Στο Βαρούλκο με νέες προτάσεις

Στο Βαρούλκο με νέες προτάσεις Facebook Twitter
0
Στο Βαρούλκο με νέες προτάσεις Facebook Twitter
Ελληνική σαλάτα του Βαρούλκο.

Τον Λευτέρη Λαζάρου τον γνωρίζω πολλά χρόνια, από το πρώτο Βαρούλκο στην οδό Διστόμου στον Πειραιά – όλον αυτό τον καιρό ποτέ δεν με έχει απογοητεύσει το φαγητό του. Πέρα από τα ευφάνταστα πιάτα του, αυτό που χαίρομαι στη σχέση μου με τον Λευτέρη είναι το αστείρευτο χιούμορ του. Θυμάμαι πολλές φορές να βρισκόμαστε με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι και να λέμε αστεία. Μερικές φορές, όταν φεύγω, δεν ξέρω τι θυμάμαι περισσότερο, τα πιάτα, τις γεύσεις ή τα ανέκδοτα. Αυτή η πλευρά του χαρακτήρα του τον κάνει και εξαιρετικό δάσκαλο. Γι' αυτόν το λόγο, όπως μαθαίνω, ετοιμάζει δίπλα στο καινούργιο Βαρούλκο Seaside στο Μικρολίμανο έναν μεγάλο πολυχώρο όπου θα γίνονται μαθήματα μαγειρικής και γευσιγνωσίες φαγητού και κρασιού. Ο Λευτέρης είναι φιλόξενος οικοδεσπότης. Τον χαζεύω στο μαγαζί του που μιλάει με όλο τον κόσμο, γνωστούς και αγνώστους. Ο χώρος είναι κομψός και η θέα στη θάλασσα και τα ιστιοπλοϊκά μαγική.

Στο Βαρούλκο με νέες προτάσεις Facebook Twitter
Φωτο: Μίνως Ζαφειρόπουλος

Τα μεσημέρια ο Λευτέρης έχει επιλέξει να προσφέρει χαλαρή ψαροφαγία. Μεζέδες για τσιμπολόγημα συνοδεία τσίπουρου ή ούζου, όπως ακριβώς ευχαριστιέται να κάνει και ο ίδιος με την παρέα του. Η λίστα με τα ελληνικά αποστάγματα είναι ενδιαφέρουσα, όπως και η λίστα κρασιών όπου μπορείς να βρεις πολλές ελληνικές ετικέτες και κρασιά σε ποτήρι σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές. Και αφού επιλέξεις το ποτό, προχωράς στους μεζέδες. Ξεκινάς με ρεγκοσαλάτα (€4) φτιαγμένη με φιλέτο καπνιστής ρέγκας και σοταρισμένο κρεμμύδι, και με την πρώτη μπουκιά αντιλαμβάνεσαι την παρουσία του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου και την καλή ισορροπία του λεμονιού. Η λακέρδα (€12) είναι βελούδινη και πολύ της πάει το γλυκό κρεμμύδι και η πινελιά με chives. Το μαριναρισμένο λαυράκι (€11) συνοδεύεται με σταμναγκάθι και είναι γευστικό ποίημα. Περάσαμε και στα ζεστά ορεκτικά με τραγανά ψαράκια, που ο Λευτέρης κάνει τις τσαχπινιές του και τα σερβίρει σε λεπτές φέτες ψωμιού με προζύμι συνοδεία ωραίας μους καπνιστής μελιτζάνας (€11). Εξαιρετική η ψητή σουπιά –σκέτος αφρός– που συνδυάζεται στο πιάτο με καραμελωμένη φακή και σάλτσα πορτοκάλι (€12). Οι γεύσεις ξεδιπλώνονται όμορφα στον ουρανίσκο με επίγευση από το εσπεριδοειδές. Από τα κυρίως, γοητευτικό πιάτο είναι το κριθαράκι με καραβίδα ή γαρίδα, μαγειρεμένο με λημνιό κρασί και ενισχυμένο με μπούκοβο και παρμεζάνα (€14), που χαρίζει πληθωρική γεύση με πινελιές πικάντικες. Αν, πάλι, θέλεις να πάρεις γεύση από κάποιο ψητό ψάρι που ψήνεται με μαεστρία, η τιμή είναι 70 ευρώ το κιλό. Θα κλείσεις γλυκά με κάποιο από τα επιδόρπια που επιμελείται ο σεφ-πατισιέ Δημήτρης Χρονόπουλος. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, ο Λευτέρης Λαζάρου ποτέ δεν χάνει τη φρεσκάδα στις μαγειρικές του ιδέες και το Βαρούλκο πάντα κάτι καινούργιο θα έχει να πει. 


☛Βαρούλκο Seaside, Ακτή Κουμουνδούρου 52, Μικρολίμανο, Πειραιάς, 210 5228400

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ