Συνταγές για πραλίνες

Συνταγές για πραλίνες Facebook Twitter
4

[via] Το πεκάν (Carya illinoinensis) είναι ένα αιωνόβιο φυλλοβόλο δένδρο που κατάγεται από την Αμερική. Έχει ομοιότητες με την καρυδιά, ανήκει στην ίδια οικογένεια (Juglandaceae) με αυτήν, και οι καρποί του χρησιμοποιούνται όπως τα γνωστά καρύδια. Το 75% της παγκόσμιας παραγωγής καρυδιών πεκάν προέρχεται από τις ΗΠΑ, το 20% από το Μεξικό και το υπόλοιπο από διάφορες χώρες όπως Περού, Αυστραλία, Ν. Αφρική, Ισραήλ και πρόσφατα Ιταλία, Ισπανία κ.ά.

______________

Τα πεκάν ταιριάζουν τρομερά, απίθανα, μοναδικά με την καραμέλα και δευτερευόντως με τη σοκολάτα. Δε χρειάζεται να βασιστείτε απλώς στα λόγια μου, μπορείτε να δοκιμάσετε μια από (ή όλες) τις παρακάτω συνταγές που αναδεικνύουν τη γεύση τους. Και οι τρεις είναι για μικρά γλυκά που φτιάχνονται πολύ εύκολα και αποθηκεύονται για πολύ καιρό.

Μπάρες σοκολάτας με πεκάν «μωσαϊκό»

Συνταγές για πραλίνες Facebook Twitter

 

Η συνταγή είναι του Emeril Lagasse από το Food Network

(για 1 κιλό)

  • 1 κουταλάκι ανάλατο βούτυρο
  • 680 γρ σοκολάτα κομμένη σε κομμάτια (όχι πολύ γλυκιά ή κουβερτούρα)
  • 1 ½ φλιτζάνι καρύδια πεκάν ελαφρώς ψημένα
  • 340 γρ λευκή σοκολάτα σε κομμάτια

Βουτυρώστε ρηχό ταψάκι, 25 – 30 εκ μήκος.

Λιώστε τη σοκολάτα σε χαμηλή φωτιά σε κατσαρολάκι ή σε φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί. Προσθέστε τα ψιλοκομμένα πεκάν. Απλώστε τη σοκολάτα στο βουτυρωμένο ταψάκι, λειαίνοντας την επιφάνεια με σπάτουλα.

Λιώστε τη λευκή σοκολάτα και αδειάστε την με ένα κουτάλι στο ταψάκι, ανακατεύοντας στο τέλος με τη μύτη ενός μαχαιριού μέχρι να ανακατευτούν τυχαία, δημιουργώντας «μωσαϊκό».

Όταν η σοκολάτα κρυώσει και στερεοποιηθεί, κόψτε ή σπάστε τη σε επιθυμητά κομμάτια.

Πεκάν brittle

 

Συνταγές για πραλίνες Facebook Twitter


Μια εύκολη εκδοχή της Pecan Pie, πρωταγωνίστριας της γιορτινής σεζόν στην Αμερική. Η συνταγή είναι από το περιοδικό Saveur και συνδυάζει τα πεκάν με την καραμέλα

Για ένα ταψάκι 30x40 εκ.

  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 2 ½ φλιτζάνια πεκάν σε κομμάτια
  • 6 κουταλάκια ανάλατο βούτυρο σε κομμάτια
  • 1 κουταλάκι εσάνς βανίλιας (ή βανίλια σε όποια μορφή θέλετε)
  • ¼ κουταλάκι μαγειρική σόδα (σκόνη)
  • 1 κουταλάκι αλάτι

Λιώστε τη ζάχαρη σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, ανακατεύετε συνέχεια μέχρι να αποκτήσει χρυσαφί χρώμα και υγροποιηθεί πλήρως. Προσθέστε τα πεκάν και το βούτυρο μέχρι να γίνει η καραμέλα ξανά υγρή και απορροφηθεί το βούτυρο, περίπου 2 λεπτά. Ανακατέψτε τη βανίλια με τη σόδα σε ένα μπολ και προσθέστε στο μίγμα μαζί με το αλάτι, ανακατέψτε καλά. Αδειάστε το μίγμα σε ένα ταψάκι που έχετε στρώσει με αλουμινόχαρτο λειαίνοντας την επιφάνεια με σπάτουλα. Αφήστε το μίγμα να κρυώσει εντελώς πριν το σπάσετε σε κομμάτια.

Πραλίνες για «μετά το χορό»

Συνταγές για πραλίνες Facebook Twitter

 

Αυτό το γλυκό ήταν πολύ αγαπημένο στη Λουιζιάνα: οι νεαρές κοπέλες της Νέας Ορλεάνης το έφτιαχναν πριν πάνε στο χορό και το απολάμβαναν μαζί με τους φίλους και τους αγαπημένους τους μετά την επιστροφή στο σπίτι. Η συνταγή είναι από το περιοδικό "Southern Living".

  • 1 καλά γεμάτο φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη
  • 1 ασπράδι αβγού χτυπημένο καλά (μαρέγκα)
  • 1 ½ φλιτζάνι πεκάν κομμένα σε κομμάτια

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Ανακατέψτε τη ζάχαρη πολύ προσεχτικά με το ασπράδι κα προσθέστε τα πεκάν
Με ένα κουτάλι τοποθετήστε λίγο λίγο από το μίγμα σε μικρές ποσότητες σε ένα ταψί περασμένο με αλουμινόχαρτο
Σβήστε το φούρνο, βάλτε το ταψί και αφήστε το γλυκό μέσα για 8 ώρες.

Συνταγές για πραλίνες Facebook Twitter
Γεύση
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
Ωραία φαίνονται τα γλυκά κ' μάλλον πολύ νόστημα αλλά λίγο ακαταλαβίστικες οι συνταγές...Sorry αλλά μάλλον η μετάφραση δεν είναι σωστή...Πως μετράς το βούτυρο σε κομμάτια με κουταλάκια??? Όταν λες μαύρη ζάχαρη εννοείς την υγρή με τη μελάσα η την καστανή???
Η συνολική ποσότητα είναι 6 κουταλάκια, αλλά όχι ως μονομπλόκ, αλλά σε κομμάτια. (Υπάρχουν μεζούρες που μετράνε πχ 5 κουταλιές μαζί, οπότε διευκρινίζεται ότι είναι καλύτερο το βούτυρο να είναι σε κομμάτια και όχι σε ένα ενιαίο για να λιώσει καλύτερα)Και η καστανή και η μαύρη ζάχαρη έχουν μελάσα, το ποσοστό τους διαφέρει. Όταν λέω μαύρη, εννοώ μαύρη, αλλά δε νομίζω ότι η καστανή θα κατέστρεφε τη συνταγή.Υπάρχει κάτι άλλο ακαταλαβίστικο;
Ευχαριστώ για την απάντηση.Με το θέμα της ζάχαρης ειμαι καλυμμένη αλλά δυσκολεύομαι με το βούτυρο...Θα βοηθούσε πιστεύω αν ήταν σε γραμμάρια.Όσα χρόνια μαγειρεύω και παρακολουθώ εκπομπές μαγειρικής το βούτυρο μόνο λιώμενο μπορείς να το μετρήσεις με κουταλάκια.Αυτές οι μεζούρες που αναφέρεσαι υπάρχουν στην Ελλάδα? Θα το ψάξω...