Τραβόλτα Ψαροταβέρνα: Σπάνιες πρώτες ύλες, εμπνευσμένες συναντήσεις

Τραβόλτα Ψαροταβέρνα: Σπάνιες πρώτες ύλες, εμπνευσμένες συναντήσεις Facebook Twitter
Ο σεφ Βαγγέλης Λιάκος, ιδιοκτήτης και γνωστός από τα Cookoovaya, Basegrill , Hoocut αλλά και Τραβόλτα. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Λένε ότι το ψάρι δεν ζει στη στεριά... Ψέμα! Γιατί στο Τραβόλτα το ψάρι ζει και βασιλεύει σε μια ψαροταβέρνα τοποθετημένη σε urban περιβάλλον που καταφέρνει να σε κάνει να νιώσεις πως ακούς τον ήχο των κυμάτων, πως αισθάνεσαι την αλμύρα της θάλασσας σε κάθε πιάτο που ετοιμάζεται με «χορευτικό τρόπο». Ο σεφ Βαγγέλης Λιάκος, ιδιοκτήτης και γνωστός από τα Cookoovaya, Basegrill και Hoocut, απαντά στα ερωτήματα που σου έρχονται αυθόρμητα την πρώτη φορά που επισκέπτεσαι το Τραβόλτα (και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία).

— Ποια είναι η ιδιαιτερότητα του ψαριού ως πρώτης ύλης;

Η μικρή χρονική διάρκεια που έχεις για να το διατηρήσεις φρέσκο και κατάλληλο για κατανάλωση. Το ψάρι είναι μαγικό προϊόν, γιατί σε σπρώχνει, σε αναγκάζει να κινείσαι πολύ γρήγορα, να σκέφτεσαι πολύ γρήγορα, κι αυτή είναι η ιδιαιτερότητα αλλά και η σπουδαιότητά του.

Θα πρότεινα να φτιάξει κανείς ένα μενού προσαρμοσμένο στα γούστα του, λαμβάνοντας υπόψη τα κομβικά χαρακτηριστικά της κουζίνας του Τραβόλτα, το τηγάνι, τη σχάρα, τα μαγειρευτά και, βέβαια, τα ωμά του.


— Πώς αποφασίσατε να δημιουργήσετε μια ψαροταβέρνα στο Περιστέρι και ποια είναι η σχέση σας με τη μαγειρική αυτού του είδους;

Η σκέψη μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα εστιατόριο για το ψάρι με τους ίδιους ακριβώς κανόνες που ακολουθήσαμε και στο Basegrill, και με την ίδια επιτυχία. Άλλωστε, η σχέση μας με τη θάλασσα κρατάει χρόνια λόγω εντοπιότητας, παιδικών αναμνήσεων και ιστοριών. Το ψάρι, λοιπόν, είναι συνυφασμένο με την ίδια μας την ύπαρξη.

Τραβόλτα Ψαροταβέρνα: Σπάνιες πρώτες ύλες, εμπνευσμένες συναντήσεις Facebook Twitter
Στο Τραβόλτα το ψάρι ζει και βασιλεύει σε μια ψαροταβέρνα τοποθετημένη σε urban περιβάλλον που καταφέρνει να σε κάνει να νιώσεις πως ακούς τον ήχο των κυμάτων. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO


— Τι σχέση έχει ο Τραβόλτα με μια ψαροταβέρνα;

Για να καταφέρει κανείς να σεβαστεί την ιδιαιτερότητα του ψαριού, θα πρέπει να έχει χορευτικό ταλέντο, να είναι συντονισμένος στον ρυθμό και στην ταχύτητα και να βρίσκει την κατάλληλη μουσική, δηλαδή την κατάλληλη συνταγή. Το Τραβόλτα είναι ένα εστιατόριο που προσφέρει πιάτα με βάση το ψάρι και όλα όσα βγάζει η θάλασσα με μαγειρική τεχνική, σκέψη και πολλή πολλή δουλειά. Εδώ θα δοκιμάσεις πιάτα που έχουν μια φιλοσοφία, μια ιστορία.


— Τι μενού θα προτείνατε σε κάποιον που επισκέπτεται για πρώτη φορά το μαγαζί;

Θα πρότεινα να φτιάξει κανείς ένα μενού προσαρμοσμένο στα γούστα του, λαμβάνοντας υπόψη τα κομβικά χαρακτηριστικά της κουζίνας του Τραβόλτα, το τηγάνι, τη σχάρα, τα μαγειρευτά και, βέβαια, τα ωμά του.


— Ποια είναι η θέση που κατέχει το ψάρι στην ελληνική γαστρονομία;

Περίοπτη. Ο αριθμός των ελληνικών νησιών και το μήκος της ακτογραμμής της χώρας πιστοποιούν την υψηλή θέση που κατέχει το ψάρι στην ελληνική γαστρονομία.

Τραβόλτα Ψαροταβέρνα: Σπάνιες πρώτες ύλες, εμπνευσμένες συναντήσεις Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Τραβόλτα, Ψαροταβέρνα Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι, 210 5719222

FΒ: travolta Athens, Instagram: travoltaathens

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Γεύσεις που σκάνε σαν κύμα: Η παράδοση του Αιγαίου στο πιάτο

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ