Στον Πειραιά υπάρχει μία πρώτης τάξης –και φρεσκάδας– «ψαροπιάτσα»

Στον Πειραιά υπάρχει μία πρώτης τάξης –και φρεσκάδας– «ψαροπιάτσα» Facebook Twitter
Αχινός, δωρικός, σκέτος, ελληνικός, μόνο με τη θάλασσά του. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO
2

Οι πιάτσες δεν φημίζονται για το φαγητό τους. Η νοστιμιά συνήθως κρύβεται ή λειτουργεί μοναχικά, χωρίς απαραίτητα να στηρίζεται από τον γείτονά της.

Οι πιάτσες συνήθως φημίζονται για τον έναν και μοναδικό, ο οποίος συνήθως ήταν και η αφορμή τους, πριν οι διάττοντες έρθουν μεσοτοιχία να κλέψουν κάτι από το σουξέ του.

Οι πιάτσες είναι κυρίως η πρόκληση της κοινωνικότητας, η αίσθηση της γιορτής, μια μακρινή ξαδέλφη του πανηγυριού και της πλατείας του χωριού, που όλοι φαίνεται να κουβαλάμε στο αστικό μας κύτταρο.

Εξάλλου το φαγητό έξω είναι πρωτίστως η χαρά των συνανθρώπων, η ζεστασιά να τους έχεις γύρω σου κι ας μην τους γνωρίζεις. Ίσως γι' αυτό κανείς μας δεν αγάπησε το άδειο εστιατόριο.

Μια καλοκαιρινή πλατεία της γειτονιάς για σουβλάκια είναι προτιμότερη από το ψυχρό γαστρονομικό εστιατόριο, όπου μιλάς ψιθυριστά για να μην ενοχλήσεις τον πάγο της σιωπής.

Η συνοικία του Χατζηκυριακού, ή αλλιώς το Χατζηκυριάκειο, έχει μεγάλη θαλασσινή πείρα και αυτό όχι μόνο επειδή τυγχάνει η μεγαλύτερη λεωφόρος της Πειραϊκής χερσονήσου.

Η πιάτσα της Χατζηκυριακού είναι όμως μια ξεχωριστή –για τη δική μου εμπειρία–, μοναδική περίπτωση. Εδώ μόνο οι καλοί χωράνε και όλοι είναι καλοί. Κάτι παραπάνω από καλοί μάλιστα. Λες κι ο καθένας παραβγαίνει τον διπλανό του, μέσα σε μια ευγενέστατη άμιλλα, με θρησκεία το φρεσκότερο μπαρμπούνι.


Εξάλλου η συνοικία του Χατζηκυριακού, ή αλλιώς το Χατζηκυριάκειο, έχει μεγάλη θαλασσινή πείρα και αυτό όχι μόνο επειδή τυγχάνει η μεγαλύτερη λεωφόρος της Πειραϊκής χερσονήσου.

Στον Πειραιά υπάρχει μία πρώτης τάξης –και φρεσκάδας– «ψαροπιάτσα» Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Στη μια άκρη της το Ορφανοτροφείο Θηλέων, δωρεά του ομώνυμου ευεργέτη, στην άλλη η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Γύρω από το Ορφανοτροφείο, στη γειτονιά με τα καρβουνιάρικα και τους ταρσανάδες, αναζήτησαν μια καλύτερη τύχη Δωδεκανήσιοι από την Κάρπαθο, τη Σύμη, τη Ρόδο και το Καστελόριζο, αργότερα ήρθαν κι οι Μικρασιάτες πρόσφυγες.

Όλοι μαζί, γνώστες και εραστές της θαλασσινής νοστιμιάς, έστησαν μια ιωδιούχα παράδοση που κρατά σπαρταριστά ζωντανή ως σήμερα. Για τη «Μαριγώ», που μετρά αισίως 71 χρόνια παράδοση στο τηγάνι, έχετε διαβάσει πολλά. Το ίδιο και για το «Υπερωκεάνιο». Εγώ θα σας πάω στους πιο άγνωστους, που ανακάλυψα τυχαία, σε μέρες που οι διάσημοι δεν είχαν ελεύθερη ούτε καρέκλα πλάι στις τουαλέτες.

Ο Ηλίας

Στον Πειραιά υπάρχει μία πρώτης τάξης –και φρεσκάδας– «ψαροπιάτσα» Facebook Twitter
Tα αχνιστά μύδια με το άρωμα από θάλασσα και μαϊντανό, γεμάτα και καλοδιαλεγμένα. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Το πρώτο που θα σε εντυπωσιάσει είναι η αστραφτερή καθαριότητα, αυτή η μυρωδιά από σαπούνι που θυμίζει παλιούς προσφυγικούς συνοικισμούς, την παλιά νοικοκυροσύνη της «πάστρας». Ό,τι μέρα και να πας, ο κόσμος της γειτονιάς κρατά ζεστή και γεμάτη τη λιτή, απέριττη σάλα, που δεν έχει να σου πει κάτι με το ντεκόρ της. Πίσω από τα πλαστικά η θέα του δρόμου, μέσα η θέα της κουζίνας.

Τα τρία ευγενέστατα παλικάρια, γιοι του Ηλία, στη σάλα, η μαμά και η γιαγιά στα μαγειρέματα. Ζεστά χόρτα, παντζάρια, πατάτες, κολοκυθάκια, μια καυτερή πιπερίτσα παρέα και ένα μαγικό ελαιόλαδο από το Κρανίδι να ξεχωρίζει την απλή σαλάτα από τις άλλες, τις διεκπεραιωτικές.

Αχινός, δωρικός, σκέτος, ελληνικός, μόνο με τη θάλασσά του, στην πιο ονειρεμένη εκδοχή, εκεί όπου η φρεσκάδα αρνείται τα φτιασίδια του λαδιού. Μόνο με λίγο λεμόνι. Η καραβίδα που διάλεξες περπατά ακόμη ολοζώντανη, η σχάρα θα την καλοπιάσει, θα σ' την προσφέρει ζουμερή, με την ευωδιά της θάλασσας. Το καλαμάρι στη σχάρα σκέτο βούτυρο, κομμένο ολόκληρο στη μέση, με τον μαϊντανό, μια στάλα ρίγανη και το λίγο ελαιόλαδο.

Στον Πειραιά υπάρχει μία πρώτης τάξης –και φρεσκάδας– «ψαροπιάτσα» Facebook Twitter
Από ψαράκι, θα βρεις όλη την γκάμα. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Οι περισσότεροι εδώ έρχονται για το σαγανάκι με τις γαρίδες που γίνεται με φρέσκια ντομάτα όλον το χρόνο, οι μαγείρισσες μετά βδελυγμίας δεν καταδέχονται το ντοματάκι της κονσέρβας, αλλά και για τη φέτα σφυρίδας που ψήνεται λουκούμι στη σχάρα. Να μην προσπεράσεις όμως και τη σαρδέλα – στον καιρό της.

Ψημένη ανοιχτή, με λίγο κρεμμυδάκι, ντοματίνι, ρίγανη και το φίνο ωμό ελαιόλαδο – προσωπικά τρελαίνομαι να την τρώω σάντουιτς με το ζεστό φρυγανισμένο λαδοριγανάτο ψωμάκι. Και τα αχνιστά μύδια με το άρωμα από θάλασσα και μαϊντανό, γεμάτα και καλοδιαλεγμένα.


Πορτοκαλόπιτα και ζεστός χαλβάς για τη χώνεψη που έρχεται χαυνωτική τις μέρες με καλό καιρό στο πεζοδρόμιο, ενορχηστρωμένη από το πηγαινέλα των αυτοκινήτων στη μεγάλη λεωφόρο. Τότε που η νύχτα μυρίζει γλυκάνισο και ούζο.

Ο Ηλίας, Λ. Χατζηκυριακού 104, 210 4511261

Ο Γιάννης

Στον Πειραιά υπάρχει μία πρώτης τάξης –και φρεσκάδας– «ψαροπιάτσα» Facebook Twitter
Τελικά θα ενδώσεις στο μαριδάκι, το τραγανό, μ' αυτήν τη φλούο λευκή ολόφρεσκη ζουμερή σάρκα της φρεσκάδας και της μαεστρίας στο τηγάνι. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Λίγο πιο κάτω, ο Γιάννης είναι άλλη μια οικογενειακή, θαλασσινή ιστορία που ξεκίνησε από το... κρέας. Παλιός Συμιακός της γειτονιάς, ο Γιάννης είχε μια ζωή χασάπικο, δίπλα ακριβώς.

Μια αρρώστια που τον κράτησε για μήνες στο κρεβάτι ήταν η αφορμή, ή μάλλον η απόφαση της συζύγου, να τελειώνουν με τη στεριά και να πιάσουν τη θάλασσα, την οποία για να αναδείξουν ανασκουμπώθηκαν οικογενειακώς, με νύφες, κόρες, γαμπρούς, μπατζανάκηδες και όλους αυτούς τους περίτεχνους τίτλους της ελληνικής οικογένειας.

Πάστρα αστραφτερή κι εδώ, γουστόζικη σάλα σαν οικογενειακή τραπεζαρία, κολλαριστά γαλάζια υφασμάτινα τραπεζομάντιλα, πιο χαλαρό το έξω-μέσα που επιτρέπει και τον καπνό.

Ζεστό φρυγανισμένο ψωμάκι και ένα γενναιόδωρο πιάτο με έλληνα αχινό, σκέτο, λιτό, με την ευωδιά του ιωδίου γι' αρχή. Βραστά κολοκυθάκια με ζεστά χόρτα και παντζάρια στη βραστή εκδοχή της σαλάτας, μια χωριάτικη που κοκκινίζει σαν Αύγουστος ακόμη και μέσα στον χειμώνα, να ταιριάζει ιδανικά με την ντομάτα και το κρεμμυδάκι με τις τραγανές, πιο ελαφροτηγανισμένες δεν γίνεται, μπουκίτσες του γαλέου.

Στον Πειραιά υπάρχει μία πρώτης τάξης –και φρεσκάδας– «ψαροπιάτσα» Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Μύδια αχνιστά με το ζουμάκι τους και λίγο μαϊντανό και οπωσδήποτε συμιακό γαριδάκι που τρώγεται σαν πατατάκι – στο σπίτι των Συμιακών, αποκλείεται να μην το τιμήσεις, είναι σπεσιαλιτέ. Καραβιδόψυχα τραγανιστή με μια σος μαγιονέζας, ταραμοσαλάτα βελούδινη, το καλαμάρι στη σχάρα σκέτο, ολόσκετο, όπως στα τσιπουράδικα του Βόλου, να σου δείχνει μόνο το τέλειο, μαστιχωτό ψήσιμό του. Το ίδιο και το χταπόδι.

Από ψαράκι, θα βρεις όλη την γκάμα. Από ταπεινό γαυράκι, σαρδέλα και κουτσομουρίτσα μέχρι κανέναν αριστοκράτη σαργό – να το τονίσω: όχι του ιχθυοτροφείου.

Τελικά θα ενδώσεις στο μαριδάκι, το τραγανό, μ' αυτήν τη φλούο λευκή ολόφρεσκη ζουμερή σάρκα της φρεσκάδας και της μαεστρίας στο τηγάνι.

Η μαρίδα ταιριάζει καλύτερα αν θες να ζήσεις το στόρι της γειτονιάς, της παλιάς ψαροταβέρνας με τα 30 χρόνια στην πλάτη της, που στο τέλος θα σε γλυκάνει με σπιτικό μπακλαβά και ραβανί πασπαλισμένο με καρύδα.

Ο Γιάννης, Λ. Χατζηκυριακού 107, 210 4180160

 

Γεύση
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Όντως πολύ καλή επιλογή για ψαράκι και θαλασσινά. Και πρόσφατα άνοιξε και ένα ακόμα πολύ καλό με καλούς μεζέδες για ούζο.Τα γράδα του Πειραιά. Να το τσεκάρετε .
Ο αχινός είναι προστατευόμενο είδος, αλιεύεται νόμιμα μεταξύ Δεκεμβρίου - Μαρτίου και Ιουλίου - Αυγουστου. Άλλη εποχή μην τον παραγγείλετε και αν σας τον προσφέρουν ειδοποιήστε την αγορανομία.