Tα καλύτερα πιάτα που δοκίμασα τώρα τελευταία

Tα καλύτερα πιάτα που δοκίμασα τώρα τελευταία Facebook Twitter
2

Tα καλύτερα πιάτα που δοκίμασα τώρα τελευταία Facebook Twitter

 

Αν μου ζητήσεις να γίνω λίαν αφαιρετική και να κλείσω σε μια λέξη το γαστρονομικό τοπίο της πρωτεύουσας, κατόπιν ωρίμου σκέψεως, θα σου απαντήσω πως στην Αθήνα τρώμε πια συμπαθητικά, ενίοτε συμπαθέστατα. Με χιλιάδες νέα ανοίγματα που μεταμορφώνουν καθημερινά το τοπίο της πόλης, το φαγητό καλά περνάει, συμπαθητικά πουλάει, όλα τα βρίσκεις: και τη δημιουργικότητα και την έμπνευση και το απλό και το πολύπλοκο και το φλύαρο και το λιτό και το κλασικό και την καινούρια ιδέα και κείνη που δεν έχει λόγο ύπαρξης.

 

Πολλά τραπέζια στρώνονται, αδηφάγα τα ακολουθώ, πολλές φορές ενθουσιάζομαι, μετά από τρεις μέρες όμως, σπάνια θυμάμαι τι έφαγα την προηγούμενη εβδομάδα, σπάνια μια νοστιμιά “γράφει” στον ουρανίσκο μου και ακόμη πιο σπάνια συναντιέμαι με τη λαχτάρα του να επιστρέψω πάραυτα κάπου, άπαξ και πίσω μου κλείσει η πόρτα της μιας βραδιάς. Αλλά μην το πάρετε αυτό σαν γκρίνια. Το κλασικό θέλει χρόνο και υπομονή για να δέσει και να στεριώσει-και η Chanel δεν χτίστηκε σε ένα μήνα μέσα. Το σημαντικό είναι να βγαίνουμε.

 

Να γεμίζουν οι δρόμοι, να σβήνουμε τη θλίψη των άδειων τραπεζιών, να συναντιόμαστε «έξω» σε νόστιμες βραδιές. Κι αν ακόμη δεν μου περισσεύουν, από το να καθίσω μπροστά στο facebook με μια φέτα ψωμοτύρι, προτιμώ να χαμογελάσω στην εξωστρέφεια και να πάω για σουβλάκι στην πλατεία ή για μια σαλάτα κάπου που να με αγκαλιάσει η ζεστασιά του έξω-κόσμου.

 

 

Tα καλύτερα πιάτα που δοκίμασα τώρα τελευταία Facebook Twitter

 

Στο Moouu, Φοίβης 17, Γλυφάδα, 2114096295

Ένα μαντεμένιο σαγανάκι σε ανθρώπινο μέγεθος, που έρχεται καυτό από τη φωτιά, με μπέιμπι πατατούλες που λιώνουν σαν κάστανο, ζουμερά, ολόγλυκα, ντοματίνια ελάχιστα περασμένα από δυνατή φωτιά, λίγα φύλλα σχεδόν ζωντανό σπανάκι, ροδελίτσες από πικάντικο σουτζούκι κι ένα ποσέ αβγό που το σκοτώνεις και τρέχει μελάτος ο κρόκος να ποτίσει μαγικά το όλο σύνολο. Καθόλου υπερβολές, μετρημένα υλικά, όλη η χαρά μιας ισορροπημένης πληθωρικότητας, από τον Σπύρο Παυλίδη.

 

Homey, Εθν. Αντιστάσεως 39, 2106841156

Από μοσχαρίσια μάγουλα με κριθαράκι έχω χορτάσει τα τελευταία χρόνια, έχω μπουχτίσει, δεν αντέχω να τα ξαναδώ μπροστά μου. Αυτά εδώ, όμως, είναι τα μάγουλα όπως τα φαντάστηκε ο Θεός. Μελωμένα για ώρες στον ξυλόφουρνο, με ένα κριθαράκι που ποτίζει ως το μεδούλι του με τη νοστιμιά του κρέατος και μια υπέροχη ξερή μυζήθρα τριμμένη στην κορυφή- της γεύσης!

 

Παράμαλο, Πάρνηθος 13, Κ. Κηφισιά, 2106205927

Τα κάθε λογής ντιπάκια για καλωσόρισμα τα έχει σιχαθεί η ψυχή μου. Καμιά φαντασία, λες και το κάνουν αγγαρεία να σε ξεπετάξουν με κάτι ανούσιο, επειδή έτσι είθισται. Οπότε, αντιλαμβάνεσαι τί σου συμβαίνει, όταν εδώ, ως καλωσόρισμα, σου έρχεται ένα σφηνάκι με αχινό. Αφτιασίδωτα, μπόλικα, ζωντανά, ιωδιούχα, ολόφρεσκα αβγουλάκια, χωρίς λάδια, μόνο με θαλασσινό νερό.

 

The Dalliance House, Κυριαζή 19, 2106230775

Σε τζαπανίζ αισθητική της μικρής μπουκιάς ή του σικάτου μεζέ-για-ένα-κοκτέιλ, μια μπαλίτσα παγωτό φουά-γκρά (ακόμη κι αν δεν είσαι φίλος, θα λιώσεις!), ντελικάτο, φινετσάτο, βουτυράτο, με μια λεπτή τραγανή φετούλα φρυγανισμένου ψωμιού και μια μικρή τοσοδούλα γλύκα από τη μαρμελάδα στο πλάι.

 

Το Χατίρι, Ριζάρη 28, 2107232333

 

Ένα μικρό βουνό από ολοζώντανο, καταπράσινο σταμναγκάθι, που έρχεται καταπράσινο, ελάχιστα βρασμένο ώστε να παραμένει τρυφερό και να μην γίνει σαν σχοινί, αχνιστό από την κατσαρόλα. Κι από δίπλα ένα απλό συκώτι, τόσο τέλεια και ζουμερό ψημένο που ακόμη και μετά από μισή ώρα στο πιάτο λιώνει στο στόμα, με ένα λεπτό άρωμα από δεντρολίβανο και την ελάχιστη γλυκιά αψάδα που αφήνει το ξύδι στο τέλος του σβησίματος.

 

Andaman, Aλώπης 65, Κ. Πετράλωνα, 2112104939

Η tom yum goong σουπίτσα. Κοκκινωπό ζουμάκι, ελαφρώς δεμένο, σωστά ψημένες ζουμερές γαρίδες, μανιτάρια, ολόφρεσκα φυλλαράκια από λάιμ, η γλυκιά λεμονάτη ευωδιά του φρέσκου λέμονγκρας-κάπως σαν λιβάνι-το ήπια τζιντζερένιο άρωμα του galangal, η πιο τάι, μαγική σούπα που κατεβαίνει σαν εξωτικό ταξίδι που σκορπίζεται σε όλο σου το είναι.

 

Μπάρμπα Θανάσης, Πάρνηθος 17, Χαλάνδρι, 2106815675

Το μπιφτέκι όπως το ονειρεύτηκες αλλά κανείς δεν έκανε το όνειρό σου πραγματικότητα. Στα όρια του τεράστιου, με κρέας από σπάλα και λάπα που μοσχοβολά απλά και μόνο καλό μοσχάρι, καλοψημένο και τραγανό απ’έξω, ροδαλό και ζουμερό στη μέση, με το ελαφρύ καπνιστό άρωμα της σχάρας, ιδανικό στο αλάτι, με  ολόγλυκια, ώριμη, ψιλοκομμένη ντοματούλα πάνω του, για τη δροσιά που του αναλογεί.

 

 

Tα καλύτερα πιάτα που δοκίμασα τώρα τελευταία Facebook Twitter

 

Γεύση
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το έθιμο του Κλήδονα και το αμίλητο νερό

Γεύσεις της δικής μας παράδοσης / Το έθιμο του Κλήδονα και το «αμίλητο νερό» στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα

Στο τρίτο επεισόδιο της σειράς podcasts «Γεύσεις της δικής μας παράδοσης», εμπνευσμένης από τα προϊόντα «Nώμα» της Lidl Ελλάς, η ηθοποιός Νεκταρία Γιαννουδάκη συζητά με τον μουσικό Κωνσταντίνο Μπουντούνη για το έθιμο του Κλήδονα και το «αμίλητο νερό» που αναβιώνει στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, αλλά και με τη σεφ και καθηγήτρια Γαστρονομίας Γιάννα Μπαλαφούτη για την παραδοσιακή κουζίνα των περιοχών αυτών.
THE LIFO TEAM
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Δέκα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Ris Project: Tο νέο καφέ του Παγκρατίου είναι “human friendly”

Γεύση / Tο πρώτο καφέ για σκύλους άνοιξε στο Παγκράτι

Από εκεί που κάποιοι Αθηναίοι έψαχναν τα φιλικά προς τα ζώα μέρη για να πιουν τον καφέ τους ή να εργαστούν εκτός σπιτιού, πλέον υπάρχει ένα μαγαζί που ετοιμάζει γλυκά χωρίς ζάχαρη και υγιεινά treats για σκύλους, ενώ φροντίζει να έχει κάτι και για εμάς.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
To έθιμο της Καμήλας

Γεύσεις της δικής μας παράδοσης / To έθιμο της Καμήλας στη Θεσσαλία

Στο δεύτερο επεισόδιο της σειράς podcasts «Γεύσεις της δικής μας παράδοσης», εμπνευσμένης από τα προϊόντα «Nώμα» της Lidl Eλλάς, ο σεφ Ανδρέας Λαγός συζητά με τον μουσικό Θωμά Κωνσταντίνου για το έθιμο της Καμήλας που συναντάμε στη Θεσσαλία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αλλά και με τον σεφ Δημήτρη Αϊβαλιώτη για την παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Wine is Fine: Για κρασί στον δρόμο των πομολάδικων

Γεύση / Wine is Fine: Για κρασί στον δρόμο των πομολάδικων

Δύο Παριζιάνοι, ένας Έλληνας σεφ με νομαδικές τάσεις, φυσικά κρασιά, φαγητό με επιρροές από διαφορετικές εθνικές κουζίνες, μουσική που ξεκινάει από την ιαπωνική funk και φτάνει στην Aaliyah. Αυτή είναι μια σύγχρονη cave à manger που περιμένει με ανυπομονησία η hip Αθήνα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ «Κανείς μας δεν το περίμενε»: Ο Α. Τραστέλης θα διεκδικήσει ξανά το αστέρι Michelin που έχασε η Σπονδή

Γεύση / «Κανείς μας δεν το περίμενε»: Ο Α. Τραστέλης θα διεκδικήσει ξανά το αστέρι Michelin που έχασε η Σπονδή

Ο restaurateur που κατείχε επί δεκαπέντε χρόνια την υψηλότερη διάκριση που έχει δει ποτέ η εγχώρια γαστρονομική σκηνή μιλά μετά την τελευταία αξιολόγηση του αναγνωρισμένου οδηγού που δεν είχε τα καλύτερα νέα για ένα εκ των σημαντικότερων εστιατορίων της Ελλάδας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Dear Manouka: To νέο wine bar-restaurant του Παγκρατίου ξεφεύγει από τα συνηθισμένα

Γεύση / Dear Manouka: To νέο wine bar-restaurant του Παγκρατίου ξεφεύγει από τα συνηθισμένα

Η όψη ενός νεοκλασικού σπιτιού του 1890 στον πεζόδρομο της Ηρώνδα δεν μαρτυρά με τίποτα όσα θα συναντήσετε στο εσωτερικό: fusion επιλογές, προτάσεις από τον διεθνή αμπελώνα και κλασικά κοκτέιλ με απρόβλεπτες ανατροπές.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

2 σχόλια

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ