Tα καλύτερα πιάτα που δοκίμασα τώρα τελευταία

Tα καλύτερα πιάτα που δοκίμασα τώρα τελευταία Facebook Twitter
2

Tα καλύτερα πιάτα που δοκίμασα τώρα τελευταία Facebook Twitter

 

Αν μου ζητήσεις να γίνω λίαν αφαιρετική και να κλείσω σε μια λέξη το γαστρονομικό τοπίο της πρωτεύουσας, κατόπιν ωρίμου σκέψεως, θα σου απαντήσω πως στην Αθήνα τρώμε πια συμπαθητικά, ενίοτε συμπαθέστατα. Με χιλιάδες νέα ανοίγματα που μεταμορφώνουν καθημερινά το τοπίο της πόλης, το φαγητό καλά περνάει, συμπαθητικά πουλάει, όλα τα βρίσκεις: και τη δημιουργικότητα και την έμπνευση και το απλό και το πολύπλοκο και το φλύαρο και το λιτό και το κλασικό και την καινούρια ιδέα και κείνη που δεν έχει λόγο ύπαρξης.

 

Πολλά τραπέζια στρώνονται, αδηφάγα τα ακολουθώ, πολλές φορές ενθουσιάζομαι, μετά από τρεις μέρες όμως, σπάνια θυμάμαι τι έφαγα την προηγούμενη εβδομάδα, σπάνια μια νοστιμιά “γράφει” στον ουρανίσκο μου και ακόμη πιο σπάνια συναντιέμαι με τη λαχτάρα του να επιστρέψω πάραυτα κάπου, άπαξ και πίσω μου κλείσει η πόρτα της μιας βραδιάς. Αλλά μην το πάρετε αυτό σαν γκρίνια. Το κλασικό θέλει χρόνο και υπομονή για να δέσει και να στεριώσει-και η Chanel δεν χτίστηκε σε ένα μήνα μέσα. Το σημαντικό είναι να βγαίνουμε.

 

Να γεμίζουν οι δρόμοι, να σβήνουμε τη θλίψη των άδειων τραπεζιών, να συναντιόμαστε «έξω» σε νόστιμες βραδιές. Κι αν ακόμη δεν μου περισσεύουν, από το να καθίσω μπροστά στο facebook με μια φέτα ψωμοτύρι, προτιμώ να χαμογελάσω στην εξωστρέφεια και να πάω για σουβλάκι στην πλατεία ή για μια σαλάτα κάπου που να με αγκαλιάσει η ζεστασιά του έξω-κόσμου.

 

 

Tα καλύτερα πιάτα που δοκίμασα τώρα τελευταία Facebook Twitter

 

Στο Moouu, Φοίβης 17, Γλυφάδα, 2114096295

Ένα μαντεμένιο σαγανάκι σε ανθρώπινο μέγεθος, που έρχεται καυτό από τη φωτιά, με μπέιμπι πατατούλες που λιώνουν σαν κάστανο, ζουμερά, ολόγλυκα, ντοματίνια ελάχιστα περασμένα από δυνατή φωτιά, λίγα φύλλα σχεδόν ζωντανό σπανάκι, ροδελίτσες από πικάντικο σουτζούκι κι ένα ποσέ αβγό που το σκοτώνεις και τρέχει μελάτος ο κρόκος να ποτίσει μαγικά το όλο σύνολο. Καθόλου υπερβολές, μετρημένα υλικά, όλη η χαρά μιας ισορροπημένης πληθωρικότητας, από τον Σπύρο Παυλίδη.

 

Homey, Εθν. Αντιστάσεως 39, 2106841156

Από μοσχαρίσια μάγουλα με κριθαράκι έχω χορτάσει τα τελευταία χρόνια, έχω μπουχτίσει, δεν αντέχω να τα ξαναδώ μπροστά μου. Αυτά εδώ, όμως, είναι τα μάγουλα όπως τα φαντάστηκε ο Θεός. Μελωμένα για ώρες στον ξυλόφουρνο, με ένα κριθαράκι που ποτίζει ως το μεδούλι του με τη νοστιμιά του κρέατος και μια υπέροχη ξερή μυζήθρα τριμμένη στην κορυφή- της γεύσης!

 

Παράμαλο, Πάρνηθος 13, Κ. Κηφισιά, 2106205927

Τα κάθε λογής ντιπάκια για καλωσόρισμα τα έχει σιχαθεί η ψυχή μου. Καμιά φαντασία, λες και το κάνουν αγγαρεία να σε ξεπετάξουν με κάτι ανούσιο, επειδή έτσι είθισται. Οπότε, αντιλαμβάνεσαι τί σου συμβαίνει, όταν εδώ, ως καλωσόρισμα, σου έρχεται ένα σφηνάκι με αχινό. Αφτιασίδωτα, μπόλικα, ζωντανά, ιωδιούχα, ολόφρεσκα αβγουλάκια, χωρίς λάδια, μόνο με θαλασσινό νερό.

 

The Dalliance House, Κυριαζή 19, 2106230775

Σε τζαπανίζ αισθητική της μικρής μπουκιάς ή του σικάτου μεζέ-για-ένα-κοκτέιλ, μια μπαλίτσα παγωτό φουά-γκρά (ακόμη κι αν δεν είσαι φίλος, θα λιώσεις!), ντελικάτο, φινετσάτο, βουτυράτο, με μια λεπτή τραγανή φετούλα φρυγανισμένου ψωμιού και μια μικρή τοσοδούλα γλύκα από τη μαρμελάδα στο πλάι.

 

Το Χατίρι, Ριζάρη 28, 2107232333

 

Ένα μικρό βουνό από ολοζώντανο, καταπράσινο σταμναγκάθι, που έρχεται καταπράσινο, ελάχιστα βρασμένο ώστε να παραμένει τρυφερό και να μην γίνει σαν σχοινί, αχνιστό από την κατσαρόλα. Κι από δίπλα ένα απλό συκώτι, τόσο τέλεια και ζουμερό ψημένο που ακόμη και μετά από μισή ώρα στο πιάτο λιώνει στο στόμα, με ένα λεπτό άρωμα από δεντρολίβανο και την ελάχιστη γλυκιά αψάδα που αφήνει το ξύδι στο τέλος του σβησίματος.

 

Andaman, Aλώπης 65, Κ. Πετράλωνα, 2112104939

Η tom yum goong σουπίτσα. Κοκκινωπό ζουμάκι, ελαφρώς δεμένο, σωστά ψημένες ζουμερές γαρίδες, μανιτάρια, ολόφρεσκα φυλλαράκια από λάιμ, η γλυκιά λεμονάτη ευωδιά του φρέσκου λέμονγκρας-κάπως σαν λιβάνι-το ήπια τζιντζερένιο άρωμα του galangal, η πιο τάι, μαγική σούπα που κατεβαίνει σαν εξωτικό ταξίδι που σκορπίζεται σε όλο σου το είναι.

 

Μπάρμπα Θανάσης, Πάρνηθος 17, Χαλάνδρι, 2106815675

Το μπιφτέκι όπως το ονειρεύτηκες αλλά κανείς δεν έκανε το όνειρό σου πραγματικότητα. Στα όρια του τεράστιου, με κρέας από σπάλα και λάπα που μοσχοβολά απλά και μόνο καλό μοσχάρι, καλοψημένο και τραγανό απ’έξω, ροδαλό και ζουμερό στη μέση, με το ελαφρύ καπνιστό άρωμα της σχάρας, ιδανικό στο αλάτι, με  ολόγλυκια, ώριμη, ψιλοκομμένη ντοματούλα πάνω του, για τη δροσιά που του αναλογεί.

 

 

Tα καλύτερα πιάτα που δοκίμασα τώρα τελευταία Facebook Twitter

 

Γεύση
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια