Στην ψαροταβέρνα του Ηλία στο Χατζηκυριάκειο

Στην ψαροταβέρνα του Ηλία στο Χατζηκυριάκειο Facebook Twitter
Ο Ηλίας είναι ένα από τα μαγαζιά που πρέπει να σκεφτείς όταν πεθυμήσεις θάλασσα. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/ LifO
0

Στη γειτονιά του Πειραιά που βρέχεται από τον Σαρωνικό, ακουμπά την Καλλίπολη και συνορεύει με τα Υδραίικα ήρθαν και βρήκαν καταφύγιο πολλοί πρόσφυγες μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Εκεί ιδρύθηκε το 1889 το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα από τον Ιωάννη Χατζηκυριακού και τη σύζυγό του Μαριγώ, το οποίο έδωσε και το όνομά του στην περιοχή.

Αργότερα έφθασαν τριγύρω πολλοί νησιώτες, μεταναστεύοντας λόγω ιταλικής κατοχής, χτίζοντας τις παράγκες τους και ξεκινώντας μια νέα ζωή. Λαϊκή γειτονιά το Χατζηκυριάκειο, φτωχολογιά, χαμηλά σπίτια, μπακάλικα, καφενεία και ρεμπέτικα. Από εκείνες τις γειτονιές που οι γιαγιάδες βγάζουν τις καρεκλίτσες τους μπροστά από το σπίτι το απόγευμα και περιμένουν τις γειτόνισσες για λίγο κουρέτο και οι άντρες συχνάζουν στα καφενεία, μετά τη δουλειά, για ένα ουζάκι και μια γρήγορη παρτίδα τάβλι.

Θα μπορούσα να πω πως το Χατζηκυριάκειο ποτέ δεν έχασε τον χαρακτήρα του. Η ψυχή του παραμένει ίδια και αναλλοίωτη στον χρόνο κι εγώ πάντα, όταν θα κατηφορίζω σε αυτό, θα σιγοτραγουδάω τους στίχους του Μπαγιαντέρα, aka Δημήτρη Γκόγκου, «Αποβραδίς ξεκίνησα μ’ έναν παλιό μου φίλο για το Χατζηκυριάκειο και για τον Άγιο Νείλο», έτσι, για να έρχομαι στο κέφι και να περιμένω με ακόμα μεγαλύτερη λαχτάρα τους ψαρομεζέδες του.

Μεγάλα ψάρια δεν πήραμε στο τραπέζι, όπως άλλες φορές, αλλά ξέρω καλά και από πρώτο χέρι πως στον Ηλία τα ψάρια τα φέρνει εδώ και χρόνια ένας ψαροτουφεκάς, ο Παναγιώτης, φροντίζοντας να είναι πάντα ό,τι καλύτερο μπορεί να βρει εκείνη την εποχή. Και μιλάμε για ψάρια απ’ όλη την Ελλάδα, γιατί ο Παναγιώτης δεν έχει ησυχία και τη μια μέρα μπορεί να είναι ανοιχτά της Ιθάκης και την άλλη να βρεθεί στη Σκόπελο.

Γιατί σ’ αυτό το σημείο του Πειραιά, που πολλοί παλιοί κάτοικοί του θυμούνται ακόμα τους χωμάτινους δρόμους του, τις ασβεστωμένες αυλές και τα παιδιά να τρέχουν πάνω σε ποδήλατα και πατίνια, βρίσκονται μερικές από τις πιο παλιές και πιο καλές ψαροταβέρνες. Μαγαζιά που άνοιξαν με τρία τραπέζια και δυο γκάζια για να βγάζουν έναν μεζέ από τα τηγάνια τους, να συναντιούνται οι φίλοι, να πίνουν κρασί και να λένε τα δικά τους έχουν παραμείνει μέχρι σήμερα ανοιχτά, το ίδιο φιλόξενα και αγαπημένα.

Μία από τις πρώτες ταβέρνες που δημιουργήθηκαν είναι ο Ηλίας. Ένα περιποιημένο και οικογενειακό μαγαζί πάνω στην Χατζηκυριακού, τον δρόμο που καταλήγει στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Την ψαροταβέρνα άνοιξε πριν από σαράντα χρόνια ο ναυτικός Ηλίας για να μπορέσει να φύγει σιγά σιγά από τη θάλασσα, να μείνει σπίτι με την οικογένειά του και να δει τα παιδιά του να μεγαλώνουν. Έτσι έγινε για δεκαεννιά χρόνια, μέχρι ο Ηλίας να φύγει από τη ζωή και την ταβέρνα να αναλάβει η σύζυγός του Βάσω με τα παιδιά τους.

Στην ψαροταβέρνα του Ηλία Facebook Twitter
H «σπιτική» ψαρόσουπα του Ηλία. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/ LifO

Μεγάλο κεφάλαιο στο μαγαζί η Βάσω. Συνεσταλμένη, χαμηλών τόνων και γλυκομίλητη, είναι αδιαμφισβήτητα η ήρεμη δύναμη του μαγαζιού. Βρίσκεται συνεχώς στην κουζίνα και ελέγχει τα πάντα, από τα τηγάνια μέχρι τις προμήθειες και τις παραγγελίες. Μπροστά της έχει πάντοτε μια φωτογραφία του Ηλία. Όση ώρα είμαι στο μαγαζί τη βλέπω συχνά να της ρίχνει κλεφτές ματιές.

Κάποια στιγμή με πλησιάζει. «Έχω λίγη ψαρόσουπα που έμεινε από μια παραγγελία. Να σου βάλω; Δεν είναι σπουδαία. Με κοκκινόψαρο την έφτιαξα, δεν βρήκα πεσκανδρίτσα», μου λέει και της γνέφω με ενθουσιασμό καταφατικά, γιατί μπορεί να είχε μαύρη ζέστη εκείνη τη μέρα, αλλά ποτέ και τίποτα δεν θα μπορέσει να με κάνει να αρνηθώ μια σπιτική ψαρόσουπα. Και λέω «σπιτική» γιατί στον Ηλία, ό,τι κι αν φας, θα σου θυμίσει σπίτι, καλοκαίρι σε νησί, ψαροχώρι σε μια ακρούλα της Ελλάδας, θάλασσα και φροντίδα.

Για παράδειγμα, οι γαρίδες σαγανάκι φτιάχνονται με σάλτσα ντομάτας που η Βάσω έχει φτιάξει από νωρίς με φρέσκιες ντομάτες, σκόρδο, πράσινη και κόκκινη πιπεριά, ρίγανη και βασιλικό. Η σάλτσα έχει σιγοβράσει για ώρες, έτσι ώστε να βγάλει όλη τη νοστιμιά της και οι γαρίδες, όταν πέφτουν στο σαγανάκι μαζί της, απελευθερώνουν όλη τους τη θάλασσά και δίνουν στο πιάτο ξεχωριστή νοστιμιά.

Στην ψαροταβέρνα του Ηλία Facebook Twitter
Στον Ηλία τα ψάρια τα φέρνει εδώ και χρόνια ένας ψαροτουφεκάς, ο Παναγιώτης, φροντίζοντας να είναι πάντα ό,τι καλύτερο μπορεί να βρει εκείνη την εποχή. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/ LifO

Μεγάλα ψάρια δεν πήραμε στο τραπέζι, όπως άλλες φορές, αλλά ξέρω καλά και από πρώτο χέρι πως στον Ηλία τα ψάρια τα φέρνει εδώ και χρόνια ένας ψαροτουφεκάς, ο Παναγιώτης, φροντίζοντας να είναι πάντα ό,τι καλύτερο μπορεί να βρει εκείνη την εποχή. Και μιλάμε για ψάρια απ’ όλη την Ελλάδα, γιατί ο Παναγιώτης δεν έχει ησυχία και τη μια μέρα μπορεί να είναι ανοιχτά της Ιθάκης και την άλλη να βρεθεί στη Σκόπελο.

Αυτά συζητούσαμε με τον Αντώνη, τον γιο του Ηλία, που είναι το άλλο μισό της ψυχής του μαγαζιού, ενώ μπροστά μας περνούσε μια καλοφτιαγμένη ταραμοσαλάτα, απαλή στην υφή και γεμάτη στη γεύση, μαζί με μια μερίδα καλαμαράκια Φορμόζας, που είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να βρεις σε καλαμάρι, μετά το φρέσκο. Η Βάσω, μάλιστα, έχει τον τρόπο της στο τηγάνι και τα καλαμαράκια είναι μαλακά στο εσωτερικό και τραγανά απέξω, όπως μας αρέσει να τα απολαμβάνουμε, με μερικές σταγόνες λεμόνι, αμέσως πριν τα βάλουμε στο στόμα. Το ίδιο καλοτηγανισμένες είναι πάντα και οι γαρίδες της ή τα ψαράκια, τα κουτσομουράκια ή τα μπαρμπουνάκια, που αγαπούν ιδιαίτερα τα παιδιά.

Την ίδια μαεστρία έχουν και στα κάρβουνα. Το χταπόδι ψητό αλλά και η φέτα σφυρίδας είναι διάσημα πιάτα στον Ηλία. Εξάλλου, όλοι έχουν να λένε για την τιμιότητά του και τη σιγουριά που νιώθουν παραγγέλνοντας κάποιο μεγάλο ψάρι. Με γενναιόδωρες μερίδες σε όλες τις σαλάτες και με τα καλύτερα βραστά λαχανικά που μπορείς να βρεις σε ανάλογα μαγαζιά, μπορείς να απολαύσεις ένα χορταστικό και απόλυτα υγιεινό γεύμα.

Στην ψαροταβέρνα του Ηλία Facebook Twitter
Το γιουβέτσι με τα θαλασσινά. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/ LifO

Κι αυτό μπορεί να συμβεί από νωρίς το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ. Ανέκαθεν ο Ηλίας ήταν ανοιχτός για τους ανθρώπους της δουλειάς, εκείνους που κάνουν ένα διάλειμμα από τα γραφεία τους στις ναυτιλιακές, τους άλλους, που μόλις έχουν πιάσει λιμάνι, ή τους παλιούς ναυτικούς που θέλουν ένα ουζάκι το μεσημέρι, πριν κατηφορίσουν στο σπίτι τους.

Αυτό που σίγουρα θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις είναι το γιουβέτσι με τα θαλασσινά. Αν μάλιστα επιλέξεις να πας αμέσως μετά τις διακοπές, που χρειάζεσαι ένα παρηγορητικό χτύπημα στον ώμο κι ένα φαγητό που θα φροντίσει για την ομαλή επαναφορά σου στην πόλη, το γιουβετσάκι αυτό θα αποδειχτεί μεγάλο βάλσαμο. Με την πηχτή σαλτσούλα, το χυλωμένο ζυμαρικό και τα διαλεγμένα με προσοχή θαλασσινά που βαστάνε στο στόμα, είναι ό,τι πρέπει για να ξεκινήσεις δυναμικά τη νέα σεζόν με την καλύτερη γεύση.

Αν πετύχεις αχινοσαλάτα, σαλάχι και καβουρόψιχα, δεν τα αφήνεις. Ο απόλυτος θαλασσινός μεζές και γεύσεις που έχουν ταυτιστεί με το μαγαζί.

Με λίγα λόγια, ο Ηλίας είναι ένα από τα μαγαζιά που πρέπει να σκεφτείς όταν πεθυμήσεις θάλασσα. Και, φυσικά, μην περιμένεις κάποια πλούσια σάλα και ακριβά σερβίτσια, παρά μόνο καθαριότητα, συνέπεια και μεγάλα χαμόγελα. Δεν είναι τυχαίο που όση ώρα καθόμουν στο τραπεζάκι μου, όποιος περνούσε από τη γειτονιά χαιρετούσε με αγάπη και ούτε είναι εύκολη υπόθεση να κερδίσεις τον σεβασμό και την εκτίμηση μιας μικρής κοινότητας.

Στο Χατζηκυριάκειο πιστεύουν ακόμη στην μπέσα και στον Ηλία την κερνάνε απλόχερα, μαζί με την πορτοκαλόπιτα της Βάσως.

Στην ψαροταβέρνα του Ηλία Facebook Twitter
Η Βάσω, μάλιστα, έχει τον τρόπο της στο τηγάνι και τα καλαμαράκια είναι μαλακά στο εσωτερικό και τραγανά απέξω, όπως μας αρέσει να τα απολαμβάνουμε, με μερικές σταγόνες λεμόνι, αμέσως πριν τα βάλουμε στο στόμα. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/ LifO
Στην ψαροταβέρνα του Ηλία Facebook Twitter
Το ψητό χταπόδι είναι από τα διάσημα πιάτα στον Ηλία. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/ LifO
Στην ψαροταβέρνα του Ηλία Facebook Twitter
Η ταραμοσαλάτα είναι καλοφτιαγμένη και απαλή στην υφή. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/ LifO
Στην ψαροταβέρνα του Ηλία Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/ LifO
Στην ψαροταβέρνα του Ηλία Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/ LifO
Στην ψαροταβέρνα του Ηλία Facebook Twitter
Την ψαροταβέρνα άνοιξε πριν από σαράντα χρόνια ο ναυτικός Ηλίας. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/ LifO

Ψαροταβέρνα Ο Ηλίας

Λεωφ. Χατζηκυριάκου 104, Πειραιάς, 210 4511261

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ