Πίτσα με marmite; Τη φτιάχνουν στη Lisa στην Κυψέλη

Πίτσα με marmite; Τη φτιάχνουν στη Lisa στην Κυψέλη Facebook Twitter
O Σταύρος Τσάμης δεν θέλει να πουλήσει ότι προσφέρει αυθεντικές ναπολιτάνικες γεύσεις. Προσφέρει πίτσες σε συνταγές που διαφέρουν και είναι και γκουρμεδιάρικες. Φωτ.: Προκόπης Οικονομόπουλος
0

Σίγουρα υπάρχουν και άλλες του επιπέδου της, αλλά η ταινία που έχει αποκτήσει hype ως η χειρότερη όλων των εποχών είναι το «The Room» του 2003 και του Τόμι Γουαζό. Ενδεικτικά, στο tomatometer έχει πιάσει 25%, ενώ το κοινό του Rotten Tomatoes έδειξε μεγαλύτερη επιείκεια δίνοντάς του ένα 47%, αντιμετωπίζοντάς το προφανώς ως must see καλτιά. Αν είστε του imdb, εκεί αγγίζει το 3,6 στα 10. Έχει χαρακτηριστεί «ο Πολίτης Κέιν των κακών ταινιών», ενώ ο Τζέιμς Φράνκο γύρισε το (φανταστικό) «The Disaster Artist» για το πώς έφτασε να γυριστεί αυτό το ακατανόητο έργο, που δεν βλέπεται.

Σκηνή: Η Lisa σηκώνει το τηλέφωνο και παραγγέλνει μια πίτσα μισή αγκινάρα-πέστο, μισή ανανά-μπέικον. Κλείνει το τηλέφωνο. Επόμενη σκηνή: Μία πίτσα ντομάτα-τυρί πάνω στο τραπέζι. Όταν λοιπόν ένας μαθηματικός, ένας μηχανικός και ένας οικονομολόγος αποφάσισαν να ανοίξουν μια πιτσαρία (μοιάζει με ανέκδοτο, αυτοσαρκάζονται άλλωστε με αυτό) και ενώ έψαχναν μήνες ολόκληρους όνομα για το μαγαζί τους και είχαν απορρίψει αμέτρητα, και δεν ήθελαν να το ονομάσουν κάτι πολύ προφανές, είχαν αυτήν τη meta σκέψη, να τη βαφτίσουν με το όνομα ενός εκ των πρωταγωνιστικών ρόλων στην ταινία του Τόμι Γουαζό. Μετά από αυτή την ιδέα έπεσε στο τραπέζι και το Λίτσα ή Litsa (pizza) αλλά ήταν ήδη πιασμένο από μια άλλη πιτσαρία στην Εύβοια, ίσως καλύτερα. 

Σε αντίθεση με την ταινία που έδωσε το όνομά της στην πιτσαρία, η Lisa βγάζει νόημα, και θα πετύχει χωρίς να χρειαστεί να περάσει στη σφαίρα του cult.

Όταν ήταν φοιτητές, ο Μάριος Καρτερολιώτης και ο Μάριος Κούλλουρος του The Foundry Hotel μαγείρευαν, σε αντίθεση με τους συνομηλίκους τους που τιμούσαν το ντελίβερι, και έλεγαν πως πρέπει να ανοίξουν μαζί κάτι. Μπορεί να πέρασαν κοντά δυο δεκαετίες από τότε, αλλά μόλις είδαν τον Σταύρο Tσάμη να παλεύει Οκτώβρη μήνα να φτιάξει πίτσα στην ταράτσα του ξενοδοχείου του Ψυρρή με τον αέρα να του παίρνει το αλεύρι αποφάσισαν και τι ακριβώς θέλουν να κάνουν.

Πίτσα με marmite; Τη φτιάχνουν στη Lisa στην Κυψέλη Facebook Twitter
Κάπως έτσι έψησε πίτσες στα πρώτα γενέθλια του Sushimou, έχει δοκιμαστεί σε γάμους αλλά και σε πανηγύρι. Φωτ.: Προκόπης Οικονομόπουλος
Πίτσα με marmite; Τη φτιάχνουν στη Lisa στην Κυψέλη Facebook Twitter
Φωτ.: Προκόπης Οικονομόπουλος
Πίτσα με marmite; Τη φτιάχνουν στη Lisa στην Κυψέλη Facebook Twitter
Φωτ.: Προκόπης Οικονομόπουλος

Και τώρα έχω μια άλλη ωραία ιστορία, αυτή του pizzaiolo της Lisa που μπορεί και να σας εμπνέσει. Ο Σταύρος Τσάμης ζούσε στο Λονδίνο πριν από πέντε-έξι χρόνια και εργαζόταν σε μια τράπεζα. Μια μέρα, και ενώ καθόταν έξω από μια παμπ πίνοντας την μπίρα του, έβλεπε πολύ κόσμο να βγαίνει με κουτιά πίτσας από κάπου εκεί κοντά. Κοίταξε να δει από πού βγαίνουν όλοι αυτοί και είδε για πρώτη φορά το Franco Manca, την ποιοτική αλυσίδα που πρωτοξεκίνησε το 2008 στο Brixton Market, στο νότιο Λονδίνο, και αυτήν τη στιγμή μετράει περισσότερα από πενήντα καταστήματα.

Έπειτα από μια αλληλουχία συμβάντων στη ζωή του και μια απόλυση, βρέθηκε με κάποια λεφτά που είχε μαζέψει στη Νάπολη για να δοκιμάσει το φαγητό της και έπειτα παρακολούθησε και ένα σεμινάριο στην Associazione Verace Pizza Napoletana, στη δική τους επίσημη σχολή δηλαδή. Πριν από αυτό η μεγαλύτερη σχέση που είχε αναπτύξει με την κουζίνα ήταν όταν μετά το πρωινό ωράριο στην τράπεζα δοκίμασε να δει πώς είναι να δουλεύει κανείς σε επαγγελματική κουζίνα και βρέθηκε να βοηθάει σε ένα πολύ hyped εστιατόριο των early ‘10s. Στις τρεις μέρες τον έψαχναν, δεν άντεξε.

Πάντως με την πίτσα το πήρε ζεστά και δεν ξαναγύρισε στην προηγούμενη δουλειά του, έπεσε και πάνω στην ιστορία του «Πάπα» της πίτσας Anthony Mangieri και του έβγαλε νόημα. Αγόρασε έναν μικρό φούρνο και άρχισε να πηγαίνει σε συνοικιακά μαγαζιά, στα μέρη όπου σύχναζαν οι φίλοι του για μπίρες, και ρωτούσε τους ιδιοκτήτες αν μπορούσαν να τον φιλοξενήσουν για ένα pop-up.

Κάπως έτσι έψησε πίτσες στα πρώτα γενέθλια του Sushimou, έχει δοκιμαστεί σε γάμους αλλά και σε πανηγύρι. Έφυγε για stage στο Baest της Κοπεγχάγης, επέστρεψε και άρχισε να ψήνει πίτσες στον ξυλόφουρνο του The Foundry Hotel τα Σαββατοκύριακα, έπειτα βρέθηκε να ξεφουρνίζει αυτές του Proveleggios, έφτιαχνε αυτές της Pizzaslut που γνώρισαν επιτυχία μέσα στην καραντίνα και έπειτα ανέλαβε τα ξεφουρνίσματα του Τζετ στο Κουφονήσι. Πέτυχε η στροφή που αποφάσισε να κάνει στην καριέρα του.

Πίτσα με marmite; Τη φτιάχνουν στη Lisa στην Κυψέλη Facebook Twitter
Φωτ.: Προκόπης Οικονομόπουλος
Πίτσα με marmite; Τη φτιάχνουν στη Lisa στην Κυψέλη Facebook Twitter
Φωτ.: Προκόπης Οικονομόπουλος
Πίτσα με marmite; Τη φτιάχνουν στη Lisa στην Κυψέλη Facebook Twitter
Στο pizza bar που έχουν στήσει στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη στην Κυψέλη, στον πάγκο που μοιάζει λες και καθόμαστε σε αυτές τις κουζίνες με τις τέλειες νησίδες, εκείνος στροβιλίζει μπροστά μας το προζυμένιο του ζυμάρι. Φωτ.: Προκόπης Οικονομόπουλος

O Σταύρος Τσάμης δεν θέλει να πουλήσει ότι προσφέρει αυθεντικές ναπολιτάνικες γεύσεις. Προσφέρει πίτσες σε συνταγές που διαφέρουν και είναι και γκουρμεδιάρικες. Στο pizza bar που έχουν στήσει στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη στην Κυψέλη, στον πάγκο που μοιάζει λες και καθόμαστε σε αυτές τις κουζίνες με τις τέλειες νησίδες, εκείνος στροβιλίζει μπροστά μας το προζυμένιο του ζυμάρι και πάνω του βάζει υλικά προσεγμένα, που η ποιότητά τους μιλάει.

Θα βρείτε μια μαρινάρα, την πιο λιτή ιταλική συνταγή με τη σάλτσα ντομάτας, το σκόρδο και τη ρίγανη, αλλά κάνει και τη marmite με μοτσαρέλα, προβολόνε, σκόρδο και αυτό το κλασικό βρετανικό άλειμμα που κάποιοι στο Λονδίνο σκέφτηκαν να το βάλουν σε πίτσα. Από τη μέρα που τη δοκίμασα από τον Σταύρο έχει γίνει η αγαπημένη μου.

Αν σας αρέσει η πίτσα pepperoni, εκεί θα την ευχαριστηθείτε, αν είστε του καυτερού, δοκιμάστε οπωσδήποτε και τη Lucifer με τη nduja. Η δική τους «πίτσα τέσσερα τυριά» έχει πέντε –μοτσαρέλα, πεκορίνο, γκοργκοντζόλα, μασκαρπόνε και παρμεζάνα–, κάνουν και μια πίτσα καρμπονάρα με αφυδατωμένο κρόκο αυγού και την A Forest για όσους θέλετε μανιτάρια στην πίτσα – εκεί χρησιμοποιούν δύο διαφορετικά είδη. Όσο για τη Lisa’s order, είναι ένα tribute στην «ελληνική» ζαμπόν-μπέικον-μανιτάρια. Χρησιμοποιούν σε αυτήν χοιρινή ωμοπλάτη Sary από τη Δράμα και κάνουν το δικό τους μασκαρπόνε, στο οποίο προσθέτουν και τυχόν φύρες από τα τυριά τους. Το αποτέλεσμα είναι επικό.

Πίτσα με marmite; Τη φτιάχνουν στη Lisa στην Κυψέλη Facebook Twitter
Φωτ.: Προκόπης Οικονομόπουλος
Πίτσα με marmite; Τη φτιάχνουν στη Lisa στην Κυψέλη Facebook Twitter
Φωτ.: Προκόπης Οικονομόπουλος

Με όσα τους περισσεύουν από τις παρασκευές για τις συνταγές τους θα προκύπτουν πίτσες ημέρας, τη μία μέρα που βρέθηκα εκεί είχαν βρει τρόπο να αξιοποιήσουν τα κοτσάνια από τα μανιτάρια. Επίσης, έχουν βρει τα κατάλληλα σκεύη προκειμένου το ζυμάρι τους να μένει τραγανό και να μην πανιάζει και αν σας αρέσουν τα σκορδόψωμα, να πάρετε σίγουρα για τη μέση. Σε αντίθεση λοιπόν με την ταινία που έδωσε το όνομά της στην πιτσαρία, η Lisa βγάζει νόημα, και θα πετύχει χωρίς να χρειαστεί να περάσει στη σφαίρα του cult.

Φωκίωνος Νέγρη 25, 6936 772165, από 7 έως 16 ευρώ

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM