Ξέρετε από πού προέρχονται η μαγιονέζα, η κέτσαπ και η μουστάρδα;

Ξέρετε από πού προέρχονται η μαγιονέζα, η κέτσαπ και η μουστάρδα; Facebook Twitter
0


ADVERTORIAL

Μαγιονέζα, κέτσαπ, μουστάρδα: Είναι τα βαζάκια που βρίσκονται σε κάθε σπιτικό ψυγείο και συνοδεύουν τα περισσότερα από τα αγαπημένα μας γεύματα. Ίσως να έχετε μία ιδέα για το τι περιέχουν, αλλά ενδεχομένως να μη γνωρίζετε πως έχουν ιστορία που φτάνει χιλιάδες χρόνια πριν.

Ξέρετε από πού προέρχονται η μαγιονέζα, η κέτσαπ και η μουστάρδα; Facebook Twitter

Η μαγιονέζα δημιουργήθηκε στη Γαλλία το 1757, από τον δούκα του Richelieu, όταν δημιούργησε ένα μείγμα από δύο κρόκους αυγών, 200 γρ. ελαιόλαδο, μισό λεμόνι, αλάτι και πιπέρι, με αποτέλεσμα μία ιδιαίτερη σάλτσα. Η σάλτσα αυτή ονομάστηκε μαγιονέζα (mahonnaise).

Ξέρετε από πού προέρχονται η μαγιονέζα, η κέτσαπ και η μουστάρδα; Facebook Twitter

Η πρόγονος της κέτσαπ είναι μία σάλτσα ονόματι liquamen που οι Ρωμαίοι συνόδευαν με τα ψάρια τους και περιλάμβανε ξίδι, λάδι, πιπέρι και πολτό από αποξηραμένες αντζούγιες. Στα κινέζικα Hokkien το όνομά της ήταν kê-tsiap. 

Ξέρετε από πού προέρχονται η μαγιονέζα, η κέτσαπ και η μουστάρδα; Facebook Twitter

Η μουστάρδα είναι αυτή που έχει την παλαιότερη ιστορία, καθώς έχει ρίζες στους πολιτισμούς της Μεσοποταμίας - η αρχική μορφή της ήταν σε σκόνη και είχε ιατρική χρήση. Η παρασκευασμένη μουστάρδα, ξεκίνησε στη Dijon της Γαλλίας τον 13ο αιώνα, με ενθάρρυνση του Πάπα Ιωάννη XXII της Αβινιόν ο οποίος μάλιστα δημιούργησε και τη θέση «Grand Moustardier du Pape» ή αλλιώς του Μεγάλου Μουσταρδοποιού του Πάπα.


Όπως μας δείχνει, λοιπόν, η ιστορία, τα βαζάκια που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο ψυγείο μας έχουν περάσει από χιλιάδες χρόνια ιστορίες, από διαφορετικές συνταγές, δοκιμές και χρήσεις. Η ταυτότητά τους είναι πολυπολιτισμική – πώς όμως συνδέονται με τη χώρα μας το 2019;

Τα νέα προϊόντα της Hellmann's έχουν ελληνικά συστατικά. Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Hellman's δημιουργεί γεύσεις από εκλεκτά υλικά, από Έλληνες παραγωγούς που εμπνέονται από τις γεύσεις του τόπου μας: Μαγιονέζα με Τρούφα από Έλληνες παραγωγούς, Κέτσαπ με Θυμαρίσιο μέλι από την Κρήτη, Μουστάρδα με Πιπεριές Φλωρίνης και Μουστάρδα με Καπνιστό Μπούκοβο από την Πέλλα.

Ξέρετε από πού προέρχονται η μαγιονέζα, η κέτσαπ και η μουστάρδα; Facebook Twitter

Ηellmann's Mαγιονέζα με Τρούφα από Έλληνες παραγωγούς

Ξέρετε από πού προέρχονται η μαγιονέζα, η κέτσαπ και η μουστάρδα; Facebook Twitter


Η αγάπη της Hellmann's για το καλό φαγητό οδήγησε στα ίχνη του αρωματικού μανιταριού, που ακούει στο όνομα τρούφα και δίνει στη μαγιονέζα μία ιδιαίτερη και ξεχωριστή γεύση. Η μαγιονέζα τρούφας δεν περιέχει γλουτένη.

 

Hellmann's Κέτσαπ με Θυμαρίσιο μέλι από την Κρήτη

Ξέρετε από πού προέρχονται η μαγιονέζα, η κέτσαπ και η μουστάρδα; Facebook Twitter


Η λατρεμένη συνταγή της κέτσαπ της Hellmann's , εμπλουτίζεται με το εκλεκτό και παγκοσμίως γνωστό, θυμαρίσιο κρητικό μέλι, προσδίδοντας τη γλυκύτητα στη γεύση και αντικαθιστώντας τη ζάχαρη. Το κέτσαπ με μέλι, επίσης, δεν περιέχει γλουτένη.

 

Hellmann's Μουστάρδα με Πιπεριές Φλωρίνης

Ξέρετε από πού προέρχονται η μαγιονέζα, η κέτσαπ και η μουστάρδα; Facebook Twitter


Η πιπεριά Φλωρίνης είναι μια αγαπημένη ποικιλία ΠΟΠ, γιατί ο καρπός της είναι ολόγλυκος και ο συνδυασμός της με την κλασσική αξία της μουστάρδας της Hellmann's, είναι ανεπανάληπτος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές με μουστάρδα.

Hellmann's Μουστάρδα με Καπνιστό Μπούκοβο από την Πέλλα

Ξέρετε από πού προέρχονται η μαγιονέζα, η κέτσαπ και η μουστάρδα; Facebook Twitter


Η χαρακτηριστική γεύση του μπούκοβου της Πέλλας, έρχεται να δώσει μία καπνιστή νότα στα συστατικά της μουστάρδας Hellmann's και να απογειώσει κάθε συνταγή.

 

Αναζητήστε τα νέα προϊόντα Hellmann's με ελληνικές γεύσεις, που είναι κατάλληλα και για vegetarians και χωρίς γλουτένη, στα σούπερ μάρκετ και επιλεγμένα σημεία πώλησης.

 

@hellmannsgr

#hellmannsgr
#hellmannsgreekflavors

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM