Οι περισσότεροι δεν ακολουθούν αυτήν τη σημαντική διατροφική συμβουλή- εσύ;

seafood
Η αυξημένη κατανάλωση ψαριών μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και θανάτου.
0



ΤA ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ
 είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και πρωτεΐνες. Αποτελούν μία από τις καλύτερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που το σώμα μας δεν μπορεί να παραγάγει μόνο του. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωσή τους έχει πολλά οφέλη για τη λειτουργία του εγκεφάλου, την όραση και την υγεία της καρδιάς. Οι ειδικοί συνιστούν να τρώμε τουλάχιστον δύο μερίδες την εβδομάδα, περίπου 250 γραμμάρια συνολικά. 

Κι όμως, οι περισσότεροι ενήλικες δεν πλησιάζουν καν αυτές τις ποσότητες. Πολλοί δεν γνωρίζουν τα οφέλη των ψαριών και των θαλασσινών ή ανησυχούν για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο, το κόστος ή την ύπαρξη υδραργύρου. Ο υδράργυρος είναι μια νευροτοξίνη που υπάρχει στους ωκεανούς και μπορεί να συσσωρευτεί στα ψάρια. 

Οι ειδικοί λένε ότι οι καλύτερες επιλογές είναι αυτές που είναι χαμηλές σε υδράργυρο, πλούσιες σε ωμέγα-3, περιβαλλοντικά βιώσιμες, οικονομικά προσβάσιμες και άμεσα διαθέσιμες στον καταναλωτή. 

Γιατί τα θαλασσινά και τα ψάρια ωφελούν την υγεία σου
Τα ψάρια είναι πλούσια σε EPA και DHA, δύο ωμέγα-3 λιπαρά που μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν την καρδιά και τον εγκέφαλο. «Αυτά τα λιπαρά βρίσκονται σε υψηλές συγκεντρώσεις στον εγκέφαλο, στα μάτια και στο νευρικό σύστημα», λέει η διατροφολόγος Katherine Zeratsky από τη Mayo Clinic. «Είναι απαραίτητα και πρέπει να τα λαμβάνουμε μέσω της διατροφής». 

Μελέτες του 2020 με τη συμμετοχή πάνω από 900.000 ατόμων έδειξαν ότι η αυξημένη κατανάλωση ψαριών μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και θανάτου. Μια άλλη μελέτη με συμμετοχή 670.000 ατόμων έδειξε ότι όσοι έτρωγαν τακτικά ψάρι είχαν μικρότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου. 

Πόσα θαλασσινά πρέπει να τρως; 
Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, οι ενήλικες και τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν δύο μερίδες ψαριών και θαλασσινών με χαμηλό υδράργυρο την εβδομάδα. Οι ποσότητες διαφέρουν: 

  • Ενήλικες/έφηβοι: 115 γρ. 
  • Παιδιά 1-3 ετών: 30 γρ. 
  • Παιδιά 4-7 ετών: 60 γρ. 
  • Παιδιά 8-10 ετών: 90 γρ. 
  • Οι έγκυες και οι θηλάζουσες συστήνεται να τρώνε 2-3 μερίδες την εβδομάδα για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου ή του μωρού. 

Οι πιο υγιεινές επιλογές
Με τόσες επιλογές −γαρίδες, σολομός, τόνος−, δεν ξέρει κανείς τι να διαλέξει. Οι ειδικοί λένε ότι οι καλύτερες επιλογές είναι αυτές που είναι χαμηλές σε υδράργυρο, πλούσιες σε ωμέγα-3, περιβαλλοντικά βιώσιμες, οικονομικά προσβάσιμες και άμεσα διαθέσιμες στον καταναλωτή. 

  • Σολομός: Άγριος ή εκτροφής, και οι δύο είναι καλές επιλογές. Ο άγριος είναι συνήθως περισσότερο βιώσιμος και έχει λιγότερο υδράργυρο. 
  • Σαρδέλες, γαύρος, σκουμπρί: Μικρά, χαμηλά σε υδράργυρο, υψηλά σε ωμέγα-3. 
  • Πέστροφα: Πλούσια σε ωφέλιμα λιπαρά και βιταμίνες. 
  • Μύδια και στρείδια: Θρεπτικά, χαμηλά σε υδράργυρο και συνήθως βιώσιμα. 

Τι να περιορίσεις

  • Γαρίδες, πέρκα, γλώσσα, παστό μπακαλιάρο, τσιπούρα ιχθυοτροφείου: Δημοφιλή και υγιεινά αλλά φτωχά σε ωμέγα-3. 
  • Κιτρινόπτερο τόνο: Πλούσιος σε ωμέγα-3, αλλά μπορεί να περιέχει πολύ υδράργυρο. 

Θαλασσινά που πρέπει να αποφεύγονται
Λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε υδράργυρο, καλύτερα να αποφύγεις: 

  • Ξιφία 
  • Ροφό 
  • Γαλαζόπτερο τόνο  

Εναλλακτικές για όσους δεν τρώνε ψάρια 
Φυτικές πηγές ALA ωμέγα-3 είναι τα καρύδια, οι σπόροι chia, ο λιναρόσπορος, η κάνναβη, η σόγια και κάποια έλαια. Το σώμα μας μετατρέπει μικρές ποσότητες ALA σε EPA και DHA λιπαρά, αλλά όχι με υψηλή απόδοση. Τα προϊόντα από ζώα που τρέφονται με χορτάρι έχουν ελαφρώς περισσότερα ωμέγα-3. 

Με στοιχεία από τη «Washington Post»

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς είναι να ξαναρχίζεις τη ζωή σου χάρη στη δωρεά οργάνων

Υγεία & Σώμα / «Ναι, γύρισα στη ζωή μου»: Αρχίζοντας ξανά, χάρη στη δωρεά οργάνων

Η Δήμητρα Ντίλιου και η Αθανασία Παπαρήγα, που συμμετείχαν στην καμπάνια του Ιδρύματος Ωνάση, μιλούν στη LiFO για το πώς είναι να ανεβαίνεις ξανά, σαν να είναι η πρώτη φορά, στο αγαπημένο σου ποδήλατο ή να φιλάς τον άνθρωπό σου χωρίς πόνο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς δεν θα ξαναπάρουμε τα κιλά που χάσαμε με Ozempic και Mounjaro

Ψυχή & Σώμα / Πώς δεν θα ξαναπάρουμε τα κιλά που χάσαμε με τα GLP-1

Τα φάρμακα GLP-1 αλλάζουν τον τρόπο που τρώμε και τον ρυθμό με τον οποίο χάνουμε βάρος. Ποια διατροφή όμως προστατεύει από παρενέργειες, απώλεια μυϊκής μάζας και πιθανή επαναπρόσληψη κιλών, όταν η θεραπεία σταματήσει;
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Μια ξενάγηση στο νέο Ωνάσειο, στο πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο της Ελλάδας

Υγεία / Νέο Ωνάσειο: Το πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο της Ελλάδας

Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό μιλούν στη LiFO για τη λειτουργία του καινούργιου κέντρου με τα υβριδικά χειρουργεία, την υπερσύγχρονη παιδιατρική μονάδα, τα ρομποτικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας αλλά και το «Δωμάτιο Δύναμης», έναν διαφορετικό χώρο αναμονής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
16 απλοί τρόποι να νικήσετε το στρες

Υγεία & Σώμα / 16 απλοί τρόποι να νικήσετε το στρες

Προκαλεί σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα, αλλά κανείς μας δεν μπορεί να το αποφύγει εντελώς. Συγκεντρώσαμε μερικούς από τους καλύτερους τρόπους αντίδρασης για τις στιγμές που οι ορμόνες του στρες κατακλύζουν το σώμα σας…
THE LIFO TEAM
Το αόρατο διατροφικό πρόβλημα: Πώς η δυσθρεψία σε αποδυναμώνει, ενώ νομίζεις ότι τρως καλά

Ψυχή & Σώμα / Πώς η δυσθρεψία σε αποδυναμώνει, ενώ νομίζεις ότι τρως καλά

Μπορεί να μη μιλάμε συχνά για τη δυσθρεψία, όμως επηρεάζει χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο, συχνά χωρίς να το γνωρίζουν. Η δρ. Ντορίνα Σιαλβέρα, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος και προϊσταμένη του Τμήματος Διαιτολογίας-Διατροφής στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», εξηγεί γιατί δεν είναι μόνο ζήτημα βάρους αλλά και μια κατάσταση με σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή και την υγεία μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Το λίπος που δεν φαίνεται μπορεί να είναι και το πιο επικίνδυνο.

Ψυχή & Σώμα / Το λίπος που δεν φαίνεται είναι και το πιο επικίνδυνο

Το σπλαχνικό λίπος, αυτό που τυλίγει τα εσωτερικά μας όργανα, συνδέεται με καρδιοπάθειες, διαβήτη και φλεγμονές. Για όλα αυτά μιλάμε με τη διαιτολόγο Πηνελόπη Δουβογιάννη, αλλά και για το πώς η σωστή διατροφή μπορεί να το μειώσει αποτελεσματικά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς μαθαίνουμε τα παιδιά να αγαπούν το σινεμά;

Ψυχή & Σώμα / Σε ένα παιδί που ξέρει μόνο το TikTok, πώς μιλάς για σινεμά;

Η καλλιτεχνική διευθύντρια και διοργανώτρια του Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Καλλιόπη Χαραλάμπους εξηγεί πώς μπορούμε να μάθουμε τα παιδιά να αγαπούν το σινεμά και αν η μαγεία της μεγάλης οθόνης μπορεί ακόμα να συγκινεί στην ψηφιακή εποχή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μπορώ να παίρνω όση πρωτεΐνη χρειάζομαι χωρίς να τρώω κρέας;

Ψυχή & Σώμα / Μπορώ να παίρνω όση πρωτεΐνη χρειάζομαι χωρίς να τρώω κρέας;

Η πρωτεΐνη έχει γίνει το νέο «ιερό δισκοπότηρο» της διατροφής  Όμως, πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε πραγματικά, και μπορούμε να την καλύψουμε χωρίς να τρώμε κρέας; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον δρα Αντώνη Βλασσόπουλο για τις φυτικές πηγές πρωτεΐνης, τη βιωσιμότητα, τα διατροφικά trends και τη φιλοσοφία στην οποία βασίζεται το φαγητό που επιλέγουμε.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το βασικό συναίσθημα πίσω από το άγχος είναι ο φόβος»

Ψυχή & Σώμα / «Το βασικό συναίσθημα πίσω από το άγχος είναι ο φόβος»

Πώς να κάνεις το άγχος να λειτουργήσει υπέρ σου, όχι εναντίον σου; Μερικές φορές είναι το σήμα κινδύνου του οργανισμού, ένα εσωτερικό καμπανάκι που μας ειδοποιεί πως κάτι δεν πάει καλά — ή πως κάτι αλλάζει. Μπορούμε, άραγε, να το μετατρέψουμε από βάρος σε εργαλείο;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Το 70% όσων διαβάζουμε στο ίντερνετ για τη διατροφή μας είναι fake news»

Ψυχή & Σώμα / «Το 70% όσων διαβάζουμε στο ίντερνετ για τη διατροφή μας είναι fake»

Όλοι έχουν άποψη για τη διατροφή, από τους influencers μέχρι τους TikTokers και τους αυτοαποκαλούμενους «nutrition experts». Όμως, ποια είναι πραγματικά η αλήθεια μέσα σε αυτόν τον καταιγισμό πληροφοριών; Και τι σημαίνει τελικά «να ξέρεις να τρως σωστά»; H επίκουρη καθηγήτρια Διατροφής, Διατροφικής Συμπεριφοράς και Συμβουλευτικής, Ευαγγελία Φάππα μας εξηγεί.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ναρκισσισμός: Ένας απλός εγωισμός ή διαταραχή;

Ψυχή & Σώμα / Ναρκισσισμός: Ένας απλός εγωισμός ή διαταραχή;

Η λέξη «νάρκισσος» έχει γίνει της μόδας: τη χρησιμοποιούμε για πρώην, φίλους, συναδέλφους, σχεδόν για όλους. Όμως, τι σημαίνει πραγματικά να είσαι ναρκισσιστής; Και πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε έναν άνθρωπο με ναρκισσιστική διαταραχή από κάποιον που απλώς αγαπά λίγο παραπάνω τον εαυτό του;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άρης Θεοδωρόπουλος: «Η αναρρίχηση είναι ο απόλυτος διαλογισμός»

Ψυχή & Σώμα / Άρης Θεοδωρόπουλος: «Η αναρρίχηση είναι ο απόλυτος διαλογισμός»

Ο Άρης Θεοδωρόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες αναρριχητές, μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη για τη φιλοσοφία της αναρρίχησης, τη διαχείριση του φόβου και τη γαλήνη που γεννιέται όταν το σώμα, η αναπνοή και ο βράχος γίνονται ένα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Γονείς στην εξέδρα: Στηρίζουν ή γίνονται βάρος;

Ψυχή & Σώμα / Γονείς στην εξέδρα: Στηρίζουν ή γίνονται βάρος;

Ο αθλητισμός παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών. Όμως, συχνά οι γονείς αναλαμβάνουν ρόλο… προπονητή, επηρεάζοντας όχι μόνο την αθλητική πορεία αλλά και την ψυχολογία τους. Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με τον αθλητικό ψυχολόγο Ορέστη Πανούλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η νεύρωση της ευτυχίας

Ψυχή & Σώμα / Η νεύρωση της ευτυχίας

Γιατί όσο περισσότερο κυνηγάμε την ευτυχία, τόσο πιο συχνά γεμίζουμε άγχος; Τι ρόλο παίζουν οι προσωπικοί στόχοι και η εξέλιξη μας σε αυτήν τη διαδρομή; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη διδάκτορα ψυχολογίας Ιάνθη Σταυροπούλου για τα παράδοξα της ευτυχίας και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τη διατηρήσουμε πιο συνειδητά στη ζωή μας.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Δεν είναι χανγκόβερ, είναι «κοινωνική άπνοια»

Υγεία & Σώμα / Δεν είναι χανγκόβερ, είναι «κοινωνική άπνοια»

Μια πρόσφατη μελέτη ανέλυσε τα μοτίβα του ύπνου σε δεκάδες χιλιάδες άτομα, με στόχο να μάθουμε περισσότερα σχετικά με μια συνθήκη που μας πνίγει και μας εξαντλεί κυρίως τα Σαββατοκύριακα: την κοινωνική άπνοια.
THE LIFO TEAM
10+1 τρόποι να αυξήσετε την καλή χοληστερίνη

Υγεία & Σώμα / 11 τρόποι να αυξήσετε την καλή χοληστερίνη

Μέχρι στιγμής δεν έχει κυκλοφορήσει κάποιο ασφαλές φάρμακο το οποίο να ανεβάζει αξιόλογα την HDL, γι’ αυτό καλό είναι να φροντίζουμε η διατροφή μας να περιέχει τροφές που κάνουν αυτήν τη δουλειά.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ, MD & ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΣΕΣΜΕΛΗ