The Zillers, στην πλατεία Μητροπόλεως

The Zillers, στην πλατεία Μητροπόλεως Facebook Twitter
Ακολουθεί ένα εξαιρετικά σοταρισμένο λαβράκι με τραγανή πέτσα πάνω σε ρεβιθάδα, με ψιλοκομμένο chorizo και δεντρολίβανο, δημιουργώντας ένα παιχνίδι μεταξύ θάλασσας και γης που η βαθιά νοστιμιά του σε συνεπαίρνει... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Υπάρχουν κάποια εστιατόρια που έχουν κερδίσει το παιχνίδι των εντυπώσεων πριν καν καθίσεις στο τραπέζι τους. Το ολοκαίνουργιο εστιατόριο «The Zillers» στην κορυφή του φερώνυμου ξενοδοχείου που μόλις ανακαινίστηκε είναι αδιαμφισβήτητα ένα από αυτά. Από τη στιγμή που θα περάσεις την εντυπωσιακή πόρτα του οικήματος, που χτίστηκε το 1895, στην πλατεία Μητροπόλεως, μπαίνεις στον μαγικό, απόλυτα ισορροπημένο σχεδιαστικά κόσμο του Ziller. Τα λευκά δαντελένια γύψινα, η μαρμάρινη σκάλα, η ξύλινη κουπαστή και η ολόλευκη, σιδερένια, στριφογυριστή σαν κορδέλα σκάλα αιχμαλωτίζουν τη ματιά σου. Το ασανσέρ θα σε φέρει στην κορυφή του ξενοδοχείου, όπου εκεί πια το θέαμα ξεπερνά ακόμη και τις ικανότητες του καλλιτέχνη Ziller. Αισθάνεσαι ότι μπορείς να απλώσεις το χέρι σου και να χτυπήσεις την καμπάνα της Μητρόπολης. Η Ακρόπολη σε όλη τη μεγαλοπρέπεια και τα Αναφιώτικα πιο κάτω αναλαμβάνουν να σου κρατήσουν συντροφιά σε όλη τη διάρκεια του γεύματός σου.

Η Κωνσταντίνα, διατηρώντας τη μαγειρική της υπογραφή που αξιοποιεί στην κουζίνα τη λατρεία της για τα τοπικά προϊόντα και μυρωδικά, έχει φτιάξει ένα μενού, που αν και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, δίνει δείγματα μεστής νοστιμιάς.

Αφού το μάτι σου ηρεμήσει, διαπιστώνεις ότι οι σύγχρονες διακοσμητικές παρεμβάσεις του αρχιτέκτονα Κώστα Βλαχογιάννη έχουν να προσθέσουν τη δική τους νότα. Κυρίαρχο στοιχείο είναι οι τοίχοι, «ντυμένοι» με 2.000 αληθινά φυτά που καλύπτουν 40 τ.μ. και συνδυάζονται με πράσινο μάρμαρο. Αυτές είναι οι πρώτες εντυπώσεις, αλλά, αν μείνεις μόνο εκεί, θα αδικήσεις την εξαιρετική δουλειά που κάνει στην κουζίνα η σεφ Κωνσταντίνα Φάκλαρη. Με οδηγό τον άψογο διευθυντή της σάλας Γιώργο Μπουλιέρη θα ξεναγηθείς στο μενού και στη λίστα κρασιών για να κάνεις τις κατάλληλες επιλογές.

Η Κωνσταντίνα, διατηρώντας τη μαγειρική της υπογραφή που αξιοποιεί στην κουζίνα τη λατρεία της για τα τοπικά προϊόντα και μυρωδικά, έχει φτιάξει ένα μενού, που αν και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, δίνει δείγματα μεστής νοστιμιάς. Την πρώτη ευχάριστη έκπληξη προσφέρει η σαλάτα με ντοματίνια, δυόσμο και παξιμάδια χαρουπιού που στεφανώνει τυρί τσαλαφούτι πασπαλισμένο με πούδρα ελιάς (€12,50). Ακολουθεί ένα εξαιρετικά σοταρισμένο λαβράκι με τραγανή πέτσα πάνω σε ρεβιθάδα, με ψιλοκομμένο chorizo και δεντρολίβανο (€26), δημιουργώντας ένα παιχνίδι μεταξύ θάλασσας και γης που η βαθιά νοστιμιά του σε συνεπαίρνει. Τα αρώματα από την κρέμα φασκόμηλου που συνοδεύει τα φρέσκα ραβιόλια με ανθότυρο και λεπτοκομμένες φέτες τραγανό προσούτο συνθέτουν ένα υποβλητικό φόντο στο ισορροπημένο πιάτο. Με πρωταγωνιστές τις πρώτες ύλες και τη φαντασία της σεφ, το πιάτο με κοτόπουλο νανάκι, που συνοδεύεται από ωραιότατο κους-κους από βουβαλίσιο γάλα, άγρια μανιτάρια, γραβιέρα Κυνουρίας και θυμάρι, είναι συναρπαστικό (€19). Τσουγκρίζουμε τα ποτήρια με κρασί από την ποικιλία του αττικού αμπελώνα Σαββατιανό του Παπαγιαννάκου και χαιρόμαστε τις γευστικές συγκινήσεις που προσφέρει το φαγητό. Είναι από τις απολαύσεις που μπορείς να κρατήσεις μόνο στη μνήμη σου. Η κρύα σούπα από φρέσκες φράουλες με ευωδιαστή λουίζα, σορμπέ lime και σιρόπι δυόσμου (€7,50) γλυκαίνει τη συνέχεια της νύχτας. Το εστιατόριο «The Zillers» είναι προορισμός για όλες τις ώρες της ημέρας.

The Zillers, στην πλατεία Μητροπόλεως Facebook Twitter
Αισθάνεσαι ότι μπορείς να απλώσεις το χέρι σου και να χτυπήσεις την καμπάνα της Μητρόπολης. Η Ακρόπολη σε όλη τη μεγαλοπρέπεια και τα Αναφιώτικα πιο κάτω αναλαμβάνουν να σου κρατήσουν συντροφιά σε όλη τη διάρκεια του γεύματός σου... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
The Zillers, στην πλατεία Μητροπόλεως Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
The Zillers, στην πλατεία Μητροπόλεως Facebook Twitter
Κυρίαρχο στοιχείο είναι οι τοίχοι, «ντυμένοι» με 2.000 αληθινά φυτά που καλύπτουν 40 τ.μ. και συνδυάζονται με πράσινο μάρμαρο... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

☛ The Zillers, Μητροπόλεως 54, κέντρο, 210 3222277

 

Το άρθρο είναι από την έντυπη έκδοση της LIFO.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT