Αν είχες πολλά λεφτά, θα δούλευες; Facebook Twitter
"Όταν έχεις δουλειά υπάρχουν συσκέψεις και παρουσιάσεις και προθεσμίες, όλα εκείνα που σε σπρώχνουν να αναλάβεις προκλήσεις που δεν θέλεις, αλλά είναι να αναγκαίες για να πετύχεις".

Αν είχες πολλά λεφτά, θα δούλευες;

3

Όταν ο Κιθ, ένας από τους πολλούς επιχειρηματίες της Sillicon Valley εργάστηκε σε μία τεχνολογική εταιρεία που τελικώς εισήχθη στο χρηματιστήριο, κατάφερε να γίνει πολύ πλούσιος μέσα σε μια νύχτα. Ήταν σίγουρος ότι δεν θα χρειαζόταν να εργαστεί ξανά. Η επένδυση του σ' αυτή την εταιρεία του επέστρεψε δεκάδες εκατομμυρίων δολαρίων, όπως λέει χαρακτηριστικά, ένα ποσό, από εκείνα που σου αλλάζουν τη ζωή. Που σου προσφέρουν αυτού του είδους την οικονομική ασφάλεια που οι περισσότεροι από εμάς μόνο να ονειρευτούμε μπορούμε. 

Στην αρχή, ο Κιθ συνέχισε να δουλεύει, αλλά σύντομα σταμάτησε. Πέρασε περίπου έναν χρόνο ταξιδεύοντας και ξοδεύοντας χρήματα σε απίθανα πράγματα, όμως, όπως εξομολογείται, του ήταν δύσκολο να απολαύσει τη ζωή. Όπως οι περισσότεροι από εμάς, για καιρό, πίστευε ότι εργάζεται για να βγάλει χρήματα. Αλλά έκανε λάθος. Και έτσι, ακόμη και έχοντας πλέον οικονομίες για να ζήσει μια ζωή, αντί να το κάνει, τελικώς ξεκίνησε να αναζητά δουλειά.   

"Απλώς ένιωθα δυστυχισμένος με την έλλειψη προγράμματος και με το να μην ξέρω πια ποιος ήταν ο πραγματικός σκοπός μου στη ζωή. Ένιωσα ότι οι ικανότητες μου σκούριαζαν και μου ήταν εξαιρετικά δύσκολο να επικοινωνήσω πνευματικά με άλλους ανθρώπους. Βλέπεις, υπάρχει ένας ανώτερος σκοπός για τον οποίο κάθε πρωί σηκωνόμαστε και πηγαίνουμε στη δουλειά", εξηγεί ο Κιθ στα 35 του πια. Πλέον, έχει επιστρέψει και πάλι στον εργασιακό στίβο, απείρως πιο ευτυχισμένος, από την περίοδο κατά την οποία δεν εργαζόταν. 

"Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο πολύς ελεύθερος χρόνος δεν φέρνει ούτε ευτυχία ούτε ικανοποίηση και χρειάζεται πολύ γρήγορη αναδιοργάνωση στόχων για να μην βυθιστεί κάποιος στην κατάθλιψη"

Γενικώς, τείνουμε να πιστεύουμε ότι το να γίνουμε ξαφνικά πλούσιοι θα είναι το απόλυτο εισιτήριο μας προς την ελευθερία. Χωρίς το άγχος των χρημάτων που μας λείπουν, σπίτι μας είναι ο κόσμος. Μπορούμε, κυριολεκτικά, να κάνουμε ό,τι θέλουμε, από το να λάβουμε μέρος σε έναν καλό σκοπό μέχρι το να ασχοληθούμε με το ακριβό σπορ που μας συναρπάζει. Αλλά να δουλέψουμε; Σίγουρα όχι, ή τουλάχιστον έτσι νομίζουμε. Κι όμως, το να παραμείνει κάποιος εργασιακά ενεργός, ακόμη κι όταν ο πλούτος του χτυπήσει ξαφνικά την πόρτα, είναι αυτό που συνήθως συμβαίνει, συνηθέστερα απ' ότι νομίζουμε.  Προς επίρρωσιν όλων αυτών, ας θυμηθούμε τις περιπτώσεις αρκετών διάσημων δισεκατομμυριούχων, που παρά τον εξωφρενικό τους πλούτο, επιμένουν να μην επαναπαύονται στην πολυτέλεια, αλλά εξακολουθούν να εργάζονται. Μεταξύ αυτών η κεφαλή της Amazon, Τζεφ Μπέζος και ο CEO και ιδιοκτήτης του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ.  

Αν είχες πολλά λεφτά, θα δούλευες; Facebook Twitter
O Τζεφ Μπέζος, η κεφαλή της Amazon, ανήκει στους εξωφρενικά πλούσιους ανθρώπους που επιμένουν να μην επαναπαύονται στην πολυτέλεια, αλλά εξακολουθούν να εργάζονται σκληρά.

Σύμφωνα με μία μετα-ανάλυση του Πανεπιστημίου της Φλόριντα και του καθηγητή διοίκησης επιχειρήσεων Timothy Judge και ομάδας συνεργατών του, υπάρχουν μερικοί πολύ σημαντικοί παράγοντες εδώ: ο ένας προέρχεται από το ότι δεν αντλούμε ικανοποίηση από τη δουλειά μας μόνο σε ό,τι αφορά το οικονομικό κομμάτι, αλλά επίσης και από τις σχέσεις που αναπτύσσουμε με τους συναδέλφους μας, από τη χαρά να συμμετέχουμε σε σημαντικά πρότζεκτς, αλλά και από τα κίνητρα που μας δίνονται σε ό,τι αφορά τις ευκαιρίες αναρρίχησης μας στην ιεραρχία του εργασιακού περιβάλλοντος, στο οποίο βρισκόμαστε.

Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε ως επιβράβευση και το ίδιο το γεγονός ότι εργαζόμαστε και τα όχι οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από την εργασία μας. Όλα αυτά δεν τα συνειδητοποιούμε, μέχρι να βρεθούμε σε κατάσταση εξωφρενικού πλούτου, εξηγεί η Jamie Traeger-Muney, ισραηλινή ψυχοθεραπεύτρια, η οποία έχει ιδρύσει το "Wealth Legacy Group", που συνεργάζεται με πελάτες απ' όλον τον κόσμο. 

Όπως εξηγεί η ίδια, ένα 98% των ασθενών της κατά κάποιον τρόπο συνεχίζει να εργάζεται ακόμη κι όταν έχει βρεθεί πλέον σε ένα επίπεδο απόλυτης οικονομικής ασφάλειας. Για τους περισσότερους, το να εργάζονται, ενώ δεν υπάρχει κανένας λόγος να το κάνουν, τους βοηθά να κρατούν τη ζωή τους σε πρόγραμμα ή ακόμη καλύτερα τους δίνει κάποιον σκοπό. "Παρά το ότι δεν το φανταζόμαστε, τα χρήματα δεν φέρνουν ούτε την ευτυχία ούτε την ολοκλήρωση μας. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο τι φαντασιωνόμαστε ότι σημαίνει το χρήματα και στο τι πραγματικά είναι σημαντικό, κινητήριο και μας ολοκληρώνει ως ανθρώπους", λέει.  

Και φυσικά, υπάρχει κάτι απείρως πιο εγωιστικό που μας θέλει να παραμείνουμε στο εργασιακό παιχνίδι και αυτό είναι το status. Απλώς φανταστείτε το πόσο άβολα μπορεί να νιώσει κάποιος που κάποτε έφτασε στην κορυφή του επαγγέλματος του -και λόγω πλούτου αποσύρθηκε από την ενεργό δράση- τη στιγμή που τον ρωτούν "Και τώρα; Με τι ακριβώς ασχολείσαι;". Με το να επιστρέφεις στη δουλειά -ή με το να μην αποσυρθείς ποτέ από αυτή- σε βοηθά να διατηρείς μία ταυτότητα που προέκυψε μέσα από τις επαγγελματικές επιτυχίες σου, ειδικά στην περίπτωση που το όνομα σου είναι συνυφασμένο με αυτή ακριβώς τη δουλειά, εξηγεί η Brooke Harrington από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης. "Είναι ένα στάτους που χάνουμε, όταν δεν εργαζόμαστε κάπου και που όταν το χάνουμε εμποδίζει τους άλλους να μας τοποθετήσουν κάπου στην κοινωνική ιεραρχία. Ούτε εμείς, τότε, δεν ξέρουμε να πούμε πού ακριβώς βρισκόμαστε". Με λίγα λόγια, πώς να γνωρίζει κανείς σε ποιο σκαλοπάτι στέκεται, όταν δεν βλέπει καν τη σκάλα. 

"Όταν έχεις δουλειά υπάρχουν συσκέψεις και παρουσιάσεις και προθεσμίες, όλα εκείνα που σε σπρώχνουν να αναλάβεις προκλήσεις που δεν θέλεις, αλλά είναι να αναγκαίες για να πετύχεις"

Και μετά είναι τα απίστευτα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να ξυπνήσει ο ξαφνικός πλούτος. Το να παραιτηθεί κάποιος από την ενεργό δράση πολύ συχνά σημαίνει ότι μέσα σε λίγους μήνες θα έχει βυθιστεί στην κατάθλιψη. "Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο πολύς ελεύθερος χρόνος δεν φέρνει ούτε ευτυχία ούτε ικανοποίηση και χρειάζεται πολύ γρήγορη αναδιοργάνωση στόχων για να μην βυθιστεί κάποιος στην κατάθλιψη", λέει η δρ Traeger-Muney. Ειδικά, αυτοί που πέτυχαν την οικονομική τους ανεξαρτητοποίηση σχετικά νέοι, είναι και εκείνοι που δυσκολεύονται στο να διαχειριστούν αυτού του είδους την απώλεια.

Σε περιπτώσεις, όπως αυτή του Κιθ, το να παραμένεις σε ένα επαγγελματικό μονοπάτι σε διατηρεί ως υπολογίσιμη δύναμη, περισσότερο απ' ό,τι το να είσαι απλώς πλούσιος ή μέγας ευεργέτης ή κάποιος που απλώς περνά τον χρόνο ξοδεύοντας τα χρήματα του. Φυσικά και μπαίνει στον πειρασμό να παραιτηθεί, όταν τα πράγματα στη δουλειά ζορίζουν - έτσι κι αλλιώς έχει αρκετά χρήματα για να μη σκεφτεί δεύτερη φορά, αν αποφασίσει να το κάνει - αν και πλέον δεν καίγεται να πάρει προαγωγή, με τον τρόπο που το νιώθουν οι συνάδελφοι του. 

Εκείνος πλέον ξέρει ότι είναι οι μικρές λεπτομέρειες που τον κρατάνε στη δουλειά, εκείνες που ίσως παλιότερα να έβρισκε απίστευτα ενοχλητικές, είναι και οι απολύτως χρήσιμες.

"Όταν έχεις δουλειά υπάρχουν συσκέψεις και παρουσιάσεις και προθεσμίες, όλα εκείνα που σε σπρώχνουν να αναλάβεις προκλήσεις που δεν θέλεις, αλλά είναι να αναγκαίες για να πετύχεις", καταλήγει, εξηγώντας με λίγες λέξεις, το γιατί ένας ζάμπλουτος πια, μπορεί να επιμένει: δουλεύοντας. 

Με στοιχεία από το BBC

3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ

σχόλια

2 σχόλια
Aυτό που αν ήμουν ζάμπλουτη, θα προβληματιζόμουν για την κοινωνική μου ιεραρχία : ΧΑΧΑΧΑΑΧΑΑΑ!!! Έξοχο! Πρώτο. Είχα να ακούσω τόσο καλό αστείο χρόνια. Ευτυχώς υπάρχουν οι έρευνες που δε μας αφήνουν παραπονεμένους.Και αν - ως ζάμπλουτη ντε - με ρωτούσαν με τί ασχολούμαι αυτό το διάστημα, ειλικρινά θα είχα πολύ μεγάλο πρόβλημα να τους απαντήσω με τι ΠΡΩΤΟασχολούμαι... Βασικά, θα είχα μεγαλύτερο πρόβλημα μήπως φανεί και σαν αυτοδιαφήμιση το ότι θα άρχιζα να μιλάω για τις πολλές ενδιαφέρουσες ασχολίες μου και του μεγέθους της χαράς, της ικανοποίησης και της πληρότητας που μου δίνουν μπροστά σε ανθρώπους που κατά πάσα πιθανότητα θα σκότωναν για να αποφύγουν τις δικές τους. Επειδή ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ! Δεν θα δούλευα. Οι νέες ασχολίες μου και ο χρόνος, ο κόπος, η αφοσίωση που θα επένδυα σε αυτές δεν θα προσλαμβάνανε πλέον την έννοια της υποχρέωσης (του ότι δεν μπορώ να κάνω αλλιώς), αλλά της ελευθερίας και της δικής μου αυθεντικής βούλησης. Μόνο που αυτό αποτελεί σκέτη προσωπική δημιουργία. Δεν αποτελεί δουλειά.Ε, μα... θα μας τρελάνουν εντελώς; Άκου λέει αισθάνονται άσχημα επειδή δεν ασχολούνται με κάτι. Και τα πολλά λεφτά που συνεπάγονται εργασιακή ανεξαρτησία φταίνε για αυτό ή μήπως το κεφάλι τους που έχει συνδέσει την αυταξία τους με ένα συγκεκριμένο πόστο, για να μην πω με έναν συγκεκριμένο τίτλο; Και καλά κάνουν δηλαδή, γούστο τους καπέλο τους. Αλλά μην παρουσιάζουμε αντεστραμμένη την εικόνα.
Καλά ας είχα εγώ τα πολλα λεφτά και θα σου λεγα. Όλη μέρα θα βολτάρα σε φίλους, θα γραφομουνα σε διάφορα προγράμματα εκμάθησης ξένων γλωσσών π.χ Αθλητικές δραστηριοτητες, εννοείται για μένα θα μάθαινα να πιλοτάρω και πολλά πολλά άλλα.Ειλικρινά οι επιλογές είναι άπειρες!Σαν άνθρωπος που ενδιαφέρεται να μάθει τα πάντα σε συνδυασμό με την περιέργεια μου δε θα έβαζα κ@λο κάτω.Στο τέλος θα έλεγα "δεν έχω χρόνο, πνίγομαι"Δλδ τι να πουν και οι άνεργοι σε αυτή τη χώρα που δεν έχουν κ λεφτά;