Προεδρικά Trivia

Facebook Twitter
0

Το 2008, ο Michael Pollan, συγγραφέας, δημοσιογράφος, ακτιβιστής και καθηγητής δημοσιογραφίας στο Μπέρκλεϊ, έγραψε το βιβλίο Farmer In Chief, εξαιτίας του οποίου οι New York Times τον χαρακτήρισαν «φιλελεύθερο foodie διανοούμενο».

Το βιβλίο ήταν ένα ανοιχτό γράμμα προς όλους τους υποψήφιους προέδρους, σχετικά με τη γεωργία και το φαγητό. Περιέχει συμβουλές για το πώς να ανατρέψουν τις διατροφικές συνήθειες της Αμερικής οι οποίες οδηγούν σε προβλήματα υγείας αλλά σχετίζονται και με ζητήματα περιβάλλοντος. Μία από τις προτάσεις του ήταν να δημιουργηθεί ένας λαχανόκηπος στην αυλή του Λευκού Οίκου, ως σύμβολο στήριξης των αγροτών αλλά και να γίνει ουσιαστική στήριξη της γεωργίας. Η πολιτική του Λευκού Οίκου και η καμπάνια της κυρίας Obama φαίνεται πως ακολουθεί βήμα προς βήμα τις συμβουλές του βιβλίου.

 

Οι στόχοι και οι κανόνες της κυρίας Obama

  1. Κανένα παιδί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν θα πρέπει να πηγαίνει για ύπνο πεινασμένο και καμία οικογένεια της χώρας δεν θα πρέπει να ανησυχεί ότι δεν θα έχει φαγητό στο σπίτι.
  2. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά για την αναγκαιότητα της υγιεινής διατροφής.
  3. Οι οικογένειες πρέπει να τρώνε μαζί.
  4. Τα λαχανικά και τα φρούτα δεν είναι εχθροί, είναι η προϋπόθεση για καλό μέλλον.
  5. Το θέμα δεν είναι τα απόλυτα όχι. Το θέμα είναι να βρεθεί η ισορροπία.
  6. Όταν τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο πρέπει να έχουν φάει καλό πρωινό, όταν τρώνε μεσημεριανό πρέπει να τρώνε ένα μήλο ή μία μπανάνα και κάτι πράσινο σε όλα τα γεύματα, μεσημεριανά η βραδινά.
  7. Στο σπίτι μου, όταν λες ότι δεν πεινάς, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φας όλα τα λαχανικά και μετά μπορείς να πας στο κρεβάτι.
  8. Δεν χρειάζεται να τρως επιδόρπιο κάθε φορά. Αλλιώς δεν είναι τρατάρισμα, είναι απλώς κάτι που κάνεις.

 

Και η Beyonce στην υπηρεσία της κυρίας Obama

Η στήριξη της τραγουδίστριας ήταν γνωστή πριν από την εκλογή. Ήταν και αυτή που τραγούδησε για τον πρώτο χορό του ζευγαριού στο πρώτο επίσημο δείπνο. Οπότε δεν είναι περίεργο που συμμετέχει στο Let’s move. Η Beyonce άλλαξε τα λόγια του τραγουδιού “Get Me Bodied” σε “Move your Body” και ντυμένη ευπρεπέστερα (εντάξει, για τη Beyonce μιλάμε) χορεύει μαζί με μαθητές προωθώντας τις χαρές τις σωματικής άσκησης.

 

Τελικά, τι αρέσει και τι όχι στον Barack Obama;

(βρώμικο από την πλατεία Μαβίλη;)

ΝΑΙ

  • Ξηροί καρποί και σταφίδες
  • Ψητά αμύγδαλα
  • Φυστίκια
  • Νερό
  • Dentyne Ice
  • Nicorette
  • Μπρόκολο και σπανάκι
  • Τσίλι
  • Πίτσα
  • Χάμπουργκερ

ΟΧΙ

  • Μαγιονέζα
  • Πατατάκια με ξίδι και αλάτι
  • Σπαράγγια
  • Αναψυκτικά
  • Παντζάρια

 

O πρόεδρος είναι ποιητής

Ακολουθεί ποίημα του Barack Obama το οποίο δημοσιεύτηκε την άνοιξη του 1981 σε τεύχος του “Feast”, ενός φοιτητικού περιοδικού με ποίηση και διηγήματα του Occidental College. Το περιοδικό δεν υπάρχει πια.

 

UNDERGROUND

Under water grottos, caverns
Filled with apes
That eat figs.
Stepping on the figs
That the apes
Eat, they crunch.
The apes howl, bare
Their fangs, dance,
Tumble in the
Rushing water,
Musty, wet pelts
Glistening in the blue.

 

Το αφεντικό φέρνει φαγητό στο γραφείο

Στο παρακάτω βίντεο ο πρόεδρος παίρνει παραγγελίες από το προσωπικό για να φέρει φαγητό στο Οβάλ γραφείο. Στο μαγαζί δημιουργείται πανικός.

 

Πώς να φας τσίλι σαν τον πρόεδρο

Η οικογενειακή συνταγή για Chili con Carne. Κάπως light, με σκόνη τσίλι αντί για ψιλοκομμένη πιπεριά τσίλι, χωρίς χοιρινό ή pinto beans, γίνεται εύκολα και στην Ελλάδα.

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ κιλό κιμάς γαλοπούλας ή βοδινός
  • ¼ κ.γ. κύμινο
  • ¼ κ.γ. ρίγανη
  • ¼ κ.γ. κουρκουμά
  • ¼ κ.γ. βασιλικός
  • 1 κ.σ. σκόνη τσίλι
  • 3 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
  • Ντομάτες, αριθμός ανάλογα με το μέγεθός τους, σε κομμάτια
  • 1 κονσέρβα μαύρα φασόλια

Σωτάρετε το κρεμμύδι, την πιπεριά και το σκόρδο σε λάδι μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το κρέας μέχρι να ροδίσει. Προσθέστε τα μπαχαρικά και μετά το ξίδι. Προσθέστε τις ντομάτες, χαμηλώστε τη φωτιά κι αφήστε να σιγοβράσει μέχρι να γίνει. Στο τέλος προσθέστε τα φασόλια.

Σερβίρετε μαζί με ρύζι, τριμμένο τσένταρ, κρεμμύδι και sour cream.

 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM