Στο Βαρούλκο με νέες προτάσεις

Στο Βαρούλκο με νέες προτάσεις Facebook Twitter
0
Στο Βαρούλκο με νέες προτάσεις Facebook Twitter
Ελληνική σαλάτα του Βαρούλκο.

Τον Λευτέρη Λαζάρου τον γνωρίζω πολλά χρόνια, από το πρώτο Βαρούλκο στην οδό Διστόμου στον Πειραιά – όλον αυτό τον καιρό ποτέ δεν με έχει απογοητεύσει το φαγητό του. Πέρα από τα ευφάνταστα πιάτα του, αυτό που χαίρομαι στη σχέση μου με τον Λευτέρη είναι το αστείρευτο χιούμορ του. Θυμάμαι πολλές φορές να βρισκόμαστε με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι και να λέμε αστεία. Μερικές φορές, όταν φεύγω, δεν ξέρω τι θυμάμαι περισσότερο, τα πιάτα, τις γεύσεις ή τα ανέκδοτα. Αυτή η πλευρά του χαρακτήρα του τον κάνει και εξαιρετικό δάσκαλο. Γι' αυτόν το λόγο, όπως μαθαίνω, ετοιμάζει δίπλα στο καινούργιο Βαρούλκο Seaside στο Μικρολίμανο έναν μεγάλο πολυχώρο όπου θα γίνονται μαθήματα μαγειρικής και γευσιγνωσίες φαγητού και κρασιού. Ο Λευτέρης είναι φιλόξενος οικοδεσπότης. Τον χαζεύω στο μαγαζί του που μιλάει με όλο τον κόσμο, γνωστούς και αγνώστους. Ο χώρος είναι κομψός και η θέα στη θάλασσα και τα ιστιοπλοϊκά μαγική.

Στο Βαρούλκο με νέες προτάσεις Facebook Twitter
Φωτο: Μίνως Ζαφειρόπουλος

Τα μεσημέρια ο Λευτέρης έχει επιλέξει να προσφέρει χαλαρή ψαροφαγία. Μεζέδες για τσιμπολόγημα συνοδεία τσίπουρου ή ούζου, όπως ακριβώς ευχαριστιέται να κάνει και ο ίδιος με την παρέα του. Η λίστα με τα ελληνικά αποστάγματα είναι ενδιαφέρουσα, όπως και η λίστα κρασιών όπου μπορείς να βρεις πολλές ελληνικές ετικέτες και κρασιά σε ποτήρι σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές. Και αφού επιλέξεις το ποτό, προχωράς στους μεζέδες. Ξεκινάς με ρεγκοσαλάτα (€4) φτιαγμένη με φιλέτο καπνιστής ρέγκας και σοταρισμένο κρεμμύδι, και με την πρώτη μπουκιά αντιλαμβάνεσαι την παρουσία του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου και την καλή ισορροπία του λεμονιού. Η λακέρδα (€12) είναι βελούδινη και πολύ της πάει το γλυκό κρεμμύδι και η πινελιά με chives. Το μαριναρισμένο λαυράκι (€11) συνοδεύεται με σταμναγκάθι και είναι γευστικό ποίημα. Περάσαμε και στα ζεστά ορεκτικά με τραγανά ψαράκια, που ο Λευτέρης κάνει τις τσαχπινιές του και τα σερβίρει σε λεπτές φέτες ψωμιού με προζύμι συνοδεία ωραίας μους καπνιστής μελιτζάνας (€11). Εξαιρετική η ψητή σουπιά –σκέτος αφρός– που συνδυάζεται στο πιάτο με καραμελωμένη φακή και σάλτσα πορτοκάλι (€12). Οι γεύσεις ξεδιπλώνονται όμορφα στον ουρανίσκο με επίγευση από το εσπεριδοειδές. Από τα κυρίως, γοητευτικό πιάτο είναι το κριθαράκι με καραβίδα ή γαρίδα, μαγειρεμένο με λημνιό κρασί και ενισχυμένο με μπούκοβο και παρμεζάνα (€14), που χαρίζει πληθωρική γεύση με πινελιές πικάντικες. Αν, πάλι, θέλεις να πάρεις γεύση από κάποιο ψητό ψάρι που ψήνεται με μαεστρία, η τιμή είναι 70 ευρώ το κιλό. Θα κλείσεις γλυκά με κάποιο από τα επιδόρπια που επιμελείται ο σεφ-πατισιέ Δημήτρης Χρονόπουλος. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, ο Λευτέρης Λαζάρου ποτέ δεν χάνει τη φρεσκάδα στις μαγειρικές του ιδέες και το Βαρούλκο πάντα κάτι καινούργιο θα έχει να πει. 


☛Βαρούλκο Seaside, Ακτή Κουμουνδούρου 52, Μικρολίμανο, Πειραιάς, 210 5228400

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM