Στο Βαρούλκο με νέες προτάσεις

Στο Βαρούλκο με νέες προτάσεις Facebook Twitter
0
Στο Βαρούλκο με νέες προτάσεις Facebook Twitter
Ελληνική σαλάτα του Βαρούλκο.

Τον Λευτέρη Λαζάρου τον γνωρίζω πολλά χρόνια, από το πρώτο Βαρούλκο στην οδό Διστόμου στον Πειραιά – όλον αυτό τον καιρό ποτέ δεν με έχει απογοητεύσει το φαγητό του. Πέρα από τα ευφάνταστα πιάτα του, αυτό που χαίρομαι στη σχέση μου με τον Λευτέρη είναι το αστείρευτο χιούμορ του. Θυμάμαι πολλές φορές να βρισκόμαστε με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι και να λέμε αστεία. Μερικές φορές, όταν φεύγω, δεν ξέρω τι θυμάμαι περισσότερο, τα πιάτα, τις γεύσεις ή τα ανέκδοτα. Αυτή η πλευρά του χαρακτήρα του τον κάνει και εξαιρετικό δάσκαλο. Γι' αυτόν το λόγο, όπως μαθαίνω, ετοιμάζει δίπλα στο καινούργιο Βαρούλκο Seaside στο Μικρολίμανο έναν μεγάλο πολυχώρο όπου θα γίνονται μαθήματα μαγειρικής και γευσιγνωσίες φαγητού και κρασιού. Ο Λευτέρης είναι φιλόξενος οικοδεσπότης. Τον χαζεύω στο μαγαζί του που μιλάει με όλο τον κόσμο, γνωστούς και αγνώστους. Ο χώρος είναι κομψός και η θέα στη θάλασσα και τα ιστιοπλοϊκά μαγική.

Στο Βαρούλκο με νέες προτάσεις Facebook Twitter
Φωτο: Μίνως Ζαφειρόπουλος

Τα μεσημέρια ο Λευτέρης έχει επιλέξει να προσφέρει χαλαρή ψαροφαγία. Μεζέδες για τσιμπολόγημα συνοδεία τσίπουρου ή ούζου, όπως ακριβώς ευχαριστιέται να κάνει και ο ίδιος με την παρέα του. Η λίστα με τα ελληνικά αποστάγματα είναι ενδιαφέρουσα, όπως και η λίστα κρασιών όπου μπορείς να βρεις πολλές ελληνικές ετικέτες και κρασιά σε ποτήρι σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές. Και αφού επιλέξεις το ποτό, προχωράς στους μεζέδες. Ξεκινάς με ρεγκοσαλάτα (€4) φτιαγμένη με φιλέτο καπνιστής ρέγκας και σοταρισμένο κρεμμύδι, και με την πρώτη μπουκιά αντιλαμβάνεσαι την παρουσία του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου και την καλή ισορροπία του λεμονιού. Η λακέρδα (€12) είναι βελούδινη και πολύ της πάει το γλυκό κρεμμύδι και η πινελιά με chives. Το μαριναρισμένο λαυράκι (€11) συνοδεύεται με σταμναγκάθι και είναι γευστικό ποίημα. Περάσαμε και στα ζεστά ορεκτικά με τραγανά ψαράκια, που ο Λευτέρης κάνει τις τσαχπινιές του και τα σερβίρει σε λεπτές φέτες ψωμιού με προζύμι συνοδεία ωραίας μους καπνιστής μελιτζάνας (€11). Εξαιρετική η ψητή σουπιά –σκέτος αφρός– που συνδυάζεται στο πιάτο με καραμελωμένη φακή και σάλτσα πορτοκάλι (€12). Οι γεύσεις ξεδιπλώνονται όμορφα στον ουρανίσκο με επίγευση από το εσπεριδοειδές. Από τα κυρίως, γοητευτικό πιάτο είναι το κριθαράκι με καραβίδα ή γαρίδα, μαγειρεμένο με λημνιό κρασί και ενισχυμένο με μπούκοβο και παρμεζάνα (€14), που χαρίζει πληθωρική γεύση με πινελιές πικάντικες. Αν, πάλι, θέλεις να πάρεις γεύση από κάποιο ψητό ψάρι που ψήνεται με μαεστρία, η τιμή είναι 70 ευρώ το κιλό. Θα κλείσεις γλυκά με κάποιο από τα επιδόρπια που επιμελείται ο σεφ-πατισιέ Δημήτρης Χρονόπουλος. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, ο Λευτέρης Λαζάρου ποτέ δεν χάνει τη φρεσκάδα στις μαγειρικές του ιδέες και το Βαρούλκο πάντα κάτι καινούργιο θα έχει να πει. 


☛Βαρούλκο Seaside, Ακτή Κουμουνδούρου 52, Μικρολίμανο, Πειραιάς, 210 5228400

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ