Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας star chef Facebook Twitter
Οι πίτες είναι για όλους, για ψαγμένους foodies αλλά και για εκείνους που δεν πολυασχολούνται. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Ας μη γελιόμαστε, για όσα brunchάδικα και cinnamon rolls και αν γράψουμε, το πιο διαχρονικά δημοφιλές ελληνικό πρωινό είναι ένα: η τυρόπιτα. Αν και μόνο καλό μάς κάνει το να βρίσκουμε ώρα να αφιερώνουμε στο πρώτο γεύμα της ημέρας, είμαστε ακόμα του γρήγορου πρωινού, φεύγουμε νηστικοί από το σπίτι και, όπως κατευθυνόμαστε προς τη δουλειά, παίρνουμε και κάτι από τον δρόμο μαζί με τον καφέ. Και αυτό το κάτι είναι συνήθως κάποια πίτα, και όχι απαραίτητα καλοφτιαγμένη – το λέω επειδή τσακωνόμαστε συνέχεια στο γραφείο για το τι είναι «πλαστική» σφολιάτα και τι όχι.

Παρ' όλα αυτά, όλοι εκτιμούν μια ωραία πίτα και τα τελευταία χρόνια το κέντρο της Αθήνας έχει να δείξει πολλά καλά τυροπιτάδικα. Όμως, όσα και να ξέρουμε, πάντα ψάχνουμε το επόμενο. Για του λόγου το αληθές, πριν από μερικές μέρες η Κωνσταντίνα Βούλγαρη –που είναι και foodie– έγραψε σε ένα Facebook post: «Τετάρτη 12:20, 23 Οκτωβρίου 2024. Αγαπημένο μου ημερολόγιο, σήμερα ανακάλυψα - δοκίμασα επιτέλους την ωραιότερη σπανακόπιτα και τυρόπιτα στην Αθήνα». Αν έχεις τη σωστή διεύθυνση για νόστιμη πίτα, τη μοιράζεσαι.

Οι πίτες είναι για όλους, για ψαγμένους foodies αλλά και για εκείνους που δεν πολυασχολούνται, τις καταναλωνουν και οι σεφ και οι σταρ σεφ. Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στη LiFO, ο Μ. Ηulot και ο Σωτήρης Κοντιζάς συζητούσαν:

H τυρόπιτα, η σπανακόπιτα και η κασερόπιτα είναι τα μεγάλα hits στο Starata, αν και όλες τους οι πίτες φεύγουν.

—Θέλω κι εγώ να έχω την επιλογή να μπορώ να βρω καλό βάσκικο cheesecake, αλλά θέλω να έχω και την επιλογή να βρίσκω καλή γαλατόπιτα, όχι στο ίδιο μαγαζί. Άνοιξαν ξαφνικά ένα σωρό φούρνοι που έχουν σχεδόν τα ίδια πράγματα, κι εκτός από το κουλούρι Θεσσαλονίκης δεν έχουν τίποτα ελληνικό. Περιμένουν οι ξένοι στην ουρά για να πάρουν μπάμπκες και cinnamon rolls και δεν έχουν καν επιλογή να πάρουν κάτι που είναι ξεκάθαρα ελληνικό, όχι απλώς φτιαγμένο και ψημένο στην Ελλάδα. Το πρώτο πράγμα που κάνω όταν πάω σε μια ξένη χώρα είναι να δοκιμάσω κάτι τοπικό, και προτιμώ να τρώω μόνο ντόπια πράγματα. Αυτό το χάνουμε από το κέντρο της Αθήνας.

Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας star chef Facebook Twitter
Το Starata της Χαριλάου Τρικούπη ανοίγει φύλλο μπροστά μας, λίγο πιο πίσω από τη βιτρίνα του δηλαδή, από το 2018. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας star chef Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας star chef Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

— Ανέφερες την τυρόπιτα. Επειδή τώρα ταξιδεύω στην Ελλάδα, βλέπουμε ότι όλοι έχουν μια διαφορετική τυρόπιτα, σε κάθε χωριό, που την αποκαλούν "η τυρόπιτά μας". Το Starata κάνει πολύ καλή τυρόπιτα, δεν είναι ότι δεν βρίσκεις.

Το Starata της Χαριλάου Τρικούπη ανοίγει φύλλο μπροστά μας, λίγο πιο πίσω από τη βιτρίνα του δηλαδή, από το 2018. Ο Μπάμπης και η Βάνα έχουν θεσσαλική καταγωγή, κρατάνε και οι δύο από Καρδίτσα, και οι χωριάτικες πίτες είναι κάτι που θυμούνται να υπάρχει στο καθημερινό τραπέζι, δεν ήταν το φαγητό της Κυριακής, δεν φτιάχνονταν μόνο σε τραπεζώματα.

Μέσα στην κρίση, ενώ είχαν δώσει το μεζεδοπωλείο που λειτουργούσαν κάποτε και δυσκολεύονταν οικονομικά, σκέφτηκαν να ανοίξουν ένα μικρό μαγαζί με πίτες, με συνταγές που γνώριζαν καλά.

Χρησιμοποιούν φέτα από την Ελασσόνα και τον Έξαρχο, το κασέρι που δουλεύουν είναι βολιώτικο από τον Καρακάνα, συνεργάζονται με μικρά οικογενειακά τυροκομεία, ενώ τα λουκάνικα που χρησιμοποιούν είναι από τον τόπο τους, από τον Τσιανάβα της Καρδίτσας. Σε εκείνα τα μέρη οι πίτες έχουν θρέψει γενιές και γενιές, σε χρόνια ανέχειας ήταν η λύση που χόρταινε τα σπίτια. Έφτιαχναν πίτες με ό,τι φαγητό είχε περισσέψει, έκαναν, ας πούμε, φασολόπιτα, που στην πόλη δεν τη συναντάμε.

Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας star chef Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας star chef Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Όταν λένε χωριάτικη πίτα, αναφέρονται στο φύλλο της που είναι απλό, δεν έχει βούτυρο. Το φύλλο στο Starata είναι λεπτό, δεν το παρακάνουν με το ελαιόλαδο, χρησιμοποιούν τόσο όσο, «ούτε πολύ αλάτι χρησιμοποιούμε, θέλαμε οι πίτες να ανταποκρίνονται διατροφικά στη σημερινή εποχή. Θέλαμε το προϊόν μας να είναι υγιεινό και να βασίζεται σε πολύ καλή πρώτη ύλη».

Οι γεύσεις τους είναι καθαρές, δεν βάζουν πολλά-πολλά στις γεμίσεις. Ακόμα και την κοτόπιτα, που είναι συνήθως η πιο junk πρόταση σε ένα τυροπιτάδικο και όλο και κάποια σάλτσα έχει, στη Χαριλάου Τρικούπη την κάνουν με φιλέτο μπούτι κοτόπουλο, λίγο κασέρι, λίγη πιπεριά και μπαχαρικά.

Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας star chef Facebook Twitter
Έχουν δει τι πάει να πει «να τρώει η μάνα και του παιδιού να μη δίνει», να γυρνάει πίσω μια κόρη που αρχικά δεν πήρε κάτι, αλλά όταν είδε τη μητέρα της να τρώει με λαχτάρα τη γαλατόπιτά της και να μην τη μοιράζεται, επέστρεψε για να πάρει ακόμα μία. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

H τυρόπιτα, η σπανακόπιτα και η κασερόπιτα είναι τα μεγάλα hits στο Starata, αν και όλες τους οι πίτες φεύγουν. Έχουν δει τι πάει να πει «να τρώει η μάνα και του παιδιού να μη δίνει», να γυρνάει πίσω μια κόρη που αρχικά δεν πήρε κάτι, αλλά όταν είδε τη μητέρα της να τρώει με λαχτάρα τη γαλατόπιτά της και να μην τη μοιράζεται, επέστρεψε για να πάρει ακόμα μία. Κάνουν και μανιταρόπιτα, κιμαδόπιτα, μπατζίνα, την παραδοσιακή θεσσαλική πίτα χωρίς φύλλο. Τα κομμάτια τους είναι χορταστικά και, ξαναλέω, όλες αυτές οι πίτες φτιάχνονται και ψήνονται μπροστά μας. Δοκιμάστε το.

Starata, Χαρ. Τρικούπη 26, καθημερινά 6:30-17:30, Σάββατο και Κυριακή κλειστά

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema, στις Βρυξέλλες, κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Το κρασί με απλά λόγια / Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Ο «πρεσβευτής» της ελληνικής κουζίνας στις Βρυξέλλες, αναπολεί τα παιδικά του Χριστούγεννα στην Κρήτη και μιλά για τον ρόλο του Philema – του εστιατορίου που εδώ και έντεκα χρόνια προσφέρει στους «καλεσμένους» του αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα και ελληνικά κρασιά.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ