Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας star chef Facebook Twitter
Οι πίτες είναι για όλους, για ψαγμένους foodies αλλά και για εκείνους που δεν πολυασχολούνται. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Ας μη γελιόμαστε, για όσα brunchάδικα και cinnamon rolls και αν γράψουμε, το πιο διαχρονικά δημοφιλές ελληνικό πρωινό είναι ένα: η τυρόπιτα. Αν και μόνο καλό μάς κάνει το να βρίσκουμε ώρα να αφιερώνουμε στο πρώτο γεύμα της ημέρας, είμαστε ακόμα του γρήγορου πρωινού, φεύγουμε νηστικοί από το σπίτι και, όπως κατευθυνόμαστε προς τη δουλειά, παίρνουμε και κάτι από τον δρόμο μαζί με τον καφέ. Και αυτό το κάτι είναι συνήθως κάποια πίτα, και όχι απαραίτητα καλοφτιαγμένη – το λέω επειδή τσακωνόμαστε συνέχεια στο γραφείο για το τι είναι «πλαστική» σφολιάτα και τι όχι.

Παρ' όλα αυτά, όλοι εκτιμούν μια ωραία πίτα και τα τελευταία χρόνια το κέντρο της Αθήνας έχει να δείξει πολλά καλά τυροπιτάδικα. Όμως, όσα και να ξέρουμε, πάντα ψάχνουμε το επόμενο. Για του λόγου το αληθές, πριν από μερικές μέρες η Κωνσταντίνα Βούλγαρη –που είναι και foodie– έγραψε σε ένα Facebook post: «Τετάρτη 12:20, 23 Οκτωβρίου 2024. Αγαπημένο μου ημερολόγιο, σήμερα ανακάλυψα - δοκίμασα επιτέλους την ωραιότερη σπανακόπιτα και τυρόπιτα στην Αθήνα». Αν έχεις τη σωστή διεύθυνση για νόστιμη πίτα, τη μοιράζεσαι.

Οι πίτες είναι για όλους, για ψαγμένους foodies αλλά και για εκείνους που δεν πολυασχολούνται, τις καταναλωνουν και οι σεφ και οι σταρ σεφ. Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στη LiFO, ο Μ. Ηulot και ο Σωτήρης Κοντιζάς συζητούσαν:

H τυρόπιτα, η σπανακόπιτα και η κασερόπιτα είναι τα μεγάλα hits στο Starata, αν και όλες τους οι πίτες φεύγουν.

—Θέλω κι εγώ να έχω την επιλογή να μπορώ να βρω καλό βάσκικο cheesecake, αλλά θέλω να έχω και την επιλογή να βρίσκω καλή γαλατόπιτα, όχι στο ίδιο μαγαζί. Άνοιξαν ξαφνικά ένα σωρό φούρνοι που έχουν σχεδόν τα ίδια πράγματα, κι εκτός από το κουλούρι Θεσσαλονίκης δεν έχουν τίποτα ελληνικό. Περιμένουν οι ξένοι στην ουρά για να πάρουν μπάμπκες και cinnamon rolls και δεν έχουν καν επιλογή να πάρουν κάτι που είναι ξεκάθαρα ελληνικό, όχι απλώς φτιαγμένο και ψημένο στην Ελλάδα. Το πρώτο πράγμα που κάνω όταν πάω σε μια ξένη χώρα είναι να δοκιμάσω κάτι τοπικό, και προτιμώ να τρώω μόνο ντόπια πράγματα. Αυτό το χάνουμε από το κέντρο της Αθήνας.

Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας star chef Facebook Twitter
Το Starata της Χαριλάου Τρικούπη ανοίγει φύλλο μπροστά μας, λίγο πιο πίσω από τη βιτρίνα του δηλαδή, από το 2018. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας star chef Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας star chef Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

— Ανέφερες την τυρόπιτα. Επειδή τώρα ταξιδεύω στην Ελλάδα, βλέπουμε ότι όλοι έχουν μια διαφορετική τυρόπιτα, σε κάθε χωριό, που την αποκαλούν "η τυρόπιτά μας". Το Starata κάνει πολύ καλή τυρόπιτα, δεν είναι ότι δεν βρίσκεις.

Το Starata της Χαριλάου Τρικούπη ανοίγει φύλλο μπροστά μας, λίγο πιο πίσω από τη βιτρίνα του δηλαδή, από το 2018. Ο Μπάμπης και η Βάνα έχουν θεσσαλική καταγωγή, κρατάνε και οι δύο από Καρδίτσα, και οι χωριάτικες πίτες είναι κάτι που θυμούνται να υπάρχει στο καθημερινό τραπέζι, δεν ήταν το φαγητό της Κυριακής, δεν φτιάχνονταν μόνο σε τραπεζώματα.

Μέσα στην κρίση, ενώ είχαν δώσει το μεζεδοπωλείο που λειτουργούσαν κάποτε και δυσκολεύονταν οικονομικά, σκέφτηκαν να ανοίξουν ένα μικρό μαγαζί με πίτες, με συνταγές που γνώριζαν καλά.

Χρησιμοποιούν φέτα από την Ελασσόνα και τον Έξαρχο, το κασέρι που δουλεύουν είναι βολιώτικο από τον Καρακάνα, συνεργάζονται με μικρά οικογενειακά τυροκομεία, ενώ τα λουκάνικα που χρησιμοποιούν είναι από τον τόπο τους, από τον Τσιανάβα της Καρδίτσας. Σε εκείνα τα μέρη οι πίτες έχουν θρέψει γενιές και γενιές, σε χρόνια ανέχειας ήταν η λύση που χόρταινε τα σπίτια. Έφτιαχναν πίτες με ό,τι φαγητό είχε περισσέψει, έκαναν, ας πούμε, φασολόπιτα, που στην πόλη δεν τη συναντάμε.

Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας star chef Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας star chef Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Όταν λένε χωριάτικη πίτα, αναφέρονται στο φύλλο της που είναι απλό, δεν έχει βούτυρο. Το φύλλο στο Starata είναι λεπτό, δεν το παρακάνουν με το ελαιόλαδο, χρησιμοποιούν τόσο όσο, «ούτε πολύ αλάτι χρησιμοποιούμε, θέλαμε οι πίτες να ανταποκρίνονται διατροφικά στη σημερινή εποχή. Θέλαμε το προϊόν μας να είναι υγιεινό και να βασίζεται σε πολύ καλή πρώτη ύλη».

Οι γεύσεις τους είναι καθαρές, δεν βάζουν πολλά-πολλά στις γεμίσεις. Ακόμα και την κοτόπιτα, που είναι συνήθως η πιο junk πρόταση σε ένα τυροπιτάδικο και όλο και κάποια σάλτσα έχει, στη Χαριλάου Τρικούπη την κάνουν με φιλέτο μπούτι κοτόπουλο, λίγο κασέρι, λίγη πιπεριά και μπαχαρικά.

Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας star chef Facebook Twitter
Έχουν δει τι πάει να πει «να τρώει η μάνα και του παιδιού να μη δίνει», να γυρνάει πίσω μια κόρη που αρχικά δεν πήρε κάτι, αλλά όταν είδε τη μητέρα της να τρώει με λαχτάρα τη γαλατόπιτά της και να μην τη μοιράζεται, επέστρεψε για να πάρει ακόμα μία. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

H τυρόπιτα, η σπανακόπιτα και η κασερόπιτα είναι τα μεγάλα hits στο Starata, αν και όλες τους οι πίτες φεύγουν. Έχουν δει τι πάει να πει «να τρώει η μάνα και του παιδιού να μη δίνει», να γυρνάει πίσω μια κόρη που αρχικά δεν πήρε κάτι, αλλά όταν είδε τη μητέρα της να τρώει με λαχτάρα τη γαλατόπιτά της και να μην τη μοιράζεται, επέστρεψε για να πάρει ακόμα μία. Κάνουν και μανιταρόπιτα, κιμαδόπιτα, μπατζίνα, την παραδοσιακή θεσσαλική πίτα χωρίς φύλλο. Τα κομμάτια τους είναι χορταστικά και, ξαναλέω, όλες αυτές οι πίτες φτιάχνονται και ψήνονται μπροστά μας. Δοκιμάστε το.

Starata, Χαρ. Τρικούπη 26, καθημερινά 6:30-17:30, Σάββατο και Κυριακή κλειστά

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT