Οι περισσότεροι δεν ακολουθούν αυτήν τη σημαντική διατροφική συμβουλή- εσύ;

seafood
Η αυξημένη κατανάλωση ψαριών μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και θανάτου.
0



ΤA ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ
 είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και πρωτεΐνες. Αποτελούν μία από τις καλύτερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που το σώμα μας δεν μπορεί να παραγάγει μόνο του. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωσή τους έχει πολλά οφέλη για τη λειτουργία του εγκεφάλου, την όραση και την υγεία της καρδιάς. Οι ειδικοί συνιστούν να τρώμε τουλάχιστον δύο μερίδες την εβδομάδα, περίπου 250 γραμμάρια συνολικά. 

Κι όμως, οι περισσότεροι ενήλικες δεν πλησιάζουν καν αυτές τις ποσότητες. Πολλοί δεν γνωρίζουν τα οφέλη των ψαριών και των θαλασσινών ή ανησυχούν για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο, το κόστος ή την ύπαρξη υδραργύρου. Ο υδράργυρος είναι μια νευροτοξίνη που υπάρχει στους ωκεανούς και μπορεί να συσσωρευτεί στα ψάρια. 

Οι ειδικοί λένε ότι οι καλύτερες επιλογές είναι αυτές που είναι χαμηλές σε υδράργυρο, πλούσιες σε ωμέγα-3, περιβαλλοντικά βιώσιμες, οικονομικά προσβάσιμες και άμεσα διαθέσιμες στον καταναλωτή. 

Γιατί τα θαλασσινά και τα ψάρια ωφελούν την υγεία σου
Τα ψάρια είναι πλούσια σε EPA και DHA, δύο ωμέγα-3 λιπαρά που μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν την καρδιά και τον εγκέφαλο. «Αυτά τα λιπαρά βρίσκονται σε υψηλές συγκεντρώσεις στον εγκέφαλο, στα μάτια και στο νευρικό σύστημα», λέει η διατροφολόγος Katherine Zeratsky από τη Mayo Clinic. «Είναι απαραίτητα και πρέπει να τα λαμβάνουμε μέσω της διατροφής». 

Μελέτες του 2020 με τη συμμετοχή πάνω από 900.000 ατόμων έδειξαν ότι η αυξημένη κατανάλωση ψαριών μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και θανάτου. Μια άλλη μελέτη με συμμετοχή 670.000 ατόμων έδειξε ότι όσοι έτρωγαν τακτικά ψάρι είχαν μικρότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου. 

Πόσα θαλασσινά πρέπει να τρως; 
Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, οι ενήλικες και τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν δύο μερίδες ψαριών και θαλασσινών με χαμηλό υδράργυρο την εβδομάδα. Οι ποσότητες διαφέρουν: 

  • Ενήλικες/έφηβοι: 115 γρ. 
  • Παιδιά 1-3 ετών: 30 γρ. 
  • Παιδιά 4-7 ετών: 60 γρ. 
  • Παιδιά 8-10 ετών: 90 γρ. 
  • Οι έγκυες και οι θηλάζουσες συστήνεται να τρώνε 2-3 μερίδες την εβδομάδα για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου ή του μωρού. 

Οι πιο υγιεινές επιλογές
Με τόσες επιλογές −γαρίδες, σολομός, τόνος−, δεν ξέρει κανείς τι να διαλέξει. Οι ειδικοί λένε ότι οι καλύτερες επιλογές είναι αυτές που είναι χαμηλές σε υδράργυρο, πλούσιες σε ωμέγα-3, περιβαλλοντικά βιώσιμες, οικονομικά προσβάσιμες και άμεσα διαθέσιμες στον καταναλωτή. 

  • Σολομός: Άγριος ή εκτροφής, και οι δύο είναι καλές επιλογές. Ο άγριος είναι συνήθως περισσότερο βιώσιμος και έχει λιγότερο υδράργυρο. 
  • Σαρδέλες, γαύρος, σκουμπρί: Μικρά, χαμηλά σε υδράργυρο, υψηλά σε ωμέγα-3. 
  • Πέστροφα: Πλούσια σε ωφέλιμα λιπαρά και βιταμίνες. 
  • Μύδια και στρείδια: Θρεπτικά, χαμηλά σε υδράργυρο και συνήθως βιώσιμα. 

Τι να περιορίσεις

  • Γαρίδες, πέρκα, γλώσσα, παστό μπακαλιάρο, τσιπούρα ιχθυοτροφείου: Δημοφιλή και υγιεινά αλλά φτωχά σε ωμέγα-3. 
  • Κιτρινόπτερο τόνο: Πλούσιος σε ωμέγα-3, αλλά μπορεί να περιέχει πολύ υδράργυρο. 

Θαλασσινά που πρέπει να αποφεύγονται
Λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε υδράργυρο, καλύτερα να αποφύγεις: 

  • Ξιφία 
  • Ροφό 
  • Γαλαζόπτερο τόνο  

Εναλλακτικές για όσους δεν τρώνε ψάρια 
Φυτικές πηγές ALA ωμέγα-3 είναι τα καρύδια, οι σπόροι chia, ο λιναρόσπορος, η κάνναβη, η σόγια και κάποια έλαια. Το σώμα μας μετατρέπει μικρές ποσότητες ALA σε EPA και DHA λιπαρά, αλλά όχι με υψηλή απόδοση. Τα προϊόντα από ζώα που τρέφονται με χορτάρι έχουν ελαφρώς περισσότερα ωμέγα-3. 

Με στοιχεία από τη «Washington Post»

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ