Ξέρετε από πού προέρχονται η μαγιονέζα, η κέτσαπ και η μουστάρδα;

Ξέρετε από πού προέρχονται η μαγιονέζα, η κέτσαπ και η μουστάρδα; Facebook Twitter
0


ADVERTORIAL

Μαγιονέζα, κέτσαπ, μουστάρδα: Είναι τα βαζάκια που βρίσκονται σε κάθε σπιτικό ψυγείο και συνοδεύουν τα περισσότερα από τα αγαπημένα μας γεύματα. Ίσως να έχετε μία ιδέα για το τι περιέχουν, αλλά ενδεχομένως να μη γνωρίζετε πως έχουν ιστορία που φτάνει χιλιάδες χρόνια πριν.

Ξέρετε από πού προέρχονται η μαγιονέζα, η κέτσαπ και η μουστάρδα; Facebook Twitter

Η μαγιονέζα δημιουργήθηκε στη Γαλλία το 1757, από τον δούκα του Richelieu, όταν δημιούργησε ένα μείγμα από δύο κρόκους αυγών, 200 γρ. ελαιόλαδο, μισό λεμόνι, αλάτι και πιπέρι, με αποτέλεσμα μία ιδιαίτερη σάλτσα. Η σάλτσα αυτή ονομάστηκε μαγιονέζα (mahonnaise).

Ξέρετε από πού προέρχονται η μαγιονέζα, η κέτσαπ και η μουστάρδα; Facebook Twitter

Η πρόγονος της κέτσαπ είναι μία σάλτσα ονόματι liquamen που οι Ρωμαίοι συνόδευαν με τα ψάρια τους και περιλάμβανε ξίδι, λάδι, πιπέρι και πολτό από αποξηραμένες αντζούγιες. Στα κινέζικα Hokkien το όνομά της ήταν kê-tsiap. 

Ξέρετε από πού προέρχονται η μαγιονέζα, η κέτσαπ και η μουστάρδα; Facebook Twitter

Η μουστάρδα είναι αυτή που έχει την παλαιότερη ιστορία, καθώς έχει ρίζες στους πολιτισμούς της Μεσοποταμίας - η αρχική μορφή της ήταν σε σκόνη και είχε ιατρική χρήση. Η παρασκευασμένη μουστάρδα, ξεκίνησε στη Dijon της Γαλλίας τον 13ο αιώνα, με ενθάρρυνση του Πάπα Ιωάννη XXII της Αβινιόν ο οποίος μάλιστα δημιούργησε και τη θέση «Grand Moustardier du Pape» ή αλλιώς του Μεγάλου Μουσταρδοποιού του Πάπα.


Όπως μας δείχνει, λοιπόν, η ιστορία, τα βαζάκια που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο ψυγείο μας έχουν περάσει από χιλιάδες χρόνια ιστορίες, από διαφορετικές συνταγές, δοκιμές και χρήσεις. Η ταυτότητά τους είναι πολυπολιτισμική – πώς όμως συνδέονται με τη χώρα μας το 2019;

Τα νέα προϊόντα της Hellmann's έχουν ελληνικά συστατικά. Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Hellman's δημιουργεί γεύσεις από εκλεκτά υλικά, από Έλληνες παραγωγούς που εμπνέονται από τις γεύσεις του τόπου μας: Μαγιονέζα με Τρούφα από Έλληνες παραγωγούς, Κέτσαπ με Θυμαρίσιο μέλι από την Κρήτη, Μουστάρδα με Πιπεριές Φλωρίνης και Μουστάρδα με Καπνιστό Μπούκοβο από την Πέλλα.

Ξέρετε από πού προέρχονται η μαγιονέζα, η κέτσαπ και η μουστάρδα; Facebook Twitter

Ηellmann's Mαγιονέζα με Τρούφα από Έλληνες παραγωγούς

Ξέρετε από πού προέρχονται η μαγιονέζα, η κέτσαπ και η μουστάρδα; Facebook Twitter


Η αγάπη της Hellmann's για το καλό φαγητό οδήγησε στα ίχνη του αρωματικού μανιταριού, που ακούει στο όνομα τρούφα και δίνει στη μαγιονέζα μία ιδιαίτερη και ξεχωριστή γεύση. Η μαγιονέζα τρούφας δεν περιέχει γλουτένη.

 

Hellmann's Κέτσαπ με Θυμαρίσιο μέλι από την Κρήτη

Ξέρετε από πού προέρχονται η μαγιονέζα, η κέτσαπ και η μουστάρδα; Facebook Twitter


Η λατρεμένη συνταγή της κέτσαπ της Hellmann's , εμπλουτίζεται με το εκλεκτό και παγκοσμίως γνωστό, θυμαρίσιο κρητικό μέλι, προσδίδοντας τη γλυκύτητα στη γεύση και αντικαθιστώντας τη ζάχαρη. Το κέτσαπ με μέλι, επίσης, δεν περιέχει γλουτένη.

 

Hellmann's Μουστάρδα με Πιπεριές Φλωρίνης

Ξέρετε από πού προέρχονται η μαγιονέζα, η κέτσαπ και η μουστάρδα; Facebook Twitter


Η πιπεριά Φλωρίνης είναι μια αγαπημένη ποικιλία ΠΟΠ, γιατί ο καρπός της είναι ολόγλυκος και ο συνδυασμός της με την κλασσική αξία της μουστάρδας της Hellmann's, είναι ανεπανάληπτος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές με μουστάρδα.

Hellmann's Μουστάρδα με Καπνιστό Μπούκοβο από την Πέλλα

Ξέρετε από πού προέρχονται η μαγιονέζα, η κέτσαπ και η μουστάρδα; Facebook Twitter


Η χαρακτηριστική γεύση του μπούκοβου της Πέλλας, έρχεται να δώσει μία καπνιστή νότα στα συστατικά της μουστάρδας Hellmann's και να απογειώσει κάθε συνταγή.

 

Αναζητήστε τα νέα προϊόντα Hellmann's με ελληνικές γεύσεις, που είναι κατάλληλα και για vegetarians και χωρίς γλουτένη, στα σούπερ μάρκετ και επιλεγμένα σημεία πώλησης.

 

@hellmannsgr

#hellmannsgr
#hellmannsgreekflavors

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ