Στο ταβερνάκι της Παύλιανης με την ωραιότερη θέα και τους νοστιμότερους μεζέδες

Στο ταβερνάκι της Παύλιανης με την ωραιότερη θέα και τους νοστιμότερους μεζέδες Facebook Twitter
1

 

Στο ταβερνάκι της Παύλιανης με την ωραιότερη θέα και τους νοστιμότερους μεζέδες Facebook Twitter
Η ταβέρνα φωνάζει από μακριά ότι κάποιος μερακλής τεχνίτης έχει βάλει εδώ το χέρι του και αν υποθέσεις κάτι τέτοιο δεν θα λαθέψεις...

«Ξύλο και παράδοση», γράφει η ταμπέλα έξω από το μικρό ταβερνάκι στην Παύλιανη της Φθιώτιδας που είναι σκαρφαλωμένο στις πλαγιές της Οίτης. Το χιόνι αστραποβολά από τον ήλιο και σε μαγεύει έτσι όπως έχει σκεπάσει τα έλατα. Ο μικρός οικισμός, ένας από τους πλέον ορεινούς του νομού σε καλεί να σταματήσεις την ανάβαση με το αυτοκίνητο και να γνωρίσεις τις ομορφιές του. Ο μικρός φιλόξενος χώρος της ταβέρνας που είναι φτιαγμένη από ξύλο και πέτρα είναι έτοιμος να σου δώσει στιγμές απόλυτης χαλάρωσης με ένα ποτήρι τσίπουρο στο χέρι, τους τοπικούς καλομαγειρεμένους μεζέδες να σου κλείνουν το μάτι και την εκπληκτική θέα που αφήνει τη ματιά σου να κατρακυλήσει στις πλαγιές του βουνού έως τη θάλασσα, να σου κόβει την ανάσα.


Η ταβέρνα φωνάζει από μακριά ότι κάποιος μερακλής τεχνίτης έχει βάλει εδώ το χέρι του και αν υποθέσεις κάτι τέτοιο δεν θα λαθέψεις. Η ιστορία της ξεκινά όταν εκεί πριν μερικά χρόνια είχε στήσει το εργαστήριο ξύλου ο Νίκος Νομικός ένας από τους πλέον εξειδικευμένους τεχνίτες στην κατασκευή ξύλινης σκάλας εσωτερικού χώρου. Ο Νίκος είχε μεταφέρει, από την Αθήνα που ήταν το εργαστήριο του, σε αυτό το χώρο το μεράκι του και την αγάπη του για την ξυλογλυπτική. Αυτό το χαριτωμένο καλλιτεχνικό εργαστήρι ξύλου μετέτρεψε η γυναίκα του Πόπη και δεινή μαγείρισσα σε ταβέρνα.

Η κουζίνα ακολουθεί τον κύκλο των εποχών. Αρετή αναγκαία όταν εξοικειώνεσαι με ένα τόπο απολαμβάνοντας τα υλικά που τιμά η μαγείρισσα στο «βασίλειο» της.

Όλα τα εργαλεία ξυλογλυπτικής φιγουράρουν μέσα σε γυάλινες προθήκες από τα πιο μικρά μέχρι τα πιο μεγάλα και δίνουν μια ιδιαίτερη αίσθηση που συμπληρώνεται από τα ράφια που ξεχειλίζουν από βάζα με γλυκά του κουταλιού και τουρσιά. Λίγα τραπέζια μπροστά στην τζαμαρία που αφήνει το βλέμμα να ταξιδεύει μέσα από τις κορυφές των δέντρων. Σε περίοπτη θέση η ξυλόσομπα που κρατά ζεστό το χώρο.


Την τέχνη του χειροποίητου ανακαλύπτεις όπου και να στρέψεις το βλέμμα σου. Στις χειροποίητες γιρλάντες που κοσμούν τα ράφια , στο δίσκο με το λευκό πετσετάκι φτιαγμένο με βελονάκι που έρχεται με το τσίπουρο, τα σφηνάκια και το συνοδεύουν ελιές. Η Πόπη πρόσχαρη και φιλόξενη οικοδέσποινα θα σε περιποιηθεί και θα σε κάνει να νιώσεις μοναδικός. Από την λιλιπούτεια κουζίνα της βγαίνουν σπιτικά πιάτα. Μέσα τους η νοστιμιά παλεύει με την παράδοση και την αγάπη για το όμορφο ποια θα πρωτοκερδίσει την εύνοια σου, αλλά δεν χρειάζεται να αγωνιάς για την κατάληξη. Όλες είναι καλά ζυγισμένες στα πιάτα της Πόπης με σκοπό να σου τέρψουν τη γλώσσα και την ψυχή.


Μόλις πιεις τα τσιπουράκια για να ζεσταθείς έρχεται η ζεστή χορτόπιτα που έχει βγει από τον φούρνο. Το φύλλο φτιαγμένο στο χέρι μερακλίδικο και τραγανό. Με την πρώτη μπουκιά χαίρεσαι την αληθινή γεύση, οικεία με σαφήνεια. Ακολουθεί πέστροφα καπνιστή που όμοια της δεν έχω δοκιμάσει καλύτερη. Η οικοδέσποινα αναλαμβάνει να μας ξεναγήσει στην ντόπια παραγωγή αφού τις πέστροφες προμηθεύεται από τον Ορχομενό. «Είναι εξαιρετικής ποιότητας και δύσκολα τις βρίσκουμε στην αγορά της Αθήνας γιατί σχεδόν όλη η παραγωγή εξάγεται» λέει πριν μας φέρει τα κεφτεδάκια που μόλις βγήκαν από το τηγάνι και τσιτσιρίζουν. Η ευωδιά τους τρυπάει βασανιστικά τα ρουθούνια. Σκέτη νοστιμιά.

Στο ταβερνάκι της Παύλιανης με την ωραιότερη θέα και τους νοστιμότερους μεζέδες Facebook Twitter

Στο διπλανό τραπέζι ο Νίκος Νομικός απολαμβάνει την χορτόπιτα με το κρασί του και μας εξηγεί πως το καταφύγιο του για την τέχνη του μετατράπηκε σε ταβέρνα. «Ο τόπος εδώ έχει μια άγρια ομορφιά και μοναχικότητα που ταιριάζει με την ενασχόληση μου με το ξύλο. Οι δουλειές στην Αθήνα με την κρίση πάγωσαν και έτσι αποφασίσαμε να εγκατασταθούμε στην Παύλιανη» λέει και συνεχίζει «μετέφερα τα εργαλεία μου και έστησα το εργαστήριο μου συνεχίζοντας το πάθος μου με την ξυλογλυπτική. Ήθελε και η γυναίκα μου να κάνει το μεράκι της με τα μαγειρέματα της και έτσι ο χώρος μεταμορφώθηκε σε ταβερνάκι». Τσουγκρίζουμε τα ποτήρια με το κρασί και υποδεχόμαστε την χοιρινή τηγανιά σβησμένη με κρασί και αρωματισμένη με ρίγανη του βουνού. Οι πατάτες έρχονται τηγανισμένες σε ελαιόλαδο. Κόλαση. Η κουζίνα ακολουθεί τον κύκλο των εποχών. Αρετή αναγκαία όταν εξοικειώνεσαι με ένα τόπο απολαμβάνοντας τα υλικά που τιμά η μαγείρισσα στο «βασίλειο» της. Το επιβεβαιώνει η προβατίνα που έρχεται σιγοψημένη στην γάστρα με αρωματικά του βουνού και κρασί.

Και ως επιδόρπιο γλυκά του κουταλιού και ντόπιο γιαούρτι. Ο χρόνος κυλάει όμορφα στο «Ξύλο & Παράδοση» της Παύλιανης και εύκολα μπορεί να σε κάνει να ξεχαστείς. Αν μάλιστα έχεις τη τύχη να βρεθείς σε βραδιά που ντόπιοι μουσικοί σιγοτραγουδούν εκεί είναι βέβαιο ότι θα αναζητήσεις κατάλυμα για τη νύχτα ώστε να μην αναγκαστείς να πάρεις σε γλυκιά ώρα τον δρόμο της επιστροφής. Μερικές φορές η κατάβαση είναι πιο δύσκολη από την ανάβαση όταν αφήνεις ωραίες στιγμές πίσω σου.

Στο ταβερνάκι της Παύλιανης με την ωραιότερη θέα και τους νοστιμότερους μεζέδες Facebook Twitter
Ζεστή χορτόπιτα με φύλλο φτιαγμένο στο χέρι μερακλίδικο και τραγανό...
Στο ταβερνάκι της Παύλιανης με την ωραιότερη θέα και τους νοστιμότερους μεζέδες Facebook Twitter
Στο ταβερνάκι της Παύλιανης με την ωραιότερη θέα και τους νοστιμότερους μεζέδες Facebook Twitter
Στο ταβερνάκι της Παύλιανης με την ωραιότερη θέα και τους νοστιμότερους μεζέδες Facebook Twitter
Στο ταβερνάκι της Παύλιανης με την ωραιότερη θέα και τους νοστιμότερους μεζέδες Facebook Twitter
Γλυκό του κουταλιού με ντόπιο γιαούρτι.
Στο ταβερνάκι της Παύλιανης με την ωραιότερη θέα και τους νοστιμότερους μεζέδες Facebook Twitter

Ξύλο & Παράδοση, Παύλιανη Φθιώτιδας τηλ. 22310-82965

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια