Τα καλύτερα μέρη για φαγητό στο Γαλαξίδι

Τα καλύτερα μέρη για φαγητό στο Γαλαξίδι Facebook Twitter
To Σαββατοκύριακο στο Γαλαξίδι, 3 ώρες δρόμο από την Αθήνα, έχει τα πάντα για να σε χαλαρώσει και να σε ταξιδέψει στη φινέτσα, στο στυλ, στο ένδοξο ναυτικό παρελθόν και σε μια μοναδική αίσθηση νησιού που κατοικεί στη στεριά. Φωτό: Shutterstock
0

Μαζί με το Ναύπλιο, μοιράζονται όλα τα ερωτευμένα Σαββατοκύριακα της επικράτειας. Ακόμα κι αν δεν είσαι σε φάση να ανταλλάξεις όρκους κάτω από βουκαμβίλιες και έναστρους ουρανούς, το ΣΚ στο Γαλαξίδι, 3 ώρες δρόμο από την Αθήνα, έχει τα πάντα για να σε χαλαρώσει και να σε ταξιδέψει στη φινέτσα, στο στυλ, στο ένδοξο ναυτικό παρελθόν και σε μια μοναδική αίσθηση νησιού που κατοικεί στη στεριά.

Είχα πάει φτιαγμένη για περιπέτεια, για χιλιόμετρα ποδαρόδρομο, για σπουδαίες διαδρομές. Αφού μέσα σε δύο ώρες το περπάτησα διαγωνίως και καθέτως, εξερευνώντας κάθε του γωνιά, το Γαλαξίδι μου είπε να χαλαρώσω και να το απολαύσω.

Μικρό σε μέγεθος, μαγικό σε κάθε του βήμα, διατηρητέο από το 1978, το Γαλαξίδι ζει τη μεγάλη του στιγμή της κοσμοπλημμύρας την Καθαρή Δευτέρα με τα αλευρομουτζουρώματα και τα ξέφρενα γλέντια στα μπαράκια της παραλίας. Τον υπόλοιπο χρόνο και ιδιαίτερα την άνοιξη είναι η καλύτερη στιγμή για να το χαρείς όπως του αξίζει.


Μικρό σε μέγεθος, μαγικό σε κάθε του βήμα, διατηρητέο από το 1978, το Γαλαξίδι ζει τη μεγάλη του στιγμή της κοσμοπλημμύρας την Καθαρή Δευτέρα με τα αλευρομουτζουρώματα και τα ξέφρενα γλέντια στα μπαράκια της παραλίας. Τον υπόλοιπο χρόνο και ιδιαίτερα την άνοιξη είναι η καλύτερη στιγμή για να το χαρείς όπως του αξίζει: γαλήνιο, με τα δεκάδες ζευγαράκια να γεμίζουν καρδούλες τη σιωπηλή, χαμηλόφωνη αύρα του, πιασμένα χέρι-χέρι. Σαν να σε ψεκάζουν με αστερόσκονη.

Οι καλύτερες βόλτες

• Αν κάτι αξίζει εδώ, είναι η μοναδική για την Ελλάδα ναυτική ιστορία, να τη μυρίσεις πέρα από το άρωμα της φρέσκιας λαδομπογιάς που βάφει τις βάρκες ‒και θα σε ακολουθεί παντού‒, να την αναζητήσεις στο Ναυτικό και στο Λαογραφικό Μουσείο, στα αρχοντικά των καραβοκύρηδων. Από τη Συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή το 1774 και μέχρι το 1930 το Γαλαξίδι αναδείχτηκε παγκόσμια ναυτική δύναμη με τη δική της Ναυτική Σχολή, που σκάρωνε 21 καράβια τον χρόνο και είχε στόλο με 300 πλοία που όργωναν τις θάλασσες του πλανήτη.


• Να δεις τον ήλιο και το φεγγάρι να ανατέλλουν πάνω από τα δέντρα του δάσους στον Καλαφάτη και στον Ναυτικό Όμιλο.

• Να κολυμπήσεις στις σκούλες, τις γαλήνιες φυσικές πισίνες στη σκιά του πράσινου, κατά μήκος της ακρογιαλιάς.

• Να κολυμπήσεις στη Γλύφα, στα Τριζόνια, στην Ερατεινή, στους Άγιους Πάντες, στον Άγιο Βασίλη και στον Άγιο Σπυρίδωνα, στα κρυστάλλινα νερά του πρωινού, πριν ξυπνήσουν οι υπόλοιποι που θα έχουν την ίδια ιδέα μ' εσένα.

• Να περπατήσεις όλη την ακτογραμμή από τη Δημοτική Αγορά ως τον Χηρόλακα, εκεί όπου τα πέτρινα αρχοντικά βουτάνε μέσα στο νερό.

Εδώ θα φας τα καλύτερα

Μαρίτσα

Η Μαρίτσα έχει ταυτιστεί με το Γαλαξίδι. Πρόκειται για μια θεά κοσμπολίτισσα που έχει γράψει πολλά χιλιόμετρα κοσμικής ιστορίας στο παλιό, μοναδικό της μαγαζί, το οποίο στεγαζόταν σε ένα εκπληκτικό αρχοντικό του 1850. Από πέρσι η Μαρίτσα μετακόμισε σε έναν ακόμα πιο εντυπωσιακό χώρο, μέσα στο νερό, στην απέναντι όχθη της παραλίας.

Η κουζίνα της, εκτός από το φρέσκο ψάρι, έχει την αύρα μιας αστικής μαγειρικής που μπλέκεται με όλα τα νεότερα κλασικά σουξέ της ψαροφαγίας: γαριδόσουπα, σπαγγέτι με γαρίδες και παπαρουνόσπορο, ριζότο με μύδια και γαρίδες αλλά και ολόγλυκια ξεφλουδισμένη ντομάτα στη σαλάτα με τη ρόκα, αχνιστές καραβίδες-όνειρο και σπιτικό γαλακτομπούρεκο.

Μαρίτσα, παραλία Γαλαξιδίου, 22650 41059

 

Τα καλύτερα μέρη για φαγητό στο Γαλαξίδι Facebook Twitter
Η κουζίνα της Μαρίτσας, εκτός από το φρέσκο ψάρι, έχει την αύρα μιας αστικής μαγειρικής που μπλέκεται με όλα τα νεότερα κλασικά σουξέ της ψαροφαγίας.

Ο Τάσος

Η πιο ασφαλής επιλογή όταν έχεις διάθεση για κλασική ψαροφαγία και ολόφρεσκο ψαράκι σε κυανόλευκο φόντο, σε μια ταβέρνα με ιστορία, με όλη την περατζάδα της παραλίας σαν σινεμά ανάμεσα σ' εσένα και το νερό. Αθερίνα, μαστιχωτό χταποδάκι, υπέροχα ψημένη σαρδέλα, φρέσκος μπακαλιάρος με σκορδαλιά, χόρτα, γίγαντες, όστρακα, αληθινές πατάτες, στη σχάρα, από μπαρμπούνι μέχρι ροφός.

Ο Τάσος, Ακτή Οιάνθης 69, 22650 41291.

Σκελετόβραχος

Σαν Βενετία μέσα στο νερό, στο γαλήνιο τέλος της παραλίας, ο Σκελετόβραχος μαγειρεύει θάλασσα, αλλά δεν τον λες και ψαροταβέρνα. Κλασική μουσική, διαφορετικό ντεκόρ, εμφιαλωμένο κρασί του Αργυρίου από τον Παρνασσό. Ο Ντίνος Κατσαΐτης στο σέρβις και ο γιος Ανδρέας στην κουζίνα, με μια ελαφρώς δημιουργική άποψη για τη φάβα, την οποία φτιάχνει με ταχίνι, τζίντζερ και μέλι, για τη γαριδομακαρονάδα, που φτιάχνει με κρόκο Κοζάνης, ή για την ταραμοσαλάτα, που συνδυάζει υπέροχα με αβοκάντο.


Oι κροκέτες μπακαλιάρου, ένα όνειρο που σπάει τραγανό σαν γυαλί, χταπόδι μαστιχωτό σερβιρισμένο εντελώς σκέτο, όπως αρμόζει στην καλύτερη πρώτη ύλη, και απίστευτη σαρδέλα στα κάρβουνα με μπόλικο μαϊντανό και λαδολέμονο.

Σκελετόβραχος, Ακτή Οιάνθης 91, 22650 41303

 

Τα καλύτερα μέρη για φαγητό στο Γαλαξίδι Facebook Twitter
Ο Σκελετόβραχος μαγειρεύει θάλασσα, αλλά δεν τον λες και ψαροταβέρνα.

Albatros

Μακριά από τη συνάφεια του κόσμου, στη γαλήνια γειτονιά του Άι-Νικόλα, ο «Γκίκας» για τους ντόπιους είναι στην ουσία το σπιτικό τραπέζι του ζεύγους Γκίκα σε ντεκόρ παραδοσιακού καφενέ. Κάθε μέρα η κυρία Ελένη, στο εντελώς σπιτικό κουζινάκι της, μαγειρεύει κουνέλι και κοκκινιστό κόκορα με τραγανή, ολόχρυση τηγανητή πατάτα, πανσετάκι, ντολμαδάκια αυγολέμονο, αρωματική χορτοτυρόπιτα, ιμάμ, λαχανοντολμάδες, παστίτσιο, όλα της εποχής και άλλα της κάθε μέρας.

Μέχρι να φτάσεις στον σιμιγδαλένιο χαλβά θα έχεις χορτάσει τις ιστορίες για το παλιό Γαλαξίδι και τα θαλασσινά ταξίδια του καραβομάγειρα κυρίου Γκίκα. Σαν ζεστή, αληθινή αγκαλιά από ένα ζευγάρι που θα το ερωτευτείς για τη γλύκα αλλά και τη νοστιμιά του.

Albatros, Κων. Σακκά 36, 22650 42233

 

Τα καλύτερα μέρη για φαγητό στο Γαλαξίδι Facebook Twitter
Στη γαλήνια γειτονιά του Άι-Νικόλα, ο «Γκίκας» για τους ντόπιους είναι στην ουσία το σπιτικό τραπέζι του ζεύγους Γκίκα σε ντεκόρ παραδοσιακού καφενέ.

Η πόλη που φτιάχνει το ραβανί με ρύζι

Διάσημο τοπικό γλυκό, το ραβανί με ρύζι ήταν ένας τρόπος ώστε το γλυκό να ταξιδεύει φρέσκο στα πέρατα της γης των ξενιτεμένων. Παλιότερα ψηνόταν στην ξυλόσομπα, σήμερα γίνεται ακόμη στο τεράστιο, ειδικό μπακιρένιο ταψί.

Στο Κονάκι (22650 41750, Μ. Νικολάου 42), ο Γιώργος Μαρινάτος συνεχίζει μια οικογενειακή παράδοση 40 χρόνων στο παραδοσιακό γλυκό. Εκτός από το ραβανί της μαμάς Κατερίνας, θα πάρεις σαμουσάδες της Μονεμβασιάς με ντόπιο μέλι και καρύδι, μεθυσμένα με μπίρα, καρύδι και σταφίδα, μπουκίτσες με ανθόνερο και κουαντρό, σπιτικό σοκολατάκι και αμυγδαλωτά, φλογέρες με σοκολάτα, δίπλες, μαρμελάδες, καρύδι, νεράντζι και όλη την γκάμα των σπιτικών γλυκών κουταλιού, με βασιλιά το πρωτότυπο, ντόπιο αμυγδαλάκι.

Τα καλύτερα μέρη για φαγητό στο Γαλαξίδι Facebook Twitter
Στο Κονάκι, ο Γιώργος Μαρινάτος συνεχίζει μια οικογενειακή παράδοση 40 χρόνων στο παραδοσιακό γλυκό.

Από τον Νικοτάκη (Μ. Νικολάου 28, 22650 42001) αξίζει να περάσεις για να δεις ένα παλιό μαγαζί-μουσείο, όπου τίποτα δεν έχει αλλάξει από το 1863. Με την ευκαιρία, θα ψωνίσεις μπίρες της μικρής τοπικής παραγωγής, το διάσημο γαλακτομπούρεκο και το προφιτερόλ του «Αρχοντικού» από την Ιτέα, παραδοσιακό παγωτό και εκμέκ, τον χειροποίητο χαλβά Κυργίων και τα παλιά, ξεχασμένα φοντάν από τα τραταρίσματα της γιαγιάς.

Από τον πρωινό καφέ ως τα κοκτέιλ της νύχτας

Στο Κιόσκι (Ακτή Οιάνθης, 6979 978455) θα τελειώσεις τη νύχτα με ωραιότατες μουσικές και ποτά γύρω από το αριστούργημα-ξυλόγλυπτο μπαρ και αφού θα έχεις γνωριστεί με ό,τι καλύτερο της τοπικής κοινωνίας, πάλι εδώ, στη μαγική αυλίτσα, θα ξεκινήσεις την ημέρα με καφέ και τα σπιτικά γλυκά της Μαρίας: γρανίτες, παγωτό παρφέ, μωσαϊκό, φράουλα και λεμόνι σορμπέ, πορτοκαλόπιτα και τσιζκέικ.

Τα καλύτερα μέρη για φαγητό στο Γαλαξίδι Facebook Twitter
Tο Καφφενείο της παραλίας που φημίζεται για τους λουκουμάδες του.

Αν θες να δεις πώς ήταν τα εντυπωσιακά ψηλοτάβανα, αριστοκρατικά παλιά μαγαζιά, θα έρθεις στο Καφφενείο (22650 41315) της παραλίας που φημίζεται για τους λουκουμάδες του. Εδώ, πάλι, θα έρθεις για ένα ποτήρι κρασί από ψαγμένες ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα, ένα moscato με θέα το ηλιοβασίλεμα αλλά και για σουφλέ σοκολάτα με παγωτό, κρέπες και παγωτό.

Να πάρεις μαζί σου τη γεύση του τόπου

Τα καλύτερα μέρη για φαγητό στο Γαλαξίδι Facebook Twitter
Η Αύρα, στο λιμάνι διαθέτει όντως πανέμορφη αύρα από τα παλιά.

Η Αύρα, στο λιμάνι (6972 555488), διαθέτει όντως πανέμορφη αύρα από τα παλιά. Ο Γιάννης Σχίζας, εκτός από μια μεγάλη γκάμα από προϊόντα όλης της Ελλάδας, κρητικά παξιμάδια, σάλτσες, χυμούς, βότανα, κριτσίνια με σπιρουλίνα, τσίπουρα, ντόπια λαχανικά και τα νοστιμότατα γιαούρτια και τυριά της περιοχής, πουλάει και το βιολογικό μέλι Stiliaras της ορεινής Ναυπακτίας, το γαλαξιδιώτικο μέλι του Τσομάκα, τα τυριά Κάλλιον από το Λιδωρίκι, το ελαιόλαδο και τις ελιές του Συνεταιρισμού της Άμφισσας και το ντόπιο ούζο Camari.

Η στάση στον δρόμο της επιστροφής

Αρχοντικόν

 

Τα καλύτερα μέρη για φαγητό στο Γαλαξίδι Facebook Twitter
Αποκλείεται να προσπεράσεις την Ιτέα χωρίς να πάρεις μαζί σου το διάσημο, κανταϊφένιο γαλακτομπούρεκό του Σοφοκλή από το Αρχοντικόν.

Η στάση στο πεζοδρόμιο του Σοφοκλή γίνεται πάντα, καθώς αποκλείεται να προσπεράσεις την Ιτέα χωρίς να πάρεις μαζί σου το διάσημο, κανταϊφένιο γαλακτομπούρεκό του, που αναποδογυρίζει στο ψήσιμο για να καραμελώσει και από τις δύο πλευρές. Περιμένοντας, θα δοκιμάσεις κι ένα χωνάκι από το δικό του παγωτό, που πίσω από τις γεύσεις του συρμού, στρατσιατέλα ή τσιχλόφουσκα, κρύβει στην καρδιά του το καλύτερο γάλα της περιοχής. Αρχοντικόν, 28ης Οκτωβρίου 121, Ιτέα, 22650 35120

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ