Στοίχημα! Δεν ξέρετε ωραιότερη ταβέρνα από αυτήν, που βρίσκεται στην Άμφισσα!

Στοίχημα! Δεν ξέρετε ωραιότερη ταβέρνα από αυτήν, που βρίσκεται στην Άμφισσα! Facebook Twitter
Φωτο: Γιάννης Κυπουργός
3

Ιστορία μεγαλύτερη του ενός αιώνα ξεδιπλώνεται στην ταβέρνα-οινοπωλείο Φαρόπουλος στην Άμφισσα. Η τρίτη γενιά, ο Γιάννης Φαρόπουλος συνεχίζει την παράδοση με πάθος. Πίνοντας κρασί και τσιμπολογώντας κεφτεδάκια που μόλις έχουν βγει από το μαυροτήγανο, ξεδιπλώνει την ιστορία της οικογενειακής ταβέρνας και του τόπου. Μια ιστορία πολύ πλούσια που περιλαμβάνει αμέτρητους ανώνυμους αλλά και επώνυμους που χόρτασαν την πείνα τους στο οινομαγειρείο του Φαρόπουλου. Στην Αμφισσα κάποιοι παλιοί ακόμη μιλούν για την ομορφιά της Ρόμι Σνάιντερ η οποία στα τέλη της δεκαετίας του '60 βρέθηκε στην περιοχή για τα γυρίσματα της ταινίας «Μια γυναίκα στο παράθυρο» και επισκέφθηκε το μαγαζί του Φαρόπουλου για να γευτεί λιμπιστικά κεφτεδάκια.

Εκεί μαζί με το κρασί, το τσίπουρο και τους σπιτικούς μεζέδες γεύεσαι και μια καλή δόση ιστορίας.


Το 1907 η ταβέρνα-παντοπωλείο ξεκίνησε να λειτουργεί στην πλατεία Λαού της Αμφισσας από τα αδέλφια Γιώργο και Βαγγέλη Φαρόπουλο μέχρι που χώρισαν την κοινή δραστηριότητα τους. Ο Γιώργος μετέφερε το πάθος του για την ταβέρνα το 1925 στο σημείο που βρίσκεται σήμερα στην καρδιά της αγοράς της πόλης. «Την εποχή εκείνη ήταν η πρώτη πλάκα που έπεσε στην Άμφισσα με τσιμέντο και σίδερα ενώ στο δάπεδο έριξαν άμμο που έφεραν από την Ιτέα, ώστε ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες να αερίζει ή υγραίνει το αλάτι», αφηγείται ο Γιώργος και συνεχίζει: « Η ταβέρνα είχε υπόγειο με βαρέλια για κρασί. Οι μεζέδες που σερβίριζαν ήταν τυρί κλότσα σε λαδόκολλα, κουκιά, ρεβίθια και γιουβέτσι σε πήλινα που έψηναν στην μασίνα, ελιές Άμφισσας, τυρί φέτα από τους τσομπάνηδες, αυγά βραστά και τηγανητό μπακαλιάρο».


Οινοπωλείο-οινοπνευματοπωλείο αναγράφεται στην άδεια του μαγαζιού που στην συνέχεια προστέθηκε η άδεια καπνοπωλείου για να φτιάχνουν και να πουλούν τοπικής παραγωγής τσιγάρα. Η βιτρίνα για τα τσιγάρα φιγουράρει και σήμερα στο μαγαζί. Στο χρηματοκιβώτιο του 1924 υπήρχαν τα χαρτιά της συναλλαγής του παππού που αγόραζε γλεύκος από την Δόβρενα έξω από την Θήβα και έρχονταν με καΐκια στην Ιτέα. «Την μεταφορά στην Άμφισσα αναλάμβαναν καμήλες που σήκωναν 360 οκάδες και ένας γάιδαρος – γνωστός ως κολαούζος- οδηγούσε τις καμήλες» εξηγεί ο Γιάννης και για του λόγου του το αληθές δείχνει ξεθωριασμένες ασπρόμαυρες φωτογραφίες της εποχής με τις καμήλες φορτωμένες. Στη δεκαετία του '50 το μαγαζί πέρασε «στα χέρια του πατέρα μου Ανδρέα και στην κουζίνα μαγείρευε η μητέρα μου Ευλογιέττα κεφτεδάκια, πίτες, πατσά βραστή ή γιαχνί» λέει ο Γιάννης.

Στοίχημα! Δεν ξέρετε ωραιότερη ταβέρνα από αυτήν, που βρίσκεται στην Άμφισσα! Facebook Twitter
Φωτο: Γιάννης Κυπουργός


Η ταβέρνα γνώρισε μεγάλη άνθιση το1974 όταν φτιαχνόταν το φράγμα του Μόρνου και συγκέντρωνε τα βράδια στα τραπέζια του τους μηχανικούς που σε ένα μαυροπίνακα που είχαν στήσει στο μαγαζί σχεδίαζαν την πορεία της γαλαρίας των 14,5 χλμ. Το μενού είχε διευρυνθεί με μαγειρευτά φαγητά, όσπρια και ντολμαδάκια.


Ο Γιάννης θυμάται: «Μέχρι το 1965 απαγορευόταν να περνούν απέξω από το μαγαζί γυναίκες όπως και μέσα από την αγορά, στοιχεία που είχαν μείνει από την τουρκοκρατούμενη περιοχή». Ο χώρος της ταβέρνας με το ξύλινο πατάρι, που φιλοξενούσε τις αλλοτινές εποχές τους παραγιούς, σε ταξιδεύει μαγικά στην ιστορία του τόπου. Μεγάλη είναι η συλλογή από αφίσες, παλιές φωτογραφίες της Άμφισσας, κάθε λογής διαφημιστικά, εργαλεία. Κάθε γωνιά έχει διακοσμητικά στοιχεία από μια εποχή που έχει χαθεί χωρίς επιστροφή. Σε ένα σημείο κρέμεται ο ματαράς- που ήταν το παγούρι περασμένων δεκαετιών φτιαγμένο από δέρμα - που έπαιρναν μαζί τους όταν πήγαιναν να μαζέψουν τις ελιές. Δίπλα ο τουρβάς, ένα σακί από σχοινί φτιαγμένο για τα εργαλεία ή για να μπαίνει η τροφή του αλόγου. Το ξύλινο παγούρι για κρασί –η τσίτσα- το χρησιμοποιούσε ο γυρολόγος που πήγαινε στα σπίτια για να κεράσει κρασί αυτούς που ήταν καλεσμένοι σε γάμο. Σε μια γωνιά κρέμεται ο γκιουρντανές ένα τεράστιο κολάρο διακοσμημένο με κουδούνια που ήταν το επίσημο που φορούσαν στα άλογα. Ο παλιός πορσελάνινος πίνακας του ηλεκτρικού διακοσμητικός και λειτουργικός ταυτόχρονα, η πρώτη διαφήμιση μπύρας της Βουγιουκλάκη, «Βασίλειον της Ελλάδος» πίνακας με στατιστικά στοιχεία απογραφής. Το μάτι και η σκέψη δεν αδιαφορούν όπου κι αν στραφούν.

Στοίχημα! Δεν ξέρετε ωραιότερη ταβέρνα από αυτήν, που βρίσκεται στην Άμφισσα! Facebook Twitter
Φωτο: Γιάννης Κυπουργός


«Γύρω από την ταβέρνα υπήρχαν τα κουδουνάδικα και τα σχοιναριά και τα εργαλεία της εποχής που έχουν διασωθεί διακοσμούν πλέον το μαγαζί» συμπληρώνει ο Γιάννης που είναι μανιώδης συλλέκτης.


Καθισμένοι δίπλα στην ξυλόσομπα αφήνουμε να μας συνεπάρει η νοσταλγική ατμόσφαιρα ενώ η ευωδιά από τα κεφτεδάκια και τις πατάτες που τηγανίζει ο Γιάννης στην ανοιχτή κουζίνα με το γκάζι γαργαλάει ερεθιστικά τα ρουθούνια. Ο γιός του, η τέταρτη γενιά , αν και σπουδάζει στο Πολυτεχνείο, βοηθάει τον πατέρα του στο σερβίρισμα και γοητεύεται από τις οικογενειακές ιστορίες. Στο τραπέζι έρχονται άγρια χόρτα βραστά που μόλις βγήκαν από την κατσαρόλα, τυρί φέτα με λάδι και ρίγανη και λαχανοντολμάδες. Στο μενού θα βρεις ακόμη γαρδούμπες αρνίσιες που μαγειρεύονται στην κατσαρόλα, πατσά γιαχνί, χορτόπιτα και τας κεμπαπ. Το κρασί ρέει στα ποτήρια και τα πιρούνια παίρνουν φωτιά τσιμπολογώντας τους νόστιμους μεζέδες. Έντιμο φαγητό και φιλόξενη διάθεση βάζουν την προσωπική σφραγίδα του ιστορικού οινομαγειρείου στην καρδιά της Άμφισσας.


Εκεί μαζί με το κρασί, το τσίπουρο και τους σπιτικούς μεζέδες γεύεσαι και μια καλή δόση ιστορίας. Αισθάνεσαι παντού να υπάρχουν τα σημάδια -πολλά ορατά αλλά τα περισσότερα αόρατα-αυτών που πέρασαν από κει αποσπώντας αναμνήσεις χαράς ή λύπης και αφήνοντας κομμάτια ζωής που δίνουν στο χώρο τη δική του προσωπικότητα και ενέργεια που δεν μπορεί να τις δώσει καμία τυπική διακοσμητική οπτική, όσο ευφάνταστη και αν είναι.

Οινομαγειρείο Φαρόπουλος, Ανδρούτσου & Παπαχρήστου, Αμφισσα, τηλ. 22650-28823

 

Στοίχημα! Δεν ξέρετε ωραιότερη ταβέρνα από αυτήν, που βρίσκεται στην Άμφισσα! Facebook Twitter
Φωτο: Γιάννης Κυπουργός

Στοίχημα! Δεν ξέρετε ωραιότερη ταβέρνα από αυτήν, που βρίσκεται στην Άμφισσα! Facebook Twitter
Φωτο: Γιάννης Κυπουργός

Στοίχημα! Δεν ξέρετε ωραιότερη ταβέρνα από αυτήν, που βρίσκεται στην Άμφισσα! Facebook Twitter
Φωτο: Γιάννης Κυπουργός

Στοίχημα! Δεν ξέρετε ωραιότερη ταβέρνα από αυτήν, που βρίσκεται στην Άμφισσα! Facebook Twitter
Φωτο: Γιάννης Κυπουργός

Στοίχημα! Δεν ξέρετε ωραιότερη ταβέρνα από αυτήν, που βρίσκεται στην Άμφισσα! Facebook Twitter
Φωτο: Γιάννης Κυπουργός

Στοίχημα! Δεν ξέρετε ωραιότερη ταβέρνα από αυτήν, που βρίσκεται στην Άμφισσα! Facebook Twitter
Φωτο: Γιάννης Κυπουργός

Στοίχημα! Δεν ξέρετε ωραιότερη ταβέρνα από αυτήν, που βρίσκεται στην Άμφισσα! Facebook Twitter
Φωτο: Γιάννης Κυπουργός

Στοίχημα! Δεν ξέρετε ωραιότερη ταβέρνα από αυτήν, που βρίσκεται στην Άμφισσα! Facebook Twitter
Φωτο: Γιάννης Κυπουργός

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο καφές πάει με όλα

Γεύση / Ο καφές πάει με όλα

Η Αθήνα έχει να προσφέρει καλύτερο καφέ από ποτέ, όχι μόνο στα μέρη που ασχολούνται αποκλειστικά με αυτόν αλλά και σε αυτά oπου μπορούμε να αγοράσουμε βιβλία και κεραμικά, φυτά και ρούχα, να γνωρίσουμε τις δουλειές Ελλήνων και ξένων artisans, να βρούμε γλυκά και ποπκόρν κατάλληλα για σκύλους και να υιοθετήσουμε μια γάτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
47’ λεπτά με τη Μαρίνα Χρονά

Γεύση / Μαρίνα Χρονά: «Με ενδιαφέρει το προσιτό φαγητό, γιατί θέλω να έχω επαφή με τον κόσμο»

Έξω από πιάτσες, δίπλα στο Μουσείο, η νεαρή σεφ άνοιξε μέσα στο καλοκαίρι ένα new age μπιστρό που τα κάνει όλα απλά και κατανοητά, που συζητιέται όχι μόνο γιατί είναι νόστιμο αλλά και γιατί με τις τιμές του μπορεί να γίνει εύκολα στέκι, σαν να είναι η ταβέρνα της γενιάς μας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Στα Άκρα για πρωινό με κοκορόπιτα, αυγά και χωριάτικα ψωμιά

Γεύση / Στα Άκρα για πρωινό με κοκορόπιτα, αυγά και χωριάτικα ψωμιά

Το πολυσυζητημένο εστιατόριο του Παγκρατίου δεν προσφέρεται μόνο για βραδινές συναντήσεις αλλά μας περιμένει από νωρίς το πρωί, περνάει τις πίτες μας από τα κάρβουνα, φτιάχνει πιάτα με ό,τι καλή πρώτη ύλη δίνουν η εποχή και οι μικροί παραγωγοί, κάνει ένα πρωινό που θα ετοίμαζαν οι γιαγιάδες μας, αν ήξεραν από τεχνικές.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αυτές είναι οι νέες αγαπημένες μας τυρόπιτες στην Αθήνα

Γεύση / Αυτές είναι οι νέες καλές τυρόπιτες της Αθήνας

Σίγουρα τιμούμε τις πιο ιστορικές του είδους και δύσκολα τις αλλάζουμε, από το Μαμ και το  Άριστον έχουμε φάει τόνους ζύμη κουρού. Όμως υπάρχουν και οι πιο νέοι, που έχουν μπει στο παιχνίδι αυτού του κλασικού πρωινού και μας το προσφέρουν άψογο. Ας ανανεωθούμε λοιπόν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σπέτσες

Γεύση / On the Verandah: Σεπτέμβριος στις Σπέτσες με ψάρι και εποχική κουζίνα

Στο ξενοδοχείο-τοπόσημο του νησιού, το Poseidonion Grand Hotel, και στην κομψή βεράντα του με φόντο τον Αργοσαρωνικό Kόλπο, ο Θεολόγος Αμηράς ποντάρει στο φρέσκο ψάρι και σε όσα του δίνει το μποστάνι του. Και αν ψάχνετε έναν καλό λόγο για μια σύντομη απόδραση προς τα εκεί, έρχεται και η Αρμάτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Όσα θέλουμε να δοκιμάσουμε φέτος στα νησιά

Γεύση / Όσα θέλουμε να δοκιμάσουμε φέτος στα νησιά

Είναι πολλές οι νέες και πολύ ενδιαφέρουσες αφίξεις φέτος το καλοκαίρι στα μέρη που θα ταξιδέψουμε, αφού οι μάγειρες από τα πιο hip γαστρονομικά project της Αθήνας δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους εκτός πόλης, ενώ άλλοι επιστρέφουν στον τόπο τους για να δουλέψουν με την κορυφαία του πρώτη ύλη και να την αναδείξουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μα γιατί δεν μιλάει κανείς για τα αγγούρια; 

Γεύση / Μα γιατί δεν μιλάει κανείς για τα αγγούρια; 

Αν και είναι απαραίτητο συστατικό για να φτιάξουμε το εθνικό μας ντιπ, τα επισκιάζει διαχρονικά η ντομάτα, ακόμα και η φέτα όταν μπαίνουν μαζί στη σαλάτα ενώ λίγοι είναι οι μάγειρες της Αθήνας που τους έχουν δώσει τη δέουσα προσοχή. Κάποιες ποικιλίες τους όμως θα σας πείσουν ότι κάθε άλλο παρά αδιάφορα είναι, ρίξτε τους μόνο χοντρό αλάτι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ostomachion: Μια ταράτσα για Αθηναίους στην Κολοκοτρώνη

Γεύση / Ostomachion: Μια ταράτσα για Αθηναίους στην Κολοκοτρώνη

Το νέο ενδιαφέρον μπαρ της πόλης λειτουργεί ψηλά, είναι χαλαρό και στημένο σαν spritzeria με θέα στο πυκνό αστικό τοπίο του εμπορικού τριγώνου. Αν λοιπόν ανήκετε σε εκείνους που πιστεύουν ότι οι ταράτσες της πόλης απευθύνονται κυρίως στους επισκέπτες της, αυτή θα σας αλλάξει γνώμη.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Καμία δίαιτα, παίζουν καινούργιες διευθύνσεις για φοβερά burgers στην Αθήνα

Γεύση / Καμία δίαιτα, έχουμε μερικά νέα φοβερά burgers στην Αθήνα

Kαι εκεί που νομίζαμε ότι αυτή η πόλη τα έχει δώσει όλα όσον αφορά τα burgers, έχουν εμφανιστεί νέα και διαφορετικά μεταξύ τους concepts που τα προσφέρουν ποιοτικά και ζουμερά. Μάλιστα, για να τα απολαύσουμε χρειάζεται να βολτάρουμε και εκτός κέντρου, μπορεί να ανακαλύψετε λοιπόν μια νέα περιοχή ενώ βάζετε τις διευθύνσεις τους στο Google Maps για να τα βρείτε και να τα δοκιμάσετε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σεράμικο: Το σαλονικιώτικο Σέμπρικο μόλις κατέβηκε και στην Αθήνα, στη γειτονιά του Κεραμεικού

Γεύση / Σεράμικο: Το σαλονικιώτικο Σέμπρικο μόλις κατέβηκε και στον Κεραμεικό

Τρώμε πολύ Θεσσαλονίκη στην Αθήνα τελευταία και σε αυτήν τη νέα άφιξη με τη value for money φιλοσοφία, όπου βρίσκουμε πολλά πιάτα-σουξέ του πρώτου εστιατορίου, μπορούμε να στήσουμε τραπέζι με γεύσεις του Βορρά και όχι μόνο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

3 σχόλια
Σχεδον ιδια ταβερνουλα υπαρχει στον Πειραια με την ονομασια " Το ειδικον" να φας τηγανητο κεφτεδακι να ξεχασεις τονομα σου.Υπεροχες φωτο σε ταξιδευουν σε αλλη εποχη.Τα ομορφα να τα μοιραζομαστε.