5 σκληρές αλήθειες για την επιτυχία που κανείς δεν θέλει να ακούσει Facebook Twitter

5 σκληρές αλήθειες για την επιτυχία που κανείς δεν θέλει να ακούσει

0

Σ' έναν κόσμο που πιστεύει ότι η υπερσυνδεσιμότητα είναι η λύση για όλα τα επαγγελματικά -και όχι μόνο- προβλήματα, σε μια εποχή που όλα φαίνονται εφικτά αρκεί να έχει κανείς τις κατάλληλες γνωριμίες και σε καιρούς που οι επιτυχημένοι κάθε τομέα, διαφημίζουν την επιτυχία τους ως παιχνιδάκι, υπάρχουν μερικές σκληρές αλήθειες γι' αυτήν που κανείς δεν φαίνεται έτοιμος να ομολογήσει. Ή να ακούσει έστω. Τι πραγματικά σημαίνει να είναι κανείς επιτυχημένος; Ένα είδος σούπερ σταρ του τομέα του; 

Τι πραγματικά κάνουν όσοι έχουμε συνδυάσει το όνομα τους με την επιτυχία; Ποιες είναι οι πρακτικές ή έστω οι συνήθειες που δεν αποκαλύπτουν ανοιχτά και, που, μοιραία τους οδηγούν στον στόχο τους έστω και με θυσίες; 

1.

Απ' όλους τους άλλους, επιλέγουν τον εαυτό τους 

Δεν θα απαντήσουν σε μηνύματα φίλων που ζητούν χάρες, δεν θα σηκώσουν εύκολα το τηλέφωνο, δεν θα κάνουν χώρο στη ζωή τους, επειδή γέννησε η φίλη ή γιορτάζει κάποιος συγγενής τους. Δεν είναι ωραίο όλο αυτό, σίγουρα δεν είναι ανθρώπινο, αλλά η προτεραιότητα τους είναι ο εαυτός και κυρίως ο στόχος τους. Σε μεγαλύτερες ηλικίες μάλιστα δεν διστάζουν να το ομολογούν ανοιχτά. Δεν έχει να κάνει με το χαμηλό επίπεδο ενσυναίσθησης, αλλά με την ιεράρχηση των αναγκών και των προτεραιοτήτων τους. Πολλοί και πολλά δεν έχουν καμία θέση σ' αυτές. 

2.

Κάνουν αυτό που κανείς δεν θα αναλάμβανε την ευθύνη να φέρει εις πέρας

...ή ακόμη κι αυτό που συνηθίζουμε να αποκαλούμε βρώμικη δουλειά. Αυτό που κάποιος άλλος μπορεί να αντιμετωπίζει ως αγγαρεία ή ως ευθύνη που δεν θέλει να αναλάβει, συνήθως το αναλαμβάνουν αυτοί που ο κόσμος γνωρίζει ως "επιτυχημένους". Φαντάζει δύσκολο ότι τέτοιου είδους άνθρωποι θα έμπαιναν σε μία τόσο αγχωτική διαδικασία, αλλά η βασική σκέψη είναι η εξής: αν όλα τα εύκολα πόστα είναι πιασμένα, κάποιος πρέπει να διακριθεί σε κάτι με το οποίο κανείς δεν θέλει να εμπλακεί. Και κάπως έτσι γίνεται τελικά. 

3.

Δεν συνδέονται απλώς στο Facebook, επικοινωνούν πραγματικά 

Γνωρίζουν την αξία των social media και τα χρησιμοποιούν. Όμως, κυρίως γνωρίζουν ότι όσο αξίζει μία πραγματική, εκ του σύνεγγυς επαφή, μία κανονική γνωριμία με κάποιον, δεν αξίζει τίποτα άλλο. Είναι άλλο να έχεις κάποιον "φίλο" στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κι άλλο να τον καλέσεις στο τηλέφωνο με άνεση -ακριβώς επειδή τον γνωρίζεις- και να του ζητήσεις / προτείνεις κάτι.

4.

Ξέρουν ότι ένας τίτλος έχει μικρή σημασία 

Σε έναν κόσμο που το αξίωμα, το πόστο, ο τίτλος κάποιου στην ιεραρχία μιας επιχείρησης / ενός οργανισμού / μιας οποιασδήποτε δουλειάς παίζει ρόλο, υπάρχουν και εκείνοι που αδιαφορούν επιδεικτικά για τον τίτλο. Είναι οι ίδιοι που θα συνήθως λειτουργούν έξω από το όριο -που κάποιος τίτλος τους επιβάλλει- και φαινομενικά μοιάζουν να μη σέβονται την ιεραρχία. Όπως χαρακτηριστικά γράφει σε άρθρο του, ο Jeff Haden, ένας από τους πιο γνωστούς συμβούλους πολυεθνικών, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τα πιο επιτυχημένα στελέχη επιχειρήσεων είναι εκείνα που όχι μόνο αναδύθηκαν από τη βάση της εκάστοτε εταιρείας, αλλά δεν απέκτησαν ποτέ τίτλο. Ή κι αν το απέκτησαν, δεν σεβάστηκαν ποτέ το περιθώριο που τους δόθηκε για να κινηθούν. 

5.

Στη διαδρομή θα χάσουν, όσα και όσους τους έφεραν στην κορυφή 

Όπως ο ίδιος επισημαίνει, είναι πολύ πιθανό η πορεία προς την επιτυχία να μην έχει παρέα. Όχι το γνωστό κλισέ που λέει πως ο δρόμος προς την κορυφή είναι μοναχικός, αλλά μάλλον κάτι πιο οδυνηρό. Από στελέχη επιχειρήσεων έως καταξιωμένους συγγραφείς και από σούπερσταρ ηθοποιούς μέχρι ακαδημαϊκούς, το κοινό σημείο είναι ένα: στον δρόμο θα εγκαταλείψουν, όχι απαραιτήτως όσους τους οδήγησαν μέχρι τον στόχο τους, αλλά όσους τους συντρόφευσαν έστω μέχρι εκεί. Ο λόγος σύμφωνα με τον Haden, δεν είναι ούτε η αλαζονεία, ούτε το γεγονός ότι απέκτησαν ό,τι ήθελαν και τώρα δεν χρειάζονται αυτόν που τους το πρόσφερε. Ο πραγματικός λόγος είναι ότι στην πορεία χάνεται το πεδίο επικοινωνίας και επιπροσθέτως δεν απομένει πολύς χρόνος -βλέπε Νο1- για διαπροσωπικές επαφές.  

Με στοιχεία από το Inc.com 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 23.11.2016

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Τech & Science / Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Η επιστήμη απαντά στο τι κάναμε λάθος -τόσα χρόνια- αναφορικά με το χρώμα, το ύφασμα ακόμα και την εφαρμογή των ρούχων μας το καλοκαίρι και στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε δροσεροί
NEWSROOM
ΗΠΑ: Έξι στους δέκα ενήλικες θα έχουν κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου τα επόμενα 30 χρόνια, λέει μελέτη

Τech & Science / ΗΠΑ: Έξι στους δέκα ενήλικες θα έχουν κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου τα επόμενα 30 χρόνια, λέει μελέτη

Την τελευταία δεκαετία παρατηρήθηκε αύξηση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη μελέτη της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας
NEWSROOM
Κάποιοι influencers δηλώνουν πως τα αντηλιακά προκαλούν καρκίνο. Κάνουν λάθος

Υγεία & Σώμα / Κάποιοι influencers δηλώνουν πως τα αντηλιακά προκαλούν καρκίνο. Κάνουν λάθος

Η επικίνδυνη θεωρία συνωμοσίας που ακολουθούν κάποιοι trendsetters της ευεξίας, προβάλλοντας τις φυσικές θεραπευτικές δυνάμεις του ήλιου ως λόγο για να παραλείψετε το αντηλιακό φέτος το καλοκαίρι.
THE LIFO TEAM
Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον Καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον καρκίνο

Ο νέος πρόεδρος και διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καταγράφει τις δράσεις του ιδρύματος στον τομέα της υγείας, ειδικότερα στην Ογκολογία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Υγεία & Σώμα / Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Η νέα πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή, μιλά για τα ζητήματα που αφορούν την πρόληψη των χρόνιων παθήσεων, την ψυχοσωματική υγεία των ασθενών και τα δικαιώματά τους.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μιλάμε ανοιχτά για τη σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Υγεία & Σώμα / Η σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μόιρα Τζίτζικα, ειδική σύμβουλος ΑμεΑ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, μας ενημερώνει για ένα θέμα που, παρότι αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα για όλους, παραμένει ταμπού.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Υγεία & Σώμα / Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καταγράφει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους χτίζεται ο ανανεωμένος ΕΟΦ, την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού, την εξωστρέφεια, τη διαφάνεια, την ταχύτητα, την ποιότητα των υπηρεσιών, την επαγρύπνηση και την ταχεία ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ