Σάμος: Ένας αμπελώνας με παράδοση αιώνων, ένα μοναδικό κεχριμπαρένιο ποτό

Ένας αμπελώνας με παράδοση αιώνων στη Σάμο αποτελεί το πρελούδιο ενός μοναδικού κεχριμπαρένιου ποτού Facebook Twitter
Οι μικρές σοδειές των Μοσχάτων κρασιών, που παράγονται από τα σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας και παλαιώνονται αποκλειστικά στο κελάρι του LIKNON, θα χρησιμοποιηθούν -όταν έρθει η σωστή στιγμή- για τη δημιουργία μιας πολύτιμης συλλεκτικής έκδοσης METAXA. 
0

Μία όαση βιοποικιλότητας στη Μεσόγειο, αυτή είναι η Σάμος. Γνωστή από την αρχαιότητα για τα κρασιά της, το νησί έχει να υπερηφανεύεται για το παγκοσμίου φήμης Μοσχάτο του.

Το «μικρόρωγο» καλλιεργείται με τον παραδοσιακό τρόπο, με τον πιο δυναμικό αμπελώνα να αναπτύσσεται στις καταπράσινες πλαγιές του όρους Άμπελος. Το ιδανικό κλίμα και υπέδαφος δίνουν σταφύλια που κατατάσσουν το Μοσχάτο της Σάμου ανάμεσα στα πιο αρωματικά κρασιά στον κόσμο.  

Οι οικογενειακοί κλήροι είναι συνήθως μικροί, τα σταφύλια τους φροντίζονται και τρυγιούνται πάντα με το χέρι, κάποια από τα πιο αρωματικά αναπτύσσονται  σε υψόμετρο 250-500 μέτρων. Εκεί, απευθείας από τους ντόπιους αμπελουργούς, ο Metaxa Master Κωνσταντίνος Ράπτης προμηθεύεται τα Μοσχάτα σταφύλια που πλέον οινοποιούνται στο νησί και παλαιώνουν για τουλάχιστον πέντε χρόνια σε δρύινα βαρέλια προκειμένου να αποκαλύψουν τις πιο πολύπλοκες νότες τους.

Έπειτα το κρασί τους μεταφέρεται στο ιστορικό εργοστάσιο και τα κελάρια του Οίκου Μεταξά στην Κηφισιά όπου ωριμάζουν και παντρεύονται με εκλεκτά παλαιωμένα οινικά αποστάγματα κι ένα ελιξήριο από βότανα, για να δημιουργηθεί το ελληνικό κεχριμπαρένιο ποτό. 

Το 2017 ο Οίκος Μεταξά απέκτησε τον πρώτο δικό του αμπελώνα στη Σάμο με σκοπό να συνδεθεί πιο στενά με το terroir του και τους αμπελουργούς του τόπου. Τέσσερα χρόνια μετά, κρυμμένο ανάμεσα σε παραδοσιακές πεζούλες και πλούσια φύση το νέο του «σπίτι» του οίκου, το ΜΕΤΑΧΑ LIKNON υποδέχτηκε τους πρώτους του επισκέπτες στις πλαγιές του όρους Άμπελος.

Τα αμπέλια ηλικίας έως 80 ετών έχουν πλέον βρει πιο υγιή χώρο για να αναπτυχθούν απελευθερώνοντας τα θρεπτικά συστατικά τους και επιστρέφοντας στη γη ό,τι λαμβάνουν από εκείνη. Το πιο ισορροπημένο οικοσύστημα του αμπελώνα στο LIKNON έχει ως αποτέλεσμα μικρότερη συγκομιδή, αλλά σταφύλια υψηλότερης ποιότητας, με πιο πυκνά αρώματα.

«Επιλέξαμε αυτό το όνομα για να δηλώσουμε ότι συμβολικά το METAXA ξεκινά στη Σάμο. Με το LIKNON θέλουμε να συνδέσουμε το ποτό με την καταγωγή και την κληρονομιά του, να αναπτύξουμε τους δεσμούς μας με τους ανθρώπους του νησιού, να καλλιεργήσουμε δράσεις που θα στοχεύουν σε ένα βιώσιμο μέλλον για το πολύτιμο terroir μας και να προσφέρουμε μια ανεπανάληπτη εμπειρία ελληνικής φιλοξενίας. Το METAXA LIKNON είναι κάτι περισσότερο από φόρος τιμής στην κληρονομιά του οίκου μας, είναι μια γέφυρα με το μέλλον μας», λέει η Dorothee Heriard Dubreuil, managing director, του οίκου. 

Σήμερα το ΜΕΤΑΧΑ κατέχει σημαντική θέση ανάμεσα στα ποιοτικά amber spirits παγκοσμίως, επεκτείνοντας την παρουσία του σε όλο τον κόσμο, και εξάγεται σε περισσότερες από 40 χώρες.

Ένας αμπελώνας με παράδοση αιώνων στη Σάμο αποτελεί το πρελούδιο ενός μοναδικού κεχριμπαρένιου ποτού Facebook Twitter
Τα αμπέλια του μοσχάτου στη Σάμο.

METAXA LIKNON: Κάτι παραπάνω από ένας οργανικός αμπελώνας

Ήδη από το 2017 ο Metaxa Master που είναι έμπειρος οινοποιός πήρε την απόφαση να καλλιεργήσει αυτόν τον αμπελώνα ακολουθώντας βιολογικές μεθόδους, «με το όραμα να λειτουργήσει ως παράδειγμα βιώσιμων γεωργικών πρακτικών για τους αγρότες της Σάμου».

Τα αμπέλια ηλικίας έως 80 ετών έχουν πλέον βρει πιο υγιή χώρο για να αναπτυχθούν απελευθερώνοντας τα θρεπτικά συστατικά τους και επιστρέφοντας στη γη ό,τι λαμβάνουν από εκείνη. Το πιο ισορροπημένο οικοσύστημα του αμπελώνα στο LIKNON έχει ως αποτέλεσμα μικρότερη συγκομιδή, αλλά σταφύλια υψηλότερης ποιότητας, με πιο πυκνά αρώματα.  

«Το ΜΕΤΑΧΑ LΙΚΝΟΝ είναι ο χώρος όπου ερευνούμε πώς πρέπει να προσαρμόσουμε τις γεωργικές πρακτικές μας για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Στο LIKNON δοκιμάζουμε νέες μεθόδους, μαθαίνουμε και προετοιμαζόμαστε για το μέλλον. Το terroir μας είναι η επιτομή της δέσμευσης του οίκου μας για ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Η δέσμευσή μας για βιολογική καλλιέργεια στον δικό μας αμπελώνα και η άμεση υποστήριξη –μέσω συμβολαίων– του Σαμιώτη αμπελουργού είναι μόνο η αρχή της μακροπρόθεσμης δέσμευσής μας να υποστηρίξουμε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για το νησί. Μέχρι το έτος 2023 τα Μοσχάτα σταφύλια του LIKNON θα λάβουν επίσημα τη βιολογική πιστοποίηση. Όραμά μας είναι να εμπνεύσουμε όλο και περισσότερους αμπελουργούς να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό, με μακροχρόνιο στόχο τη βιωσιμότητα του αμπελώνα της Σάμου», κατά τον πέμπτo Metaxa Master, Κωνσταντίνο Ράπτη.  

Οι μικρές σοδειές των Μοσχάτων κρασιών, που παράγονται από τα σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας και παλαιώνονται αποκλειστικά στο κελάρι του LIKNON, θα χρησιμοποιηθούν, όταν έρθει η σωστή στιγμή, για τη δημιουργία μιας πολύτιμης συλλεκτικής έκδοσης METAXA. 

«Σε αυτόν τον αντισυμβατικό χώρο η κληρονομιά συναντά τον πειραματισμό και η παραδοσιακή αφήγηση εκφράζεται μέσω της τέχνης. Η καρδιά και το όραμα του ιδρυτή του Οίκου, Σπύρου Μεταξά, βρίσκονται εδώ. Ο Σπύρος Μεταξάς, ο άνθρωπος που πρώτος πάντρεψε το Μοσχάτο Σάμου με το οινικό απόσταγμα, είναι παρών μέσα από την κληρονομιά του, τα λόγια του, το όραμά του. Ακολουθούμε τα βήματά του σε ένα ταξίδι στον χρόνο και τον χώρο, για να επιστρέψουμε τελικά στο σπίτι, στον Οίκο. Εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν όλα».

Ένας αμπελώνας με παράδοση αιώνων στη Σάμο αποτελεί το πρελούδιο ενός μοναδικού κεχριμπαρένιου ποτού Facebook Twitter
Οι μικρές σοδειές των Μοσχάτων κρασιών, που παράγονται από τα σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας και παλαιώνονται αποκλειστικά στο κελάρι του LIKNON, θα χρησιμοποιηθούν -όταν έρθει η σωστή στιγμή- για τη δημιουργία μιας πολύτιμης συλλεκτικής έκδοσης METAXA. 
Ένας αμπελώνας με παράδοση αιώνων στη Σάμο αποτελεί το πρελούδιο ενός μοναδικού κεχριμπαρένιου ποτού Facebook Twitter
Το METAXA LIKNON είναι κάτι περισσότερο από φόρος τιμής στην κληρονομιά του οίκου μας, είναι μια γέφυρα με το μέλλον μας.

Η αρχιτεκτονική προσέγγιση

Το έργο αποτελεί ορόσημο για το μέρος, σε μια κοιλάδα κάτω από το χωριό Βουρλιώτες που αναδεικνύει τις ρίζες του METAXA και τη στενή του σύνδεση με τον πολιτισμό του νησιού, ένα νησί με μακρά παράδοση σε προϊόντα υψηλής ποιότητας και στη διαδικασία της οινοποίησης.  

Το αμπέλι πρωταγωνιστεί, η παραδοσιακή ιδέα ενός κτιρίου-μουσείου έχει μετεξελιχθεί σε μια περιήγηση και μια εξερεύνηση στον βιότοπο του αμπελιού. Ο επισκέπτης περιπλανιέται γύρω και κάτω από τα αμπέλια, βυθίζεται υπόγεια για να έρθει σε επαφή με την ιστορία του ΜΕΤΑΧΑ μέσα από μια διαδραστική εμπειρία και μια σειρά αισθητηριακών ενεργοποιήσεων. Η αρχιτεκτονική δανείζεται τη δυναμική και την τραχύτητα του φυσικού και του παραδοσιακού ανθρωπογενούς τοπίου για να χαθεί μέσα στην κοιλάδα.  

«Αντί για κτίριο, το LIKNON είναι ένα τοπίο που δανείζεται τη δυναμική των πέτρινων ξερολιθιών οι οποίες αναπτύσσονται στην κοιλάδα του βουνού. Ακολουθώντας τα ίχνη ενός παλιού πέτρινου μονοπατιού ξετυλίγεται σε διαδοχικά ύψη που συγκρατούν οι πεζούλες, οδηγώντας τον επισκέπτη σε μια διαδρομή γύρω και κάτω από τη γενέτειρα των αμπελιών. Σε κάποια σημεία ο επισκέπτης βυθίζεται υπόγεια για να έρθει σε επαφή με τις ρίζες του Μοσχάτου και του ίδιου του ΜΕΤΑΧΑ. Είναι μια διαδραστική εμπειρία που ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις» περιγράφει ο Δημήτρης Καραμπατάκης, creative director του K–Studio που σχεδίασε το νέο σπίτι του οίκου.

Ένας αμπελώνας με παράδοση αιώνων στη Σάμο αποτελεί το πρελούδιο ενός μοναδικού κεχριμπαρένιου ποτού Facebook Twitter
Για να ολοκληρωθεί η εμπειρία του LIKNON, το ελληνικό κεχριμπαρένιο ποτό συνδυάζεται με τις τοπικές γεύσεις που εξερευνούν περαιτέρω τα αρώματά του, σε ένα μενού - δημιουργία του chef Γιάννη Μπαξεβάνη που αφηγείται την ιστορία του τοπίου.

Η κεχριμπαρένια ώρα

Η εμπειρία στο LIKNON φτάνει στο αποκορύφωμά της κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος. Αυτή ακριβώς τη στιγμή οι επισκέπτες συγκεντρώνονται για να απολαύσουν την ηρεμία της φύσης και τα χρυσά χρώματα του ήλιου που βουτά στο Αιγαίο.  

Για να ολοκληρωθεί η εμπειρία του LIKNON, το ελληνικό κεχριμπαρένιο ποτό συνδυάζεται με τις τοπικές γεύσεις που εξερευνούν περαιτέρω τα αρώματά του, σε ένα μενού - δημιουργία του chef Γιάννη Μπαξεβάνη που αφηγείται την ιστορία του τοπίου. Αμπελόφυλλα και μελάσα από τον αμπελώνα, άνυδρα καρπούζια που φυτρώνουν ανάμεσα στα αμπέλια και τον ελαιώνα του LIKNON το καλοκαίρι, μανιτάρια που συλλέχθηκαν στη σκιά των ψηλών πεύκων στο όρος Άμπελος τον χειμώνα, φρέσκα ψάρια όλο τον χρόνο από ντόπιους ψαράδες αρταίνονται με το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από τον ελαιώνα.  

Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα τα γεύματα φιλοξενούνται σε ένα μεγάλο ξύλινο τραπέζι με υπέροχη θέα στον αμπελώνα και στη θάλασσα, ενώ την άνοιξη και το καλοκαίρι οι επισκέπτες απολαμβάνουν ένα γεύμα που δεν μοιάζει με κανένα άλλο, στην εξωτερική πέργκολα. Το ΜΕΤΑΧΑ LIKNON θέλει να αποτελέσει μια εμπειρία στην οποία το νησί της Σάμου και όλα τα στοιχεία που απαρτίζουν το μοναδικό του terroir θα βρίσκονται πραγματικά στο επίκεντρο των αισθήσεων. 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM