Στο ταβερνάκι της Παύλιανης με την ωραιότερη θέα και τους νοστιμότερους μεζέδες

Στο ταβερνάκι της Παύλιανης με την ωραιότερη θέα και τους νοστιμότερους μεζέδες Facebook Twitter
1

 

Στο ταβερνάκι της Παύλιανης με την ωραιότερη θέα και τους νοστιμότερους μεζέδες Facebook Twitter
Η ταβέρνα φωνάζει από μακριά ότι κάποιος μερακλής τεχνίτης έχει βάλει εδώ το χέρι του και αν υποθέσεις κάτι τέτοιο δεν θα λαθέψεις...

«Ξύλο και παράδοση», γράφει η ταμπέλα έξω από το μικρό ταβερνάκι στην Παύλιανη της Φθιώτιδας που είναι σκαρφαλωμένο στις πλαγιές της Οίτης. Το χιόνι αστραποβολά από τον ήλιο και σε μαγεύει έτσι όπως έχει σκεπάσει τα έλατα. Ο μικρός οικισμός, ένας από τους πλέον ορεινούς του νομού σε καλεί να σταματήσεις την ανάβαση με το αυτοκίνητο και να γνωρίσεις τις ομορφιές του. Ο μικρός φιλόξενος χώρος της ταβέρνας που είναι φτιαγμένη από ξύλο και πέτρα είναι έτοιμος να σου δώσει στιγμές απόλυτης χαλάρωσης με ένα ποτήρι τσίπουρο στο χέρι, τους τοπικούς καλομαγειρεμένους μεζέδες να σου κλείνουν το μάτι και την εκπληκτική θέα που αφήνει τη ματιά σου να κατρακυλήσει στις πλαγιές του βουνού έως τη θάλασσα, να σου κόβει την ανάσα.


Η ταβέρνα φωνάζει από μακριά ότι κάποιος μερακλής τεχνίτης έχει βάλει εδώ το χέρι του και αν υποθέσεις κάτι τέτοιο δεν θα λαθέψεις. Η ιστορία της ξεκινά όταν εκεί πριν μερικά χρόνια είχε στήσει το εργαστήριο ξύλου ο Νίκος Νομικός ένας από τους πλέον εξειδικευμένους τεχνίτες στην κατασκευή ξύλινης σκάλας εσωτερικού χώρου. Ο Νίκος είχε μεταφέρει, από την Αθήνα που ήταν το εργαστήριο του, σε αυτό το χώρο το μεράκι του και την αγάπη του για την ξυλογλυπτική. Αυτό το χαριτωμένο καλλιτεχνικό εργαστήρι ξύλου μετέτρεψε η γυναίκα του Πόπη και δεινή μαγείρισσα σε ταβέρνα.

Η κουζίνα ακολουθεί τον κύκλο των εποχών. Αρετή αναγκαία όταν εξοικειώνεσαι με ένα τόπο απολαμβάνοντας τα υλικά που τιμά η μαγείρισσα στο «βασίλειο» της.

Όλα τα εργαλεία ξυλογλυπτικής φιγουράρουν μέσα σε γυάλινες προθήκες από τα πιο μικρά μέχρι τα πιο μεγάλα και δίνουν μια ιδιαίτερη αίσθηση που συμπληρώνεται από τα ράφια που ξεχειλίζουν από βάζα με γλυκά του κουταλιού και τουρσιά. Λίγα τραπέζια μπροστά στην τζαμαρία που αφήνει το βλέμμα να ταξιδεύει μέσα από τις κορυφές των δέντρων. Σε περίοπτη θέση η ξυλόσομπα που κρατά ζεστό το χώρο.


Την τέχνη του χειροποίητου ανακαλύπτεις όπου και να στρέψεις το βλέμμα σου. Στις χειροποίητες γιρλάντες που κοσμούν τα ράφια , στο δίσκο με το λευκό πετσετάκι φτιαγμένο με βελονάκι που έρχεται με το τσίπουρο, τα σφηνάκια και το συνοδεύουν ελιές. Η Πόπη πρόσχαρη και φιλόξενη οικοδέσποινα θα σε περιποιηθεί και θα σε κάνει να νιώσεις μοναδικός. Από την λιλιπούτεια κουζίνα της βγαίνουν σπιτικά πιάτα. Μέσα τους η νοστιμιά παλεύει με την παράδοση και την αγάπη για το όμορφο ποια θα πρωτοκερδίσει την εύνοια σου, αλλά δεν χρειάζεται να αγωνιάς για την κατάληξη. Όλες είναι καλά ζυγισμένες στα πιάτα της Πόπης με σκοπό να σου τέρψουν τη γλώσσα και την ψυχή.


Μόλις πιεις τα τσιπουράκια για να ζεσταθείς έρχεται η ζεστή χορτόπιτα που έχει βγει από τον φούρνο. Το φύλλο φτιαγμένο στο χέρι μερακλίδικο και τραγανό. Με την πρώτη μπουκιά χαίρεσαι την αληθινή γεύση, οικεία με σαφήνεια. Ακολουθεί πέστροφα καπνιστή που όμοια της δεν έχω δοκιμάσει καλύτερη. Η οικοδέσποινα αναλαμβάνει να μας ξεναγήσει στην ντόπια παραγωγή αφού τις πέστροφες προμηθεύεται από τον Ορχομενό. «Είναι εξαιρετικής ποιότητας και δύσκολα τις βρίσκουμε στην αγορά της Αθήνας γιατί σχεδόν όλη η παραγωγή εξάγεται» λέει πριν μας φέρει τα κεφτεδάκια που μόλις βγήκαν από το τηγάνι και τσιτσιρίζουν. Η ευωδιά τους τρυπάει βασανιστικά τα ρουθούνια. Σκέτη νοστιμιά.

Στο ταβερνάκι της Παύλιανης με την ωραιότερη θέα και τους νοστιμότερους μεζέδες Facebook Twitter

Στο διπλανό τραπέζι ο Νίκος Νομικός απολαμβάνει την χορτόπιτα με το κρασί του και μας εξηγεί πως το καταφύγιο του για την τέχνη του μετατράπηκε σε ταβέρνα. «Ο τόπος εδώ έχει μια άγρια ομορφιά και μοναχικότητα που ταιριάζει με την ενασχόληση μου με το ξύλο. Οι δουλειές στην Αθήνα με την κρίση πάγωσαν και έτσι αποφασίσαμε να εγκατασταθούμε στην Παύλιανη» λέει και συνεχίζει «μετέφερα τα εργαλεία μου και έστησα το εργαστήριο μου συνεχίζοντας το πάθος μου με την ξυλογλυπτική. Ήθελε και η γυναίκα μου να κάνει το μεράκι της με τα μαγειρέματα της και έτσι ο χώρος μεταμορφώθηκε σε ταβερνάκι». Τσουγκρίζουμε τα ποτήρια με το κρασί και υποδεχόμαστε την χοιρινή τηγανιά σβησμένη με κρασί και αρωματισμένη με ρίγανη του βουνού. Οι πατάτες έρχονται τηγανισμένες σε ελαιόλαδο. Κόλαση. Η κουζίνα ακολουθεί τον κύκλο των εποχών. Αρετή αναγκαία όταν εξοικειώνεσαι με ένα τόπο απολαμβάνοντας τα υλικά που τιμά η μαγείρισσα στο «βασίλειο» της. Το επιβεβαιώνει η προβατίνα που έρχεται σιγοψημένη στην γάστρα με αρωματικά του βουνού και κρασί.

Και ως επιδόρπιο γλυκά του κουταλιού και ντόπιο γιαούρτι. Ο χρόνος κυλάει όμορφα στο «Ξύλο & Παράδοση» της Παύλιανης και εύκολα μπορεί να σε κάνει να ξεχαστείς. Αν μάλιστα έχεις τη τύχη να βρεθείς σε βραδιά που ντόπιοι μουσικοί σιγοτραγουδούν εκεί είναι βέβαιο ότι θα αναζητήσεις κατάλυμα για τη νύχτα ώστε να μην αναγκαστείς να πάρεις σε γλυκιά ώρα τον δρόμο της επιστροφής. Μερικές φορές η κατάβαση είναι πιο δύσκολη από την ανάβαση όταν αφήνεις ωραίες στιγμές πίσω σου.

Στο ταβερνάκι της Παύλιανης με την ωραιότερη θέα και τους νοστιμότερους μεζέδες Facebook Twitter
Ζεστή χορτόπιτα με φύλλο φτιαγμένο στο χέρι μερακλίδικο και τραγανό...
Στο ταβερνάκι της Παύλιανης με την ωραιότερη θέα και τους νοστιμότερους μεζέδες Facebook Twitter
Στο ταβερνάκι της Παύλιανης με την ωραιότερη θέα και τους νοστιμότερους μεζέδες Facebook Twitter
Στο ταβερνάκι της Παύλιανης με την ωραιότερη θέα και τους νοστιμότερους μεζέδες Facebook Twitter
Στο ταβερνάκι της Παύλιανης με την ωραιότερη θέα και τους νοστιμότερους μεζέδες Facebook Twitter
Γλυκό του κουταλιού με ντόπιο γιαούρτι.
Στο ταβερνάκι της Παύλιανης με την ωραιότερη θέα και τους νοστιμότερους μεζέδες Facebook Twitter

Ξύλο & Παράδοση, Παύλιανη Φθιώτιδας τηλ. 22310-82965

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια