The METAXA Legacy: Η ιστορία και τα μυστικά του ελληνικού ποτού που κατέκτησε τον κόσμο

The METAXA Legacy: Η ιστορία και τα μυστικά του ελληνικού ποτού που κατέκτησε τον κόσμο Facebook Twitter
0

 

1888. Στο λιμάνι του Πειραιά ένας άνδρας εντοπίζει ένα μετάλλιο στο μέρος όπου εγείρονται τα θεμέλια του καινούριου αποστακτηρίου του. Επάνω στο μετάλλιο είναι χαραγμένος ο πολεμιστής της Σαλαμίνας, σύμβολο της μάχης του 480 π.χ.

 .

Το όνομα του άνδρα είναι Σπύρος. Εξερευνητής, με ιδιαίτερη αισθητική και γούστο, έχει μόλις αποφασίσει να ιδρύσει τη δική του εταιρεία στον χώρο της ποτοποιίας.

The METAXA Legacy: Η ιστορία και τα μυστικά του ελληνικού ποτού που κατέκτησε τον κόσμο Facebook Twitter

  .

 

Η όμορφη αυτή ιστορία επρόκειτο να γίνει και η αφετηρία μιας διαδρομής που θα έκανε γνωστό ένα ποτό από την Ελλάδα, σε διάφορα μέρη του πλανήτη, μέσα από μια λέξη. METAXA. Όσο για τον Σαλαμινομάχο; Αυτός θα γινόταν μία εικόνα, βαθιά ριζωμένη στην ελληνική παράδοση, η οποία έμελλε να συντροφεύει τις εκλεκτές στιγμές της ζωής μας για χρόνια. Σήμερα πια, μπορείς να γευτείς την ιστορία του σε κάθε γουλιά, τους ανθρώπους που την εκπροσωπούν, σε κάθε ποτήρι που γεμίζεις και τις μεγάλες στιγμές της, κάθε φορά που τσουγκρίζεις στην υγειά των δικών σου.

.

«Η Προετοιμασία»
Η ιστορία ξεκινά με δύο αδέρφια, τον Σπυρίδωνα και τον Ηλία Μεταξά. Οι δυο τους ιδρύουν για πρώτη φορά μια ομόρρυθμη επιχείρηση με την επωνυμία τους, η οποία γρήγορα παρουσιάζει ανοδική πορεία, ενώ το 1893, ο μικρότερος, Αλέξανδρος Μεταξάς, μπαίνει στην ομάδα. Ο Σπύρος, μέσα από τα ταξίδια του, ανακαλύπτει διαφορετικά οινοπνευματώδη και κρασιά από όλο τον κόσμο, όμως το όραμα του είναι να δημιουργήσει ένα μοναδικό ποτό, απαλό και έντονο, αφού τα ποτά τα εποχής στερούνται αρώματος και χαρακτήρα.

.

Υπό τις οδηγίες του, το 1885 η εταιρία, με κεφάλαιο 100.000 δραχμών, ορίζεται ως η μια από τις πιο εξελιγμένες και σημαντικές ομόρρυθμες εταιρίες του είδους.

The METAXA Legacy: Η ιστορία και τα μυστικά του ελληνικού ποτού που κατέκτησε τον κόσμο Facebook Twitter

.

Ο άντρας λοιπόν, με το όνομα Σπυρίδωνας είναι ο πρώτος Έλληνας πίσω απ' τη συγκεκριμένη παραγωγή και τη βιομηχανία. Αυτός που πυροδότησε την ανάπτυξη του κλάδου της κονιακοποιίας μέσα από το καθαρό απόσταγμα από σταφύλι. Λίγο πριν σβήσει ο αιώνας, οι κόποι και η ευφυΐα του, έχουν ήδη κατακτήσει την Ελλάδα. Σειρά έχει το εξωτερικό.

.

«Έξω απ' το βαρέλι»

Η βιομηχανία βρήκε γρήγορα τον δρόμο για «ταξίδια» πέρα από τα σύνορα. Οι ξένες αγορές διαδέχονταν η μία την άλλη, με τους ελληνικούς πληθυσμούς να καθιστούν το ΜΕΤΑΧΑ, κάτι παραπάνω από περιζήτητο, σε διάφορες χώρες. Στο «Πανελλήνιον λεύκωμα εθνικής εκατονταετηρίδος 1821-1921», μπορεί κανείς να αντιληφθεί τον ρόλο που έπαιξε ο ελληνισμός στο εξωτερικό όσον αφορά το πώς «αγκαλιάστηκε» το προϊόν. Εκεί αναφέρεται ότι η Τουρκία και η Αίγυπτος ήταν από τις πιο πρόθυμες χώρες για την αγορά και κατανάλωση των θαυμάσιων Ελληνικών προϊόντων, με τον Ελληνισμό στα μέρη αυτά, να δέχεται το εθνικό προϊόν με χαρά, θεωρώντας το ως σύνδεσμο με τη μητέρα Ελλάδα. Μετά την Αίγυπτο σειρά έχει η Παλαιστίνη και η Συρία, έπειτα η Ρουμανία και τέλος η Ρωσία, που μετά την αλλαγή του αιώνα άρχισε να δέχεται το METAXA, φτάνοντας στο σημείο να αποτελέσει μια από τις σημαντικότερες αγορές. Όμως κορυφαία και σημαντικότερη ήταν η Αμερική. Για την ιστορία, το 1916 στη «χώρα των ευκαιριών» η εισαγωγή ανέρχεται στα 36.000 κιβώτια.

Με τη γεύση του ήδη ευρέως διαδομένη, η επόμενη φάση για τον Οίκο Μεταξά, ήρθε ως φυσικό επακόλουθο.

.

The METAXA Legacy: Η ιστορία και τα μυστικά του ελληνικού ποτού που κατέκτησε τον κόσμο Facebook Twitter

.

Τον μόχθο των προηγούμενων έπρεπε να διαδεχθούν επ' άξια οι επόμενοι και να βάλουν το δικό τους στοιχείο στη γεύση του μοναδικού αυτού αποστάγματος. Το 1909 ο ιδρυτής του «Οίκου Μεταξά» πεθαίνει και τη θέση του αναλαμβάνει η χήρα του, Δέσποινα Μεταξά, όπως λίγο αργότερα και ο Αλέξανδρος, ενώ το 1913, ο γιος του Σπυρίδονα Μεταξά, μπαίνει συνέταιρος και μετέπειτα διευθυντής. Υπό την καθοδήγηση του, η εταιρία λαμβάνει διεθνή αναγνώριση, με σημαντικά βραβεία της εποχής, όπως το Μέγα Βραβείο Grand Prix, στη διεθνή έκθεση του Σαν Φρανσίσκο των Η.Π.Α. Τα φώτα της παγκόσμιας ποτοποιίας είναι στραμμένα στην προσπάθεια αυτή, που πριν από περίπου σαράντα χρόνια είχε κάνει τα πρώτα της βήματα, και που σήμερα έχει φτάσει κερδίζει τη μία αναγνώριση μετά την άλλη. Επόμενος σταθμός η Ισπανία. Οι εμπορικοί δεσμοί επιτυγχάνονται. Το METAXA δε σταματά, ακόμη κι όταν στα επόμενα χρόνια, η ιστορία βάλει τα δικά της εμπόδια.

Τα χρόνια περνούν και το 1968 κατασκευάζεται το καινούριο εργοστάσιο, στην Κηφισιά. Η κατάσταση της εποχής και η εξέλιξη της αγοράς δείχνουν τον δρόμο για μια ακόμη λαμπρή φάση στις εξαγωγές. Οι εταιρίες του εξωτερικού αναζητούν συνεργασίες, το METAXA φιγουράρει σε μεγάλες διαφημιστικές θέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό και το μοναδικό αυτό ποτό εκτοξεύεται. Μέχρι σήμερα, η πορεία του είναι λαμπρή, όμως τα μυστικά του είναι εκείνα που συνεχίζουν να το κάνουν ξεχωριστό.

.

«Σερβίρισμα»

Στα βόρεια της Αθήνας, μέσα στα σκοτεινά κελάρια, το METAXA συνεχίζει να κουβαλάει στη γεύση του, ακόμη και σήμερα, όλη την κληρονομιά του Σπύρου Μεταξά, ενώ στη Σάμο, το μέρος από το οποίο μόνο τα καλύτερα αρωματικά κρασιά επιλέγονται από τους ανθρώπους της εταιρίας, τα σταφύλια Μοσχάτο είναι πολύτιμα. 

Εκεί, ο METAXA Master, Κωνσταντίνος Ράπτης, ένας από τους πέντε της ιστορίας από το 1888, κάνει την επιλογή του, και, αφού ωριμάσουν, αποφασίζει ότι είναι έτοιμα να αποθηκευτούν σε δρύινα βαρέλια Λιμουζίν.

.

The METAXA Legacy: Η ιστορία και τα μυστικά του ελληνικού ποτού που κατέκτησε τον κόσμο Facebook Twitter
Κωνσταντίνος Ράπτης

.

Τα μεσογειακά βότανα είναι αυτά που βάζουν την τελευταία πινελιά, σε αυτό που αποτελεί μια από τις πιο εκλεπτυσμένες γεύσεις, ιδανική για μοναδικές στιγμές.

.

Don't drink it, explore it
Με μια αίσθηση από φλούδα πορτοκαλιού, καφέ, σοκολάτα και καβουρδισμένη βελανιδιά, το METAXA 12 Αστέρων αποτελεί ένα ξεχωριστό κομμάτι στα προϊόντα της εταιρίας. Πίνεται σκέτο ή με έναν πάγο, προκειμένου να περάσουν με τον καλύτερο τρόπο στη γεύση του, όλα αυτά που εκπροσωπεί. Με πάνω από 130 χρόνια ιστορίας, με ανθρώπους που αφιέρωσαν τη ζωή τους σε ένα όραμα, με ένα σύμβολο το οποίο από τη μέρα που βρέθηκε, στα θεμέλια ενός εργοστασίου κάπου στον Πειραιά, ορίζει τις μεγάλες στιγμές της ζωής μας, το ΜΕΤΑΧΑ είναι κάτι παραπάνω από μια απόλαυση. 

.

 

 

Από την Ελλάδα, σε όλο τον κόσμο, το ταξίδι του στην ιστορία περνάει μέσα στη γεύση του. Εξερευνήστε το.

The METAXA Legacy: Η ιστορία και τα μυστικά του ελληνικού ποτού που κατέκτησε τον κόσμο Facebook Twitter

.

The METAXA Legacy: Η ιστορία και τα μυστικά του ελληνικού ποτού που κατέκτησε τον κόσμο Facebook Twitter

.

..............................

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT