«Σοκολάτα»: Ο ναός των Αθηναίων chocoholics σε νέο ξεκίνημα

«Σοκολάτα»: Ο ναός των Αθηναίων chocoholics σε νέο ξεκίνημα Facebook Twitter
0
«Σοκολάτα»: Ο ναός των Αθηναίων chocoholics σε νέο ξεκίνημα Facebook Twitter
Η αγάπη του κόσμου για τη σοκολάτα είναι δεδομένη, γι' αυτό και αγκάλιασε το μαγαζί από τις πρώτες κιόλας μέρες. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η σοκολάτα αποτελεί ίσως την πιο αγαπημένη τροφή σε ολόκληρο τον πλανήτη, αφού εκατομμύρια άνθρωποι την καταναλώνουν καθημερινά. Τα μικρά παιδιά τρελαίνονται για τη γεύση της, ερωτευμένα ζευγάρια συνοδεύουν προσωπικές στιγμές και σφραγίζουν τον έρωτά τους με αυτή, ενώ άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας αναζητούν τα συναισθήματα που γεννά ένα μόνο κομμάτι της. Πολλοί, μάλιστα, είναι αυτοί που λατρεύουν να την καταναλώνουν και σε μορφή ροφήματος. Ποιος μπορεί, άλλωστε, να αντισταθεί σε μια κούπα ζεστής σοκολάτας κάποιο κρύο χειμωνιάτικο πρωινό, σε συνδυασμό με φιλική κουβέντα, ή ακόμα και ως ιδανική συντροφιά στο γραφείο, τη δουλειά και οποιαδήποτε στιγμή χαλάρωσης; Αμέτρητοι οι πιστοί της σοκολάτας ανά τον κόσμο λοιπόν, και στην Ελλάδα συγκεκριμένα. Και αν η σοκολάτα είναι για πολλούς κάτι σαν θρησκεία, τότε ο ναός τους βρίσκεται κάπου στο κέντρο της Αθήνας. Το όνομα αυτού «Σοκολάτα» – τι άλλο; Σε αυτό τον ναό των Αθηναίων chocoholics με υποδέχτηκε η Πελαγία, η «ιέρεια» της σοκολάτας, για να μου μιλήσει για τη δική της αγάπη αλλά και του κόσμου όλου γι' αυτό το προϊόν.

Η ιστορία της Σοκολάτας ξεκινά πριν από αρκετό καιρό, συγκεκριμένα πριν από δεκαέξι χρόνια, όταν πήρε τη μεγάλη απόφαση να κάνει τη σκέψη της πραγματικότητα και να ανοίξει το μαγαζί που πάντα ονειρευόταν. Η πρώτη Σοκολάτα στεγάστηκε στην Ερμού 56, στη στοά που οδηγεί στην Αγία Ειρήνη, αρκετό καιρό πριν ανοίξουν οι πρώτες καφετέριες και μετατραπεί σε στέκι της πόλης. Όπως θυμάται η ίδια: «Στις αρχές έλεγα περιχαρής στους φίλους μου πως το μαγαζί βλέπει την Αγία Ειρήνη, που το θεωρούσα πολύ αισθαντικό μέρος, κι εκείνοι δυσανασχετούσαν. Όταν το έφτιαχνα, λοιπόν, σκεφτόμουν πως θα έκανα αυτό που ήθελα και πως 4-5 τρελοί σαν κι εμένα θα ακολουθούσαν. Τελικά, ακολούθησαν πάρα πολλοί». Πριν ανοίξει τη συγκεκριμένη επιχείρηση δεν είχε ιδιαίτερες γνώσεις γύρω από τη σοκολάτα. Ο λόγος που επέλεξε να δώσει αυτό το όνομα στο μαγαζί της ήταν οι σκέψεις που της γεννούσε το άκουσμα της λέξης. «Πάντα μου άρεσε ο τρόπος που ηχεί η λέξη "σο-κο-λά-τα" και όσα αυτή συμβολίζει. Κρύβει πολλά από πίσω της. Έχει κάτι το φιλικό, το αφροδισιακό, το ερωτικό. Δεν μπορείς να φανταστείς πού σε οδηγεί. Πραγματικά, γλυκαίνει τους ανθρώπους» προσθέτει.

Πάντα μου άρεσε ο τρόπος που ηχεί η λέξη «σο-κο-λά-τα» και όσα αυτή συμβολίζει. Έχει κάτι το φιλικό, το αφροδισιακό, το ερωτικό. Δεν μπορείς να φανταστείς πού σε οδηγεί. Πραγματικά, γλυκαίνει τους ανθρώπους.


Η αγάπη του κόσμου για τη σοκολάτα είναι δεδομένη, γι' αυτό και αγκάλιασε το μαγαζί από τις πρώτες κιόλας μέρες. Μία από τις αιτίες, φυσικά, είναι πως η Πελαγία επέλεξε να σερβίρει στους πελάτες της κάποιες από τις καλύτερες σοκολάτες που κυκλοφορούν στον κόσμο. Τα χαρμάνια βγαίνουν από δέντρα που φύονται στα καλύτερα εδάφη της Λατινικής Αμερικής και της Βενεζουέλας. Η συλλογή από τα κακαόδεντρα αλλά και η παρασκευή της σοκολάτας γίνεται με το χέρι, γι' αυτό το αποτέλεσμα είναι μοναδικό. Στο κατάστημα σερβίρονται και τα τρία είδη, λευκή, γλυκιά και μαύρη. Από αυτές προτείνονται συνολικά τριάντα διαφορετικές ποικιλίες και μπορεί να διαλέξει κανείς ανάμεσα σε κάποια μονοποικιλιακή σοκολάτα ή ένα blend.

«Σοκολάτα»: Ο ναός των Αθηναίων chocoholics σε νέο ξεκίνημα Facebook Twitter
Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως κατάφερε να εκπαιδεύσει τους Αθηναίους στο να ξεχωρίζουν την καλή σοκολάτα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
«Σοκολάτα»: Ο ναός των Αθηναίων chocoholics σε νέο ξεκίνημα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Αυτή η ποιότητα είναι που διαφοροποιεί τα ροφήματά της από τα υπόλοιπα κι έκανε τους πελάτες της φανατικούς. Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως κατάφερε να εκπαιδεύσει τους Αθηναίους στο να ξεχωρίζουν την καλή σοκολάτα. Η πρώτη φορά που δοκιμάζει κανείς κάποιο από τα ροφήματά της είναι ένα ταξίδι στον κόσμο των αισθήσεων. Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση περιγράφει την αρχή αυτού του ταξιδιού: «Αρχικά, με το που βλέπεις το ρόφημα, διεγείρονται οι αισθήσεις. Πρώτα αντικρίζεις την κούπα, έπειτα πλησιάζεις, το μυρίζεις και πριν καν ακουμπήσεις τα χείλη σου, σε κυριεύει ευφορία. Μόλις τα χείλη γευτούν τη σοκολάτα, τότε είναι που οι αισθήσεις απογειώνονται».

Εδώ και λίγες ημέρες οι φανατικοί αλλά και όσοι δεν έχουν μυηθεί ακόμα στη λατρεία της θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το αγαπημένο τους ρόφημα στον νέο χώρο, που βρίσκεται στη στοά Μπολάνη, στην οδό Βουλής 7. Το νέο κατάστημα έχει διατηρήσει τα παλιά του χαρακτηριστικά και την αισθητική που θυμίζει κάτι από κουκλόσπιτο. Στον κατάλογο, εκτός από τις δεκάδες ποικιλίες σοκολάτας, μπορεί να βρει κανείς καφέ, εξαιρετικά βότανα, χυμούς, γλυκά και αλμυρά σνακ, μέχρι και αλκοόλ.

_____________

Σοκολάτα, στοά Μπολάνη, στην οδό Βουλής 7

«Σοκολάτα»: Ο ναός των Αθηναίων chocoholics σε νέο ξεκίνημα Facebook Twitter
Εδώ και λίγες ημέρες οι φανατικοί αλλά και όσοι δεν έχουν μυηθεί ακόμα στη λατρεία της θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το αγαπημένο τους ρόφημα στον νέο χώρο, που βρίσκεται στη στοά Μπολάνη, στην οδό Βουλής 7. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

  

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ