Εντοπίστηκε το γονίδιο που υπόσχεται μακροζωία

Εντοπίστηκε το γονίδιο που υπόσχεται μακροζωία Facebook Twitter
2
Εντοπίστηκε το γονίδιο που υπόσχεται μακροζωία Facebook Twitter
H αρκτική φάλαινα Bowhead (Mysticetus Balaena) είναι ένα θηλαστικό που ζει για πάνω από 200 χρόνια

Επιστήμονες κατάφεραν να χαρτογραφήσουν τα γονίδια των μακροβιότερων θηλαστικών στον κόσμο και ελπίζουν να τα χρησιμοποιήσουν στην έρευνα για την αύξηση του προσδόκιμου ζωής. 

Ξεχωριστές ερευνητικές ομάδες σε Βρετανία και Αμερική, ανακάλυψαν τα γονίδια που συμβάλλουν στην καταπολέμηση του γήρατος και ενεργοποιούν μηχανισμούς που επιτρέπουν στις φάλαινες να επιδιορθώνουν το κατεστραμμένο DNA και να αντιστέκονται στις μεταλλάξεις που προκαλούν καρκίνο.

 

H αρκτική φάλαινα Bowhead (Mysticetus Balaena) είναι ένα θηλαστικό που ζει για πάνω από 200 χρόνια χωρίς να επηρεάζεται από τις συνηθισμένες παθήσεις που συνδέονται με το γήρας, όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες. Όπως μετέδωσαν οι κυριακάτικοι Times, ξεχωριστές ερευνητικές ομάδες σε Βρετανία και Αμερική, ανακάλυψαν τα γονίδια που συμβάλλουν στην καταπολέμηση του γήρατος και ενεργοποιούν μηχανισμούς που επιτρέπουν στις φάλαινες να επιδιορθώνουν το κατεστραμμένο DNA και να αντιστέκονται στις μεταλλάξεις που προκαλούν καρκίνο. Ο απώτερος στόχος των ερευνητών είναι η ένθεση αυτών των γονιδίων στο ανθρώπινο γονιδίωμα, ώστε να επεκταθεί η διάρκεια ζωής του ανθρώπινου είδους.

Εντοπίστηκε το γονίδιο που υπόσχεται μακροζωία Facebook Twitter
Μια ζωή 200 ετών θα κατέστρεφε ολοσχερώς κάθε ρομαντική φαντασίωση για κοινή ζωή με κάποιον άλλο άνθρωπο. (Φωτογραφία από τη δημοφιλή Twilight Saga, όπου ο αθάνατος βρικόλακας Έντουαρντ ερωτεύεται τη θνητή Μπέλα)

Ωστόσο, στο σημείο αυτό εγείρονται σοβαρά ερωτήματα που απασχολούν ιδιαίτερα τον τομέα της Βιοηθικής. Πόσοι άνθρωποι επιθυμούν πραγματικά έναν κύκλο ζωής όμοιο σε διάρκεια με αυτό της φάλαινας; Όλοι μας φοβόμαστε, πολεμάμε και απευχόμαστε τον θάνατο, ωστόσο είναι σίγουρα προτιμότερος από τα πιθανά τραύματα μιας "ξεχειλωμένης" σε διάρκεια ζωής. Ας δούμε μερικά σοβαρά θέματα που ανακύπτουν μαζί με το υποτιθέμενο σενάριο να επεκταθεί ο μέσος όρος ζωής του ανθρώπου στα 200 χρόνια:

Απραξία - Ο φιλόσοφος Martin Heidegger υποστηρίζει ότι η απειλή του θανάτου είναι η κινητήριος δύναμη για το καθετί στη ζωή μας. Αν ζούσαμε για πάντα, δεν θα γεμίζαμε τον χρόνο μας σπουδάζοντας ή ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο, αλλά θα τεμπελιάζαμε αιώνια, αφήνοντας τις δεκαετίες να περνούν. Τα 200 χρόνια είναι πεπερασμένο διάστημα, ωστόσο τα έξτρα 120 χρόνια που θα προστεθούν στον ανθρώπινο μέσο όρο ζωής μάλλον δεν θα προσδώσουν κάποια διαφορά στα επιτεύγματά μας.

Αχρηστία - Σε δέκα χρόνια από τώρα, οι σημερινοί 15χρονοι που είναι μονίμως κολλημένοι στις οθόνες των κινητών τους θα αποτελούν το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό, αντικαθιστώντας με τις φρέσκες ικανότητές τούς τους παλιότερους εργαζόμενους. Όσοι δεν γαλουχήθηκαν με το διαδίκτυο και τα iPhone, δεν μπορούν να αφομοιώσουν εύκολα τις ταχύτατα μεταβαλλόμενες τεχνολογικές συνήθειες των νέων γενιών. Οι σημερινοί 30άρηδες ήδη βιώνουν δυσκολίες προσαρμογής, οπότε αν τα χρόνια ζωής τριπλασιαστούν, η ανθρώπινη ύπαρξη θα μοιάζει από ένα σημείο κι έπειτα με ζωντανή αντίκα.

Χάσμα γενεών - Ο πυρήνας της οικογένειας θα αρχίσει να αντιμετωπίζει προβλήματα συνωστισμού, αφού θα συσσωρεύονται σε αυτόν τουλάχιστον πέντε γενιές. Οι 70άρηδες απολαμβάνουν τις στιγμές με τα εγγόνια τους, όμως οι μεγαλύτερες ηλικίες που θα πρέπει να συντονιστούν με τους θορυβώδεις εφήβους της τέταρτης γενιάς μάλλον θα ενοχλούνται ιδιαίτερα. Πλέον είναι δύσκολο να βρεις πραγματικά ευτυχισμένες οικογένειες, όταν περιλαμβάνονται σε αυτές τρεις γενιές το μέγιστο, πόσο μάλλον με περισσότερες.

Εντοπίστηκε το γονίδιο που υπόσχεται μακροζωία Facebook Twitter
Ο απώτερος στόχος των ερευνητών είναι η ένθεση των γονιδίων ανθεκτικότητας της φάλαινας στο ανθρώπινο γονιδίωμα, ώστε να επεκταθεί η διάρκεια ζωής του ανθρώπινου είδους

Το τέλος των αξιών του γάμου και της συμβίωσης - Οι γάμοι δυσκολεύονται ήδη να διατηρηθούν στο πέρας του χρόνου. Καθώς οι 60άρηδες συνειδητοποιούν ότι έχουν ακόμα 20 ή 30 ενεργά χρόνια, τα "ασημένια διαζύγια" που προκύπτουν σε αυτές τις ηλικίες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Μια ζωή 200 ετών θα κατέστρεφε ολοσχερώς κάθε ρομαντική φαντασίωση για κοινή ζωή με κάποιον άλλο άνθρωπο - φανταστείτε να πρέπει εναγωνίως να γεμίσουμε τα βράδια 170 ετών μονογαμίας. Ο γάμος είναι κατασκεύασμα που διαρκεί δεκαετίες, όχι αιώνες.

Τα πρακτικά ζητήματα του υπερπληθυσμού, της συνταξιοδότησης και των ασφαλιστικών προγραμμάτων και η αναπόφευκτη επέκταση αυτού που ορίζουμε ως "παιδική ηλικία" μέχρι τα 40 χρόνια, κάνουν τις προβλέψεις να φαντάζουν ακόμα πιο δυσοίωνες. Με άλλα λόγια, η ζωή είναι μικρή και ίσως πρέπει να μείνει έτσι, κι εμείς να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στο να τη βελτιώσουμε και όχι να την επεκτείνουμε.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ψυχή & Σώμα / «8 ποτήρια την ημέρα»: Πόσο νερό πραγματικά χρειαζόμαστε;

Η Μερόπη Κοκκίνη συνομιλεί με τη διατροφολόγο Άννα Γαβριέλη για όσα ισχύουν – και δεν ισχύουν – γύρω από την ενυδάτωση, διαλύοντας διαδεδομένους μύθους και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε σωστά τον οργανισμό μας, χωρίς υπερβολές ή παρανοήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

2 σχόλια
Εγώ ακόμα περιμένω να ακούσω τα "σοβαρά θέματα".Πότε ο γάμος και η παραγωγικότητα έγιναν πιο σημαντικά από την ανθρώπινη ζωή; Όχι γιατί θα τρελαθούμε στο τέλος. Ποτέ μη σώσει και ξαναπαντρευτεί κανείς αν είναι να ζούμε όλοι 130 χρόνια παραπάνω. Όσο για το ότι θα τον ενοχλούν τον 100άχρονο οι φωνές από τα έφηβα εγγόνια του και γι αυτό θα προτιμούσε να έχει πεθάνει στα 80, δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω, ή να κλάψω για το IQ αυτού που το σκέφτηκε σαν επιχείρημα...