«Μετά το σχολείο, τι;»: Πώς θα βρεις τη φωνή σου, τώρα που η νέα σου ζωή ξεκινά
Προκειμένου να βρεις τη φωνή σου χρειάζεται να επενδύσεις σε έναν ακόμη τομέα, ο οποίος μοιάζει ο πιο ανιαρός αλλά είναι ο σημαντικότερος: η μόρφωση.

«Μετά το σχολείο, τι;»: Πώς θα βρεις τη φωνή σου, τώρα που η νέα σου ζωή ξεκινά

Το ταξίδι της ανακάλυψης του εαυτού σου αρχίζει. Τι μπορείς να κάνεις για να γνωρίσεις όλα αυτά που κρύβεις μέσα σου;

Διάβασες όλη τη χρονιά, πήγες φροντιστήριο, ενδεχομένως πιέστηκες όσο ποτέ. Κοιμόσουν αργά, ξυπνούσες νωρίς, πάλευες να τα προλάβεις όλα και περίμενες με ανυπομονησία το τέλος της χρονιάς, ακούγοντας τις υποσχέσεις καθηγητών και οικογένειας για το «μετά». «Κάνε τώρα την προσπάθεια και μετά θα έρθει το καλό», σου έλεγαν και οι προσδοκίες σου ανέβαιναν μέρα με τη μέρα. Το «μετά» ήρθε και συνειδητοποίησες πως, τελικά, όσο πήγαινες σχολείο, τα πράγματα ήταν πιο προβλέψιμα μεν, αλλά ευκολότερα: το πρόγραμμά σου σταθερό και η καθημερινότητά σου σε κουτάκια. Όμως αυτά τελείωσαν και καλείσαι να ορίσεις ο ίδιος τη ζωή σου. Αναπόφευκτα, μία ερώτηση τριγυρίζει διαρκώς στο μυαλό σου: «Και τώρα, τι;».

 

Ίσως αισθάνεσαι ότι γύρω σου επικρατεί το χάος και αδυνατείς να το διαχειριστείς. Ίσως σε τρομάζει που για πρώτη φορά δεν υπάρχει κανείς να σε πάρει από το χέρι και να σε πάει από το ένα σημείο στο άλλο, να σου δείξει το σωστό και το λάθος, να σου δώσει οδηγίες κι εσύ απλώς να τις ακολουθήσεις. Έχεις ωστόσο την απεριόριστη ελευθερία να βρεις τον εαυτό σου, να ανακαλύψεις τι πραγματικά θέλεις να κάνεις και να το κυνηγήσεις – να  βάλεις τα θεμέλια για τη ζωή που εσύ θέλεις να ζήσεις. 

 

Μέσα σου μπορεί και να ζηλεύεις, πάντα καλοπροαίρετα, τους συνομηλίκους σου που ήξεραν από πάντα τις κινήσεις τους. Κι αυτό είναι ok, γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι, και δεν χρειάζεται να είμαστε.

 

Κανείς δεν έχει την απαίτηση να βρεις τις απαντήσεις σου τώρα, σε μερικές ώρες ή αύριο. Η γνωριμία με τον εαυτό σου είναι ένα διαρκές ταξίδι γεμάτο σκαμπανεβάσματα, άλλωστε. Αυτό δεν σημαίνει πως θα αδρανήσεις και θα περιμένεις να συμβούν από μόνα τους όλα τα υπέροχα που ονειρεύεσαι. Το ακριβώς αντίθετο – είναι η κατάλληλη στιγμή να ενεργοποιηθείς, να κοιτάξεις βαθιά μέσα σου και να μην αφήσεις ευκαιρία ανεκμετάλλευτη.

Κανείς δεν έχει την απαίτηση να βρεις τις απαντήσεις σου τώρα, σε μερικές ώρες ή αύριο. Η γνωριμία με τον εαυτό σου είναι ένα διαρκές ταξίδι γεμάτο σκαμπανεβάσματα, άλλωστε.

Έστω ότι μόλις αποφοίτησες, λοιπόν, και βρίσκεσαι σε αυτό ακριβώς το σημείο. Ψάχνεσαι, χάνεσαι, πανικοβάλλεσαι και ταυτόχρονα ανυπομονείς γι' αυτά που έρχονται. Σίγουρα ακούς πολλές φωνές να σου μιλούν για τις δικές τους εμπειρίες και όσο περνά ο καιρός οι φωνές αυτές θα πολλαπλασιάζονται – θα σου λένε τι έκαναν στην ηλικία σου γελώντας, αναπολώντας τα πιο ανέμελα χρόνια τους, παραδίδοντας ταυτόχρονα μαθήματα ζωής που σου φαίνονται αχρείαστα και ενδεχομένως είναι. Άλλες φωνές, αρκετά γνώριμες, ακούγονται δυνατότερα και προσπαθούν να σε πείσουν ότι ο μοναδικός δρόμος που μπορείς να ακολουθήσεις είναι αυτός που οι ίδιες φαντάστηκαν για εσένα. Το ζήτημα είναι να επιλέξεις ποιες από αυτές τις φωνές θα συμβουλευτείς για να βρεις τη δική σου.

 

Το πρώτο βήμα για να ξεκινήσεις, πιθανότατα και το πιο δύσκολο, είναι να αντιμετωπίσεις την κατάσταση ρεαλιστικά και να καταλήξεις στο πού είσαι πραγματικά καλός. Σίγουρα χρειάζεται να δοκιμάσεις, να αποτύχεις και να προσπαθήσεις σκληρά, αλλά καλό είναι να γνωρίζεις πότε να εγκαταλείπεις ένα εγχείρημα που δεν προχωρά, να κάνεις χώρο για κάτι καλύτερο και να εστιάζεις σε αυτό. Αντί να εξαντλήσεις την ενέργειά σου σε κάτι μέτριο, ας επικεντρωθείς σε αυτά που θα λειτουργήσουν ως χρήσιμα εργαλεία για την εξέλιξή σου. Δεν χρειάζεται να μπεις σε καλούπια και να καταπιαστείς με το ζόρι με κάτι που αφορά το αντικείμενο σπουδών σου – από τη μουσική ή τη ζωγραφική, μέχρι τις επιστήμες ή τις ξένες γλώσσες, μην κλείνεις πόρτες και εξασκήσου γιατί δεν έχεις ιδέα πού μπορεί να σε οδηγήσουν.

 

«Μετά το σχολείο, τι;»: Πώς θα βρεις τη φωνή σου, τώρα που η νέα σου ζωή ξεκινά
Το πρώτο βήμα για να ξεκινήσεις, πιθανότατα και το πιο δύσκολο, είναι να αντιμετωπίσεις την κατάσταση ρεαλιστικά και να καταλήξεις στο πού είσαι πραγματικά καλός.

 

Στη συνέχεια θα ασχοληθείς με το πάθος σου – μόνο έτσι θα γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου και θα κάνεις τη διαφορά. Θα ασχολείσαι με κάτι που αγαπάς και η πορεία της βελτίωσής σου δεν θα μοιάζει με αγγαρεία– θα προσπαθείς περισσότερο, θα εργάζεσαι με όρεξη, θα μελετάς συστηματικά και, αντί να προσδοκάς το διάλειμμα, απλώς θα απολαμβάνεις τη διαδικασία. Θα δίνεις νόημα στην καθημερινότητά σου, θα αποκτάς διέξοδο από τα πάντα όταν μοιάζουν υπερβολικά και μη διαχειρίσιμα – είτε είναι η γυμναστική, είτε ο προγραμματισμός, είτε το γιουκαλίλι, σημασία έχει να σου δίνει ευχαρίστηση. 

 

Προκειμένου να βρεις τη φωνή σου χρειάζεται να επενδύσεις σε έναν ακόμη τομέα, ο οποίος μοιάζει ο πιο ανιαρός αλλά είναι ο σημαντικότερος: η μόρφωση. Μπορεί να πέρασες στη σχολή της επιλογής σου και απλώς να μετράς αντίστροφα μέχρι την έναρξη της νέας εποχής ή, όλο περιέργεια, να ετοιμάζεσαι να σπουδάσεις κάτι χωρίς να είσαι σίγουρος για την επόμενη μέρα. Οι δρόμοι που θα σου ανοιχτούν είναι πολλοί και κανείς δεν σε κρατά πίσω. 

 

Έφτασε η εποχή που θα κάνεις λάθη και θα συνειδητοποιήσεις ότι, όσο ιδανικό κι αν φαντάζει το αντίθετο, το «μετά» που σχεδίαζες όσο ακόμα πήγαινες σχολείο μάλλον δεν έχει καμία σχέση με αυτό που τώρα συναντάς. Θα ανακαλύψεις μονοπάτια που ενδεχομένως θα σε οδηγήσουν στην καριέρα των ονείρων σου – ακόμη κι αν καταλάβεις πως ο προορισμός σου είναι στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που πίστευες. Θα γνωρίσεις καθηγητές που θα θαυμάσεις και που με μια τους φράση θα αλλάξουν τον τρόπο σκέψης σου. Θα παρακολουθήσεις το μάθημα που θα αγαπήσεις από το πρώτο λεπτό, αλλά κι εκείνο που δεν αντέχεις αλλά από πείσμα θα το παλέψεις. Σε κάθε περίπτωση θα έρθεις σε επαφή με έναν νέο κόσμο και θα αποκτήσεις τα ερεθίσματα που θα σου δείξουν ποιος άνθρωπος είσαι στ’ αλήθεια αλλά και ποιος θέλεις να γίνεις. Θα φτάσεις στα όριά σου, θα κλάψεις από αγανάκτηση όταν θα βλέπεις ότι δεν βγαίνει η ύλη το τελευταίο βράδυ πριν δώσεις μάθημα και θα γελάσεις όταν βγουν τα αποτελέσματα της εξεταστικής, ανεξάρτητα από το πόσα θα σου μείνουν για Σεπτέμβρη, γατί μέσα σου θα ξέρεις πως μπορείς να τα καταφέρεις μια χαρά. 

 

Μέσα σε όλο αυτό θα συναντήσεις τους ανθρώπους που όχι απλώς θα σε ενθαρρύνουν να βρεις τη φωνή σου αλλά θα την ακούσουν πιο καθαρά από τον καθένα. Θα ερωτευτείς, θα αποκτήσεις τους φίλους που θα στέκονται δίπλα σου κάθε στιγμή, θα μοιραστείς μαζί τους κάθε σου προβληματισμό και θα ωριμάσεις χωρίς να το πάρεις είδηση. Εκείνοι θα σου δώσουν την ώθηση που χρειάζεσαι για να βγεις έξω από τα νερά σου και να ανακαλύψεις δυνάμεις που ενδεχομένως δεν γνώριζες καν ότι έκρυβες μέσα σου.

 

Το σχολείο τελείωσε, η ενήλικη ζωή ξεκινά – μαζί της ξεκινά και το ταξίδι ανακάλυψης του εαυτού σου. Δεν είναι εύκολο ούτε θα ολοκληρωθεί με το τέλος των φοιτητικών σου χρόνων. Θα σου δείξει, ωστόσο, πως, πατώντας στα πόδια σου και σταματώντας να ζεις σύμφωνα με τις προσδοκίες των άλλων, τίποτα δεν είναι αδύνατο.
ων άλλων, τίποτα δεν είναι αδύνατο.

 

Εκπαίδευση
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ