Στο Βαρούλκο με νέες προτάσεις

Στο Βαρούλκο με νέες προτάσεις Facebook Twitter
0
Στο Βαρούλκο με νέες προτάσεις Facebook Twitter
Ελληνική σαλάτα του Βαρούλκο.

Τον Λευτέρη Λαζάρου τον γνωρίζω πολλά χρόνια, από το πρώτο Βαρούλκο στην οδό Διστόμου στον Πειραιά – όλον αυτό τον καιρό ποτέ δεν με έχει απογοητεύσει το φαγητό του. Πέρα από τα ευφάνταστα πιάτα του, αυτό που χαίρομαι στη σχέση μου με τον Λευτέρη είναι το αστείρευτο χιούμορ του. Θυμάμαι πολλές φορές να βρισκόμαστε με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι και να λέμε αστεία. Μερικές φορές, όταν φεύγω, δεν ξέρω τι θυμάμαι περισσότερο, τα πιάτα, τις γεύσεις ή τα ανέκδοτα. Αυτή η πλευρά του χαρακτήρα του τον κάνει και εξαιρετικό δάσκαλο. Γι' αυτόν το λόγο, όπως μαθαίνω, ετοιμάζει δίπλα στο καινούργιο Βαρούλκο Seaside στο Μικρολίμανο έναν μεγάλο πολυχώρο όπου θα γίνονται μαθήματα μαγειρικής και γευσιγνωσίες φαγητού και κρασιού. Ο Λευτέρης είναι φιλόξενος οικοδεσπότης. Τον χαζεύω στο μαγαζί του που μιλάει με όλο τον κόσμο, γνωστούς και αγνώστους. Ο χώρος είναι κομψός και η θέα στη θάλασσα και τα ιστιοπλοϊκά μαγική.

Στο Βαρούλκο με νέες προτάσεις Facebook Twitter
Φωτο: Μίνως Ζαφειρόπουλος

Τα μεσημέρια ο Λευτέρης έχει επιλέξει να προσφέρει χαλαρή ψαροφαγία. Μεζέδες για τσιμπολόγημα συνοδεία τσίπουρου ή ούζου, όπως ακριβώς ευχαριστιέται να κάνει και ο ίδιος με την παρέα του. Η λίστα με τα ελληνικά αποστάγματα είναι ενδιαφέρουσα, όπως και η λίστα κρασιών όπου μπορείς να βρεις πολλές ελληνικές ετικέτες και κρασιά σε ποτήρι σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές. Και αφού επιλέξεις το ποτό, προχωράς στους μεζέδες. Ξεκινάς με ρεγκοσαλάτα (€4) φτιαγμένη με φιλέτο καπνιστής ρέγκας και σοταρισμένο κρεμμύδι, και με την πρώτη μπουκιά αντιλαμβάνεσαι την παρουσία του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου και την καλή ισορροπία του λεμονιού. Η λακέρδα (€12) είναι βελούδινη και πολύ της πάει το γλυκό κρεμμύδι και η πινελιά με chives. Το μαριναρισμένο λαυράκι (€11) συνοδεύεται με σταμναγκάθι και είναι γευστικό ποίημα. Περάσαμε και στα ζεστά ορεκτικά με τραγανά ψαράκια, που ο Λευτέρης κάνει τις τσαχπινιές του και τα σερβίρει σε λεπτές φέτες ψωμιού με προζύμι συνοδεία ωραίας μους καπνιστής μελιτζάνας (€11). Εξαιρετική η ψητή σουπιά –σκέτος αφρός– που συνδυάζεται στο πιάτο με καραμελωμένη φακή και σάλτσα πορτοκάλι (€12). Οι γεύσεις ξεδιπλώνονται όμορφα στον ουρανίσκο με επίγευση από το εσπεριδοειδές. Από τα κυρίως, γοητευτικό πιάτο είναι το κριθαράκι με καραβίδα ή γαρίδα, μαγειρεμένο με λημνιό κρασί και ενισχυμένο με μπούκοβο και παρμεζάνα (€14), που χαρίζει πληθωρική γεύση με πινελιές πικάντικες. Αν, πάλι, θέλεις να πάρεις γεύση από κάποιο ψητό ψάρι που ψήνεται με μαεστρία, η τιμή είναι 70 ευρώ το κιλό. Θα κλείσεις γλυκά με κάποιο από τα επιδόρπια που επιμελείται ο σεφ-πατισιέ Δημήτρης Χρονόπουλος. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, ο Λευτέρης Λαζάρου ποτέ δεν χάνει τη φρεσκάδα στις μαγειρικές του ιδέες και το Βαρούλκο πάντα κάτι καινούργιο θα έχει να πει. 


☛Βαρούλκο Seaside, Ακτή Κουμουνδούρου 52, Μικρολίμανο, Πειραιάς, 210 5228400

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυδωνίτσα: Η ποικιλία της Λακωνίας που κατακτά τις καρδιές των οινόφιλων

Το κρασί με απλά λόγια / Κυδωνίτσα: Η ποικιλία της Λακωνίας που κατακτά τις καρδιές των οινόφιλων

H Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μιλούν με τη γεωπόνο και οινολόγο Μαριαλένα Τσιμπίδη για την Κυδωνίτσα, την ποικιλία της Λακωνίας με την οποία η Οινοποιητική Μονεμβασιάς έκανε από τις πρώτες της εμφιαλώσεις.
THE LIFO TEAM
Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου

Γεύση / Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου

Σε έναν χώρο που εμπορεύεται πλακάκια και είδη υγιεινής, ένα μεγάλο τραπέζι γίνεται για κάποιους το γραφείο έξω από το γραφείο, ενώ το βράδυ σερβίρονται κλασικά κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Κήπος»: Το ιστορικό καφέ των Χανίων που στέγαζε την κρητική Βουλή

Γεύση / «Κήπος»: Το ιστορικό καφέ των Χανίων που στέγαζε την κρητική Βουλή

Λειτουργεί αδιάκοπα από το 1870 και έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Μάνος Χατζιδάκις και η Μαρία Κάλλας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μακαρούνες καρπάθικες με το «χερικό» της κυρίας Μαγκαφούλας

Γεύση / Μακαρούνες: Τα χειροποίητα ζυμαρικά της Καρπάθου

Η νοστιμιά του πιο παραδοσιακού καρπάθικου φαγητού αρχίζει να πλάθεται πολύ πριν το πιάτο με τα «χερίσια» ζυμαρικά –αρτυμένα με τριμμένο κεφαλοτύρι και «τσίκνωμα»– φτάσει στο τραπέζι μας.  
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ένα αθηναϊκό ζαχαροπλαστείο με ζωή ενός αιώνα και βάλε

Radio Lifo / Ένα αθηναϊκό ζαχαροπλαστείο με ζωή ενός αιώνα και βάλε

Ο Βασίλης Ασημακόπουλος, ένας από τους εκπροσώπους της τρίτης γενιάς, εξηγεί στη Μερόπη Κοκκίνη πώς το ζαχαροπλαστείο Αδελφοί Ασημακόπουλοι της Χαριλάου Τρικούπη κατάφερε να επιβιώσει και να μετεξελιχθεί στο σήμερα σαν μια κλασική αξία.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ