Σάμος: Ένας αμπελώνας με παράδοση αιώνων, ένα μοναδικό κεχριμπαρένιο ποτό

Ένας αμπελώνας με παράδοση αιώνων στη Σάμο αποτελεί το πρελούδιο ενός μοναδικού κεχριμπαρένιου ποτού Facebook Twitter
Οι μικρές σοδειές των Μοσχάτων κρασιών, που παράγονται από τα σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας και παλαιώνονται αποκλειστικά στο κελάρι του LIKNON, θα χρησιμοποιηθούν -όταν έρθει η σωστή στιγμή- για τη δημιουργία μιας πολύτιμης συλλεκτικής έκδοσης METAXA. 
0

Μία όαση βιοποικιλότητας στη Μεσόγειο, αυτή είναι η Σάμος. Γνωστή από την αρχαιότητα για τα κρασιά της, το νησί έχει να υπερηφανεύεται για το παγκοσμίου φήμης Μοσχάτο του.

Το «μικρόρωγο» καλλιεργείται με τον παραδοσιακό τρόπο, με τον πιο δυναμικό αμπελώνα να αναπτύσσεται στις καταπράσινες πλαγιές του όρους Άμπελος. Το ιδανικό κλίμα και υπέδαφος δίνουν σταφύλια που κατατάσσουν το Μοσχάτο της Σάμου ανάμεσα στα πιο αρωματικά κρασιά στον κόσμο.  

Οι οικογενειακοί κλήροι είναι συνήθως μικροί, τα σταφύλια τους φροντίζονται και τρυγιούνται πάντα με το χέρι, κάποια από τα πιο αρωματικά αναπτύσσονται  σε υψόμετρο 250-500 μέτρων. Εκεί, απευθείας από τους ντόπιους αμπελουργούς, ο Metaxa Master Κωνσταντίνος Ράπτης προμηθεύεται τα Μοσχάτα σταφύλια που πλέον οινοποιούνται στο νησί και παλαιώνουν για τουλάχιστον πέντε χρόνια σε δρύινα βαρέλια προκειμένου να αποκαλύψουν τις πιο πολύπλοκες νότες τους.

Έπειτα το κρασί τους μεταφέρεται στο ιστορικό εργοστάσιο και τα κελάρια του Οίκου Μεταξά στην Κηφισιά όπου ωριμάζουν και παντρεύονται με εκλεκτά παλαιωμένα οινικά αποστάγματα κι ένα ελιξήριο από βότανα, για να δημιουργηθεί το ελληνικό κεχριμπαρένιο ποτό. 

Το 2017 ο Οίκος Μεταξά απέκτησε τον πρώτο δικό του αμπελώνα στη Σάμο με σκοπό να συνδεθεί πιο στενά με το terroir του και τους αμπελουργούς του τόπου. Τέσσερα χρόνια μετά, κρυμμένο ανάμεσα σε παραδοσιακές πεζούλες και πλούσια φύση το νέο του «σπίτι» του οίκου, το ΜΕΤΑΧΑ LIKNON υποδέχτηκε τους πρώτους του επισκέπτες στις πλαγιές του όρους Άμπελος.

Τα αμπέλια ηλικίας έως 80 ετών έχουν πλέον βρει πιο υγιή χώρο για να αναπτυχθούν απελευθερώνοντας τα θρεπτικά συστατικά τους και επιστρέφοντας στη γη ό,τι λαμβάνουν από εκείνη. Το πιο ισορροπημένο οικοσύστημα του αμπελώνα στο LIKNON έχει ως αποτέλεσμα μικρότερη συγκομιδή, αλλά σταφύλια υψηλότερης ποιότητας, με πιο πυκνά αρώματα.

«Επιλέξαμε αυτό το όνομα για να δηλώσουμε ότι συμβολικά το METAXA ξεκινά στη Σάμο. Με το LIKNON θέλουμε να συνδέσουμε το ποτό με την καταγωγή και την κληρονομιά του, να αναπτύξουμε τους δεσμούς μας με τους ανθρώπους του νησιού, να καλλιεργήσουμε δράσεις που θα στοχεύουν σε ένα βιώσιμο μέλλον για το πολύτιμο terroir μας και να προσφέρουμε μια ανεπανάληπτη εμπειρία ελληνικής φιλοξενίας. Το METAXA LIKNON είναι κάτι περισσότερο από φόρος τιμής στην κληρονομιά του οίκου μας, είναι μια γέφυρα με το μέλλον μας», λέει η Dorothee Heriard Dubreuil, managing director, του οίκου. 

Σήμερα το ΜΕΤΑΧΑ κατέχει σημαντική θέση ανάμεσα στα ποιοτικά amber spirits παγκοσμίως, επεκτείνοντας την παρουσία του σε όλο τον κόσμο, και εξάγεται σε περισσότερες από 40 χώρες.

Ένας αμπελώνας με παράδοση αιώνων στη Σάμο αποτελεί το πρελούδιο ενός μοναδικού κεχριμπαρένιου ποτού Facebook Twitter
Τα αμπέλια του μοσχάτου στη Σάμο.

METAXA LIKNON: Κάτι παραπάνω από ένας οργανικός αμπελώνας

Ήδη από το 2017 ο Metaxa Master που είναι έμπειρος οινοποιός πήρε την απόφαση να καλλιεργήσει αυτόν τον αμπελώνα ακολουθώντας βιολογικές μεθόδους, «με το όραμα να λειτουργήσει ως παράδειγμα βιώσιμων γεωργικών πρακτικών για τους αγρότες της Σάμου».

Τα αμπέλια ηλικίας έως 80 ετών έχουν πλέον βρει πιο υγιή χώρο για να αναπτυχθούν απελευθερώνοντας τα θρεπτικά συστατικά τους και επιστρέφοντας στη γη ό,τι λαμβάνουν από εκείνη. Το πιο ισορροπημένο οικοσύστημα του αμπελώνα στο LIKNON έχει ως αποτέλεσμα μικρότερη συγκομιδή, αλλά σταφύλια υψηλότερης ποιότητας, με πιο πυκνά αρώματα.  

«Το ΜΕΤΑΧΑ LΙΚΝΟΝ είναι ο χώρος όπου ερευνούμε πώς πρέπει να προσαρμόσουμε τις γεωργικές πρακτικές μας για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Στο LIKNON δοκιμάζουμε νέες μεθόδους, μαθαίνουμε και προετοιμαζόμαστε για το μέλλον. Το terroir μας είναι η επιτομή της δέσμευσης του οίκου μας για ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Η δέσμευσή μας για βιολογική καλλιέργεια στον δικό μας αμπελώνα και η άμεση υποστήριξη –μέσω συμβολαίων– του Σαμιώτη αμπελουργού είναι μόνο η αρχή της μακροπρόθεσμης δέσμευσής μας να υποστηρίξουμε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για το νησί. Μέχρι το έτος 2023 τα Μοσχάτα σταφύλια του LIKNON θα λάβουν επίσημα τη βιολογική πιστοποίηση. Όραμά μας είναι να εμπνεύσουμε όλο και περισσότερους αμπελουργούς να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό, με μακροχρόνιο στόχο τη βιωσιμότητα του αμπελώνα της Σάμου», κατά τον πέμπτo Metaxa Master, Κωνσταντίνο Ράπτη.  

Οι μικρές σοδειές των Μοσχάτων κρασιών, που παράγονται από τα σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας και παλαιώνονται αποκλειστικά στο κελάρι του LIKNON, θα χρησιμοποιηθούν, όταν έρθει η σωστή στιγμή, για τη δημιουργία μιας πολύτιμης συλλεκτικής έκδοσης METAXA. 

«Σε αυτόν τον αντισυμβατικό χώρο η κληρονομιά συναντά τον πειραματισμό και η παραδοσιακή αφήγηση εκφράζεται μέσω της τέχνης. Η καρδιά και το όραμα του ιδρυτή του Οίκου, Σπύρου Μεταξά, βρίσκονται εδώ. Ο Σπύρος Μεταξάς, ο άνθρωπος που πρώτος πάντρεψε το Μοσχάτο Σάμου με το οινικό απόσταγμα, είναι παρών μέσα από την κληρονομιά του, τα λόγια του, το όραμά του. Ακολουθούμε τα βήματά του σε ένα ταξίδι στον χρόνο και τον χώρο, για να επιστρέψουμε τελικά στο σπίτι, στον Οίκο. Εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν όλα».

Ένας αμπελώνας με παράδοση αιώνων στη Σάμο αποτελεί το πρελούδιο ενός μοναδικού κεχριμπαρένιου ποτού Facebook Twitter
Οι μικρές σοδειές των Μοσχάτων κρασιών, που παράγονται από τα σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας και παλαιώνονται αποκλειστικά στο κελάρι του LIKNON, θα χρησιμοποιηθούν -όταν έρθει η σωστή στιγμή- για τη δημιουργία μιας πολύτιμης συλλεκτικής έκδοσης METAXA. 
Ένας αμπελώνας με παράδοση αιώνων στη Σάμο αποτελεί το πρελούδιο ενός μοναδικού κεχριμπαρένιου ποτού Facebook Twitter
Το METAXA LIKNON είναι κάτι περισσότερο από φόρος τιμής στην κληρονομιά του οίκου μας, είναι μια γέφυρα με το μέλλον μας.

Η αρχιτεκτονική προσέγγιση

Το έργο αποτελεί ορόσημο για το μέρος, σε μια κοιλάδα κάτω από το χωριό Βουρλιώτες που αναδεικνύει τις ρίζες του METAXA και τη στενή του σύνδεση με τον πολιτισμό του νησιού, ένα νησί με μακρά παράδοση σε προϊόντα υψηλής ποιότητας και στη διαδικασία της οινοποίησης.  

Το αμπέλι πρωταγωνιστεί, η παραδοσιακή ιδέα ενός κτιρίου-μουσείου έχει μετεξελιχθεί σε μια περιήγηση και μια εξερεύνηση στον βιότοπο του αμπελιού. Ο επισκέπτης περιπλανιέται γύρω και κάτω από τα αμπέλια, βυθίζεται υπόγεια για να έρθει σε επαφή με την ιστορία του ΜΕΤΑΧΑ μέσα από μια διαδραστική εμπειρία και μια σειρά αισθητηριακών ενεργοποιήσεων. Η αρχιτεκτονική δανείζεται τη δυναμική και την τραχύτητα του φυσικού και του παραδοσιακού ανθρωπογενούς τοπίου για να χαθεί μέσα στην κοιλάδα.  

«Αντί για κτίριο, το LIKNON είναι ένα τοπίο που δανείζεται τη δυναμική των πέτρινων ξερολιθιών οι οποίες αναπτύσσονται στην κοιλάδα του βουνού. Ακολουθώντας τα ίχνη ενός παλιού πέτρινου μονοπατιού ξετυλίγεται σε διαδοχικά ύψη που συγκρατούν οι πεζούλες, οδηγώντας τον επισκέπτη σε μια διαδρομή γύρω και κάτω από τη γενέτειρα των αμπελιών. Σε κάποια σημεία ο επισκέπτης βυθίζεται υπόγεια για να έρθει σε επαφή με τις ρίζες του Μοσχάτου και του ίδιου του ΜΕΤΑΧΑ. Είναι μια διαδραστική εμπειρία που ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις» περιγράφει ο Δημήτρης Καραμπατάκης, creative director του K–Studio που σχεδίασε το νέο σπίτι του οίκου.

Ένας αμπελώνας με παράδοση αιώνων στη Σάμο αποτελεί το πρελούδιο ενός μοναδικού κεχριμπαρένιου ποτού Facebook Twitter
Για να ολοκληρωθεί η εμπειρία του LIKNON, το ελληνικό κεχριμπαρένιο ποτό συνδυάζεται με τις τοπικές γεύσεις που εξερευνούν περαιτέρω τα αρώματά του, σε ένα μενού - δημιουργία του chef Γιάννη Μπαξεβάνη που αφηγείται την ιστορία του τοπίου.

Η κεχριμπαρένια ώρα

Η εμπειρία στο LIKNON φτάνει στο αποκορύφωμά της κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος. Αυτή ακριβώς τη στιγμή οι επισκέπτες συγκεντρώνονται για να απολαύσουν την ηρεμία της φύσης και τα χρυσά χρώματα του ήλιου που βουτά στο Αιγαίο.  

Για να ολοκληρωθεί η εμπειρία του LIKNON, το ελληνικό κεχριμπαρένιο ποτό συνδυάζεται με τις τοπικές γεύσεις που εξερευνούν περαιτέρω τα αρώματά του, σε ένα μενού - δημιουργία του chef Γιάννη Μπαξεβάνη που αφηγείται την ιστορία του τοπίου. Αμπελόφυλλα και μελάσα από τον αμπελώνα, άνυδρα καρπούζια που φυτρώνουν ανάμεσα στα αμπέλια και τον ελαιώνα του LIKNON το καλοκαίρι, μανιτάρια που συλλέχθηκαν στη σκιά των ψηλών πεύκων στο όρος Άμπελος τον χειμώνα, φρέσκα ψάρια όλο τον χρόνο από ντόπιους ψαράδες αρταίνονται με το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από τον ελαιώνα.  

Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα τα γεύματα φιλοξενούνται σε ένα μεγάλο ξύλινο τραπέζι με υπέροχη θέα στον αμπελώνα και στη θάλασσα, ενώ την άνοιξη και το καλοκαίρι οι επισκέπτες απολαμβάνουν ένα γεύμα που δεν μοιάζει με κανένα άλλο, στην εξωτερική πέργκολα. Το ΜΕΤΑΧΑ LIKNON θέλει να αποτελέσει μια εμπειρία στην οποία το νησί της Σάμου και όλα τα στοιχεία που απαρτίζουν το μοναδικό του terroir θα βρίσκονται πραγματικά στο επίκεντρο των αισθήσεων. 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM