Στο Royal Monkey της Κηφισιάς, οι γεύσεις αφηγούνται μια ολοκληρωμένη ιστορία

Στο Royal Monkey της Κηφισιάς, οι γεύσεις αφηγούνται μια ολοκληρωμένη ιστορία Facebook Twitter
Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφέρω την ομορφιά και την επιβλητικότητα του μπαρ που δεσπόζει στο κέντρο του μαγαζιού.
0

Δεν έχει έναν τόπο καταγωγής, γιατί έχει αποφασίσει να ενώσει διαφορετικές ηπείρους με το φαγητό, τα κοκτέιλ και τη διακόσμησή του. Όταν περνάς την πόρτα του Royal Monkey, έχεις την εντύπωση ότι ξεκινάει μια ταινία στην οποία θα συμπρωταγωνιστήσεις.

Πριν κάτσεις σε ένα από τα τραπέζια του, αξίζει να περιπλανηθείς στους χώρους του με ένα κοκτέιλ στο χέρι. Μη βιαστείς να τελειώσεις τη βόλτα. Κάθε σημείο του έχει και μια ιστορία να αφηγηθεί. Το ίδιο έκανα κι εγώ στην επίσκεψή μου που έγινε πριν από τη δύση του ήλιου, όταν το φυσικό φως έπεφτε ακόμα μαγικά σε πολλά σημεία του.


Ρώτησα τότε και έμαθα πως τη διακόσμηση του νέου, fusion εστιατορίου της Κηφισιάς ανέλαβε η δημιουργική ομάδα The Saint Athens. Φυσικά, δεν πρόκειται για μια απλή διακόσμηση αλλά για ένα ολοκληρωμένο storytelling που σε προϊδεάζει γι' αυτό που θα ακολουθήσει στο πιάτο σου και θα χορτάσει όχι μόνο το στομάχι αλλά και το μυαλό σου.

Μοιρασμένο σε τρεις διαφορετικούς χώρους που περιγράφουν τις τρεις ηπείρους, την Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική, το Royal Monkey ξεχειλίζει από χρώμα και φως. Αγαπημένη μου αίθουσα κατέληξα ότι είναι εκείνη όπου δεσπόζει η κεφαλή του Βασιλιά Πιθήκου σε έναν τοίχο στην απόχρωση Royal Blue, που μου δίνει πάντα μια αίσθηση ταξιδιού και ελευθερίας. Διακοσμημένη με δανέζικα έπιπλα και περιτριγυρισμένη από πράσινα φυτά και βαριές, βελούδινες κουρτίνες, αυτή η αίθουσα θα μπορούσε άνετα να βρίσκεται σε πολλές μητροπόλεις του κόσμου, πάντα με διάθεση να ξεκουράζει τους επισκέπτες της.

Πριν κάτσεις σε ένα από τα τραπέζια του, αξίζει να περιπλανηθείς στους χώρους του με ένα κοκτέιλ στο χέρι. Μη βιαστείς να τελειώσεις τη βόλτα. Κάθε σημείο του έχει και μια ιστορία να αφηγηθεί. 


Το Royal Monkey ξεκίνησε από μια ιδέα, ένα παιχνίδι και μια πρόκληση. Σκοπός του είναι να μας μεταφέρει στην παλιά Ινδοκίνα, εκεί όπου οι Γάλλοι Αποικιοκράτες ένωσαν τη γεύση τους με ασιατικά στοιχεία σε μια νέα κουζίνα με προσωπικότητα και ιδιαιτερότητες.

Τα ηνία του μενού πήρε ο Ηλίας Σκουλάς, που αγαπάει να αναμοχλεύει παλιές ιστορίες και συνταγές, δημιουργώντας πιάτα που έχουν την τάση να γίνονται μύθος, και τη λίστα των κοκτέιλ επιμελήθηκε ο Αναστάσης Τσάμης, ακολουθώντας την ίδια φιλοσοφία. Chef de cuisine στο Royal Monkey είναι ο Νίκος Μαλιγιάννης.

Στο Royal Monkey της Κηφισιάς, οι γεύσεις αφηγούνται μια ολοκληρωμένη ιστορία Facebook Twitter
Πρώτο πιάτο που δοκίμασα και θα μπορούσα να κάτσω μαζί του αρκετή ώρα, για να το απολαύσω με κάθε τρόπο, ήταν το μοσχαρίσιο ταρτάρ.


Και τους τρεις τους συνάντησα στο μαγαζί. Πραγματικά, αυτό ήταν μια ευτυχής συγκυρία, γιατί με βοήθησαν να καταλάβω την προσωπικότητα του Royal Monkey και μου εξήγησαν με πολλές λεπτομέρειες την ιστορία κάθε πιάτου. Και δεν ήταν λίγα αυτά που πέρασαν από μπροστά μου.


Πρώτο πιάτο που δοκίμασα και θα μπορούσα να κάτσω μαζί του αρκετή ώρα, για να το απολαύσω με κάθε τρόπο, ήταν το μοσχαρίσιο ταρτάρ. Αυτό το πιάτο, όπως έμαθα από τον Ηλία, πρωταγωνιστούσε στο μενού του θρυλικού Orient Express. Αυτό ήταν αρκετό για να με ιντριγκάρει. Η λεπτή, ισορροπημένη γεύση του, η παριζιάνικη green beans sauce και τα ασιατικά αυγά χελιδονόψαρου που το συνόδευαν το έκαναν αξέχαστο.

Μαζί με το ταρτάρ δοκίμασα ένα κοκτέιλ με βάση τη βότκα, εσπεριδοειδή και ένα γαλλικό λικέρ από elderflower. Σύμφωνα με τον μύθο του μαγαζιού, αυτό ακριβώς το κοκτέιλ γεύονται ο Βασιλιάς Πίθηκος μαζί με τον Φιλέα Φογκ όταν φτάνουν στην μπάρα του Αναστάση. Αναζήτησέ το στο Νο8 του καταλόγου, αξίζει τον κόπο.

Στο Royal Monkey της Κηφισιάς, οι γεύσεις αφηγούνται μια ολοκληρωμένη ιστορία Facebook Twitter
Eel & Foie Gras Bao Buns
Στο Royal Monkey της Κηφισιάς, οι γεύσεις αφηγούνται μια ολοκληρωμένη ιστορία Facebook Twitter
Shaking Beef


Ένα ακόμα πιάτο με ασιατικό χαρακτήρα και ιδιαίτερη προσέγγιση ήταν τα Eel & Foie Gras Bao Buns. Επειδή έχω κουραστεί να βλέπω τριγύρω μου συνεχώς bao, είχα αποφασίσει να τα δοκιμάσω και να είμαι πολύ κακιά μαζί τους. Δεν τα κατάφερα. Λίγο το φουαγκρά που τα αναδείκνυε, λίγο η σάλτσα από wasabi-ταχίνι που έφτανε απαλά στο στόμα μου, λίγο οι τραγανές κροκέτες από χέλι, με έπεισαν με το παραπάνω για τον λόγο ύπαρξής τους στο μενού.

Το ίδιο καλό ήταν και το Pad Thai με ταλιατέλες noodles, γαρίδες, tamarind sauce και κάσιους. Ίσως να το ήθελα λίγο πιο καυτερό, γιατί είμαι εξοικειωμένη με αυτές τις γεύσεις, αλλά για τα δυτικά γούστα μάλλον είχε αποδοθεί σωστά. Καυτερά και πεντανόστιμα ήταν τα γιαπωνέζικα fish balls με μπακαλιάρο, σάλτσα κάρι και αυγά χελιδονόψαρου. Δεν άντεξα να μην τα δοκιμάσω.


Μετά ήρθε στο τραπέζι το Shaking Beef, ένα πιάτο των αποικιοκρατών της Ινδοκίνας, παραλλαγή του γαλλικού ροσμπίφ, που αγαπούν ακόμα στο Βιετνάμ. Μικρές μπουκιές εξαιρετικού μοσχαρίσιου φιλέτου, σβησμένου με σόγια και φρούτα και σερβιρισμένου με λεπτοκομμένες φέτες ξερού κρεμμυδιού και ρύζι μπασμάτι. Το τέλειο πιάτο, αν θες να θυμηθείς και τη Γαλλία και το χρέος σου στα πιο μακρινά ταξίδια που πρέπει να κάνεις σε άλλους ηπείρους.

Στο Royal Monkey της Κηφισιάς, οι γεύσεις αφηγούνται μια ολοκληρωμένη ιστορία Facebook Twitter
Pad Thai με ταλιατέλες noodles, γαρίδες, tamarind sauce και κάσιους.
Στο Royal Monkey της Κηφισιάς, οι γεύσεις αφηγούνται μια ολοκληρωμένη ιστορία Facebook Twitter
Καυτερά και πεντανόστιμα ήταν τα γιαπωνέζικα fish balls με μπακαλιάρο, σάλτσα κάρι και αυγά χελιδονόψαρου.


Λίγο πριν αναφωνήσω «φτάνει, παραδίνομαι, έχω καταλάβει τι συμβαίνει εδώ μέσα», έφτασε μπροστά μου το λεγόμενο L' Americain Burger, με συνταγή από τα '40s και παρουσία τόσο στην Αμερική όσο και στην Ασία. Με μπιφτέκι Black Angus, βασιλικό, καπνιστή μαγιονέζα, πίκλες, κέτσαπ και μπέικον, ήταν ένα από εκείνα τα μαγικά μπέργκερ που φτιάχνει ο Σκουλάς για να συνεχίζεις να τρως, ακόμα κι όταν έχεις χορτάσει.


Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφέρω την ομορφιά και την επιβλητικότητα του μπαρ που δεσπόζει στο κέντρο του μαγαζιού. Στο πίσω μέρος του μια μεταλλική κατασκευή με καθρέφτες και γυαλί δίνει ένα καθαρό και διάφανο αποτέλεσμα που παίζει τέλεια με τα χρώματα των μπουκαλιών, ενώ η μαρμάρινη μπάρα του με τα άνετα, ψηλά σκαμπό σε μεταφέρουν στα '60s ή στα '70s και σε κάνουν να νιώθεις λίγο Σον Κόνερι ως Τζέιμς Μποντ.

Εκεί δοκίμασα το Bloody Mary του Αναστάση με ολόφρεσκο χυμό ντομάτας ελληνικής παραγωγής, ταμπάσκο, Worcestershire sauce και topping με ίνες από τσίλι, για να μπορεί ο επισκέπτης να το κάνει όσο spicy θέλει. Εσύ να το κάνεις πολύ spicy. Ταιριάζει σε όλη τη γευστική εμπειρία.

Στο Royal Monkey της Κηφισιάς, οι γεύσεις αφηγούνται μια ολοκληρωμένη ιστορία Facebook Twitter
Όταν περνάς την πόρτα του Royal Monkey, έχεις την εντύπωση ότι ξεκινάει μια ταινία στην οποία θα συμπρωταγωνιστήσεις.

Λεβίδου 11, Κηφισιά, 210 8011679, FΒ: The Royal Monkey, Instagram: the_royal_monkey

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ