Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας star chef Facebook Twitter
Οι πίτες είναι για όλους, για ψαγμένους foodies αλλά και για εκείνους που δεν πολυασχολούνται. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Ας μη γελιόμαστε, για όσα brunchάδικα και cinnamon rolls και αν γράψουμε, το πιο διαχρονικά δημοφιλές ελληνικό πρωινό είναι ένα: η τυρόπιτα. Αν και μόνο καλό μάς κάνει το να βρίσκουμε ώρα να αφιερώνουμε στο πρώτο γεύμα της ημέρας, είμαστε ακόμα του γρήγορου πρωινού, φεύγουμε νηστικοί από το σπίτι και, όπως κατευθυνόμαστε προς τη δουλειά, παίρνουμε και κάτι από τον δρόμο μαζί με τον καφέ. Και αυτό το κάτι είναι συνήθως κάποια πίτα, και όχι απαραίτητα καλοφτιαγμένη – το λέω επειδή τσακωνόμαστε συνέχεια στο γραφείο για το τι είναι «πλαστική» σφολιάτα και τι όχι.

Παρ' όλα αυτά, όλοι εκτιμούν μια ωραία πίτα και τα τελευταία χρόνια το κέντρο της Αθήνας έχει να δείξει πολλά καλά τυροπιτάδικα. Όμως, όσα και να ξέρουμε, πάντα ψάχνουμε το επόμενο. Για του λόγου το αληθές, πριν από μερικές μέρες η Κωνσταντίνα Βούλγαρη –που είναι και foodie– έγραψε σε ένα Facebook post: «Τετάρτη 12:20, 23 Οκτωβρίου 2024. Αγαπημένο μου ημερολόγιο, σήμερα ανακάλυψα - δοκίμασα επιτέλους την ωραιότερη σπανακόπιτα και τυρόπιτα στην Αθήνα». Αν έχεις τη σωστή διεύθυνση για νόστιμη πίτα, τη μοιράζεσαι.

Οι πίτες είναι για όλους, για ψαγμένους foodies αλλά και για εκείνους που δεν πολυασχολούνται, τις καταναλωνουν και οι σεφ και οι σταρ σεφ. Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στη LiFO, ο Μ. Ηulot και ο Σωτήρης Κοντιζάς συζητούσαν:

H τυρόπιτα, η σπανακόπιτα και η κασερόπιτα είναι τα μεγάλα hits στο Starata, αν και όλες τους οι πίτες φεύγουν.

—Θέλω κι εγώ να έχω την επιλογή να μπορώ να βρω καλό βάσκικο cheesecake, αλλά θέλω να έχω και την επιλογή να βρίσκω καλή γαλατόπιτα, όχι στο ίδιο μαγαζί. Άνοιξαν ξαφνικά ένα σωρό φούρνοι που έχουν σχεδόν τα ίδια πράγματα, κι εκτός από το κουλούρι Θεσσαλονίκης δεν έχουν τίποτα ελληνικό. Περιμένουν οι ξένοι στην ουρά για να πάρουν μπάμπκες και cinnamon rolls και δεν έχουν καν επιλογή να πάρουν κάτι που είναι ξεκάθαρα ελληνικό, όχι απλώς φτιαγμένο και ψημένο στην Ελλάδα. Το πρώτο πράγμα που κάνω όταν πάω σε μια ξένη χώρα είναι να δοκιμάσω κάτι τοπικό, και προτιμώ να τρώω μόνο ντόπια πράγματα. Αυτό το χάνουμε από το κέντρο της Αθήνας.

Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας star chef Facebook Twitter
Το Starata της Χαριλάου Τρικούπη ανοίγει φύλλο μπροστά μας, λίγο πιο πίσω από τη βιτρίνα του δηλαδή, από το 2018. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας star chef Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας star chef Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

— Ανέφερες την τυρόπιτα. Επειδή τώρα ταξιδεύω στην Ελλάδα, βλέπουμε ότι όλοι έχουν μια διαφορετική τυρόπιτα, σε κάθε χωριό, που την αποκαλούν "η τυρόπιτά μας". Το Starata κάνει πολύ καλή τυρόπιτα, δεν είναι ότι δεν βρίσκεις.

Το Starata της Χαριλάου Τρικούπη ανοίγει φύλλο μπροστά μας, λίγο πιο πίσω από τη βιτρίνα του δηλαδή, από το 2018. Ο Μπάμπης και η Βάνα έχουν θεσσαλική καταγωγή, κρατάνε και οι δύο από Καρδίτσα, και οι χωριάτικες πίτες είναι κάτι που θυμούνται να υπάρχει στο καθημερινό τραπέζι, δεν ήταν το φαγητό της Κυριακής, δεν φτιάχνονταν μόνο σε τραπεζώματα.

Μέσα στην κρίση, ενώ είχαν δώσει το μεζεδοπωλείο που λειτουργούσαν κάποτε και δυσκολεύονταν οικονομικά, σκέφτηκαν να ανοίξουν ένα μικρό μαγαζί με πίτες, με συνταγές που γνώριζαν καλά.

Χρησιμοποιούν φέτα από την Ελασσόνα και τον Έξαρχο, το κασέρι που δουλεύουν είναι βολιώτικο από τον Καρακάνα, συνεργάζονται με μικρά οικογενειακά τυροκομεία, ενώ τα λουκάνικα που χρησιμοποιούν είναι από τον τόπο τους, από τον Τσιανάβα της Καρδίτσας. Σε εκείνα τα μέρη οι πίτες έχουν θρέψει γενιές και γενιές, σε χρόνια ανέχειας ήταν η λύση που χόρταινε τα σπίτια. Έφτιαχναν πίτες με ό,τι φαγητό είχε περισσέψει, έκαναν, ας πούμε, φασολόπιτα, που στην πόλη δεν τη συναντάμε.

Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας star chef Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας star chef Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Όταν λένε χωριάτικη πίτα, αναφέρονται στο φύλλο της που είναι απλό, δεν έχει βούτυρο. Το φύλλο στο Starata είναι λεπτό, δεν το παρακάνουν με το ελαιόλαδο, χρησιμοποιούν τόσο όσο, «ούτε πολύ αλάτι χρησιμοποιούμε, θέλαμε οι πίτες να ανταποκρίνονται διατροφικά στη σημερινή εποχή. Θέλαμε το προϊόν μας να είναι υγιεινό και να βασίζεται σε πολύ καλή πρώτη ύλη».

Οι γεύσεις τους είναι καθαρές, δεν βάζουν πολλά-πολλά στις γεμίσεις. Ακόμα και την κοτόπιτα, που είναι συνήθως η πιο junk πρόταση σε ένα τυροπιτάδικο και όλο και κάποια σάλτσα έχει, στη Χαριλάου Τρικούπη την κάνουν με φιλέτο μπούτι κοτόπουλο, λίγο κασέρι, λίγη πιπεριά και μπαχαρικά.

Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας star chef Facebook Twitter
Έχουν δει τι πάει να πει «να τρώει η μάνα και του παιδιού να μη δίνει», να γυρνάει πίσω μια κόρη που αρχικά δεν πήρε κάτι, αλλά όταν είδε τη μητέρα της να τρώει με λαχτάρα τη γαλατόπιτά της και να μην τη μοιράζεται, επέστρεψε για να πάρει ακόμα μία. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

H τυρόπιτα, η σπανακόπιτα και η κασερόπιτα είναι τα μεγάλα hits στο Starata, αν και όλες τους οι πίτες φεύγουν. Έχουν δει τι πάει να πει «να τρώει η μάνα και του παιδιού να μη δίνει», να γυρνάει πίσω μια κόρη που αρχικά δεν πήρε κάτι, αλλά όταν είδε τη μητέρα της να τρώει με λαχτάρα τη γαλατόπιτά της και να μην τη μοιράζεται, επέστρεψε για να πάρει ακόμα μία. Κάνουν και μανιταρόπιτα, κιμαδόπιτα, μπατζίνα, την παραδοσιακή θεσσαλική πίτα χωρίς φύλλο. Τα κομμάτια τους είναι χορταστικά και, ξαναλέω, όλες αυτές οι πίτες φτιάχνονται και ψήνονται μπροστά μας. Δοκιμάστε το.

Starata, Χαρ. Τρικούπη 26, καθημερινά 6:30-17:30, Σάββατο και Κυριακή κλειστά

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT