ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Sparoza στα Εξάρχεια: το πιο τέλειο μείγμα λεμονιού - πορτοκαλιού και το πιο μυρωδάτο τσάι

Sparoza στα Εξάρχεια: το πιο τέλειο μείγμα λεμονιού - πορτοκαλιού και το πιο μυρωδάτο τσάι Facebook Twitter
0

Sparoza στα Εξάρχεια: το πιο τέλειο μείγμα λεμονιού - πορτοκαλιού και το πιο μυρωδάτο τσάι Facebook Twitter
"Είμαστε πολύ περήφανοι για το μείγμα μας, αλλά κάνει την διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα. Το βάζουμε κυρίως στα μυρωδικά. Ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε μείγματα βοτάνων, μπαχαρικών και τσαγιού"..... Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

 

Η Sparoza είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που δημιουργεί μείγματα από βότανα και μπαχαρικά, την οποία τρέχουν μόνο γυναίκες. Η Έφη Εκμετζόγλου που είχε την ιδέα έχει καταγωγή από την Καππαδοκία της Μικράς Ασίας και αποφάσισε να βγάλει προς τα έξω τους πειραματισμούς με τα βότανα που έκανε στην κουζίνα, όταν μαγείρευε για την οικογένειά της. 

 

Κάπως έτσι γεννήθηκε το μαγαζί πριν από έναν χρόνο στα Εξάρχεια, ένα πανέμορφο κατάστημα γεμάτο ευωδιές από το εργαστήριο που συσκευάζουν τα μπαχαρικά, στην οδό Μαυρομιχάλη. Τα προϊόντα τους γίνονται με εκλεκτά υλικά, έχουν εξαιρετικές συσκευασίες και είναι ιδανικά δώρα για όσους είναι αγαπούν το μαγείρεμα και τις ιδιαίτερες γεύσεις. Στην Sparoza βρίσκεις όλων των ειδών τα μείγματα, από άνθος αλατιού με μυρωδικά μέχρι βότανα και μπαχαρικά σε δικές τους αναμίξεις. «Σε αρκετά από τα μείγματα μας χρησιμοποιούμε ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού», λέει η Τίνα Βούλγαρη που είναι ανιψιά της Έφης.

 

Ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε μείγματα βοτάνων, μπαχαρικών και τσαγιού. Το τελευταίο διάστημα διαθέτουμε και μερικά ακόμη προϊόντα, όλα μόνο από Έλληνες παραγωγούς που ζηλέψαμε, κατά κάποιο τρόπο.

 

 

«Είχαμε δοκιμάσει όσα έβρισκες στο εμπόριο, αλλά δεν μας έκαναν σαν ποιότητα οπότε έχουμε μπει σε αυτήν την χρονοβόρα διαδικασία να αγοράζουμε και να τα ξεφλουδίζουμε, τα φτιάχνουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία σαν να έχει αρκετή ζέστη για να μην χαθούν τα αιθέρια έλαια και να διατηρήσουν το άρωμα τους και μάλιστα τις μέρες που τα ετοιμάζουμε δίνουμε σε κάθε πελάτη και μια σακούλα. Είμαστε πολύ περήφανοι για το μείγμα μας, κάνει την διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα. Το βάζουμε κυρίως στα μείγματα μας για μαγειρική αλλά και στο μείγμα μας για κόκκινο κρασί. Ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε μείγματα βοτάνων, μπαχαρικών και τσαγιού. Το τελευταίο διάστημα διαθέτουμε και μερικά ακόμη προϊόντα, όλα μόνο από Έλληνες παραγωγούς που ζηλέψαμε, κατά κάποιο τρόπο. Θεωρούμε ότι στα μείγματα έχουμε εξαιρετικά προϊόντα οπότε ψάξαμε ποια είναι τα αγαπημένα μας και από άλλα είδη. Η διευθύντρια είναι η θεία μου και ξεκίνησε με κάποιους πειραματισμούς, μόνη στην κουζίνα  πάντα έπαιζε με αυτά».

 

Sparoza στα Εξάρχεια: το πιο τέλειο μείγμα λεμονιού - πορτοκαλιού και το πιο μυρωδάτο τσάι Facebook Twitter
«Σε αρκετά από τα μείγματα μας χρησιμοποιούμε ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού», λέει η Τίνα Βούλγαρη.....Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

 

«Άρχισε να βρίσκει περίεργα μείγματα, τα οποία δοκιμάζαμε σε τραπέζια με κόσμο και πάντοτε έπαιρνε πολύ καλές κριτικές. Μένει στα Εξάρχεια και κάποια στιγμή άρχισε να τα δίνει σε κάποια κοντινά μαγαζιά της περιοχής και πήγαν πολύ καλά. Πριν από ένα χρόνο επομένως πάρθηκε η απόφαση να γίνει αυτό επαγγελματικά και όσο καλύτερα μπορούμε. Στην πορεία αποκτήσαμε και νέα προϊόντα πέρα από αυτά που είναι για μαγειρική, για το τσάι ή το κρασί. Σε συνεργασία με το σεφ Δημήτρη Χωματά φτιάξαμε και τρεις καινούργιες σάλτσες που είναι γλυκές και πικάντικες και τρία ζελέ κρασιού που είναι τα μοναδικά στην ελληνική αγορά. Όσο πάει αυτό μεγαλώνει και βρίσκουμε καινούργιες ιδέες συνεχώς. Το πιο ξεχωριστό που μπορεί να βρει κάποιος εδώ είναι τα καινούργια μας προϊόντα. Οι τρεις σάλτσες. Είναι ξεχωριστές λόγω των υλικών αλλά και στην χρήση τους. Μπορεί να τα χρησιμοποιήσεις σαν ντιπ, αλλά και να μαγειρέψεις με αυτές. Και έχουμε βάλει συνταγές για το πως θα μαγειρευτούν. Και οπωσδήποτε τα ζελέ κρασιού που είναι μια σειρά προϊόντων το λευκό, το ροζέ και το κόκκινο που δεν υπάρχουν αλλού στην Ελλάδα, συνοδεύουν πλατό τυριών και αλλαντικών και είναι πολύ ιδιαίτερα».

 

Sparoza στα Εξάρχεια: το πιο τέλειο μείγμα λεμονιού - πορτοκαλιού και το πιο μυρωδάτο τσάι Facebook Twitter
«Άρχισε να βρίσκει περίεργα μείγματα, τα οποία δοκιμάζαμε σε τραπέζια με κόσμο και πάντοτε έπαιρνε πολύ καλές κριτικές.... Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

 

«Το μεγαλύτερο σουξέ είναι το shaman tea και φεύγει ειδικά το χειμώνα και τα Χριστούγεννα με το κρύο. Είναι εθισμένος ο κόσμος με αυτό. Πάει πάρα πολύ καλά. Δεν πουλάμε σκέτα βότανα. Έχουμε τα μείγματα μας οπότε βρίσκει ο καθένας την γεύση που του ταιριάζει. Είναι πολύ καλό για όσους ασχολούνται με την μαγειρική και κάνουν τους πειραματισμούς τους αλλά προϊόντα όπως τα 15 βότανα της μεσογείου μπορείς απλά να το φας πάνω σε ψωμί με λάδι. Αυτά που φτιάχνουμε εδώ είναι επίσης κατάλληλα και για ειδικές διατροφές, vegan, vegetarian, κτλ. οπότε τείνουν για μια πιο υγιεινή διατροφή. Ο κόσμος είναι πολύ διαφορετικός που έρχεται. Από πάρα πολύ νέα παιδιά, μεγαλύτερες κυρίες, οικογένειες με παιδιά. Βλέπουμε πολύ κόσμο. Κυρίως έρχονται από τη γειτονιά το Σάββατο μετά την λαϊκή στην Καλλιδρομίου αλλά και από όλη την Αθήνα. Πάντα ακούμε ‘τι ωραία που μυρίζει εδώ’.  Ειδικά όταν κάνουμε την παραγωγή μυρίζει όλη η γειτονιά». 

 

sparoza.gr

 

Sparoza στα Εξάρχεια: το πιο τέλειο μείγμα λεμονιού - πορτοκαλιού και το πιο μυρωδάτο τσάι Facebook Twitter
"Είναι πολύ καλό για όσους ασχολούνται με την μαγειρική και κάνουν τους πειραματισμούς τους αλλά προϊόντα όπως τα 15 βότανα της μεσογείου μπορείς απλά να το φας πάνω σε ψωμί με λάδι. Αυτά που φτιάχνουμε εδώ είναι επίσης κατάλληλα και για ειδικές διατροφές, vegan, vegetarian".... Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

Sparoza στα Εξάρχεια: το πιο τέλειο μείγμα λεμονιού - πορτοκαλιού και το πιο μυρωδάτο τσάι Facebook Twitter
.Πάντα ακούμε ‘τι ωραία που μυρίζει εδώ’. Ειδικά όταν κάνουμε την παραγωγή μυρίζει όλη η γειτονιά». ...Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

Sparoza στα Εξάρχεια: το πιο τέλειο μείγμα λεμονιού - πορτοκαλιού και το πιο μυρωδάτο τσάι Facebook Twitter
Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

Sparoza στα Εξάρχεια: το πιο τέλειο μείγμα λεμονιού - πορτοκαλιού και το πιο μυρωδάτο τσάι Facebook Twitter
Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

Sparoza στα Εξάρχεια: το πιο τέλειο μείγμα λεμονιού - πορτοκαλιού και το πιο μυρωδάτο τσάι Facebook Twitter
Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

Sparoza στα Εξάρχεια: το πιο τέλειο μείγμα λεμονιού - πορτοκαλιού και το πιο μυρωδάτο τσάι Facebook Twitter
Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

Sparoza στα Εξάρχεια: το πιο τέλειο μείγμα λεμονιού - πορτοκαλιού και το πιο μυρωδάτο τσάι Facebook Twitter
Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

Sparoza στα Εξάρχεια: το πιο τέλειο μείγμα λεμονιού - πορτοκαλιού και το πιο μυρωδάτο τσάι Facebook Twitter
Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

Sparoza στα Εξάρχεια: το πιο τέλειο μείγμα λεμονιού - πορτοκαλιού και το πιο μυρωδάτο τσάι Facebook Twitter
Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

Sparoza στα Εξάρχεια: το πιο τέλειο μείγμα λεμονιού - πορτοκαλιού και το πιο μυρωδάτο τσάι Facebook Twitter
Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

Sparoza στα Εξάρχεια: το πιο τέλειο μείγμα λεμονιού - πορτοκαλιού και το πιο μυρωδάτο τσάι Facebook Twitter
Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

Sparoza στα Εξάρχεια: το πιο τέλειο μείγμα λεμονιού - πορτοκαλιού και το πιο μυρωδάτο τσάι Facebook Twitter
Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

Sparoza στα Εξάρχεια: το πιο τέλειο μείγμα λεμονιού - πορτοκαλιού και το πιο μυρωδάτο τσάι Facebook Twitter
Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

Sparoza στα Εξάρχεια: το πιο τέλειο μείγμα λεμονιού - πορτοκαλιού και το πιο μυρωδάτο τσάι Facebook Twitter
Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

Sparoza στα Εξάρχεια: το πιο τέλειο μείγμα λεμονιού - πορτοκαλιού και το πιο μυρωδάτο τσάι Facebook Twitter
Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

Sparoza στα Εξάρχεια: το πιο τέλειο μείγμα λεμονιού - πορτοκαλιού και το πιο μυρωδάτο τσάι Facebook Twitter
Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

 

 

 

0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ