Tα γλυκά της πόλης: Μέρες γεμάτες σαντιγί και σοκολάτα

Γλυκό: Μέρες γεμάτες σαντιγί και σοκολάτα Facebook Twitter
Τα γλυκά είναι το μεγάλο δίλημμα στην Κουκουβάγια, οπότε καλύτερα ο καθένας να πάρει την ευθύνη της επιλογής του.
0

Κουκουβάγια

Από τα Χανιά στην Αθήνα, μια γλυκιά διαδρομή που γράφει ιστορία.

Αν έχεις πάει στα Χανιά, ξέρεις. Αν δεν έχεις πάει, τότε σίγουρα έχεις ακούσει. Η Κουκουβάγια είναι το γλυκοπωλείο must-visit στην περιοχή – πάει παρέα με τα αξιοθέατα, μόνο που έχει να σου προσφέρει λαχταριστές γεύσεις και μια θέα συγκλονιστική. Άλλωστε, χάρη σε αυτήν πήρε και το όνομα που πρώτοι έδωσαν οι Γερμανοί στην περιοχή την περίοδο του πολέμου. Ναι, αν αρχίσεις να μιλάς για την Κουκουβάγια, θα πρέπει να μπλέξεις το ταξίδι στα Χανιά, τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το κέντρο της σύγχρονης Αθήνας. Και κάπου εκεί θα συναντήσεις τον Χρήστο, τον Αριστείδη, τον Γιώργο και την Άλμα, η οποία μετέφερε στην Κουκουβάγια το πάθος της για τη ζαχαροπλαστική, συνδυασμένο με την έμπνευση από τα ταξίδια της στο εξωτερικό.

Με πρώτο και εμβληματικό το Ζουμερό, ένα αφράτο κέικ βουτηγμένο σε πλούσιο, ζεστό, σοκολατένιο σιρόπι γαρνιρισμένο με σαντιγί –που από το 1977 έχει ταυτιστεί με το όνομα αυτού του γλυκοπωλείου–, η Κουκουβάγια έχει να παρουσιάσει μοναδικές δημιουργίες που θα απολαύσεις στην περιοχή της Αγίας Ειρήνης. Ή μάλλον θα τις απολαύσεις όπου κι αν βρίσκεσαι, αφού στη φιλοσοφία αυτού του μοντέρνου γλυκοπωλείου είναι να πάρεις μαζί σου τις αγαπημένες σου γεύσεις μέσα σε ειδικά μελετημένες συσκευασίες, που φροντίζουν για τη μεταφορά τους.

Γλυκό: Μέρες γεμάτες σαντιγί και σοκολάτα Facebook Twitter

Όσο για τα γλυκά, αυτά είναι το μεγάλο δίλημμα, οπότε καλύτερα ο καθένας να πάρει την ευθύνη της επιλογής του. Η Ερασμία είναι ένας συνδυασμός σοκολατένιου υγρού κέικ και κρέμας πορτοκαλιού. Η Μερόπη είναι ένα δροσερό γλυκό ψυγείου τριών στρώσεων με σοκολάτα, λευκή κρέμα, αμαρέτο και αμύγδαλα. Το Ιγκλού έχει βάση από παντεσπάνι και κρέμα σοκολάτας καλυμμένη από μια δροσερή κρέμα βανίλιας, κι αυτές είναι μόνο κάποιες από τις προτάσεις που θα βρεις στην Κουκουβάγια. Γιατί εδώ το γλυκό δημιουργεί τη δική του ιστορία που ξεκινά από την Κρήτη και φτάνει στην Αθήνα για να γίνει μια νέα απολαυστική, on the go εμπειρία.

Σκουζέ 1, πλατεία Αγίας Ειρήνης, 210 3318700, Facebook: koukouvayadesserts, Instagram: koukouvaya_athens

Eleesian chocolates

Η σοκολάτα αναδεικνύεται σε βασίλισσα της γευστικής απόλαυσης.

Γλυκό: Μέρες γεμάτες σαντιγί και σοκολάτα Facebook Twitter

Η σοκολάτα είναι ίσως μία από τις γεύσεις που βασιλεύει όταν μιλάμε για αληθινή απόλαυση, αλλά σοκολάτα από σοκολάτα διαφέρει. Το όνομα Eleesian έρχεται να πάρει τα σκήπτρα, προσφέροντας εκδοχές που δεν μοιάζουν με καμία άλλη. Αυτή είναι η ανωτερότητα της σοκολάτας προέλευσης, μιας σοκολάτας που παρασκευάζεται από κόκκους κακάο, οι οποίοι καλλιεργούνται σε μια συγκεκριμένη χώρα, περιοχή ή ακόμα και σε μια συγκεκριμένη φυτεία (κτήμα), προσφέροντας την ποιότητα της single origin ή single estate ποικιλίας που κάνει όλη τη διαφορά. Γιατί αυτές οι σοκολάτες έχουν μοναδικά γευστικά χαρακτηριστικά και αποτελούν μια απόλαυση που δεν μοιάζει με ό,τι έχεις δοκιμάσει μέχρι σήμερα.

Η Eleesian επιλέγει τις ανώτερες ποικιλίες από διαφορετικούς προορισμούς συγκομιδής κακάου και τις συνδυάζει με φυσικά υλικά σε αναπάντεχες συνταγές, ώστε να δημιουργήσει μια σειρά από σοκολάτες που αλλάζουν την εμπειρία αυτής της γεύσης. Must try τα σοκολατάκια με μαύρη σοκολάτα Ουγκάντα 78% και Μπελίζ 75%, η σοκολάτα γάλακτος Άγιος Δομήνικος 46% και Περού 39% με καφέ και πραλίνα. Στις πλάκες σοκολάτας προτείνουμε μαύρη σοκολάτα Μαδαγασκάρης 64% με καραμέλα σμέουρο και την Εκουαδόρ 70% με ρούμι, λάιμ και σοκολάτα γάλακτος Περού 39% με καραμελωμένους κόκκους ρυζιού και μπαχαρικά. Εξαιρετική επιλογή και τα σοκολατάκια με γκανάς λευκής σοκολάτας, καραμέλα - βανίλια και σόγια σος, που θα σε κάνουν να αντιληφθείς το μεγαλείο αυτής της ξεχωριστής εμπειρίας.

Γλυκό: Μέρες γεμάτες σαντιγί και σοκολάτα Facebook Twitter

Μπορείς να ζήσεις το γαστρονομικό ταξίδι στον κόσμο της σοκολάτας στη μοναδική σοκολατερί που βρίσκεται στο 140 της λεωφόρου Κηφισίας, ένα σημείο που φιλοξενεί τη βασίλισσα της απόλυτης γευστικής απόλαυσης.

Λεωφ. Κηφισίας 140, 210 0102334, www.eleesian.gr, Facebook: Eleesian, Instagram: eleesian_athens

Σκούφος

Λαχταριστές στιγμές για όλη την ημέρα στον Βύρωνα.

Γλυκό: Μέρες γεμάτες σαντιγί και σοκολάτα Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Σε μια γωνία στην πλατεία Αγίου Λαζάρου στον Βύρωνα υπάρχει ένα ιδιαίτερο μαγαζί. Βλέποντας τα υπέροχα λουλούδια που το πλαισιώνουν, σου δημιουργείται η ανάγκη να το δεις από κοντά. Οι μυρωδιές που έρχονται από μέσα σε κάνουν να θες να μπεις μέσα. Κι όταν μπεις, αντικρίζεις έναν χώρο βγαλμένο από άλλη εποχή. Ίσως Ιταλία; Ίσως Γαλλία; Ή μήπως το σπίτι της γιαγιάς σου;

Αυτό που ξεχωρίζει είναι η βιτρίνα με τα υπέροχα γλυκά του Σκούφου. Η ποικιλία, απίστευτη. Φρεσκοψημένες τάρτες, λαχταριστά τριώροφα cakes, παραδοσιακά σιροπιαστά, τιραμισού, τσιζκέικ σε όποια γεύση μπορείς να φανταστείς. Αλλά οι γευστικές εκπλήξεις δεν τελειώνουν εκεί. Ο Σκούφος προσφέρει πολλά ακόμα. Εκείνο που σίγουρα δεν πρέπει να παραλείψεις είναι οι περίφημοι λουκουμάδες, μια συνταγή που μετρά περισσότερα από 60 χρόνια και περνάει από γενιά σε γενιά. Και δεν μιλάμε μόνο για τους κλασικούς –που παραμένουν σταθερή αξία– αλλά και για μοναδικές συνταγές προφιτερόλ, λέμον πάι, μπανόφι ή πάβλοβα. Και παρότι η ανάγκη για γλυκό γεννιέται αβίαστα, οι αλμυρές επιλογές έρχονται να σε βάλουν σε δίλημμα ή απλώς να προηγηθούν.

Γλυκό: Μέρες γεμάτες σαντιγί και σοκολάτα Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Στον κατάλογο θα βρεις πεντανόστιμες συνταγές brunch, από κρουασάν και πανκέικ μέχρι λαχταριστό Croque Μadame αλλά και προτάσεις για κάθε ώρα της ημέρας και κάθε γούστο. Άλλωστε, ο Σκούφος είναι ακριβώς αυτό, ένα all-day στέκι για όσους αγαπάνε τους καλαίσθητους χώρους και τις ιδιαίτερες γεύσεις. Παραγγέλνοντας έναν ζεστό καφέ, θα βολευτείς στις βελούδινες πολυθρόνες και θα τα δοκιμάσεις όλα. Ο Skoufos Vyronas είναι καθημερινή λατρεία που δεν αποχωρίζεσαι.

Κωνσταντιλιέρη 2-10, 211 1184572, Βύρωνας, Facebook: Skoufos.Vyronas, Instagram: skoufos.vyronas

Βαφλάδικο

Το στέκι της βάφλας που έλειπε από τη Νέα Ερυθραία.

Γλυκό: Μέρες γεμάτες σαντιγί και σοκολάτα Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Όταν έχεις πολυετή εμπειρία στην απαιτητική θέση του μάγειρα, δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορείς να πετύχεις. Ο Παναγιώτης και η Μιμή το αποδεικνύουν καθημερινά αυτό μέσα από το δικό τους πρότζεκτ που υμνεί τη βάφλα. Το Βαφλάδικο έχει γίνει το καλύτερο στέκι βάφλας στη Νέα Ερυθραία. Κι όταν λέμε βάφλα, δεν εννοούμε αυτό που σου έρχεται πρώτα στο μυαλό. Γιατί εδώ το παιχνίδι παίζεται αλλιώς!

Στο Βαφλάδικο πρωταγωνιστεί το Bubble Waffle, μια μοναδική αλμυρή βάφλα που τη γεμίζεις με υλικά της επιλογής σου, σαν να ήταν σάντουιτς. Είτε πριν από την απογευματινή σου έξοδο είτε μετά το τελευταίο σου πότο, δεν υπάρχει κάτι πιο γευστικό και χορταστικό από αυτή την αλμυρή βάφλα. Αν, βέβαια, είσαι βιαστικός και θέλεις να τσιμπολογήσεις κάτι γρήγορα, τότε πρέπει να δοκιμάσεις τα αλμυρά βαφλάκια με τυρί και ζαμπόν που τρώγονται στο χέρι, χωρίς να λερώνεσαι, όπως οποιοδήποτε άλλο street food. Φυσικά, οι λάτρεις της γλυκιάς βάφλας θα την απολαύσουν με ένα σωρό διαφορετικούς συνδυασμούς. Must try η πρόταση με soft ice cream, που δεν θα βρεις αλλού.

Γλυκό: Μέρες γεμάτες σαντιγί και σοκολάτα Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Όλες οι λαχταριστές γεύσεις φιλοξενούνται σε έναν πανέμορφο χώρο με βιομηχανικό natural στυλ και eco friendly φιλοσοφία. Οι συσκευές, ο τρόπος παραγωγής και η λειτουργία του μαγαζιού είναι «πράσινα», κάτι που σε κάνει να τον αγαπάς ακόμη περισσότερο. Ο Παναγιώτης και η Μιμή επανασυστήνουν τη βάφλα με τον δικό τους, μοναδικό τρόπο, δίνοντάς της υπέροχες γεύσεις, όπως καθετί που φτιάχνεται με αγάπη και μεράκι.

Πατριάρχου Γρηγορίου 4Ε, Νέα Ερυθραία, Facebook: vafladiko, Instagram: βαφλάδικο

 
Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Γεύση / Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Το νέο, μικρό εστιατόριο της Αθήνας προσφέρει μοντέρνα ψαροφαγία με διεθνείς αναφορές και ντόπια υλικά, funky πιάτα με ψάρια εποχικά και zero waste παρασκευές σε ένα περιβάλλον που εκπέμπει ηρεμία χάρη στις μπλε αποχρώσεις του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Ο σεφ Χάρης Νικολούζος μάς οδηγεί στα βήματα παραδόσεων που για πολλές δεκαετίες αποτελούσαν -και ενδεχομένως κάπου να συνεχίζουν να είναι− συνηθισμένη πρακτική για πολλά νοικοκυριά ανά την Ελλάδα. Η οικιακή παραγωγή αλλαντικών δεν είναι απλή, αλλά μας δίνει την ευκαιρία να περηφανευτούμε για τα έργα των χεριών μας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Radio Lifo / Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Από πού παίρνουν όμως την πρωτεΐνη τους οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν ή όσοι απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο Δημήτρης Δημητριάδης γράφει ένα νέο κεφάλαιο στο Φίτα του Νέου Κόσμου

Γεύση / Στο Φίτα του Νέου Κόσμου θα τρώμε πια περισσότερο φαγητό που βγαίνει από κατσαρόλα

Το εστιατόριο που ταυτίστηκε με την προσιτή ψαροφαγία και έγινε γρήγορα κλασικό μόλις ανανεώθηκε, χωρίς να χάσει τον χαρακτήρα του. Με τον Δημήτρη Δημητριάδη, έναν ακόμα μεγάλο μάγειρα στην κουζίνα, γράφεται ένα νέο κεφάλαιο, χωρίς να μας λείψουν η ταραμοσαλάτα, το σπαγγέτι αυγοτάραχο και το περιπόθητο εκλέρ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ