οι προτεραιότητες αλλάζουν και γινόμαστε πιο ρεαλιστές, ακόμη και στον έρωτα.

 

Όπως δείχνουν, οι γυναίκες της νέας εποχής αποζητούν πρωταρχικά την ασφάλεια από τον ερωτικό τους σύντροφο, τοποθετώντας τη στον πυρήνα της σχέσης.

 

Από το δείγμα της έρευνας, προκύπτει ότι οι γυναίκες που κατοικούν στα δυτικά προάστια της Αθήνας κι έχουν χαμηλά εισοδήματα έχουν ως ιδανικά πρότυπα του «άλλου τους μισού», την ασφάλεια και την πίστη, απαξιώνοντας την ερωτική ζωή ως μη απαραίτητο κριτήριο. Ενώ, οι γυναίκες με υψηλά εισοδήματα πάνω από 2.000 ευρώ αναδείκνυαν ως σημαντικό κριτήριο την καλή ερωτική ζωή, επιβεβαιώνοντας την ιστορική εμπειρία πως «ο έρωτας, για να ανθίσει, θέλει γεμάτο στομάχι και μεταξωτά σεντόνια», επισημαίνει ο πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης.

 

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε τρεις φάσεις. Συγκεκριμένα, έγινε κατά τη διάρκεια των ετών 2008, 2013 και 2016, σε δείγμα 600 γυναικών ηλικίας από 25 ως 45 χρόνων, μέσης και ανώτερης μόρφωσης, με μηνιαία εισοδήματα έως 1.000 ευρώ και άνω των 2.000 ευρώ, κατοίκων βορείων και δυτικών προαστίων της Αθήνας.

 

Οι γυναίκες των δυτικών προαστίων, με εισόδημα μέχρι και 1.000 ευρώ δηλώνουν σε ποσοστό μόλις λίγο πάνω από 20% ότι τις ενδιαφέρει η καλή σεξουαλική ζωή σε μια σχέση, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στις πιο εύπορες γυναίκες ξεπερνά το 50%.

 

Στους υπόλοιπους δείκτες που αφορούν την ασφάλεια που τους παρέχει ο σύντροφος τους (30%), την οικονομική του κατάσταση (20%) και το κοινωνικό του περιβάλλον (30%), δεν καταγράφονται σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις πιο εύπορες και λιγότερο εύπορες γυναίκες που ζουν στην Αθήνα.

 

Ακόμη και οι γυναίκες που κατοικούν στα βόρεια προάστια και έχουν πιο γεμάτο πορτοφόλι, επηρεάζονται από τη γενικευμένη ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για το μέλλον, μετά από σχεδόν μια δεκαετία οικονομικής κρίσης. Έτσι, θέλουν ο σύντροφός τους να μπορεί να τις κάνει να αισθάνονται ασφαλείς, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν μέσα στη σχέση και να υπάρχει διάρκεια. Οι αγάπες και τα λουλούδια έρχονται δεύτερα.

 

«Στη κρίση, όμως, τα κριτήρια άλλαξαν άρδην, τουλάχιστον για τις γυναίκες που έχουν εισοδήματα έως 1.000 ευρώ το μήνα. Η γνωστή αρχαία ρήση, πως “ο έρωτας περνά από το στομάχι”, έρχεται να διαψεύσει την εξιδανικευμένη εικόνα, όπου ο έρως, τυφλός, διάλεγε τα θύματά του χωρίς να κοιτά το πορτοφόλι, αφού στο δείγμα της νέας έρευνας του Ανδρολογικού Ινστιτούτου οι γυναίκες με χαμηλά εισοδήματα επέλεξαν την οικονομική ασφάλεια και όχι τους γυμνασμένους κοιλιακούς», επισημαίνει ο κ. Κωσταντινίδης.

 
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Morning Wood: Η Αθήνα ξυπνάει καυλωμένη. Ανάγνωση με το ποτήρι γάλα σου…

Living / Morning Wood: Η Αθήνα ξυπνάει ερεθισμένη. Ανάγνωση με το ποτήρι γάλα σου…

Το πρωί τούς ξυπνά με φιλιά. Τους χαϊδεύει απαλά τα μαλλιά. Και μετά; Σεξ. Μετά αυνανισμός. Μετά παρτούζα. Τουρίστες, φίλοι ή και εντελώς άγνωστα σ’ εμάς πρόσωπα φωτογραφίζονται και μιλούν, δίχως ντροπές.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΕΛΗΝΗ ΒΑΡΔΑ
Περιμένοντας την Αποκάλυψη σε πολυτελή πυρηνικά καταφύγια / Περιμένοντας το τέλος του κόσμου σε καταφύγια που μοιάζουν με σουίτες

Living / Περιμένοντας την Αποκάλυψη σε πολυτελή πυρηνικά καταφύγια

Η ζήτηση για υπερπολυτελή πυρηνικά καταφύγια έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Αν και εξακολουθούν να απευθύνονται σε λίγους, τα σύγχρονα κρησφύγετα, θυμίζουν περισσότερο δωμάτια πεντάστερων ξενοδοχείων παρά ζοφερά bunkers κι εκτός από ασφάλεια παρέχουν άνεση υψηλής ποιότητας.
THE LIFO TEAM
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ομολογεί ότι τα social media έχουν τελειώσει

Living / Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ομολογεί ότι τα social media έχουν τελειώσει

Καταθέτοντας στη δίκη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου κατά των μονοπωλιακών πρακτικών της εταιρείας του, ο ιδιοκτήτης της Meta παραδέχτηκε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ελάχιστη σχέση έχουν πια με τη διαπροσωπική επικοινωνία.
THE LIFO TEAM
Παχύφυτα και κάκτοι: Πού θα βρεις τα καλύτερα και τα πιο σπάνια;

Living / Παχύφυτα και κάκτοι: Πού θα βρεις τα καλύτερα και τα πιο σπάνια

Ένα φυτώριο στο Καπανδρίτι, είναι το απόλυτα εξειδικευμένο μέρος για να αποκτήσεις πανέμορφους κάκτους, αγαύες και κρασούλες σε περίεργα σχήματα και χρώματα – φυτά που δεν θα σε ταλαιπωρήσουν με τη φροντίδα τους.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Living / Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Σύμφωνα με νέες έρευνες, παράγοντες όπως η ηλικία, η ροπή στην ενδοσκόπηση, ακόμα και οι εποχές του χρόνου αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα να ανακαλούμε τα όνειρά μας.
THE LIFO TEAM
Ο γάτος του μαγαζιού

Living / Ο γάτος του μαγαζιού

Υπεύθυνοι face control, ταμείες, props στη βιτρίνα, support στον πελάτη, επιθεωρητές. Παίρνουν το ρόλο τους στα σοβαρά και είναι φυσικά λόγος για να ξαναπάει κανείς. Γυρίσαμε το κέντρο της Αθήνας, βρήκαμε τις γάτες που ζουν στα μαγαζιά της, τις φωτογραφίσαμε και τις παρουσιάζουμε.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
«Συστήνεται και η κράτηση τραπεζιού». Τα πιο δημοφιλή Game night events της πόλης.

Living / H Aθήνα παίζει Bingo: Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή game night events της πόλης!

Από bingo nights, όπου έχει «εμφανιστεί» η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, μέχρι γεωγραφικά κουίζ που μπορεί να καταλήξουν σε ζεϊμπέκικα, αυτές είναι οι πιο παιχνιδιάρικες βραδιές της πόλης – και έχουν και τους μόνιμους θαμώνες τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
 Vinted over Instagram: Η μανία του reselling αλλάζει το παιχνίδι στα social media

Living / Η μανία με τα ηλεκτρονικά βιντατζάδικα και η παγίδα της δήθεν «καθαρής» ντουλάπας

Δύο κορίτσια που ξέρουν απ' έξω και ανακατωτά το Vinted και το Vestiaire Collective μας αποκαλύπτουν μυστικά που θα κάνουν τις αγορές μας πιο στοχευμένες και έξυπνες, καθώς και τις αδυναμίες τους που προκύπτουν κατά το κυνήγι του επόμενου θησαυρού.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Living / Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Ζούμε στην εποχή του φυσικού μακιγιάζ, του συνδυασμού αρωμάτων και της σύνθετης ρουτίνας περιποίησης. Από την υπερβολή των ’80s μέχρι το σήμερα, η ομορφιά αποτυπώνει την κοινωνική εξέλιξη και τη μοναδικότητα κάθε γυναίκας.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ

σχόλια

1 σχόλια
Διερωτώμαι: Αφού υπήρχε, κιόλας, ξεχωριστή ερώτηση για την οικονομική κατάσταση σου συντρόφου, πώς ξέρουμε ότι η "ασφάλεια που τους παρέχει" εκλαμβάνεται ως οικονομική ασφάλεια; Διατυπώνεται έτσι; Γιατί δεν φάνηκε κάτι τέτοιο στην απαρίθμηση των ερωτήσεων. Για πολλές γυναίκες "ασφάλεια" μπορεί να σημαίνει και η μεγάλη σωματική ρώμη του συντρόφου, που μπορεί να τις προστατέψει/στηρίξει/πάρει σηκωτές αν τους συμβεί κάτι.Και φυσικά η ασφάλεια μπορεί να έχει την έννοια της εμπιστοσύνης, το να νιώθεις ότι ο άλλος δεν σε κοροϊδεύει πίσω από την πλάτη σου, ότι δεν θα σε παρατήσει στα δύσκολα κλπ. Εγώ όταν λέω ότι νιώθω ασφάλεια στη σχέση αυτό εννοώ, όχι ότι με ταΐζει ο άλλος.Επίσης, άκυρη χρήση του "ο έρωτας περνάει απ'το στομάχι": Ανέκαθεν άκουγα αυτή τη φράση με την έννοια ότι κάποιος μας γοητεύει με τη μαγειρική του, όχι ότι μας πληρώνει το φαΐ (και τη διαβίωση).
Eσύ καλά καλότατα τα λες Iris αλλά η ενίσχυση της μισογύνικης κλισεδολογίας τώρα έρχεται δυστυχ΄βς ενισχυμένη -και παραποιημένη- από (αμφίβολα) συμπεράσματα έρευνας ενός ινστιτούτου που απευθύνεται -εξ ορισμού- στους 1.έχοντες κάποιο "θέμα" με τα σεξουαλικά τους2.έχοντες την οικονομική δυνατότητα να επιλύσουν τα θέματα με τα σεξουαλικά τους αφού το Ανδρολογικό Ινστιτούτο είναι ιδιωτική επιχείρηση κι όχι δωρεάν δημόσιος φορέας.(Επίσης μου είναι αδύνατον να φανταστώ ότι έγινε τηλεφωνική έρευνα για τέτοιας φύσης δεδομένα!)Επομένως τι ακριβώς συζητάμε; Και τέλος τροφή για σκέψη. Μήπως το χαμηλότερο κοινωνικό στρώμα και εισοδηματικό κριτήριο συσχετίζεται και με παραδοσιακότερες αντιλήψεις του ρόλου της γυναίκας ως μέλος της κοινωνίας για το οποίο "το σεξ δεν είναι και τόσο σημαντικό";