ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Προεδρικά Trivia

Facebook Twitter
0

Το 2008, ο Michael Pollan, συγγραφέας, δημοσιογράφος, ακτιβιστής και καθηγητής δημοσιογραφίας στο Μπέρκλεϊ, έγραψε το βιβλίο Farmer In Chief, εξαιτίας του οποίου οι New York Times τον χαρακτήρισαν «φιλελεύθερο foodie διανοούμενο».

Το βιβλίο ήταν ένα ανοιχτό γράμμα προς όλους τους υποψήφιους προέδρους, σχετικά με τη γεωργία και το φαγητό. Περιέχει συμβουλές για το πώς να ανατρέψουν τις διατροφικές συνήθειες της Αμερικής οι οποίες οδηγούν σε προβλήματα υγείας αλλά σχετίζονται και με ζητήματα περιβάλλοντος. Μία από τις προτάσεις του ήταν να δημιουργηθεί ένας λαχανόκηπος στην αυλή του Λευκού Οίκου, ως σύμβολο στήριξης των αγροτών αλλά και να γίνει ουσιαστική στήριξη της γεωργίας. Η πολιτική του Λευκού Οίκου και η καμπάνια της κυρίας Obama φαίνεται πως ακολουθεί βήμα προς βήμα τις συμβουλές του βιβλίου.

 

Οι στόχοι και οι κανόνες της κυρίας Obama

  1. Κανένα παιδί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν θα πρέπει να πηγαίνει για ύπνο πεινασμένο και καμία οικογένεια της χώρας δεν θα πρέπει να ανησυχεί ότι δεν θα έχει φαγητό στο σπίτι.
  2. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά για την αναγκαιότητα της υγιεινής διατροφής.
  3. Οι οικογένειες πρέπει να τρώνε μαζί.
  4. Τα λαχανικά και τα φρούτα δεν είναι εχθροί, είναι η προϋπόθεση για καλό μέλλον.
  5. Το θέμα δεν είναι τα απόλυτα όχι. Το θέμα είναι να βρεθεί η ισορροπία.
  6. Όταν τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο πρέπει να έχουν φάει καλό πρωινό, όταν τρώνε μεσημεριανό πρέπει να τρώνε ένα μήλο ή μία μπανάνα και κάτι πράσινο σε όλα τα γεύματα, μεσημεριανά η βραδινά.
  7. Στο σπίτι μου, όταν λες ότι δεν πεινάς, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φας όλα τα λαχανικά και μετά μπορείς να πας στο κρεβάτι.
  8. Δεν χρειάζεται να τρως επιδόρπιο κάθε φορά. Αλλιώς δεν είναι τρατάρισμα, είναι απλώς κάτι που κάνεις.

 

Και η Beyonce στην υπηρεσία της κυρίας Obama

Η στήριξη της τραγουδίστριας ήταν γνωστή πριν από την εκλογή. Ήταν και αυτή που τραγούδησε για τον πρώτο χορό του ζευγαριού στο πρώτο επίσημο δείπνο. Οπότε δεν είναι περίεργο που συμμετέχει στο Let’s move. Η Beyonce άλλαξε τα λόγια του τραγουδιού “Get Me Bodied” σε “Move your Body” και ντυμένη ευπρεπέστερα (εντάξει, για τη Beyonce μιλάμε) χορεύει μαζί με μαθητές προωθώντας τις χαρές τις σωματικής άσκησης.

 

Τελικά, τι αρέσει και τι όχι στον Barack Obama;

(βρώμικο από την πλατεία Μαβίλη;)

ΝΑΙ

  • Ξηροί καρποί και σταφίδες
  • Ψητά αμύγδαλα
  • Φυστίκια
  • Νερό
  • Dentyne Ice
  • Nicorette
  • Μπρόκολο και σπανάκι
  • Τσίλι
  • Πίτσα
  • Χάμπουργκερ

ΟΧΙ

  • Μαγιονέζα
  • Πατατάκια με ξίδι και αλάτι
  • Σπαράγγια
  • Αναψυκτικά
  • Παντζάρια

 

O πρόεδρος είναι ποιητής

Ακολουθεί ποίημα του Barack Obama το οποίο δημοσιεύτηκε την άνοιξη του 1981 σε τεύχος του “Feast”, ενός φοιτητικού περιοδικού με ποίηση και διηγήματα του Occidental College. Το περιοδικό δεν υπάρχει πια.

 

UNDERGROUND

Under water grottos, caverns
Filled with apes
That eat figs.
Stepping on the figs
That the apes
Eat, they crunch.
The apes howl, bare
Their fangs, dance,
Tumble in the
Rushing water,
Musty, wet pelts
Glistening in the blue.

 

Το αφεντικό φέρνει φαγητό στο γραφείο

Στο παρακάτω βίντεο ο πρόεδρος παίρνει παραγγελίες από το προσωπικό για να φέρει φαγητό στο Οβάλ γραφείο. Στο μαγαζί δημιουργείται πανικός.

 

Πώς να φας τσίλι σαν τον πρόεδρο

Η οικογενειακή συνταγή για Chili con Carne. Κάπως light, με σκόνη τσίλι αντί για ψιλοκομμένη πιπεριά τσίλι, χωρίς χοιρινό ή pinto beans, γίνεται εύκολα και στην Ελλάδα.

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ κιλό κιμάς γαλοπούλας ή βοδινός
  • ¼ κ.γ. κύμινο
  • ¼ κ.γ. ρίγανη
  • ¼ κ.γ. κουρκουμά
  • ¼ κ.γ. βασιλικός
  • 1 κ.σ. σκόνη τσίλι
  • 3 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
  • Ντομάτες, αριθμός ανάλογα με το μέγεθός τους, σε κομμάτια
  • 1 κονσέρβα μαύρα φασόλια

Σωτάρετε το κρεμμύδι, την πιπεριά και το σκόρδο σε λάδι μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το κρέας μέχρι να ροδίσει. Προσθέστε τα μπαχαρικά και μετά το ξίδι. Προσθέστε τις ντομάτες, χαμηλώστε τη φωτιά κι αφήστε να σιγοβράσει μέχρι να γίνει. Στο τέλος προσθέστε τα φασόλια.

Σερβίρετε μαζί με ρύζι, τριμμένο τσένταρ, κρεμμύδι και sour cream.

 

Γεύση
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Γεύση / Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Αυτήν τη στιγμή ξεφουρνίζονται στην πόλη cinnamon rolls σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, ψωμιά με μάραθο και κουρκουμά και πολύσπορα με μέλι, vanilla buns, ηπειρώτικες χορτόπιτες και empanadas σαν σπανακόπιτα. Κάποιοι κάνουν υπομονή μέχρι να ωριμάσουν τα ζυμάρια τους για να βάλουν στη βιτρίνα τους πράγματα που μας φτιάχνουν τη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ